Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Ветеринар

2 НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – решение от Природата срещу артритните заболявания и ставни проблеми
2012.03.25

Фауната на Нова Зеландия е изпълнена с интересни, уникални земни и морски създания - много от тях притежаващи лечебни и имуностимулиращи свойства, еднакво полезни за хора и, разбира се, кучета!

Едно от тези създания е
Perna  canaliculus
– мида, разпространена по крайбрежието на Нова Зеландия и в един - единствен район на Австралия - е може би най-важната и успешна част от решението на проблемите при лечението на артрита. (Виждате ареала на разпространение на картата тук.) Обикновено тази мида се намира по-навътре от средната част на приливната зона, но често може да се срещне и в нея. Зеленоустата новозеландска мида се храни с различни видове фитопланктон.

Често я наричат вредител в австралийските води. Риболовът в крайбрежният шелф е много важен за икономиката на Нова Зеландия. Зеленоустата мида е вид, който много се различава от останалите със своята тъмнозелена черупка с по-светло зелен кант по края. Има само един адукторен мускул. Тя една от най-големите по размер миди - достига до 240 mm дължина. И е много красива - нали? Стига да харесвате зеленото в неговите по-тъмни оттенъци!Култивирането на новозеландска зеленоуста мидa започва в началото на 70-те години на 20 век. Отглеждането и  събирането и  нараства с  708 % от 1988г. до 2000 (среден годишен ръст от 18%). Събирането   става механично, поради нарастналото търсене. Мидите се събират щом достигнат големина от 100 mm. Периодът  им на растеж е от 12
до 24 месеца. Продуктивността на мидените ферми е около 9,85 тона за хектар, което е с 200 пъти повече в сравнение с производството на протеин от животновъдните ферми.
 


Добивът на миди в Нова Зеландия е индустрия, отговаряща на едни от най-високите стандарти за качествен контрол в света. Състоянието на водата се следи непрекъснато чрез тестове, одобрени от U.S.Food & Drug Administration, ЕС, както и от NZ Food Safety Authority.  Стандартите на Нова Зеландия за високо качество на морските продукти покриват повишените глобални изисквания за здравословни и безопасни  морски продукти и са признати от International Conservation Organisation Blue Ocean Institute, който дава статут на nовозеландската зеленоуста мида като един от най-екологично съобразните морски продукти в света.
Извършва се непрекъснато наблюдение на околната среда за замърсявания. Мидите се хранят с фитопланктон и минерали, съдържащи се в морската вода. Когато мидите достигнат своя пик, те се събират. Държат се при минусови температури, във вакуум, за да се отстрани водата, заедно с черупките. Така се съхраняват биоактивните молекули и се запазва стабилността  и активността на техните полезни вещества. Всяка партида минава качествен контрол за липса на патогенни бактерии и тежки метали.

Зеленоустата новозеландска мида има значителен ефект при облекчаването на болки, възпалителни процеси и симптоми, свързани със следните заболявания:

Остеоaртрит;
ревматоиден артрит;
бурзит;
спонгилит;
спортни травми;
лаймска болест;
кожни възпалителни процеси;
възстановяване на ставни и хрущялни тъкани.
Отделно проучванията доказват, че зеленоустата новозеландска мида увеличава производството на сперматозоиди и тяхната подвижност.Зеленоустата мида съдържа уникална комбинация от мастни киселини, които не се срещат  в нито един морски организъм.
Един от тези полизахариди - глюкозаминогликан - повлиява увредената ставна тъкан. Медицинските изслeдвания показват,  че
Perna  canaliculus инхибитира 5-липоксигеназата, което води до формиране на левкотриени - мастно сигнализиращи молекули, които са открити в левкоцитите. Тяхната роля е да отключат свиването на гладката мускулатура вкл. на трахеята. Тяхната свръхпродуция е главната причина за възпалението при астмата и при алергичните ринити. Антагонистити им се използват за лечение на такива заболявания чрез инхибиране и образуване на левкотриени. Левкотриените, произведени в клетките, сигнализират за тяхното въздействие върху клетките, които са ги произвели или съседни на тях клетки и участват
в имунната система.

Perna  canaliculus съдържат комплекс от протеини, полипептиди,  естествено хелатирани минерали, ненаситени мастни киселини, ензими, глюкозаминогликани, витамини, нуклеинови киселини, хондроитин сулфат, глюкопротеини и полизахариди.
Съдържанието на изсушените зеленоусти миди е (средно):
Протеин /аминокиселини/   60-62 %
Комплекс въглехидрати       12-13 %
Хондроитин сулфат             11-12 %   
Липиди                                4-5 %
Минерали                            5-6 % 

ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛЕН ефект
Според направено проучване върху плъхове с артрит, индуцирани с колаген, е налице противовъзпалителен ефект и гастрозащитни свойства, чрез намаляване на  дразненето на лигавицата на стомаха, причинявано от  HSAIDs (нестероидни противовъзпалителни медикаменти). Отделно проучване доказва противовъзпалителни свойства на зеленоустата  новозеландска мида  при използване на липоиден екстракт, съдържащ поли-ненаситени мастни киселини, намаляващ възпалението при плъхове с полиартрит.
Изследванията, направени в Университет Клемтън показват, че
Perna  canaliculus повлиява артритните заболявания, като предпазва и спира развитието на артрита, а също и връща заболяването към началния стадий (резултатите са положителни при животни и при клетъчни култури).

ИМУНОСТИМУЛИРАЩ ефект
Изследванията в Универститет Клемтън показват, че използването на зеленоустата мида като имуномодулиращ агент, има положително въздействие върху плазмения и клетъчния имунитет.
Д-р Лоусън демострира, че екстрактът от миди намалява нивото на антитела, произведени в т.н. В-клетки (хибридоми) в клетъчните  култури. Намалява и нивото на THF-alpha (туморно – некротизиращ фактор) на клетъчно - медиирано ниво. Намаляват и цитокините.

Продуктът ARTHROFIT на HAPPY DOG, съдържа изключително висока концентрация на екстракт от  новозеландска зеленоуста мида. Тази хранителна добавка е предназначена за кучета от едри породи, предразположени към ставни проблеми, с артрити и артритни заболявяния, за възрастни кучета, за кучета с дисплазии. Съдържа 15,2% протеин, сурови мазнини 7,7%, калций, фосфор, витамин Е и др. описани на опаковката. Добавката се дава около 60 дни, при хронични симптоми се ползва на всеки 2-3 дни за продължителен период от време.

Въз основа на научни разработки Happy Dog Supreme LifePlus Concept® копира по идеален начин природата и така предлага на Вашето куче ценна комбинация от жизнено необходими вещества. Така неговият организъм може да се възползва от лечебната сила на природата и е защитен по най-добрия начин срещу болестите на цивилизацията и проблемите с обмяната на веществата.
В кухнята на Вашите любимци
Happy Dog е главният готвач!

Новозеландската зеленоуста мида (сушена)
е включена в състава и на сухата храна
NEUSEELAND от серията SUPREME SENSIВLE NUTRITION
. Подробности за тази суха храна и другите видове храни, в които са включени полезни компоненти от националните кухни на Италия, Ирландия и екзотиката на Африка, ще научите от статията "HAPPY DOG представя SUPREME SENSIВLE NUTRITION - кулинарно пътешествие около света! ... "
в секция "PET индустрия" на dogbg.net.

Информацията, включена в статията за новозеландската зеленоуста мида, и материала за сухите храни от серията SUPREME SENSIВLE NUTRITION на HAPPY DOG са предоставени любезно от нашите партньори
"Рихтер Фарма" ЕООД - представители за България на HAPPY DOG / HAPPY CAT.
 

"Рихтер Фарма" ЕООД 
Ул. "Адам Мицкевич" 1, 1360 София
За контакти: 02/ 9279966, 48317173, www.richter-pharma.bg                                   dogbg.net 2012
 

 

 Ветеринар

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2013.05.09

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2012.08.23

2 НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – решение от Природата срещу артритните заболявания и ставни проблеми
2012.03.25

2 ADVANTIX® Spot-on на BAYER: защитете любимото си куче от външни паразити
2009.04.07

2 ВЕТЕРИНАРНИ АПТЕКИ
2008.11.06

2 Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата
2006.11.14

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ и венци на вашето куче!
2006.06.24

2 Кучета и котки вегетерианци - ЗА или ПРОТИВ
2006.05.18

2 BAYER представя DRONTAL Plus Flavour с вкус на говеждо
2006.01.20

2 Какво да правим с домашните любимци, ако чакаме бебе?
2005.11.06

2 Митове, легенди, основни термини и още нещо
2004.05.05

2 Храненето на кучета, предназначени за работа и в състояние на стрес
2004.04.23

2 Храненето на кучета и котки през "третата възраст"
2004.04.10

2 Храненето на кучета и котки, завършили растежа си
2004.03.23

2 Хранене на бременни и кърмещи кучета
2004.03.19

2 Храненето на малките кученца
2004.03.18

2 Фабрично произведените храни
2004.03.12

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 1
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 2
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 3
2004.03.11