Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

За да се превърне едно куче в знаменитост не е достатъчно да има огромно количество шампиони в родословието си - това, че кучето е част от "елита" трябва задължително да се докаже. А най-доброто място за това е изложбения ринг.
Представянето на кучето на ринга е трудно, но и много интересно. И независимо от това, че има множество публикации за изкуството на хендлинга, темата и сега е много актуална тъй като нивото на представянето на кучетата е далеч от съвършенството.
Защо собствениците не умеят да представят кучетата си? Може да се изброят стотици причини, но най-важната е непознаването на елементарни навици или нежеланието им да ги прилагат. Ясно е, че натрупването на опит за поведение в ринга даже със собствено куче става не от второ и дори не от трето участие. Много собственици така и не успяват да се преборят със силното вълнение и треперещите си ръца поради което кучето така и си остава "неразкрито". Впрочем всред множеството новаци се намират десетина-двайсетина наистина хазартни играчи, които вярват във възпитаника си и са готови да се борят до победен край. Такъв собственик не става задължително професионален хендлер, но, използвайки безусловния контакт с възпитаника си, може да достигне невероятни висоти.
Тук ще стане дума не само за новаците и професионалните хендлери. Иска ми се още веднъж да обърна внимание на движенията на кучето в ринга и тяхната оценка.

Първо запознанство с изложбите
За да разберем къде се крият корените на невежеството, нека си припомним за своето първо посещение на изложба. Завладяващата атмосфера на нещо празнично и феерично, очакването на чудо и огромното множество от красиви, добре гледани, обичани и толкова различни едно от друго кучета! Вълнуващите се собственици, съсредоточените служители в ринговете, строгите съдии-експерти и, разбира се, мечтаните награди и титли. Сигурни, че предстои грандиозно зрелище, ние се приближаваме към ринга - и сме потресени до дъното на дущата си. Усещането е, че са ти обещали нещо мечтано, но в последния момент са те излъгали. Кучетата практически НИЩО не правят! Какво сложно може да има в това собственикът на кучето да покаже зъбите му на експерта, да постои с него в ринга или да се разтича по предварително уточнена схема??! Впечатленията на случайния зрител, който е далче от развъждането на кучета, допълнени понякога от не особено коректните забележки на "всезнаещите", пораждата многобройни клюки и интриги. Тук - до ринга - на практика всяка непредпазлива дума намира благодатна почва. Затова за "не-кучкарите" винаги лош е съдията, а не представянето на кучето.
За тези, които съдят на изложби
Експерт, който оценява кучето чрез една-единствена дума - "стандарт" - се подписва под собствената си декларация за неграмотност. Идеални кучета просто не съществуват, те могат само повече или по-малко да съответстват на стандарта на породата. Именно по тази причина без добри съдии една изложба е немислима. За да избере най-достойните, човекът в центъра на ринга по дефиниция трябва да притежава усет за прекрасното. Всъщност експертът може да бъде сравнен с критик. Оценявайки представящите се пред него "произведения на изкуството", той трябва "да отдели зърната от плевелите" и да намери истинските "шедьоври". Дарбата да усеща хармоничността и способността точно да определя степента на изразеност на недостатъците позволяват на експерта да оцени качествата на кучетата. Титлата "Най-добър" се присъжда не толкова за отсъствие на недостатъци, а по-скоро за наличието на достойнства. Даже най-титулованият шампион може да има всякакви "мъничко" или "не съвсем...". Да се покажат достойнствата на кучето понякога е много по-сложно, тъй като за човека е типично най-напред да забелязва недостатъците. Не е тайна, че повечето експерти са едновременно и развъдчици, но далеч не всеки развъдчик може да стане експерт. Въпреки, че субективността не може да се избегне напълно, експертът винаги се стреми към обективност, старае се да бъде справедлив във всеки ринг за ралика от преобладаващото мнозинство развъдчици. Случва се дадена порода да бъде съдена от незаинтересовани, отнасящи се равнодушно към нея експерти, а това не увеличава желанието на собствениците на кучета да участват в подобни мероприятия. Всичко изброено до тук има не особено радостни последствия, защото като главен оценител експертът формира пордата не по-малко от развъдчика.
За да и водачът, и съдията да останат доволни от резултата от експертизата, важно е експертът да хареса кучето. Ако в ринга има много кучета, съдията няма време да оцени по достойнство качествата на вашето куче, но добрата ринг дресура никога няма да остане незабелязана. А именно това зависи изцяло от вас.
Какво е необходимо в ринга
Да научите кучето да се движи правилно в ринга е на по-малко важно и сложно, от колкото изработването на ефектна стойка. Възпитаването на тези качества у кучето започва на възраст около три месеца, а понякога дори и по-рано. За истинския шампион характерът е също толкова важен, колкото и външността. Дори и прочути развъдчици - собственици на най-знаменити кучета - едва ли ще могат ясно и подробно да ви обясняр какво означава характер на изложбено куче. Но ако макар и само веднъж ви се случи да се сблъскате с подобен феномен, не е възможно да не го забележите. Достойнство, готовност за изява, естественост и увереност в себе си - това са най-значимите черти на характера на шампион. Изложбеното куче се чувства като цар или царица на ринга, но то е над суетата му и извън всяка конкуренция.
За важността на анатомичния строеж вече е казано достатъчно. Но характерът, телосложението и чистотата на породата са само предпоставки за бъдещата крариера на шампиона. Главното сега зависи от хендлера. Освен основното качество усет за кучета, на хендлера му е необходимо още едно - тактичност. Хендлерът трябва да се научи да бъде незабележим на фона на своя четириног партньор по ринг, та нали тук "звездата" е кучето, а на него му остава да се гордее, че именно той представя това куче. Отстрани това изглежда завладяващо, понякога изглежда, че кучето само се представя на ринга. И само специалистът може да оцени огромния труд, който е вложен в подобна подготовка. Натрапчивостта на хендлера, който подскача около кучето с гребен в ръка или пълзи на колене към експерта за да изглежда по-добре, не може да предизвика нищо друго освен раздразнение. Яркото облекло, разговорите в ринга, излишното суетене, двойният хендлинг - всичко това пречи на нормалната оценка на кучетата и често предизвиква нейното понижаване.
Независимо от това дали вие поставяте кучето в стойка или му давате команда без дори да използвате повода, при движението всички се оказват в известна степен равни защото в ринга всички кучета се движат в тръс. Понякога съдията може да поиска да се увеличи или намали темпото ако има някакви съмнения относно анатомическата структура на кучето. Но колкото по-малко смени на темпото на движение, резки движения (дърпане) и завои показва хендлерът, толкова по-лесно е да се оценят движенията на кучето. То трябва да се движи активно и леко редом с хендлера без никаква принуда от негова страна.
 

Далеч не всички породи изглеждат ефектно, когато се движат по прославения "триъгълник", но понякога пространството на ринга и ограниченото време не позволяват на съдията да използва друг подход при оценката на движенията. Хармоничността се вижда най-добре при движението на кучетата в кръг, когато те имат възможност да развият достатъчна скорост и да не се "настъпват" един-друг. В този случай отпуснатият повод между вас и "летящото" в ринга куче само ще свидетелства в полза на вашия дует и ще подчертава естествеността на алюра. Но просторни рингове с подходящо покритие не се срещат винаги - затова хендлерът трябва да използва всяка възможност за да представи своето куче колкото може по-добре.
Някои недостатъци на движенията, свързани с неправилното представяне
Не е тайна, че много собственици са лишени от "усет" за собственото си куче. И ако искат да продължават да показват на изложби кучето си, не им остава нищо друго освен да се учат от другите по-опитни на ринга хендлери. Но, когато ги копират, собствениците на кучета често допускат непростителни грешки при представянето им. Това, което е добро за едно куче, може да бъде неприемливо за друго особено когато това се отнася до кучета от различни породи.
Избор на темпото на движение
Някои собственици считат, че в ринга трябва да се движат колко може по-бързо, и обратнотото - други са уверени, че е по-добре да се движат по-бавно за да не изплашат кучето и за да се намират по-дълго в полезрението на съдията. Крайностите не водят до нищо добро. Неоправдано ускореното темпо в тръс предизвиква честото преминаване в галоп и бързо води до умора на кучето. Бавното темпо кара кучето да започне да се движи ходом или в раван.Не забравяйте, че изложбеният ринг се различава от дресировъчната площадка и по това, че тук хендлерът трябва да се приспособява към удобното за кучето темпо на движение, а не обратното! Постоянното подръпване на кучето, командите: "Редом!" го принуждават да се движи със скоростта на хендлера, която много рядко съвпада с идеалното темпо на движението на кучето и може да стане причина за сковаността му в ринга. На скоростта на придвижване на кучето в ринга могат да влияят най-различни особености на кучето: ръст, възраст, темперамент, физическо развитие, анатомически данни и т.н. Колкото повече фактори от този тип имате предвид при подготовката за изложба, толкова по-бързо ще подберете скоростта, която е най-приемлива за вашия възпитаник. С какво темпо ще се придвижвате самите вие в ринга - с бързи крачки или лек бяг - веднага ще престане да бъде неразрешим проблем и ще се изясни от самосебе си. Помнете, че пълният отказ от движение в ринга води до дисквалификация!
Изложбеният повод
Някои хендлери се опитват с помощта на повода да постигнат пълното послушание на кучето на ринга. Можете да ги познаете по силно опънатия повод, с който те фиксират стойката и коригират скоростта на движение. В този случай кучето може да се съпротивлява на напрежението, започва да се дърпа надолу, напред или настрани от хендлера. Такава ситуация провокира кучето да изглежда с ниска предница, да се наблюдава известно изнасяне на лактите настрани или движение с наклон навън (настрани от хендлера). Силно пристегнатият повод може да стане причина предните крайници на кучето да се вдигат на високо и да се кръстосват, да се загуби тласъка на задните крайници, да се появи неедновремено оттласкване на съответните предни и задни крайници. Такова състояние на повода по време на експертната оценка е свидетелство за недовършена дорингова работа защото хендлерът не може да разчита на доверие от страна на полузадъханото и конвулсивно преглъщащо куче.
Отношения с конкурентите
Да задминавате конкурентите в ринга е просто неетично. Освен това ако съдията сам не ви премести напред или назад, вашето "скитане" из ринга и появяващото се ту тук, ту там куче може да "разбърка картите" и да доведе до объркване в документацията особено при голямо количество участници. Ако хендлерът пред вас се движи прекалено бавно, постарайте се да направите кръг с малко по-голям диаметър за да може кучето ви да демонстрира цялата красота на алюра. Спазвайте дистанция - така експертът ще има време да спре погледа си на всяко куче и да го оцени по достойнство. Не критикувайте своите конкуренти и възпитаниците им преди да напуснете ринга, не ги закривайте с тяло, надявайки се, че съдията ще предпочете вашето куче. Не провокирайте за бой кучетата - това води до дисквалификация. Научете се да уважавате своите конкуренти - та те до полуда са влюбени в същата порода, в която сте влюбени и вие!

Няколко съвета на края
Постарайте се обективно да оцените ситуацията и да се поставите на мястото на съдията. Помнете, че не е толко лесно да се определи най-доброто сред множество красиви кучета особено ако броят им наближава 100 на ден. Представяйте своя възпитаник така, както бихте искали да го представят пред вас ако сте на мястото на съдията. Добро помагало в оценката на собствената ви работа може да бъде поглед отстрани - снимки и видео записи. Влизайте в ринга в добро настроение - дошли сте да покажете на целия свят, че вашата порода кучета е най-любимата, най-умната и най-красивата от всички съществуващи породи. Замислете се - та вие посещавате изложби не само заради описанията, оценките и наградите, но и заради престижа на породата, да и направите добра реклама и за заинтересувате потенциалните купувачи на кученца. Нищо не влияе по-добре на зрителите от съчетанието между красотата на кучето и взаимното му разбирателство със собственика. И, без да се занимавате с развъждане, може би след 10-15 години отново ще поискате да си вземете кученце от същата порода. И вчерашният новак, наблюдаващ ви по време на работата ви в ринга, може би ще успее да ви предложи точно това, което търсите! На изложбите понякога стават толкова необикновени и съдбоносни запознанства, че не си струва да пренебрегвате контактите извън ринга. И даже ако този път не сте постигнали успех, вие ще се върнете у дома с прекрасния си приятел и компаньон, който до края се е сражавал с вас за победата. Не забравяйте да го похвалите - той е направил всичко, на което вие толкова дълго сте го учили. Не се разстройвайте: предстоят толкова много други изложби, множество нови поражения и победи. Възможно е вие двамата да имате още над какво да поработите: Да се научите правилно да подготвяте козината, да закрепите стойката, да поработите върху показването на зъбите и захапката.
И помнете главното: на изложбата всичко се решава когато се движим в ринга...

Оксана Шохалевич
www.zoodog.ru

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31