Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Роднините

2 Роднините на домашните кучета - семейство CANIDAE
Mammalia / Carnivora / Canidae

2006.08.10

Роднините на нашето любимо домашно куче от семейство Canidae са доста необичайна компания. Сред тях има и много екзотични създания, с които постепенно ще ви запознаем. За мнозина може би ще е трудно да приемат колко близо до любимото им куче е, например, полярната лисица.
Има известен парадокс в това, че всички приемаме без коментар и съмнения факта, че лъвовете или леопардите са роднини на домашната ви котка, но че фенекът или етиопският чакал са братовчеди на пудела ви някак е по-трудно за възприемане, нали? Но това е самата истина!:))

Семейство Canidae
е чудесен пример за сравнително малко, но доста хомогенно семейство от ловци, макар да обединява толкова различни на пръв поглед животни като лисицата, вълка, койота и домашното куче.
Дивите кучета обединяват 35 различни вида:
от мъничкия фенек до дивите кучета от джунглата в басейна на Амазонка. 8 вида живеят в Северна Америка: червеният и сивият вълк, койотът и 4 вида лисици. Според зоо класификацията семейството се дели на две големи групи: вълчеобразни – животни с кръгли зеници (вълк, чакал, домашното куче, фенекът...) и лисичообразни – с продълговати перпендикуларно разположени зеници (рижата и обикновената лисица, полярната лисица и т.н.).

Канидите са най-"разговорливите” представители на хищниците – те издават разнообразни лаещи, виещи, ръмжащи и дори „хленчещи" звуци. Тези каниди, които ловуват на глутници, могат да хващат и убиват доста едри животни, но дребните видове обикновено се хранят с малки гризачи, насекоми, птици и дори плодове и ловуват в дупки.   

Членовете на семейство
Canidae са специално пригодени за тичане, те могат да поддържат тръс или галоп на огромни разстояния. Скелетната им структура е забележително сходна - до голяма степен поради отсъствие на специализация според различен начин на живот. Най-важното при скелета на канидите в сравнение с другите хищници е съотношението между дължината на крайниците и големината на тялото. Повечето представители на семейството са високи, имат дълги и устойчиви крайници, които завършват с добре развити лапи, имат 5 пръста на всеки преден крайник и по 4 неподвижни нокътя на задните крайници. Всъщност канидите ходят върху пръстите си, които са специално приспособени като част от структурата на крака да издържат на шока от удари и травми по време на бяг.
Канидите има впечатляваща зъбна формула с 42 зъба, разделени по двойки – 20 на горната и 22 на долната челюст. Особено важно е да отбележим 4 кучешки зъба, разположени в предните ъгли на устата, които са големи, но не са толкова остри, колкото при семейство
Felidae (Котки), при които тези зъби са предназначени да задържат плячката и да откъсват големи парчета месо. Долните кучешки зъби са разположени точно пред горните като оставят малка празнина (diastema), която позволява на кучешките зъби да се заключват когато устата е затворена. Резците, леко извити назад и разположени между кучешките отпред в устата, се използват за задържане на плячката и за откъсване на малки парченца храна. Премоларите и моларите оформят зъбната формула в ножична захапка, удобна за смилането и дори стриването на храната, въпреки, че повечето каниди не си губят времето да дъвчат и поглъщат храната на големи хапки.
За разлика от домашните кучета, при дивите представители на семейство
Canidae размножителният период е само един в година. Обикновено това са месеците преди идването на пролетта и лятото, когато храната е най-обилна. Поведението на животните в размножителния период зависи от множество фактори: смяната на деня и нощта и температурните разлики може да повиши нивото на агресия на териториален признак, оставят за знаци за маркиране на територия, приявява се стремеж към доминиране.
Бременността на дивите представители на семейство
Canidae трае между 52 и 80 дена, а кучилата могат да са с от 1 до 16 слепи малки. Те не могат да се грижат за себе си и да ловуват затова остават при родителите си – периодът варира от няколко седмици до няколко месеца. Тази продължаваща зависимост от родителите изгражда и укрепва силните социални и семейни връзки, които са типични за канидите.
Дивите каниди и днес проявяват много от качествата, поради които преди много хилядолетия човекът ги е опитомил: И мъжките, и женските представители на семейстовото участват в отглеждането на малките, ядат разнообразна храна и предпочитат да са в компания. Опашките им са видим индикатор за настроението им – изправена, когато играят или се чувстват добре, размахваща се когато търсят одобрение или свита между задните крайници когато са несигурни или уплашени.
Канидите обикновено използват комбинирано своя слух и зрението си за проследяване на плячката си като значението на всяко от сетивата е в зависимост от начина на живот на отделните видове животни в семейството. Острият слух е много важен когато в една група (глутница) са повече каниди, които общуват чрез серии звучи, включващи лай, вой или ръмжене. Интересното е, че дивите каниди не лаят толкова силно, колкото домашните кучета, при които това става много по-често и е много по-шумно, отколкото е в природата.

Директната комуникация на дълги растояния между индивидите се осъществява чрез серия от отличителни виещи звуци. Воят помага на членовете на групата (глутницата) да поддържат контакт по време на ловни набези, да се държат в група, да обявяват териториалните си права. Веднъж подет от член на глутницата, към воя постепенно се присъединяват всички.
Виенето на канидите, чийто нюанси понякога са недоловими за човешкото ухо, идентифицира различните членове на глутницата по характерните си особености – звук, тембър, сила – и предпазва от нежелани нахлувания в територията или от нежелани случайно конфликти със съседите.

Методите на лов и социалния живот на канидите може да бъде разделен на три типа:
Индивидуален: Лисицата, която обикновено лови малки гризачи, ловува сама за себе си.
Индивидуално – социален: Преходният тип поведение на канидите е характерен с индивидуалн лов, но и със създаването на повече или по-малко постоянни брачни двойки.
Социален: Вълците живеят в глутница, която може да бъде много голяма и при която се ловува групово на едър дивеч, а това предполага тесни връзки и взаимопомощ.

                                                        dogbg.net 2006
 

 

 Роднините

2 CANIS DIRUS - накратко за най-големия изчезнал вълк на Земята
Mammalia / Carniovira / Canidae / Canis/Canis dirus

2009.12.29

2 БЛЕДАТА ЛИСИЦА - скрита в самото сърце на Африка
Mamallia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes pallida

2009.11.26

2 БЕНГАЛСКА ЛИСИЦА - просто още един роднина на вашето куче
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes bengalensis

2009.04.19

2 ТИБЕТСКАTA ЛИСИЦА - мистична и мъдра
Mamallia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes ferrilata

2008.11.18

2 ИВИЧЕСТ ЧАКАЛ - още един необичен роднина на кучетата
Mamallia / Carnivoria / Canidae / Canis / Canis adustus

2008.10.20

2 ЛИСИЦАТА ДЖУДЖЕ на Северна АМЕРИКА
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes macrotis

2008.05.07

2 ЕТИОПСКИЯТ ВЪЛК - единственият вълк в АФРИКА
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis / Canis simensis

2008.04.07

2 СИВАТА ЛИСИЦА на Америка
Mammmalia / Carnivora / Canidae / Urocyon cinereoargenteus

2007.12.06

2 ДИВОТО КУЧЕ ДИНГО - една от загадките на АВСТРАЛИЯ
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis / Canis familiaris dingo

2007.05.14

2 ПОЛЯРНАТА ЛИСИЦА - красива, различна и все пак роднина:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Alopex / Alopex lagopus

2006.12.05

2 РИЖАТА ЛИСИЦА - истинската хитрост и ловкост от приказките
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes vulpes

2006.09.17

2 ЧАКАЛЪТ - ловък и нахален
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis aureus

2006.09.10

2 ВЪЛКЪТ - легендарният и реален хищник
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis lupus

2006.09.02

2 ЧЕРВЕНИЯТ ВЪЛК - съчетание от вълк, лисица и чакал
Mammalia / Carnivora / Canidae / Cuon alpinus

2006.08.25

2 ГРИВЕСТИЯТ ВЪЛК - почти лисица с дълги, стройни крака:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Chrysocyon brachyurus

2006.08.24

2 ХИЕНОВИДНОТО КУЧЕ - почти вълк с екстравагантна козина
Mammalia / Carnivora / Canidae / Lycaon pictus

2006.08.17

2 Зоо класификация на семейство CANIDAE
2006.08.17

2 Роднините на домашните кучета - семейство CANIDAE
Mammalia / Carnivora / Canidae

2006.08.10

2 МАЙКОНГ - лисицата от саваните на Южна Америка
Mammalia / Carnivora / Canidae / Cerdocyon thous

2006.08.10

2 КОЙОТЪТ - прерийният вълк на Северна Америка
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis latrans

2006.08.09

2 Малката лисичка КОРСАК
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes corsak

2006.08.09

2 Дългоушкото ФЕНЕК - една малка лисичка с голеееми уши:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes zerda

2006.03.06