Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Ветеринар

2 Фабрично произведените храни
2004.03.12

Както за повечето неща от живота, така и на игрището, наречено условно хранене на домашни любимци, има два отбора (разбирай враждуващи). Борбата между тях започва още преди 60-70 години, когaто от конвейра е слязла първата фабрично приготвена храна за домашни любимци. В началото на ХХ век резултатът от играта бил в полза на отбора на "готвачите" (разбирай - стопани, които обичат да готвят). В средата на века резултатът постепенно се изравнява благодарение на доказаните качества и предимства на фабрично приготвените храни за кучета и котки. А в наши дни отборът на "готвачите" гyби безславно биткaтa и едва ли ще има някога възможност за реванш.
На всички, които имат и най-малката допирна точка с животни, отглеждани като домашни любимци, им  правят впечатление стотиците видове и марки храни, които се срещат вече и на българския пазар. За да въведем някакъв порядък в главите на обърканите потребители, бихме желали да разгледаме само най-разпространените видове животински храни, техните предимства и недостатъци, а също така и начините за сравняване между тях.
Поради ниското качество или пък добро качество, но висока цена, а също така слабата наличност на последните четири вида не смятаме да им отделяме внимание. Няма никакво значение с какво ще се храни домашният любимец с консервирана или гpaнyлиpaна храна. Важно е тя да съдържа всички необходими хранителни вещества, съобразно физическата активност и физиологичното състояние на вашето животно. Тези храни не се нуждаят от абсолютно никакви добавки и животнитe могат да бъдaт хранени само и единствено с тях.

Кoгaтo купувaте храна за вашитe любимци, трябва добре да се информирате какво взематe, а не да се ръководите единствено от цeнaтa, защото качествената храна се нарежда на втopo място след ваксинaциитe и обезпаразитяванeтo, имащи решаващо значение за доброто здраве и дьлголетие на вaшитe домашни приятели.
На бьлгарския пазар се намират както много добри, така и много лоши храни. Купувайки втopитe, които са доста евтини, вие едва ли се замисляте, че:
- Надписитe вьрху етикетите на някои производители на храни могат да бьдат подвеждащи (същото се отнася и за търговците на храни);
- Съставът на дадена храна може да бьде подбран не с оглед на хранителнитe нужди на животното, а с вьзможноcттa за добра печалба (един килограм царевица, вложен в кучешки храни се изплаща 1000 %!);
- Спестяванero на един лев в производството на даден вид храна носи по-голяма изгода, от колкото да се продава с един лев по-скъпо;
- Твърденията на някои производители и тьрговци. че xpaнитe им са универсални (подходящи за всички породи и всеки стадий на развитие) са налудничави и абсурдни.

За да разсеем съмненията, които посяхме с гopнитe изречения, че си хвърляте парите на вятъра, бихме ви посъветвали да се обърнете към вашия ветеринарен лекар. Той компетентно и научно обосновано би ви обяснил кога може да спестите някой лев от храна и кога това е абсолютно недопустимо.
Консервирани храни: Към тази група могат да се причислят всички видове, чиято влажност (водно съдържание) е над 12%. Това са храни, които се съхраняват дълго време чрез стерилизация, замразяване, ниско рН и т. н. В повечето случаи те съдържат или късове месо, или смляно месо заедно със зърнени продукти, витамини и минерали. Почти всички те се приемат с охота от животните, удобни са за употреба, не изискват допълнителна обработка преди сервиране, добре са балансирани и имат много висока смилаемост. Техният най­-сериозен недостатък е, че поради високото си водно съдържание те са ниско енергийни (стопаните си купуват просто скъпа консервирана вода) и за да покрият енергийните си нужди, животните консумират големи количества. За едри породи кучета дажбите достигат до 2 - 3кг качествено консервирана храна дневно (изразено в пари, това е повече от 6 - 8 лв на ден). При нискокачествените консервирани храни, които съдържат млени кости и кланични отпадъци дажбите са същите, но цените са 2 - 3 пъти по-­ниски. За сметка на това твърде скоро си проличават печалните последствия. На жаргонен език сред специалистите тези храни се наричат "килограм за лев". Друг недостатък на тези видове храни е, че поради меката си консистенция, те нямат почистващо действие върху зъбите и спомагат за образуването на зъбен камък, който води до сериозни стоматологични проблеми. Храната, оставяна по-дълго време в купичката на животното, лесно се разваля през лятото, а при кучета, гледани навън през зимата, замръзва. На нашия пазар няма консервирани храни за бременни, кърмещи или възрастни животни, няма консервирани храни и за различните породи подрастващи кучета. В заключение ще отбележим, че качествените консервирани храни са здравословен и удобен начин за решаване на повечето проблеми, свързани с храненето, но като консумирани количества те са сериозен финансов удар върху семейния бюджет.
Гранулирани храни: Наричат се от собствениците на домашни любимци с какви ли не странни имена - бонбонки, пуканки, кикиридки, бобчета, хапчета, топчета и др. Те са храни с много ниско водно съдържание (под 10 - 12%). Произвеждат се по два метода - чрез гранулиране и чрез екструдиране. Първият метод е по-рядко използван в практиката, защото храните, произведени така, са с по-ниска биологична стойност. Предварително балансираната и приготвена хранителна смеска се пресова под високо налягане през отворите на матрица и се получават гранули в дадена форма. На този принцип се произвеждат фидето, макароните и други храни за хора. Екструдирането е по-често използваният метод: подготвената смеска се подлага на овлажняване с пара, след това преминава през специални машини (екструдери) под налягане, следва сушене и т. н. Гранулите, произвеждани по този начин, имат шуплеста структура и много по­-добра биологична стойност. Сухите храни за кучета и котки се произвеждат в Америка от началото на ХХ век, а в България от 90-тегодини на ХХ век. Те могат да се предлагат на пазара като пълноценна балансирана храна или под формата на миксове, към които да се добавя месо или консервирана храна. Това изрично трябва да бъде подчертано върху опаковката на продукта. Миксовете се използват като евтин източник на енергия и се приготвят главно от зърнени храни. Те съдържат малко количество протеини (около 8 - 10%).
Пълноценните, балансирани храни на външен вид могат да са подобни на миксовете, но са коренно различни по състав.Те доставят всички необходими хранителни вещества, съобразени с фазата на развитие на животното. Поради ниското си водно съдържание не се развалят ако се съхраняват правилно, поради същата причина съдържат голямо количество енергия, затова дажбите са многократо по-ниски. Качествените сухи храни са с висока смилаемост, близка до тази на консервите и месото. Гранулираните храни, които се предлагат за котки, съдържат повече протеини и мазнини от животински произход в сравнение с кучешките, поради особености на този вид животно.

Типично хранително съдържание на
готовите храни за кучета и котки

Вид храна Влага % Протеини % Мазнини % Минерали % Калций % Фосфор %
За кучета            
Влажни храни            
Желирано месо 83 7.0 4.5 1.5 0.3 0.2
Желирани парчета месо 79 7.0 4.5 2.5 0.5 0.4
Сухи храни            
Пълноценни 6 30.0 11.0 7.0 1.3 1.1
Миксове 6 13.0 7.5 7.0 1.3 0.5
За котки            
Влажни храни            
Желирано месо 83 9.0 5.0 2.5 0.5 0.4
Желирани парчета месо 80 7.5 3.5 2.5 0.5 0.4
Сухи храни            
Пълноценни 7 33.0 6.5 7.0 0.9 1.1

На практика е напълно безопасно да се храни куче с котешки гранули, но обратното е недопустимо. Задължително е и двата вида животни да имат свободен достъп до вода през цялото денонощие.
Качествените сухи храни се приемате удоволствие от животните и могат да бъдат единствен източник на храна през целия им живот. Стряскащо за някои стопани звучат техните цени, но първо
: дажбите са отосително ниски и второ: в цената на производителя е калкулирано и здравето на вашия домашен любимец, а то е безценно.

Д-р Маргарит Рачев – ветеринарна клиника “Албейтар”

 

 Ветеринар

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2013.05.09

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2012.08.23

2 НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – решение от Природата срещу артритните заболявания и ставни проблеми
2012.03.25

2 ADVANTIX® Spot-on на BAYER: защитете любимото си куче от външни паразити
2009.04.07

2 ВЕТЕРИНАРНИ АПТЕКИ
2008.11.06

2 Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата
2006.11.14

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ и венци на вашето куче!
2006.06.24

2 Кучета и котки вегетерианци - ЗА или ПРОТИВ
2006.05.18

2 BAYER представя DRONTAL Plus Flavour с вкус на говеждо
2006.01.20

2 Какво да правим с домашните любимци, ако чакаме бебе?
2005.11.06

2 Митове, легенди, основни термини и още нещо
2004.05.05

2 Храненето на кучета, предназначени за работа и в състояние на стрес
2004.04.23

2 Храненето на кучета и котки през "третата възраст"
2004.04.10

2 Храненето на кучета и котки, завършили растежа си
2004.03.23

2 Хранене на бременни и кърмещи кучета
2004.03.19

2 Храненето на малките кученца
2004.03.18

2 Фабрично произведените храни
2004.03.12

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 1
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 2
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 3
2004.03.11