Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Ветеринар

2 Храненето на кучета и котки през "третата възраст"
2004.04.10

За нещастие старостта е най-разпространеното "хронично заболяване" в целия свят и едва ли срещу нея някога ще бъде открито ефикасно лекарство. Тя засяга всички живи организми по планетата Земя. Засега само се стремим да забавим неумолимия ход на природата, без да можем да променим нещо радикално. В тези плахи опити се разчита невероятно много на правилното хранене, здравословния начин на живот и постиженията на съвременната медицина. Човечеството се стреми освен към своето дълголетие и към дълъг живот и за своите домашни любимци.
С напредване на възрастта настъпват необратими изменения в клетките на организма, намалява активността на основните биохимични процеси, намалява усвояването на храната. Голяма част от животните стават по-апатични и отпуснати. Някои от тях започват постепенно да намаляват своята мускулна маса, тяхната структура става суха и жилеста. Други започват да напълняват застрашително.
Възрастните животни са по-податливи към заразни заболявания, има риск от изостряне на съществуващи хронични страдания, увеличава се опасността от появата на сърдечно-съдови, бъбречни и чернодробни проблеми. С тези и много други неща, свързани с възрастта, собствениците на животни трудно биха се преборили. Доброто познаване на изискванията и потребностите на възрастните животни в комбинация с качествено и пълноценно хранене биха довели до щастливи и спокойни старини за вашия домашен любимец.
Както вече подчертахме, няма точни и ясни критерии, по които може да се определи кога едно животно е старо. От нашия опит на лекари, занимаващи се единствено с дребни и декоративни животни, можем да кажем, че котките, дребните и средни породи кучета, след 6
, 7-та година проявяват много от признаците на настъпваща старост, докато при едрите породи кучета това се забелязва още след 4-5-та година.Възрастните животни имат относително по-ниски енергийни изисквания към храната в сравнение с подрастващите и зрелите индивиди, т. е. те се нуждаят от по-малко количество енергия на килограм живо тегло. Това не означава, че трябва да приемат храна с намалено енергийно съдържание. Напротив, ако животните са с нормално тегло и кондиция за възрастта си, те трябва да се хранят с високо енергийна храна в определените дажби. Това ще им гарантира по-ниски количества за изяждане. Много често възрастните животни имат зъбни проблеми, капризен апетит, проблеми с изхожданията и т. н. Затова е редно изяжданото количество храна да е малко по обем, но достатъчно качествено, за да задоволи техните енергийни нужди. Това не важи за стари животни, които са с наднормено тегло. При тях храната бi трябвало да е с намалено енергийно съдържание, за да не се задълбочава проблемът с килограмите, а оттам и появата на редица придружаващи заболявания. Най-добре е такива животни след консултация с ветеринарен лекар да преминат на храни от категория LIGHTS.
При много голям процент от нашите пациенти над 5-6-годишна възраст се наблюдават сериозни стоматологични проблеми - възпаление на венците, образуване на зъбен камък, тотално опадване на зъби и др. Ако на животното са отстранени голяма част от зъбите, се препоръчва гранулираната храна да се накисва продължително време с вода. Удачно е също така дребните породи кучета и котките да преминат на консервирана храна, докато при едрите породи това е икономически неизгодно, защото изяжданите количества са много големи. За избягване на стоматологични проблеми, желателно е зъбите на животните да се мият ежедневно. Вашият ветеринарен лекар би ви препоръчал найподходящите пасти и четки за дадения случай.
Друга важна особеност при хранене на стари кучета са нивата на протеина в храната. Необходимо е те да бъдат средно с 15-20% по
-ниски в сравнение с храните за подрастващи животни, с цел да не се натоварват излишно бъбреците. При разграждането на протеина, приет с храната, се отделят отпадни азотни продукти, които се елиминират през бъбреците. Протеинът в храните за възрастни животни трябва да бъде с изключително висока биологична стойност, много добра смилаемост и подходящ аминокиселинен състав.
Много автори препоръчват също така да се редуцират нивата на натрия и фосфора като се предполага, че по този начин се облекчава работата на сърцето. Важна разлика при храните, предназначени за възрастни животни, са значително по-високите нива на витамин С и витамин Е в техния състав. Доказано е, че тези два витамина значително забавят процесите на стареене в организма. Те могат до известна степен да подтиснат развитието на някои ракови заболявания, които са често срещани с напредване на възрастта.

В качествените храни, предназначени за животни от третата възраст, се съдържат и вещества, които имат предпазно действие върху ставните хрущяли. По своя състав те са представители на две основни групи: хондроитин сулфат и глюкозоаминогликани. Присъствието им в храната на вашия домашен любимец може за дълro време да ro предпази от развитието на тежки ставни заболявания и да му позволи винаги да бъде в "крак с времето".
Други важни добавки в храните за възрастни кучета са: таурин, L карнитин, каротин и цинк. Те имат за задача да поддържат работата на сърдечно-съдовата система в оптимални граници, нормалната еластичност на сухожилията и кожата, да забавят максимално процесите на стареене и да поддържат вашето куче дълro време здраво и жизнено.

По отношение храненето на възрастни котки важат повечето от правилата за хранене на възрастни кучета. Наднорменото тегло, затлъстяването и свързаните с това заболявания са сравнително по-рядко срещани при котките с напредването на възраста. Ако вашата котка проявява тенденция и предразположение
към наддаване на килограми, по-добре е да се премине от хранене на воля към дву- или трикратно хранене на порции. Един често срещан здравословен проблем при възрастните котки, но същевременно и доста труден за диагностициране, е хиперфункцията на щитовидната жлеза. Заболяването се характеризира с прогресивна зaryба на тегло в началото при запазен апетит, а след това и той намалява. МНОГО е опасно продължителното гладуване (повече от 48 часа) при котки с наднормено тегло. То довежда до мастна дистрофия на черния дроб, която почти винаги е с фатален край. Такива котки трябва на всяка цена да се стимулират да се хранят, дори ако трябва това да става насила и незабавно да се потърси ветеринарно-медицинска помощ. Вашият лекар би ви препоръчал най-подходящата храна за постепено намаляване на теглото, но в никакъв случай тотален глад.
При възрастните котки храната трябва да бъде с намалено съдържание на протеин, но с изключително високо качество, ниски нива на натрий и фосфор, завишено съдържание на vit С и vit Е с
много висока смилаемост. Възрастните котки често имат капризен и променлив апетит, дължащ се на заболявания на зъбите, натрупването на зъбен камък и други стоматологични проблеми. Ако сте забелязали, че вашето животно има лош дъх от устата, леко се лигави, стои продължително време над купичката си с храна и се чуди как да започне или дъвче предимно на една страна, добре е веднага да потърсите помощ. Вашият ветеринарен лекар след обстоен преглед най-вероятно би ви насочил към специалист стоматолог.

Д-р Маргарит Рачев - ветеринарна клиника “Албейтар”

 

 Ветеринар

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2013.05.09

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2012.08.23

2 НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – решение от Природата срещу артритните заболявания и ставни проблеми
2012.03.25

2 ADVANTIX® Spot-on на BAYER: защитете любимото си куче от външни паразити
2009.04.07

2 ВЕТЕРИНАРНИ АПТЕКИ
2008.11.06

2 Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата
2006.11.14

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ и венци на вашето куче!
2006.06.24

2 Кучета и котки вегетерианци - ЗА или ПРОТИВ
2006.05.18

2 BAYER представя DRONTAL Plus Flavour с вкус на говеждо
2006.01.20

2 Какво да правим с домашните любимци, ако чакаме бебе?
2005.11.06

2 Митове, легенди, основни термини и още нещо
2004.05.05

2 Храненето на кучета, предназначени за работа и в състояние на стрес
2004.04.23

2 Храненето на кучета и котки през "третата възраст"
2004.04.10

2 Храненето на кучета и котки, завършили растежа си
2004.03.23

2 Хранене на бременни и кърмещи кучета
2004.03.19

2 Храненето на малките кученца
2004.03.18

2 Фабрично произведените храни
2004.03.12

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 1
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 2
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 3
2004.03.11