Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 PET индустрия

2 ДА ИМАМЕ куче ни прави не само по-щастливи, но и по-ЗДРАВИ
2009.12.23

Според последни изследвания отглеждането на куче може да помогне
на цялото семейство да живее по-добре...

Няколко международни изследвания показват, че притежаването на куче е пътят към разрешаването на редица здравни и социални проблеми. Базирани на факти, изследванията доказват, че кучетата могат да помогнат в борбата с широко разпространени съвременни проблеми като затлъстяването при децата, индивидуалната социализация в обществото и приемането от противоположния пол, както и за подобряване на детския имунитет и превенция от развитието на алергии. Проучванията доказват още, че общуването и взаимодействието с кучетата домашни любимци също така може да помогне на хора, които страдат от тежки хронични заболявания като шизофрения, или да улесни лечението на зависимост от наркотични вещества.

Връзката между притежаването на куче, разходките и теглото на децата е изследвана при деца между 5 и 12 години. Резултатите показват, че притежаването на куче варира между 45-57% според възрастовата група. Почти ¼ от децата между 5 и 6 годишна възраст и 37% от децата между 10 и 12 години разхождат кучетата си поне веднъж в седмицата. Ежеседмичното разхождане на куче от цялото семейство е констатирано при 24-28% от взелите участие в проучването. Основното заключение от проведените изследвания е,
че съществува зависимост между притежаването на куче и превенцията от затлъстяване при малките деца. Важно е семействата, които имат куче, да бъдат насърчавани да разхождат домашния си любимец често
и да играят с него. Изследването, проследяващо връзката между здравето на децата и наличието на куче домашен любимец, също така показва, че онези, които са имали куче в ранно детство, имат по-голям имунитет срещу астма и астматични болести и този ефект не може да бъде приписан на случайното излагане на ендотоксин.

Подобрение на навиците за разходка се наблюдава и при хора, които преди не са имали домашен любимец. Резултатът от 12-месечното проучване показва, че промени се наблюдават в социално-демографската среда, околната среда и неперсоналните фактори, свързани с придобиването на куче. Като цяло 12% от изследваните лица, които не са имали куче преди, се сдобиват с едно веднага след изтичането на 12-те месеца на изследването. Да имаш куче се асоциира с работа и деца у дома. Хората, които не са имали връзка, но са променили семейния си статус по  време на проучването, също са станали по-предразположени да си вземат куче.
Проучването се базира на голяма представителна извадка от хора без кучета и изследва взаимовръзката между придобиването на куче и разхождането за развлечение. Доказва се на практика, че притежаването на куче води до удължаване на разходките. Най-вероятният механизъм, по който притежанието на кучето улеснява повишаването на физическата активност, е чрез предоставянето на мотивация и „компания” за разходка.Позитивното влияние на кучетата върху социалното поведение на хората и улесняването на комуникацията с противоположния пол
благодарение на кучетата са илюстрирани чрез няколко проучвания, базирани на четири експеримента. В първия експеримент участник от мъжки пол (придружен или не от куче) пита хора на улицата за пари. Вторият експеримент се състои в същото, но участникът е от женски пол. В третия експеримент участник от мъжки пол (с или без куче) инцидентно изпуска няколко стотинки на земята, за да види дали хората ще му помогнат да си ги вдигне. В четвъртия експеримент мъж (с или без куче) пита млада жена на улицата за нейния телефонен номер. Резултатите показват, че присъствието на кучето води до по-висок процент на положителен отговор при молбата за помощ (първите експерименти) и по-висока степен на услужливост при молбата в последния експеримент. Влиянието на домашното куче като помощник при създаването на запознанства и връзки е безусловно доказано.

Кучетата също така могат да имат терапевтичен ефект върху пациентите с диагноза шизофрения, които живеят в клиники за лечение и висока степен на инвалидност, както и при продължително лечение със зависимостта от наркотични вещества. Пациентите, които са дали съгласие да участват в изследването, са произволно разпределени към една от двете разработени групи: на едната група
е предоставено куче, което да помага в процеса на изследване, а на другата – не.  Проучването показва, че специалистите, които се занимават с лечение на пристрастеност, могат да повишат успеха от лечението с присъствието на куче.
Хора, които търсят лечение за двойна диагноза (умствено заболяване и проблеми със злоупотреба с наркотични вещества) и хора, които търсят лечение за алкохолна зависимост, имат общо мнение за този тип лечение. Мъже, жени, притежатели на кучета, хора под арест и такива, които търсят лечение от наркотична зависимост – всички са единодушни за положителния терапевтичен ефект от кучетата. Това проучване доказва, че хората могат да подпомогнат успешното си лечение като ползват изводите от това изследване с доказани резултати.Общото заключение от направеното проучване, наречено Human-Animal Interaction Research: 2008-2009, изготвено от MARS Incorporated and Waltham® Centre за храните за домашни любимци, ясно показва, че ключът към здравословния начин на живот и позитивната социална интеграция може да бъде щастливият живот с куче и всички допълнителни положителни емоции, които едно куче може да донесе на своя стопанин.

За MARS PETCARE
Mars Petcare е подразделение на Mars Inc.- частна семейна компания, основана през 1911, с над 70 000 партньори в 67 страни по целия свят. С централа, разположена в McLean, Virginia, U.S.A., Mars Inc. е една от най-големите компании за производство на храни в света, с глобални приходи от над 30 млрд. долара годишно и функционираща чрез шестте си сегмента, които произвеждат някои от водещите в света марки. Освен марките, свързани с грижа за животните, Mars Incorporated произвежда: шоколадови десерти – M&M’S®, SNICKERS®, DOVE®, GALAXY®, MARS®, MILKY WAY® и TWIX®; Wrigley – ORBIT®, EXTRA®, STARBURST®, DOUBLEMINT® и SKITTLES®; храни – UNCLE BEN’S®, DOLMIO®, EBLY®, MASTERFOODS® и SEEDS OF CHANGE®.

Екипът на dogbg.net "За кучетата и любимите им собственици" благодари на Mmd Corporate, Public Affairs & Public Relations Consultants - България (www.mdmcce.com) за предоставената информация с чудесни илюстрации за това ново проучване, в чийто резултати е убеден в сърцето си всеки собственик на любимо куче! Е, и на котка вероятно:)


                                               dogbg.net 2009

 

 

 PET индустрия

2 HAPPY DOG представя SUPREME SENSIВLE NUTRITION - кулинарно пътешествие около света! САМО за кучета:)
2010.03.08

2 ДА ИМАМЕ куче ни прави не само по-щастливи, но и по-ЗДРАВИ
2009.12.23

2 PET BIZ SOFIA 2009 - първо балканско изложение за храни, аксесоари и услуги за домашни любимци
2009.10.18

2 PURINA – 115 години пътуване във времето
Историята на днешна Америка през погледа на Ralston Purina (част1)

2007.09.10

2 УИЛЯМ ДАНФОРТ – създателят на PURINA
Сбъднатата американска мечта в една нова индустрия

2007.09.09

2 DIAMOND Pet Foods - една от най-бързо развиващите се компании в индрустрията за домашни любимци на САЩ
2007.03.02

2 ИСТОРИЯТА на фирмата IAMS - романтична и прагматична
2007.01.24

2 BEAPHAR - за един по-добър свят за домашните ни любимци
2006.12.03

2 Tropikal PET или какво правят ориенталските амбиции в съчетание с модерните технологии
2006.07.24

2 INTERZOO 2006 - рекорди, тенденции и обич към домашните ни любимци
2006.06.20