Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Коментари

2 НЯКОИ коментари за ПРАВИЛНИКА за КУЧЕТАТА в София от 1882
2012.04.12

"Нищо ново под слънцето" , "Всичко ново е добре забравено старо" ... и така нататък ... чуваме или казваме това в най-различни моменти по най-разнообразни поводи. Ето още една възможност да си кажем това!
Сред темите, които като земетръсни вълни заливат медиите и създават скандали между развълнувани жители на малки и големи градове, и особено в София, е така наречените "бездомни кучета". Тема, която години наред избягваме да обсъждаме тук защото дори в мъничкия ни екип сме на противоположни мнения, които май никога няма и да намерят допирна точка. Всъщност не е точно така - има две:
Първата е КАК да спрем собствениците на кучета да ги "пускат на свобода" по улиците на София, в малки селца, които се оживяват само лятото или пък около по-големите сметища в близост до градовете? 
Втората допирна точка в мненията ни е: добре, шумно се дава да се разбере от всички ни (често предизвиквайки здравия ни разум и търпението ни), че бездомните кучета са едва ли не най-големия проблем на София (и някои други места), но ЗАЩО нищо никога не чуваме да се обсъжда по темата за БЕЗДОМНИТЕ КОТКИ?
Та те превишават десетки пъти като брой бездомните кучета. Пренасят болести, не по-малко страшни (а и по-страшни) от тези, които могат да бъдат пренесени от кучетата. Заразяват пясъчници и детски площадки, а бълхите им (за разлика от тези на кучетата) могат да се прехвърлят
и на хората. Да не говорим за ужасната миризма, която все по-често
ни "блъска в носа" от мазетата на блокове и изоставени къщи - безпогрешен, характерен белег, че мястото е превзето от котки. Много котки, които скокообразно стават все повече - регулярно, два пъти годишно. Поне ...  В блока срещу нас има един господин, който редовно и винаги под формата на почти истерични крясъци с тревожни за гърлото му децибели твърди, че
а/ с радост ще счупи с камъни главата на всяко куче и собственика му, които подгонят около 20 котки (може би греша, вече са 30), които той храни в междублоковото пространство (имал си бил камъни под ръка
до прозореца - въпросният господин живее на първия етаж)
и б/ че в никакъв случай не би гледал котка у дома - там трябвало да
е чисто!
И е чудно той изобщо обича ли котките или не? Ако не - тогава за какво полага усилия да ги храни? И пази (според собствените му разбирания)? А такива хора из София има стотици, хиляди ...

Безпомощността на Софийска община и по отношение на кучетата, и по отношение на котките е досадна, скучна и обидна особено за тези собственици, които полагат далеч по-големи усилия домашните им любимци да са добре, отколкото те самите. Без съмнение и нашият екип попада в тази група. И сме горди, че имаме кучета, които винаги са чисти, ваксинирани, обезпаразитени, с красиви поводи, нашийници, адресници, микрочипове, татуировки, ветеринарни паспорти и т.н.

Преди ден - два г-жа Жени Харитонова ни изпрати по мейла забележителен документ, който решихме, че задължително трябва да споделим с нашите читатели и съмишленици: Наредбата на Столичната община за кучетата, издадена на 12 юни 1882. Публикувана е в Държавен вестник бр.
64, година IV, стр. 495 на български и френски език -е, кога сме били по-близо до Европа - тогава или сега? Прочетете внимателно този текст - представяме ви го по-долу в разумно (леко) осъвременена форма без някои изпаднали от употреба около Втората световна война букви, но като запазваме леко архаичния стил на езика. В отделен файл виждате и факсимиле от самия вестник с въпросната наредба. Интересно четиво - кратко, ясно, без изключения, с доста тежки наказания за собствениците на кучетата (особено ако се замислим за стойността на българския златен лев, с който можело да се живее 5 дена в Прага или 3 във Виена в края на 19 век и първото десетилетие на 20 век). Текстът предполага нещо изключително важно: НЕ може да има кучета, които са БЕЗ собственици. И не може да има собственици, които ДА НЕ СЕ ГРИЖАТ за кучетата си. Приятно четене! ;)

                                      
ПРАВИЛНИК ЗА КУЧЕТАТА

Софийски градско общинско управление поради скитанието на кучетата из града през летните горещини, като намира за необходимо да се земат строги мерки в интерес на обществената безопасност на основание на ст. 47 т. 7 от Временните Правила за градските съвети,
ПОСТАНОВЯВА:

Чл.1 Строго се забранява на тези, които имат кучетата да ги оставят да се скитат из града без намордници (кошнички за устата).
 
Чл.2 Тия, които водят със себе си кучета, ако не щат да им турят намордници, треба да ги водят вързани.
 
Чл. 3 Притежателите на опасните кучета като: овчарските, булдоците
и пр. требwа не само да турят на кучетата си намордници, но още и да ги водят вързани.
 
Чл. 4 Всяко куче требва да има кожен или металически гердан с обозначение името и жилището на притежателя му.
 
Чл. 5 В публичните места каквото ще са: градините за разходи, сборищата, кафенетата, гостилниците и тем подобни заведения кучетата се допущат само вързани.
 
Чл. 6 Караджийските и овчарските кучета, когато минуват из града, требва да са вързани.
 
Чл. 7 Тия които имат кучета за вардение дворовете и стоката им, требува да ги държат в дворовете си затворени или вързани и да не ги пущат по улиците нито денем нито нощем.

Чл. 8 Всяко куче, което би се уловило да се скита без намордник по улиците на града, ще се хваща и убива; кучетата, които уловят с гердани на шията ще се пазят до 3 дни, ако в това растояние не ги потърси никой, ще се убиват.

Чл. 9 Нощем ще се хваща всеко куче, което се намери на улицата, било то с намордник или гердан или без тях. Ония, които имат гердан, ще се задържат 3 дена живи (чл.8).

Чл. 10 За престояването на всеки уловено куче ще се зима по един лев на ден.

Чл. 11 Щом се узнае че едно куче е побеснело, требува да се убива на часът.

Чл. 12 Нарушенията на настоящий правилни ще се доказуват чрез съставяне на протоколи от съответсвувающите полицейски или общински агенти и виновниците ще се предават на съда.

Тоя правилник встъпва в сила петнадесет дена след обнародуваньето му по градските улици.

София 12 юния 1882 година
                                                   Помощник кмета: Д. Михайлов

          
                                   dogbg.net 2012

Благодарим на г-жа Жени Харитонова и г-ца Силвия Михайлова за съдействието за публикуването на този поучителен документ!

 

 Коментари

2 ДЖУЛБАРС и четириногите АНГЕЛИ - две истории за кучетата от Втората световна война (1941 - 1945)
2013.05.09

2 НЯКОИ коментари за ПРАВИЛНИКА за КУЧЕТАТА в София от 1882
2012.04.12

2 СИЙЗЪР МИЛАН - истинската история на "ГОВОРЕЩИЯ с КУЧЕТА"
2011.02.10

2 "МАРЛИ & АЗ" - ЕДИН ФИЛМ с любов към най-лошото куче в света, което събужда най-доброто у всички нас
2009.03.22

2 SUE THOMAS: F.B.Eye - една истинска история за хората, които са различни, и за кучетата, които им помагат
2009.01.19

2 ПОДАРИ НАДЕЖДА на куче в беда!
2008.11.12

2 ОТКРАДНАХА ми кучето!
2007.09.27

2 Проект "КОТКИТЕ" навърши ЕДНА ГОДИНА!
2007.04.18

2 КАК да снимаме малкото кученце
2007.04.01

2 ДОМАШНОТО КУЧЕ (Canis lupus familiaris)
Как да изберем най-подходящата порода куче

2007.01.19

2 КАК ДА ИЗБЕРЕМ ИМЕ и да регистрираме развъдник за кучета
2006.08.30

2 Откриването на ловен сезон 2006
ЛЕКИ НАПЪТСТВИЯ за млади ловци

2006.08.12

2 Годината на огненото куче!
2006.02.06

2 КРИЗАТА в Онтарио или за кого бие камбаната?
2005.12.04

2 НАЦИОНАЛЕН ветеринарен конкурс "ПРЕПОРЪЧАЙТЕ НИ ЛЕКАР!" продължава!
2005.11.20

2 Празнуваме своя втори рожден ден!
2005.03.30

2 Добре дошли в новия ни дом в Интернет!
2004.10.20

2 ЗАЩИТАВАЙКИ правото си да притежаваш оръжие
2004.08.02