Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Ветеринар

2 Храненето на кучета, предназначени за работа и в състояние на стрес
2004.04.23

Много са областите и дейностите, в които кучетата участват наравно с хората при извършване на важни и отговорни задачи. Като се започне от кучета-водачи на слепи хора и се стигне до кучета, летели в Космоса. В зависимост от работата, която извършват, кучетата имат нужда от различни диети и различно време за почивка и възстановяване. Те работят при различна температypа на околната среда, което налага и различен прием на енергия. Най-общо, работните кучета могат да бъдат разделени на две основни групи:
- Кучета, работещи продължително време без резки натоварвания, но често при екстремални температурни условия - лавинни спасители; кучета, теглещи шейни; кучета, охраняващи определени територии и обекти и др. Да я наречем условно групата на маратонците.
- Група на кучетата, изключително рязко и интензивно натоварващи се, но за кратко време - тук се включват кучетата за надбягвания; хрътките; някои ловни кучета, работещи по следа - това са спринтьорите.

При маратонците, чиято работа е продължителна, удачно е енергията, необходима за съкращаване на техните мускули, а също така за поддържане на телесната им температура да се получава чрез увеличение количеството на мазнините в самата диета. Така енергията, отделена от мазнините, е приблизително два пъти повече от тази, получена от протеините и въглехидратите. Тя се отделя много бавно и постепенно (аеробно окисление на мазнините). Идеалната пропорция
за храна при тежка работа би изглеждала така:
Протеини 42%,
Мазнини 30%,
Въглехидрати 22%,
Влакнини 2%,
Минерални вещества 4%,
Смилаемост над 90%.
Завишени са изискванията на тези кучета към желязото в храната, поради факта, че то участва в състава на хемоглобина и транспортирането на кислорода до всички органи и клетки. Завишени са също нивата на селен и vit Е, но няма научно потвърдени доказателства, че високите нива на протеин подпомагат по-силното развитие на мускулатурата. В случая той се използва по-скоро за източник на енергия.
При групата на спринтьорите усилията, които полагат животните, и натоварванията са големи, но за сравнително кратко време. В този случай организмът разчита да си набави енергия по най-бързия начин чрез е разграждане на глюкозата (анаеробна глюколиза). Така че за тези животни една относително богата на въглехидрати диета е много по-удачна, отколкото диета, богата на мазнини. Както вече подчертахме, наличието на въглехидрати в диетата на кучето не е задължителна, стига да има протеини в достатъчно количество и с необходимото качество.

Фабрично приготвените храни, предназначени за работещи кучета или живеещи в стресова среда, най-често се означават върху опаковките с термините ENERGY или PERFORMANS. Техният състав се отличава от стандартните храни, предназначени за нормално активни кучета. Тяхната енергийна плътност е между 10 и 30% по-висока. В състава им се включват няколко различни източника на мазнини - рибено
масло, птича мас, соево, кокосово масло и др. Това увеличава многократно апетитността на храната и се избягва рискът от недостиг на някоя незаменима мастна киселина. В тази категория xpaни се включват също така и вещества, които имат предпазно действие върху ставните хрущяли и ставните връзки - глюкозоамини, хондроитин сулфат. Добавят се фрукто-олигозахарини и микронизирани влакнини, за да се подобри работата на храносмилателната система. Така се избягва рискът от разстройство поради високия процент на протеини и мазнини в храната. За работните кучета освен самата дажба е много важно и спазването на строг хранителен режим. Те получават малка част от дажбата си (около една четвърт) няколко часа преди работа, а основното количество храна - няколко часа след приключване на работа. По този начин се избягва рискът от превъртане на стомаха при интензивните натоварвания, а също така намалява и шансът кучетата да дефекират по време на извършване на служебните си задължения.
Казано в едно изречение, това е специален клас храни, предназначен за специфични категории кучета, отличаващи се с изключително високо качество и състав и относително висока цена.

Д-р Маргарит Рачев - ветеринарна клиника “Албейтар”

 

 Ветеринар

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2013.05.09

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2012.08.23

2 НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – решение от Природата срещу артритните заболявания и ставни проблеми
2012.03.25

2 ADVANTIX® Spot-on на BAYER: защитете любимото си куче от външни паразити
2009.04.07

2 ВЕТЕРИНАРНИ АПТЕКИ
2008.11.06

2 Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата
2006.11.14

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ и венци на вашето куче!
2006.06.24

2 Кучета и котки вегетерианци - ЗА или ПРОТИВ
2006.05.18

2 BAYER представя DRONTAL Plus Flavour с вкус на говеждо
2006.01.20

2 Какво да правим с домашните любимци, ако чакаме бебе?
2005.11.06

2 Митове, легенди, основни термини и още нещо
2004.05.05

2 Храненето на кучета, предназначени за работа и в състояние на стрес
2004.04.23

2 Храненето на кучета и котки през "третата възраст"
2004.04.10

2 Храненето на кучета и котки, завършили растежа си
2004.03.23

2 Хранене на бременни и кърмещи кучета
2004.03.19

2 Храненето на малките кученца
2004.03.18

2 Фабрично произведените храни
2004.03.12

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 1
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 2
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 3
2004.03.11