Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 PET индустрия

2 УИЛЯМ ДАНФОРТ – създателят на PURINA
Сбъднатата американска мечта в една нова индустрия

2007.09.09

Уилям Данфорт е бил известен в американския бизнес свят като един от пионерите на новата индустрия и основател на фирма Ralston Purina.
Но същевременно в спомените на много хора той е специален приятел и съветник, щедър дарител и прекрасен пример за философията на живота, която самият той изповядва.
В детството си У. Данфорт е просто едно болнаво момче - син на фермер в блатистия Югоизточен Мисури. Неговият училищен преподавател го предизвиква да стане „най-здравото момче в класа”. Това необичайно предизвикателство се превръща в основна мотивация и жизнен принцип на У. Данфорт: да живееш означава да посмееш. В това мото („
to live is to dare”) на български има интересен нюанс, защото можем да го преведем и като да дръзнеш и като да предизвикваш. Дръзкото мото олицетворява целия му успешен жизнен път като пионер в индустрията за храни за животни, президент на Борда на директорите на основаната от него фирма, неуморим пътешественик и наставник на младите до смъртта му в Коледната нощ на 1955 г. на 85 години.
Фирмата
Ralston Purina е най-големият производител в света на сухи храни за кучета и на сухи и влажни храни за котка. Известно време Purina е сред Тор 100 на най-големите американски фирми, а днес е сред 250-те.
Но да се върнем в края на 19 век. През 1892 г. Уилям Данфорт се дипломира в Университета „Вашингтон” в Сейнт Луис. Намира си работа в строителния бизнес – в продажбите на тухли. Но е доста недоволен от това, защото работата е сезонна. Баща му му дава разумен съвет: „Насочи се към бизнес, от който се нуждаят много хора – нещо, което ще им трябва през цялата година и в добри, и в лоши времена.”
С характерната си практичност и прямота У. Данфорт прави избора си („Животните трябва да се хранят през цялата година.”) и през 1894 г. навлиза в бизнеса с комбинирани храни за домашните животни във фермите. През същата година се жени за Ада Буш. Имат две деца: Дороти и Доналд, който наследява баща си като дългогодишен председател на Борда на директорите на
Ralston Purina.
Въпреки натовареността му през годините и предизвикателството да се цели нависоко в света на бизнеса, Уилям Данфорт не допуска работата да му попречи за един уравновесен щастлив живот. Това е същността на личната му философия „Четирите квадрата” на живота. Той я описва в серия от книги, най-известната от които е със заглавието „Аз те предизвиквам” , преиздавана вече 28 пъти!
И в момента неговата "I Dare You" e най-продаваната книга за самомотивация в www.amazon.com Можете да избирате между издания с меки корици или с луксозни кожени подвързии. Тук виждате кориците на 3 от последните издания на "I Dare You".
       

У. Данфорт вярва, че всеки има не един, а 4 живота, които трябва да изживее, а за да илюстрира тази своя идея, той надрасква на лист хартия добре познатата ни шахматна дъска, превърнала се в лого на
Purina. Отляво пише „физически”, отгоре „умствен”, отдясно ”социален”, а отдолу – „религиозен”. Човек се състои от тяло, ум, личност и характер – казва той – и всички те трябва да растат и да се развиват в баланс помежду си. Умът не трябва да се развива за сметка на личността, нито тялото за сметка на характера.
Самият У. Данфорт не крие, че се отнася сериозно към здравето си и с гордост разказва, че не е отсъствал от работа поради заболяване нито един ден. Той ходи всеки ден по една миля (1.6 км) пеша защото така се чувства по-добре, а неотменимото му правило е да спи по 8 часа всяка нощ на отворен прозорец. Храни се умерено и строго следи теглото си...
Християнските ценности винаги са интересували У. Данфорт. През 1924 заедно с група приятели той основава Американската младежка фондация, чиято цел е да възпитава младите момчета и момичета в христиански идеали и ценности и да ги подготви за живота, в който да умеят да поемат отговорност и да заемат лидерски позиции. Като президент на фондацията, Данфорт помага за създаването на лагера Миниуанка (
Miniwanca), разположен на площ от 300 акра в близост до Шелби, Мичиган. Повече от 30 години до смъртта си той прекарва всяко лято в лагера, където се среща, съветва и вдъхновява хиляди млади американци.
През 1927 г. заедно със съпругата си основава национална Образователна благотворителна фондация „Данфорт”, чрез която са дадени многобройни стипендии на ученици, студенти и преподаватели. Освен това фондацията финансира строежа на 24 параклиса в ученически лагери и болници.
През Първата световна война У. Данфорт служи в Трета дивизия на Американския експедиционен корпус. Неговият остър търговски усет, характерен за бизнеса му, го следва из бойните полета на Франция, където той наблюдава какъв ентусиазъм  и позитивни асоциации предизвиква думата „
chow” сред войниците. Храната с етикет „chows” им изглеждала по-вкусна и по-приятна от обичайната храна. И когато Данфорт се завръща у дома след войната, той слага на всички храни за едър добитък и птици, които фирмата произвежда, нов етикет с надпис "Chow", който се превръща в прочутите храни "Purina Chows", познати на всички фермери в САЩ, Канада и други страни.
Друга проява на търговския гений на Данфорт е неговото разбиране за ценността на отличителната търговска марка. Във времената, в които стандартното пакетиране на практика не съществува, Данфорт пакетира своите
“Chows” в торби, ярко маркирани с еднакви червено – бели шахматни шарки. Той си спомня от детството си, че децата на едно семейство винаги са били облечени с един цвят карирани дрехи. Карираната риза или рокля бързо идентифицира всеки член на семейството. Г-н Данфорт преценява, че това ще има ефект и с продуктите, които фирмата произвежда. Шахматните квадрати на Purina се превръщат в една от най-прочутите и ефективни търговски марки в американския бизнес. 

Жаждата за нови и все по-рисковани предизвикателство в дългия живот на У. Данфорт се уравновесява от неговите неизменни фундаментални възгледи. Цели 40 години подред всяка седмица той пише Обръщение в понеделник сутрин за своите съдружници и служители. През 1955 г.
когато е на 84 години, в едно такова обръщение той специално подчертава важността на тези неизменни ценности. „Някои хора постоянно се променят” – казва той. – „Лаская се, че обичам рискованите предприятия и новите преживявания. Но щo се отнася до основните ценности, вярвам, че съм открил правилните и съм градил върху тях. Не ме бива по промените. Например, има някои неща, които никога не съм променял: в лоното на църквата съм повече от 60 години, женен съм за една и съща жена повече от 60 години, масон съм повече от 60 години, човек от
Purina съм повече от 60 години. Принципите на „Четирите квадрата” бяха основните, устойчиви стълбове в моя живот. Никога не съм имал прична да ги променям. И колкото по-дълго живея, толкова по-ценни стават те.”
Стъпил на здравата основа на принципите си, У. Данфорт предприема смели начинания в различни посоки. Той живее в сърцата на американската младеж, която си спомня великолепното му предизвикателство: „Нека стремежите ви бъдат благородни, приключенията – смели и службата на обществото – смирена”.  

Открихме забележителната биография на основателя на Purina Уилям Данфорт - една от емблематичните личности на американския бизнес през първата половина на 20 век - на адрес: www.purina.com
Историята на фирмата от нейното създаване преди 115 години до днес можете да прочетете в същата секция.

                       
                                           
  dogbg.net 2007
 

 

 PET индустрия

2 HAPPY DOG представя SUPREME SENSIВLE NUTRITION - кулинарно пътешествие около света! САМО за кучета:)
2010.03.08

2 ДА ИМАМЕ куче ни прави не само по-щастливи, но и по-ЗДРАВИ
2009.12.23

2 PET BIZ SOFIA 2009 - първо балканско изложение за храни, аксесоари и услуги за домашни любимци
2009.10.18

2 PURINA – 115 години пътуване във времето
Историята на днешна Америка през погледа на Ralston Purina (част1)

2007.09.10

2 УИЛЯМ ДАНФОРТ – създателят на PURINA
Сбъднатата американска мечта в една нова индустрия

2007.09.09

2 DIAMOND Pet Foods - една от най-бързо развиващите се компании в индрустрията за домашни любимци на САЩ
2007.03.02

2 ИСТОРИЯТА на фирмата IAMS - романтична и прагматична
2007.01.24

2 BEAPHAR - за един по-добър свят за домашните ни любимци
2006.12.03

2 Tropikal PET или какво правят ориенталските амбиции в съчетание с модерните технологии
2006.07.24

2 INTERZOO 2006 - рекорди, тенденции и обич към домашните ни любимци
2006.06.20