Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 БГ Ловецъ

2 Избор на оптика
2004.08.10

Сигурен съм, че няма ловец, любител на нарезното оръжие, който да не желае да притежава качествена оптика за него. Също така съм сигурен, че не всеки може да си позволи разточителен бюджет, с който да закупи най-доброто на пазара.

На какви параметри трябва да отговаря оптическият мерник?
Какво представляват означенията по него?
Какъв тип оптика е подходяща за различните видове лов?
Има ли универсален вариант?
И кои са производителите във “висшата лига”?

Това са въпросите, на чиито отговори искам да сведа вашето внимание, уважаеми читатели.
Често чуваме от по-запознатите да коментират своите оптики с цифри, които за мнозина от нас не означават нищо. “Шест на четиресет и две или от три до девет по петдесет, или две и половина до десет на петдесет и шест.”
В първия случай 6 х 42 означава, че този вид оптика е с шесткратно увеличение /приближаване/ на обекта. Или, ако погледнем един обект, който е на разстояние от сто метра, през този оптичен прицел с шесткратно увеличение, той ще ни изглежда приближен на 16,66 м. Цифрата, поставена след знака х /по/, обозначава диаметъра на предната леща в милиметри. В случая, предната леща е 42 мм.
Във втория случай цифрите от 3 до 9 означават, че оптиката има вариатор за настройка на увеличението, което може да се променя от три до девет пъти. Диаметърът на предната леща е 50 мм.
Някои ловци се заблуждават, че колкото по-голям е диаметърът на предната леща, толкова по-голямо зрително поле има тръбата. Истината е далеч по-прозаична – голямата предна леща допринася за проникването на повече светлина, която ни е особено необходима при здрач или тъмнина. Ъгълът /големината/ на зрителното поле е в обратно пропорционална зависимост от увеличението. Казано с други думи, колкото по-малко увеличава една оптична тръба, толкова по-голямо зрително поле /зрителна площ/ ни предлага тя.
Тези от вас, които притежават оптически мерници с вариатор, сами могат да се убедят в това. Сложете на най-малкото увеличение и запомнете каква площ покривате. След това преместете на най-голямото увеличение и ще видите, че обекти, които преди това са влизали в зрителното Ви поле, сега са извън него. За сметка на това пък обекта, който наблюдавате, е по-голям и е по-близо.
За повечето ловци закупуването на оръжието е основната инвестиция, а оптиката и монтажът й са един вид “придатък”, който не е нужно да е много скъп. За мен е точно обратното. Основната инвестиция би трябвало да е прицелът, който ни позволява:
- при намалена видимост да имаме предимство;
- при прострелка да запазва постройката си;
и
- при транспорт да държи здраво “нулата” на настройка.
И най-перфектното оръжие с компромисен или, още по-зле, с некачествен мерен прибор ще ни подведе. Ако обаче поставим надеждна оптика с оригинален монтаж върху оръжие “компромис”, то това, което ще получим, е далеч по- за предпочитане.

Фиксирана или варио-оптика?
Варио-оптиката ни дава някои предимства пред фиксираната
(или “твърдата”) оптична тръба. Обикновено вариото се държи на своя минимум, когато сме на гонка и ни е необходимо голямо зрително поле за повеждане на целта. Когато трябва да произведем изстрел на голямо разстояние, преминаваме към максимално увеличение. Недостатък от техническа гледна точка на варио-оптиката е това, че при повечето й варианти образът се измества спрямо центъра, когато преминаваме от едно увеличение на друго. Колкото по-качествена обаче е оптиката, толкова по-малко е това изместване. При някои фирми гаранцията за сходство е 99,9 процента.
За да се получи абсолютно съо
тветствие и за да няма никакво изместване при работа с вариото, единственото решение е скалата (кръстчето) да се измести от първата фокална равнина, която се намира преди вариаторните лещи, и да се постави зад тях. Така лещите не могат да изкривяват образа и се гарантира 100 % сходство, независимо от вариото. За съжаление, при поставяне на скалата извън първа фокална равнина, тя спира да се уголемява или намалява пропорционално с увеличението на обекта. Такъв тип оптики се използват при прецизни стрелби на големи дистанции – 600-1000 метра.
При фиксираните оптики не съществува подобен проблем. Цената им е доста по-ниска, но те са доста по-профилирани.
Оптика 4 х 32, например, е подходяща за стрелба по близки и подвижни цели на къси разстояния /до 100 м/.
6 х 42 е подходяща за стрелба на средни и дълги дистанции, но е неподходяща за къси такива /под 20 м/.
8 х 56 е идеалната оптика за стрелба при намалена видимост /тъмнина/, от упор /например на чакало/, но е абсолютно безполезна за гонки на къси дистанции.
Ако ловуваме основно на варда или от чакало е добре да имаме още една екстра - подсветка на скалата. Самият аз съм имал случаи, когато съм приемал или отказвал изстрел в зависимост от това дали имам подсветка на скалата.
Има ситуации, когато идеално фиксираме силуета на животното, но, полагайки “кръста” върху тъмната козина, въобще не виждаме скалата.
Всички оптични прицели имат паралакс. Повечето от тях са свободни от паралакс на 100 м. Това означава, че на 100 м, независимо дали виждаме добре скалата или тя “прави месечина” от някоя от страните, попаденията ни ще са там, където сочи нейният център. На всички останали дистанции окото ни трябва да е в идеално съосие с оптиката. Това е и една от причините ловните карабини да се прострелват точно на 100 м.
Някои модели и производители предлагат още една екстра - корекция на паралакса. С помощта на допълнителна настройка на обектива можем да прехвърляме свободната от паралакс дистанция. При повечето оптики това устройство е в предната част на обектива /при сенника/, а при други то е разположено странично като трети ключ за настройка.
Гореспоменатите видове са удобни по-скоро за стрелба на големи дистанции, където времето за подготовка на изстрела е без значение. Те не са удобни за бързи действия поради своята комплицираност.
В условията за лов у нас, според мен, най-пълно покриват изискванията варио-оптиките с увеличение от 1,5 до 6 пъти и от 2,5 до 10 пъти. Те позволяват да бъдат използвани както за гонка /с малко увеличение/, така и за лов от големи дистанции, където добрата опора дава възможност за прецизно насочване към целта /с голямо увеличение/.
Доста добър избор е ниско бюджетна твърда оптика с четирикратно увеличение, която освен за гонка, би ни вършила работа и за относително прецизен изстрел до стотина метра.
Най-подходящият тип за гонка е от 1,25 до 4-кратно увеличение. При 1,25 или 1,5-кратно увеличение на практика можем да поведем целта и с двете си очи, което улеснява прицелването.

Не ми се ще да рекламирам фирми производители, но най-качествените продукти в света по отношение на оптически мерници идват от Германия и Австрия, следвани от САЩ и Япония. Чехия категорично може да се нареди след Германия и Австрия, при това с доста приемливи цени.

                                                        Роберт Атанасов

 

 БГ Ловецъ

2 ПАНСИОН за КУЧЕТА - хотел или зверилник?
2008.07.17

2 С ДАЛМАТИНКА на заек или защо истинското куче няма нищо общо със „101 далматинци”
2007.09.27

2 РЕДАКЦИЯ на списанието и абонамент
2007.02.28

2 ГЛИГАНСКИ пътеки
2007.01.22

2 СТРАШИЛИЩЕТО от Лакатник
Разказ по действителен случай

2006.12.09

2 ДЖАК РЪСЕЛ и ПАРСЪН РЪСЕЛ ТЕРИЕРИТЕ - най-умните ловци
2006.11.22

2 Най-доброто от Форум "Ловецъ" на dogbg.net
2006.01.03

2 Вълците от Дерин Дере
2004.09.23

2 На лов с CHEVALIER
2004.09.19

2 Идеалната батарея за едър дивеч
2004.08.23

2 Убийствените зони
2004.08.20

2 Избор на оптика
2004.08.10

2 Да спасиш човешки живот
2003.04.02

2 Mеждународни полеви състезания за британски и континентални породи кучета
Международна изложба CACIB за всички породи кучета ДОБРИЧ 2002

2003.04.01