Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

На 28.08.2004 г. в гатера в месността Бостан чешма край с. Хитово (до гр. Добрич) се състоя XI Събор на ловното куче с. Хитово 2004 с изпитания на диво прасе за млади кучето до 3 години. Природата в Добруджа отново бе безмилостна към състезатели, организатори и спонсори - този път с буря, градушка и ураганен вятър! 
В известен смисъл тези атмосферни условия бяха далеч по за предпочитане при представянето на кучетата вместо убийствената жега, която не пощади хора и кучета пред миналата година. И все пак толкова много дъжд и кал създадоха наистина непроходим терен за коли и (дори) джипове. Само две превозни средства се движеха спокойно през нивите и газеха през потоците от добруджанска кал: УАЗ-ката на ловното сдружение и един чудесен нов трактор New HOLLAND, от чиято помощ се възползвахме!

Когато на 27.08.2004 г. пристигнахме в Хитово, нищо все още не предвещаваше такъв кален екшън макар, че в София рано сутринта ни валя за кратко пороен дъжд. Групата ни (включваща екипа на dogbg.net, представителите на фирмите "ВИАНД" и "ЛЕКООМ" и, разбира се, Петър Петров от ЛРС - Дорбич) с ентусиазъм се зае да украси мястото на награждаването на победителите в сърцето на високата широколистна гора до прекрасната позната ни от миналата година каменна чешма и до входа на гатера.
Отново обсъждахме факта, че точно това място би било напълно непроходимо ако вали, защото черният път слиза от всички страни много стръмно надолу. Освен нас на поляната се появиха и хората, които трябваше да осигурят хапване на скара и пийване за многобройна публика и състезатели.
Прекрасно! Подредихме купите и част от наградите в ловната хижа на дружинката на с. Хитово, а другата част от наградите (чувалите в храните за кучетата) оставихме в микробуса на фирма "ВИАНД" точно до хижата - на най-сигурното, но и на най-ниското в околността място...
След като всичко бе готово ние - софийската оптимистично настроена група - се събрахме на вечеря в "Албена". И започнаха изненадите на времето: Силен вятър донесе пороен дъжд, а след това и градушка в курорта. Както и можеше да се очаква, дори и в "Албена" каналите за вода по улиците са запушени и се образуваха огромни локви - по-подходящи за плуване, от колкото за ходене. Все така оптимисти ние решихме, че Хитово е достатъчно далеч от "Албена" (почти 90 км) и може там изобщо да не е валяло!

Сутринта на 28.08.2004г. ни показа, че дъждът просто не е спирал. И че ние на брега на морето сме видели само периферията на бурята, която бе ударила с най-голяма сила именно района около Добрич и Хитово! Пресичайки Добрич, тези от групата ни, които не бяха подготвени за дъжд, незабавно си купиха дъждобрани. Когато пристигнахме на мястото на изпитанията и тегленето на жребия, видяхме път и терен далеч по-подходящи за off road състезания със специално подготвени коли, от колкото за състезатели и публика на ловни състезания с кучета. Кал, вода, кал - Добруджа ни показа едно от лицата си, което бе на крачка от бедствието! Но дори и в това ужасно време имаше около 100 коли и многобройни кучета, готови да се състезават! Точно в този момент се появиха доста шокираните от обстановката представители на офиса в Шумен на фирма "Ветерин-България'97", които оставиха подаръци
от BAYER за кучетата в две от групите кучета - тези за всестранен лов и териерите! Написахме протокол за наградите и гостите от Шумен ... изчезнаха! А ние се заловихме здраво за работа, защото всичко, което старателно бяхме подредили предишния ден, трябваше да бъде пренесено в самото село Хитово за да може поне награждаването на победителите да стане на сухо! Тогава и открихме, че бусът на фирма "ВИАНД" изобщо не може да излезе от безумната рядка кал, в която е затънал, и че само трактор може да го извади от там. Другата алтернатива бе да се чака почвата да изсъхне и тогава колата да излезе! Бай Найден - шеф на ловната дружинка на Хитово - тържествено обеща, че ще намери трактор, но след като приключи състезанието! И ни зачисли една УАЗ-ка за да пренесем украсата, наградите и храната, която те бяха приготвили за гостите. Да знаете, че това са гениални машини! От къде ли не минахме - през ниви, стръмни наклони, дълбоки коловози, между храстите в гората - но успяхме да приготвим всичко навреме - купи, награди, украса на малката зала!
Междувременно около 40 кучета, разделени в 4 групи (териери, гончета, кучета за всестранен лов и мелези), се включиха в изпитанията - 27 от тях се състезаваха за наградите, осигурени от фирмите "Лекоом"АД, "ВИАНД" АД, "Рефлекс България", "Иво Стефанов" ЕООД, BAYER и списание "Български ловецъ". Освен от региона имаше участници и от Пловдив, Ямбол, Видин и Монтана. Както и смела и търпелива публика!Всички кучета проявиха голямо желание за работа за радост на собствениците си и публиката - наистина малобройна в поройния дъжд, но горещо аплодираща през цялото време изявите на състезаващите се и на прасето, чийто размери в никакъв случай не бяха за подценяване. 

Неговите безкомпромисни действия неднократно предизвикаха намесата на собственици на кучетата и техни колеги от публиката в защита на кучетата (особено на ягд териерите!)
.


Въпреки ужасното време, очакваните с вълнение от домакините от ЛРС-Добрич официални гости на събора доц. Христо Михайлов - председател на Съюза на ловците и риболовците в България - и инж. Пламен Колев - началник отдел "Ловно стопанство" в Министерство на земеделието и горите - дойдоха на изпитанията и на награждаването на победителите като връчиха и купите в две от групите: на кучетата за всестранен лов и на мелезите.

Ние – екипът на dogbg.net - БЛАГОДАРИМ ОТ ВСЕ СЪРЦЕ на представителите на две от фирмите - спонсори г-н Стефан Генев ("Вианд" АД) и г-н Николай Славов ("Лекоом"АД) за проявеното разбиране и съдействието, което ни оказаха в екстремните природни условия, както и за щедрия награден фонд!

В състезателната група на териерите най-многобройни бяха ягд териерите - нещо наистина напълно нормално като се има предвид, че в Добрич е централата на националния клуб "Немски ловен териер"! 
   
В същата група изключително достойно се представи единственият фокс териер - смел и чаровен участник в XI Събор на ловното куче. 


Кучетата в групите на гончетата и мелезите
се представиха отново много силно. Мелезите са най-популярните кучета за лов на диви свине в региона. Интересно какво ще стане с тях след влизането в сила на прочутата Наредба 27 за чистопородните кучета през октомври 2005? A тази година и трите места в групата на кучетата за всестранен лов заеха представители на породата дого аржентино. Да не забравяме, че тези кучета с много специфично поведение са селектирани именно за лов на диви свине и ягуари!


Приключването на състезанията в гатера
отвори нова страница от приключенията в деня на XI Събор на ловното куче: Много от колите бяха паркирани така, както в момента (не) е преценил шофьорът. По-нетърпеливите от другите коли се опитваха да ги заобиколят - резултатът бе, че все повече коли и джипове затъваха в люцерната, където вече се бяха образували и дълбоки коловози! УАЗ-ката имаше доста работа докато изтегли всички затънали. В поройния дъжд посред нивата операцията по изтеглянето на колоната по посока Хитово и на затъналите коли през цялото време се ръководеше (и то много вещо!) от г-н Д. Байчев - председател на ЛРС - Добрич - скрит в солиден дъждобран-пелерина и с високи ботуши! Благодарим му!!!
Някъде по това време в калта затъна и Ладата НИВА на г-н Петър Петров от ЛРС-Добрич. Тя бе избутана с дружните усилия на присъстващите в Хитово членове на Управителния съвет на Национален клуб ”Немски ловен териер”, начело с председателя му г-н Желев.;-))

И
най-после настъпи най-приятният момент: награждаването на победителите! Никой не знаеше дали всички победители ще останат за церемонията в дъжда, който просто не искаше да спре нито за миг! Но всички бяха на линия! И бяха бурно аплодирани от публиката и съперниците им! Всички получиха награди - те, както и миналата година, бяха предимно за кучетата, но имаше по нещо и за собствениците им: светоотразителните жилетки за гоначите, предоставени от "РЕФЛЕКС-България", списанията "Български ловецъ" и, разбира се, купите! А те бяха много красиви!
Точно по време на награждаването се появи и обещаният нов и красив син трактор New HOLLAND, с който изтеглиха буса на "ВИАНД". Както и можеше да се очаква, той (бусът) далеч не беше снежно бял - имаше вид на току-що върнал се от сафари, но беше цял и (най-важното!) беше стъпил на асвалта!!
Какво още да ви разкажем за награждаването? Нека снимките сами говорят за него! В самия му край дъждът почти спря за малко и успяхме да направим чудесни кадри на открито с победителите и съдиите, които виждате! Специални благодарности на г-ца Ралица Янкова - търпеливия ни и талантлив фотограф
по награждаването!
Снимките от самото състезание са дело на г-н Петър Петров - председател на Национален клуб "Ваймаранер-България" - и верния ни стар апарат “Киев”, който винаги прави снимки с прекрасни цветове!

Такъв беше екстремният XI Събор на ловното куче в с. Хитово - едно необикновено приключение, което си струваше да се изживее! А ако ви е харесал разказа ни, елате догодина на XII Събор на ловното куче. Както повелява традицията, той ще се състои в последната събота от месец август 2005!
Очакваме ви!
От екипа на dogbg.net


ОФИЦИАЛНО класиране по групи:
Група "Териери" -
наградите връчиха г-н Стефан Генев (фирма "ВИАНД"АД) и г-н Петър Петров - председател на Национален клуб "Ваймаранер-България"
I Оскар Фирцелвалд - собственик Александър Радивчев, гр. Пловдив
II Меги от Аваля - собственик Димитър Вършилов, гр. Пловдив
III Херо от Свиле - собственик Диан Димов, гр. Добрич
IV Аркус - собственик Димитър Вършилов, гр. Пловдив

Група "Гончета" - наградите връчиха г-н Николай Славов (фирма "ЛЕКООМ"АД) и г-н Петър Петров - председател на Национален клуб "Ваймаранер-България"
I Арап - собственик Матрин Петков, с. Оброчище
II Агоп - собственик Стефан Иванов, с. Кантарджиево
III Банчо - собственик Калоян Руменов, с. Сенокос
IV Вихър - собственик Калоян Руменов, с. Сенокос

Група "Кучета за всестранен лов" - наградите връчиха доц. Христо Михайлов - председател на Съюза на ловците и риболовците в България и г-н Стефан Генев (фирма "ВИАНД"АД)
I Мутт - собственик Стоян Великов, гр. Ямбол
II Морис - собственик Росен Борисов, гр. Варна
III Рут - собственик Росен Борисов, гр. Варна
IV - не се присъжда

Група "Мелези"
- наградите връчиха инж. Пламен Колев - началник отдел "Ловно стопанство" към Министерство на земеделието и горите и г-н Николай Славов (фирма "ЛЕКООМ"АД)
I Шабан - собственик Калоян Руменов, с. Сенокос
II Левски - собственик Радослав Георгиев, с. Кранево
III Каракюс - собственик Веско Тодоров, гр. Тервел
IV - не се присъжда

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31