Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

Съдейки по развитието на изложбите, хендлингът е започнал да се формира като професия много рано като се е развивал и усъвършенствал заедно с усъвършенстването на правилата на изложбите и на оценяването. Хендлингът представлява система за професионално представяне на кучетата на екстериорния ринг, както и подготовката им за участие. Хендлерът е човека, който ръководи кучето, показвайки го в ринга пред експерта. Да станеш професионален хендлер съвсем не е толко лесно, колкото си мислят зрителите и "закоравялите" развъдчици, виждайки красивия му, лек бяг, спокойните, правилни движения и гордо представящо се с него куче. А и мнозина започват да говорят: "Че какво толкова? Да потичаш с кученцето, да покажеш зъбките му - и аз го мога!" Но по някакви причини все повече собственици доверяват своите кучета на истински хендлери. Защото хендлерът ще представи правилно и красиво кучето в изложбена стойка, ще го покаже в свободен и правилен тръс, а и ще прикрие някой малък недостатък (който не играе никаква роля при развъждането, но може да повлияе при сравнението на две кучета). Също така обезателно ще покаже неговите достойнства, а и не рядко ще го подготви физически и козметически за ринга (подстригване, триминг).

На добрия хендлер, който действително разбира от работата си, му се налага да работи с различни породи: от мъничкия чи-хуа-хуа и японския хин до санбернар, дог и мастиф. Всички те са с различни размери, начин на движение, породни признаци, недостатъци и особено различни характери! Някои хендлери представят само ловни, служебни, декоративни кучета или само немски овчарки. Но, уви, за да подготвиш и представиш правилно едно куче, трябва не само да се познава теорията, но трябва и добра физическа подготовка. Не всеки човек ще може да изкара цял ден (а понякога и два или три) на изложба, да представи кучето ( понякоге не само едно) и да може да побяга в ринга 30-40 минути в бърз тръс редом с доберман, ротвайлер, овчарка или друго служебно или ловно куче, за което се изисква добра издръжливост и физическа подготовка - а това може да се провери само при бяг в бърз тръс. За всичко това е необходима практика и опит, придобит в по-голямата си част на изложбения ринг.

НО ако все пак сте решили само да представите кучето си, ето няколко съвета за облеклото и аксесоари - неща съвсем не маловажни:
1. Облекло на хендлера и аксесоари на кучето:
Облеклото
на хендлера трябва да бъде контрастно на цвета на кучето (ако кучето е бяло - тъмни дрехи, но в никакъв случй такива, които могат да придадат оттенък на цвета на козината на кучето). Най-добре е да са противоположни, но не крещящи цветове.
Не си струва да се облича пола и обуват обувки на висок ток за средноголямо или голямо куче. Това облекло е уместно само за миниатюрните породи, с които трябва да се ходи със спокойни крачки. За другите породи е по-подходящ лек панталон, ниски обувки и блуза, но не си струва тя да е с богата, претрупана горна част (например жабо или шал), от която могат да се заинтересуват кучетата. Косата трябва да е сресана и акуратно прибрана за да не пречи по време на работа.
Особен случай са служебните кучета особено ако е шампионат и се предвижда голямо бягане. Тогава спортният екип с маратонки е уместен, но така може да бъде представяно и куче на изложби, където не се предвижда да има бягане на ринга за BOB и по-високи нива защото в тези случаи има известна разлика в начина на оценяването в екстериорните рингове. Например много често немските овчарки се предсавят именно от хендлери, облечени в спортен костюм и с маратонки.
2. Не по-малко внимание трябва да отделите на аксесоарите на вашето куче:
Забранено е да се представят кучета със строги нашийници. Също така нежелателни са кожените нашийници - заради тях не се вижда линията на врата на кучето, извивката, вратът визуално става по-къс.
За изложба са подходящи изкуствените нашийници, поводите-верижки душач и полу-душач, както и поводи (изкуствени, кожени, верижки) с дължина 1м, а за немските овчарки: 1.5 - 2 м защото кучето се движи пред хендлера. С изкуствени нашийници се представят кокерите, пуделите, дребните породи, чау-чау и териерите.
Особени нашийници се купуват за доберманите: Това е верижка-душач със звена средна големина, дължината на напиника трябва да е такава, че свободно да лежи на гърдите на кучето (в основата на врата, на холката). За немските овчарки се подбират душачи-верига с големи размери звена.
Главното е
по-малко да се суетите на ринга, внимателно да се вслушвате в указанията на експерта и по-малко да нервничите. Иначе кучето ви ще се изплаши, ще изгуби ориентация, ще застане пред експерта свита и уплашена и ... сбогом, първо място! ... Ще се ръкуват с вас и ще ви кажат: "Free!" "Good bye!"

Ранно утро. Изложба. Времето върви спокойно и равномерно.
До началото
на работата на ринговете, когато атмосферата се нажежава до краен предел от вълнение и емоции, има още повече от час. Появяват се първите посетители и участници. Някой поставя клетки. Някой тренира в ригна. А някой друг просто чака реда си и, разбира се, се надява на победа. Именно в тези минути може спокойно да наблюдавате кучетата и да си отбележите, че ето, например, това куче е по-добро от другото, а ще бъдат в един и същи клас. Или да си харесате бъдещия "мъж" на своята "девойка". Или просто да се запознаете с нови хора.
Най-накрая експертът влиза в ринга и главното действие започва. Минава един клас, втори. А ето сега в ринга ще влезе това кученце, което толкова си харесахте сутринта. Но неочаквано печели другото куче, което вие сте считали за по-слабо. Какво е това? Интрига? Заговор? Некомпетентност на експерта? Съвсем не. Всичко е много по-просто. Красавицата е дошла на изложбата направо "от дивана", затова подскачаше по ринга, стоеше присвила своя прекрасен равен гръб и отказваше да си покаже зъбите. А кучето, което по екстериор е по-лошо от нея, е прилежен ученик е ръцете на умел хендлер и демонстрира леки, свободни движения, горда стойка и дружелюбно отношение към съдията.
Някой ще каже, че това е несправедливо. Но не трябва да се забравя, че изложбата е преди всичко шоу на красиви кучета. Затова когато решите да отидете на изложба няма да ви навреди да вземете няколко урока при опитен хендлер. По-добре е кучето ви да бъде представено от него, но в същото време това е възможност за вас да приложените на практика наученото от хендлера.

Съществува погрешно мнение, че хендлерът работи само с един клуб или развъдник и че той съзнателно ще представя лошо кучета, които не принадлежат към тези групи. Това е абсолютно невярно. За хендлера-професионалист всяко куче е неговата работа, а следователно и доход. От това как ще представи кучето зависи и неговият хонорар. Затова той се старае да покаже в най-добрата и изгодна светлина всеки свой "подопечен" независимо от неговия произход и "социална принадлежност".
Ако вие не можете да решитe трябва ли за вашето куче хендлер- професионалист, то аз ще ви изброя няколко сериозни аргумента в негова полза:
Първо: Хендлерът познава много експерти и може да препоръча за кучето ви изложба в зависимост от предпочитанията на един или друг съдия.
Второ: На ринга той никога няма да покаже своето вълнение, което понякога толкова пречи на собствениците и се предава на четириногите им питомци, въпреки, че (уверявам ви) той преживява за кучето ви не по-малко от вас.
И трето: Ако сте заети, той винаги може да заведе вашето любимо дакелче на изложба не само в друг град, но и в друга страна.

Дарья Солохина
www.handler.ru

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31