Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 БГ Ловецъ

2 Идеалната батарея за едър дивеч
2004.08.23

Често спрягана, темата за оптималния подбор на нарезно оръжие дава неизчерпаем източник на дебати. Колко ли ловци и оръжейни специалисти търсят отговор на въпроса какви да бъдат оръжията, на които да спрем избора си. Отговор на този въпрос може да даде човек, ако може да определи:
- Какви животни и от какво разстояние ловува;
- Какви са най-често срещаните калибри в магазинната мрежа, от която пазарува;
И не на последно място:
- Какъв е бюджетът, с който разполага за подобно хоби.

Основният проблем, когато взимаме подобно решение, е влиянието от чуждо мнение. Много често обаче нашите съветници не са наясно с типичния за района начин на лов и дивечовото присъствие там. При по-открити терени приложение намират боеприпасите с настилни траектории. При гъста растителност и пресечени терени по-добра работа вършат по-бавните боеприпаси. Тук можем да навлезем в “дълбоки води” и да внедрим темата за избор на мерни прибори, но понеже тя вече е разглеждана като концепция в по-стари броеве на списанието (виж статията"Избор на оптика" в същата секция), ще се ограничим до избора на калибър. Няма да лобираме и в полза на различни системи, марки и модели нарезни оръжия.
За да направите личен избор в тази посока, може да се съобразите с някои основни положения, които ще предложим.
Много често съм бил свидетел как при избор на карабина съответният ловец или не иска да избяга от шаблона, или пък се хвърля в твърде смели решения, чиито негативни последствия по-късно трябва да понесе. Много често авторитетни специалисти дават препоръка, която звучи доста резонно.
Тери Уиланд например препоръчва при пътуване на по-далечна дестинация да се взимат две оръжия, които са взаимозаменяеми до голяма степен. Като първо и основно оръжие неговият избор (не се смейте!) е 30-06 Spr., а като второ - .300 Weatherby Mag, или .300 Win..
Каква е закачката да подбереш два доста близки по параметър калибъра?
Много просто. Оръжието в кал. 30-06 Spr. би било с по-къса цев, по-леко и с по-евтина муниция. От друга страна, .300 Win. Mag. или .300 Weatherby Mag., със своите дълги цеви и далекобойност, ще поемат далечните дистанции и статичната стрелба. В случай, че едната от двете пушки дефектира или се счупи фатално, другата може да поеме функциите й.
При сафари, когато имаме намерение да ловуваме различни по големина и устойчивост животни, имаме право на избор: или за всяко едно от тях да носим адекватен калибър и оръжие, или да изберем едно оръжие в калибър, подходящ за най-голямото животно в нашия списък.
Излизайки от сферата на големите заявки за сафари и връщайки се по родните ловни полета, резонно е да се запитаме или да попитаме по-запознати от нас кое е най-голямото животно в района и кои калибри са адекватни за подобен лов.
Най-тежките животни по родните планини и полета са мечката, благородният елен и глиганът. Всяко едно от тези животни, независимо от големината си, може да бъде повалено, с един добре поставен изстрел в областта бял дроб-сърце, от често срещаните в магазинната мрежа на страната боеприпаси: .270 Win.; 7 x 57; 7 x 64; 7 Rem. Mag.; .308 Win.; 30-06; 300 Win.Mag..
Важно е да се знае, че за доброто проникване в едро животно е правилно да се използват максимално тежки за съответния калибър муниции, като например: за 270 Win – 150 грейна; за 7 мм – 170 грейна; за калибър 30 – 180- и 200-грейнови куршуми.
С гореспоменатите калибри, снаредени с леки куршуми, спокойно можем да покриваме дълги дистанции за дивеч от рода на сръндак, дива коза, муфлон, както и хищници. Разбира се, при преминаване от тежък на лек куршум
(и обратно) се налага отново да се коригират мерните прибори, били те механични или оптични.

Ако все пак можем да си го позволим, добре е да разграничим ловните си карабини поне в три групи:
І-ва група – малък калибър
.222 Rem.; .223 Rem.; 22-250; .243 Win.
Всеки от изброените е с лек откат, настилна траектория и може да повали (без значение от вида на грамажа на куршума си) лисица, чакал, вълк, сърна. При употреба на максимално тежките куршуми, същите калибри биха повалили и по-големи животни, но тогава траекторията им е по-стръмна и спадът на куршума – по-голям.
ІІ-ра група – среден калибър
От 6,5 мм до 8 мм
Те покриват най-голяма гама от дивеч.
Ако все пак предпочитаме лова на тежки или опасни животни, то тогава третата група ще отговори най-добре на изискванията ни.
ІІІ-та група
.338 Win. Mag.; 9,3 x 62; 9,3 x 64; 9,3 x 74; .375 H&H Mag.
Освен че изцяло покриват най-големите животни в Европа, Азия, двете Америки, Австралия, 9,3 х 64 и .375 H&H Mag. биха повалили и най-тежкото животно на планетата – африканския слон. Все повече наши сънародници откриват приложението на гореспоменатите калибри и при традиционния за нас лов на гонка за диви свине. Големият калибър не може да замени точното попадение, но до голяма степен накланя везните в полза на ловеца при спорни ситуации.

Какво трябва да ползваме при сафари за “Великата петорка”
(слон, носорог, кафърски бивол, лъв и леопард)? За първите три, както и за хипопотам, необходим минимум е .375 H&H Mag.. Професионалните ловци, натоварени със задължението да доубият ранено от клиента животно, както и да го пазят от евентуални атаки, се доверяват на “експреси” и болтови карабини в калибри, които могат да изтласкат поне 400-грейнов /26 грама/ куршум, със скорост 650-700 м/сек. Най-широко разпространени са: .416 Rigby; .458 Win. Mag.; .470 N.E.; .500 N.E.; .577 N.E.. Разбира се, за редовия любител притежаването на такова оръжие е излишен лукс, тъй като то едва ли ще му бъде от полза повече от няколко пъти.

                                                          Роберт Атанасов

 

 БГ Ловецъ

2 ПАНСИОН за КУЧЕТА - хотел или зверилник?
2008.07.17

2 С ДАЛМАТИНКА на заек или защо истинското куче няма нищо общо със „101 далматинци”
2007.09.27

2 РЕДАКЦИЯ на списанието и абонамент
2007.02.28

2 ГЛИГАНСКИ пътеки
2007.01.22

2 СТРАШИЛИЩЕТО от Лакатник
Разказ по действителен случай

2006.12.09

2 ДЖАК РЪСЕЛ и ПАРСЪН РЪСЕЛ ТЕРИЕРИТЕ - най-умните ловци
2006.11.22

2 Най-доброто от Форум "Ловецъ" на dogbg.net
2006.01.03

2 Вълците от Дерин Дере
2004.09.23

2 На лов с CHEVALIER
2004.09.19

2 Идеалната батарея за едър дивеч
2004.08.23

2 Убийствените зони
2004.08.20

2 Избор на оптика
2004.08.10

2 Да спасиш човешки живот
2003.04.02

2 Mеждународни полеви състезания за британски и континентални породи кучета
Международна изложба CACIB за всички породи кучета ДОБРИЧ 2002

2003.04.01