Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Ветеринар

2 Хранене на бременни и кърмещи кучета
2004.03.19

Инстинктът за размножаване при животните е може би един от най-силно развитите в сравнение с всички други. В определени моменти той става водещ дори и пред инстинкта за самосъхранение. При домашните любимци до известна степен той се контролира от самите собственици - било то чрез медикаменти (с доста странични ефекти) или с помощта на други методи и средства - лишаване от контакт с индивиди от противоположния пол, ограничаване разходките навън, извеждане само на повод и т. н. Но все пак някои от собствениците на женски животни решават поне веднъж тяхното любимо същество да роди, защото... "така трябва". Първата грешка, която се допуска, е че никой собственик не търси мнението на специалисти по проблема. Стопаните не искат и не желаят да се информират за начините на гледане и хранене на бременни и кърмещи кучета и котки. Защото ако знаеха и спазваха всички препоръки за хранене на животните в такава фаза, убедени сме, че повечето от тях. биха се отказали животните им да раждат. Заплождането, бременността, кърменето, отбиването и захранването на малките са такъв сериозен ангажимент (дори и финансов), че е по-добре да бъде оставен на специалистите по развъждане. В нашата страна няма никакви традиции в тази насока, а също така и уредено законодателство - кой, кога, как и защо може да развъжда кучета и котки. Убеден съм, че комшийското развъждане по поляни и градинки ще продължи още десетилетия. Затова искам да помогна на стопаните, решили да правят това както трябва здравословно и без излишни рискове за майката и бъдещото поколение. Добрият старт в живота на малките започва още от майчината утроба. Правилното хранене на майката по време на бременноста и периода на лактация гарантира едно здраво и силно поколение.
Изследванията, провеждани върху заплодени кучки, показват, че по-голямата част от теглото си майките натрупват през втората половина на бременността - след 33-3б-ия ден. До този момент няма никакви специални изисквания към храната. По-важното е в началото кучката да не се допуска да натрупва излишни килограми, които биха създали проблем по време на раждането.
Нормално е увеличаването приема на енергия и количествата храна да започне след 3б-ия ден, като се спазва правилото "15 на 7". Това ще рече увеличаване приема на енергия с 15% на всеки седем дни. Около момента на раждане кучето трябва да приема около 60% повече енергия в сравнение преди акта на заплождане.
Това може да стане по два начина:
1. Бавно и постепенно увеличаване количеството на храната до момента на раждане. Това е доста трудно и нефизиологично, защото бременната матка притиска всички коремни органи включително стомаха и червата. Дори и необходимото количество храна да се раздели на малки порции, това не решава проблема;
2. По-удачно е използването на специални храни, предназначени за бременни и кърмещи кучки. Тяхното предимство е, че са високоенергийни и животните консумират минимални количества (100 - 400 г в зависимост от породата).
Нормално е в края на бременноста (последните 3-8 дена) кучката да намали консумацията на храна или напълно да я откаже. Това се дължи от една страна на увеличаване на теглото, притискане на коремните органи и ниската физическа активност на самата майка. Желателно е в този случай необходимото количество храна за денонощие да се предлага често и на малки порции.
След отминаване на голямото събитие - раждането, идват най-трудните моменти както за самото куче, така и за неговите стопани. Лактацията е най-сериозният тест, който трябва да се издържи. Той показва колко е правилен и качествен избраният хранителен режим. През този период кучката трябва.да изяжда, смила, усвоява и отделя огромни количества хранителни вещества. Те достигат три-четири пъти по-високи стойности от необходимите за поддържане на собственото й физиологично състояние, когато не лактира.
Нека илюстрираме това с един прост пример: имаме кучка немска овчарка, която тежи около 30
кг и има осем кученца на триседмична възраст, всяко с тегло около 2 кг. През този етап всяко кученце се нуждае приблизително от около 525 Kcal дневно, което ще рече за всичките осем броя около 4 200 Kcal.
Бебетата си ги набавят единствено чрез кърмата. Кучешкото мляко съдържа 1 345 ксаl за литър. За изхранване на кученцата ще са необходими повече от 3 литра дневно. При производство на мляко кучката не може да оползотвори 100 % цялата енергия, която се съдържа в храната (коефициентът на полезно действие е около 75%). За да произведе необходимото количество мляко с нужната енергийна стойност, тя трябва да приеме поне 5 600 ксал с храната (4200/0,75=5 600). За да се избегне загyбата на тегло от майката и поддържането й в добра кондиция, на нея са й необходими около 1 500 ксаl. Какво се получава: 5 600 + 1 500 = 7100 ксаl дневно; това е четири пъти повече енергия и храна, която тя трябва да приема през този етап, в сравнение с периода, когато не лактира.
Това са изключително високи изисквания (количествени и качествени), които с домашно приготвена храна и добавки на витамини и калций не могат да бъдат постигнати. Животни, хранени така, обикновено в края на лактацията имат такъв окаян вид, че трудно можеда се определи дори и тяхната порода. След това им е необходим много дълъг период от време за възстановяване на биологичните резерви.
Стопаните, които са загрижени за качественото хранене на своите бременни и кърмещи кучки, могат сами да определят техните приблизителни енергийни потребности:
Е = 2х(30хТ + 70)
Е - енергия ксаl дневно
Т - теглото на кучката в момента
Ф - фактор за корекции;
1.0 - бременност 1 - 5 седмица
1.3 - бремеенност 6 - 9 седмица
3.0 - кърмене до 5 броя кученца
4.0 - кърмене над 5 броя кученца
ЕхФ = действително необходимо количество енергия дневно в ксаl  

Поради факта, че през периода на пикова лактация на майката са й необходими 3-4 пъти повече храна, то е целесъобразно тя да премине към хранене на воля, т. е. да има непрекъснат достъп до храна. Странно и озадачаващо е поведението на много собственици, които през периода на лактация лишават кучките от вода и ги задължават да консумират само прясно мляко, твърдо убедени, че по този начин ще увеличат количеството кърма. Производството на кърма от млечните жлези на женските животни е изключително сложен биологичен процес. Количеството на млечния секрет зависи изключително много от нивото и качеството на протеина в храната и неговото съотношение с другите съставки. В заключение трябва да подчертаем, че бременните и кърмещите кучета не се нуждаят от специални добавки - трупни брашна, яйца, черупки, мляко, извара, калций и т.н.., масово прилагани от всички "специалисти" по развъждане. В този тежък и труден момент на майката й стига да се храни с подходяща балансирана храна в необходимите количества, която е предназначена специално за бременните или лактиращи кучета.
Коя е тази храна? Вашия ветеринарен лекар би ви препоръчал най-добрата и най-качествената, но не се изненадвайте, ако се окаже и най-скъпата.

Д-р Маргарит Рачев - ветеринарна клиника “Албейтар”

 

 Ветеринар

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2013.05.09

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2012.08.23

2 НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – решение от Природата срещу артритните заболявания и ставни проблеми
2012.03.25

2 ADVANTIX® Spot-on на BAYER: защитете любимото си куче от външни паразити
2009.04.07

2 ВЕТЕРИНАРНИ АПТЕКИ
2008.11.06

2 Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата
2006.11.14

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ и венци на вашето куче!
2006.06.24

2 Кучета и котки вегетерианци - ЗА или ПРОТИВ
2006.05.18

2 BAYER представя DRONTAL Plus Flavour с вкус на говеждо
2006.01.20

2 Какво да правим с домашните любимци, ако чакаме бебе?
2005.11.06

2 Митове, легенди, основни термини и още нещо
2004.05.05

2 Храненето на кучета, предназначени за работа и в състояние на стрес
2004.04.23

2 Храненето на кучета и котки през "третата възраст"
2004.04.10

2 Храненето на кучета и котки, завършили растежа си
2004.03.23

2 Хранене на бременни и кърмещи кучета
2004.03.19

2 Храненето на малките кученца
2004.03.18

2 Фабрично произведените храни
2004.03.12

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 1
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 2
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 3
2004.03.11