Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Любопитно

2 ЕРАТА на космическите полети на КУЧЕТАТА
2009.05.12

През юли 1951 се състои първото изстрелване на обитаем космически кораб с двама членове на екипажа на борда. Единият се казвал Цыган, а другият - Дезик. 30 съветски безпородни кучета проправят пътя към звездите на цялото човечество...ЦЫГАН, СМЕЛИ и другите герои на Космоса
На 22 юли се навършват 58 години от полета на първия космонавт ... Стоп! Почакайте! Ами Юри Гагарин? А 12 април 1961? ... Не, тук няма никаква грешка. Точно през юли 1951 се е състояло изстрелването на първия обитаем космически кораб с 2 члена екипаж на борда. Единият се казвал Цыган (Циганин), а другият - Дезик. Сред тези, които подготвят за стартовете четириногите космонавти, е д-р Александър Серяпин, който на 6 декември 2008 навърши 90 години. Той разказва:

Страхливецът на име СМЕЛИ
Още през 1949 започнаха изпитанията с животни. В тях участваше и наша група от Института по авиационна медицина. Задачата беше да се изучат възможностите за оцеляване при полети на височина от 110 до 470 км. Ние взехме кучета – при това безпородни, мелези, нали те са по-издръжливи. Общо хванахме 32 кучета. Тренираха ги на вибростенд, в центрофуга, в барокамера... За космическото
им пътешествие беше изработена херметична кабина, която се закрепваше в носовата част на ракетата. Полетите се извършваха от полигона Капустин Яр. И още първият полет се оказа успешен. Цыган (на снимката горе) и Дезик се издигнаха на височина 110 км, след това кабината с тях пада свободно до височина 7 км. Тук парашутът им се разтвори и двамата „космонавти” благополучно се приземиха.

 

Най-много от всички на тези успехи се радваше Каральов.
Той галеше животните, гощаваше ги със саламчета, а после ги качваше в колата и ги караше „у дома” – във волиерата, в която живееха.
Уви, вторият полет завърши с неуспех – парашутът не се отвори и кабината с двете кучета се вряза в земята. За целия период на експериментите - чак до пролетта на 1961 – ние изстреляхме 29 ракети с животни. Загинаха 10 кучета. Сред тях беше и моята любимка Лиса... (На снимката отляво Лисичка и Чайка, отдясно - Каральов.)
Някак се получи, че за поредното изстрелване през 1951 г. на полигона се намираше само „основният екипаж”. Едното от двете кучета – Смели – вече беше летял в Космоса. Вечерта преди полета лаборантът извел кучетата на разходка. И само ги освободил от каишките – и Смели се втурнал надалеч. Явно усетил е, че пак предстои „екзекуция” – избягал в степта и както и да го примамвали, не идвал обратно. Какво да се прави? Вече се готвели да докладват на Каральов, но лаборантът, който пуснал Смели, изведнъж предложил: „Дайте да изпратим на този полет някое от местните кучета, които постоянно се въртят около военната столова!”. Аз избрах подходящо
по размери куче, изкъпахме го, подстригахме му козинката на местата, където трябваше да сложим датчиците, облякохме го в комбенизон... Изстрелването мина нормално, животните се върнаха на Земята живи и здрави... Приближилият се към спускаемата кабина Каральов веднага забеляза подмяната в „екипажа”. И се учуди: „Откъде се взе това куче? Как се казва?” Наложи се да му отговорим, че кучето се казва ЗИБ (Запас на изчезналия Бобик), и да му разкажем всичко, което се случи предишната вечер. И точно тогава се приближи лаборантът и съобщи, че Смели се е върнал от „самоотлъчката” и преспокойно спи на мястото си.

В отряда са само МОМИЧЕТА
От 1952 г. започнахме да отработваме полети на животните в скафандри. Кучешкият скафандър беше от изработен от тъкан с каучукова покритие във формата на чувалче с два „глухи” ръкава за предните лапи. Към него се прикрепяше подвижен шлем от прозрачна пластмаса. Освен това разработиха катапултна дъска, на която се се разполагаше кабинката с кучето и апаратурата. Тази конструкция на голяма височина се изстрелваше от падащата кабина и се спускаше с парашут.
В началото на 1956 Каральов постави нова задача – да се подготви 30-дневен полет на две кучета. Имаше много проблеми: трябваше да се създаде нова херметична кабина, да се разработи система за регенерация на въздуха, за се измисли хранителна смес и автомачитно устройство за редовно хранене на четириногите космонавти.

За дългите полети подбирахме само момичета. За тях се оказа по–удобно да направим „космичекса тоалетна”. Отзад на комбенизона им имаше поставена тръбичка, а чрез нея всички "отходи" от жизнената им дейност автоматично се изсмукваха в чувалчета. А за хранене беше създаден автомат – конвейр. Един път в денонощието под дъската, на която лежеше кучета, се издигаше нова кутийка, пълна със специална тестообразна смес – това беше и храна, и течност.

ЛАЙКА, напред!
Веднъж при нас дойдоха Каральов и Келдиш. „Колко време ще ви е необходимо, за да подготвите 7-дневен полет на куче в Космоса?” – попита Каральов. „Месец и половина.” – „Добре, давам ви 3 седмици”.  Така започна епопеята с полета на прочутата Лайка. Сред „героите”
тя попадна случайно. За този полет подготвяхме 5 кученца. Закараха всички на Байконур и вече там ги показаха на ”началството”. Един от генералите си хареса Лайка, другите се съгласиха.Ние знаехме, че кучето няма да се върне на Земята: на кораба нямаше спускаем апарат. Разчитахме, че Лайка ще изкара на борда на кораба седмица. Именно за такъв срок бяха предвидени запасите на храна и кислород. А за да не се мъчи животинката, когато въздухът свършва, конструкторите бяха измислили спринцовка, с чиято помощ по команда от земята ще направим на кучето „приспиваща” инжекция.
Но...
Отначало заради проблеми с техниката на ракетата на Лайка, която вече беше настанена в кабината, отложиха полета с почти три дни. А това ставаше през ноември – навън беше студено. За да не замръзне кучето, Каральов нареди да се изведе шланг и кабината да се нагрява отвън с горещ въздух. На земята Лайка едва не замръзна, но в космоса я чакаше горещо изпитание. Излизайки в орбита, ракетата започна да се нагрява от слънчевите лъчи. Температурата в тясната кабина още на петото завъртане достигна 40◦С и организмът на кучето не издържа ...5 ракети „ВОСТОК” до Гагарин
В началото на 1960 ракетата и космическият кораб „Восток” бяха готови за полет на човек. Но Каральов реши да провери надежността
на всички системи и бордови системи в безпилотен режим. За тази цел бяха отделени 5 кораба. Първият от тях излетя само с товар, имитиращ теглото на човек. „Восток” летя около Земята 4 денонощия, но не се върна - поради неизправност в системата за ориентация той започна
да се отдалечава от планетата ни. На борда на втория заедно с товара се намираха две кучета - Белка и Стрелка. А освен тях – още няколко „биологични обекта”: мишки, мухи дроздофила, грах, зърна пшеница и даже и образци от човешка кръв и кожа, клетки от ракови образувания. За 22 часа корабът направи 18 обиколки на Земята и се приземи. А третият полет завърши с неуспех. На 1 декември 1960 стартира „Восток” с Пчелка (Пчеличка) и Мушка. Кученцата „навъртяха” благополучно 7 обиколко около Земята, но при завръщането им модулът премина на снижаване по неправилна траектория и изгоря.
Още два кораба „Восток” излетяха на 9 и 21 март 1961. И двата полета бяха точно по програмата на бъдещия пилотиран от човек полет: една обиколка около Земята и приземяване. В катапултната седалка стоеше дървен манекен. А до него
се намираха кучетата: на четвъртия полет около планетата ни пътешестваше Чернушка, а на петия – Звездочка (Звездичка - виждате паметника в чест на нейния полет).
И едва след това Каральов заяви на заседание на Държавната комисия: „Техниката е готова!”

КУЧЕШКАТА ЕРА в освояването на космоса завърши. Настъпи редът на човека на полети към звездите.

                                        Интервю на Спиридон Смирнов, www.trud.ru


                        Превод от руски: dogbg.net 2009
 

 

 Любопитно

2 КАНАДСКО ЕСКИМОСКО КУЧЕ - една древна приказка с модерно продължение в стил Ханс Кристиян Андресен
2012.01.04

2 СПИНОНЕ ИТАЛИАНО - спокойствието на универсалния ловец
2010.08.27

2 МИНИ ФОКСИ - колко мъничък може да бъде един фокс териер?
2010.07.16

2 СЕГУДЖО ИТАЛИАНО - съвременният наследник на старинна порода гончета
2010.07.02

2 ХЪНТАУЕЙ - елате в НОВА ЗЕЛАНДИЯ, за да го видите!
2010.03.26

2 Африканските ловци БАСЕНДЖИ днес
2010.03.12

2 БАСЕНДЖИ - пазителите на Черното злато на АФРИКА
2010.03.12

2 ШИБА ИНУ - древни и модерни приключения на малкото куче от японската широколистна гора
2010.02.04

2 ШИБА ИНУ днес - в целия си блясък
2010.02.04

2 ЕРАТА на космическите полети на КУЧЕТАТА
2009.05.12

2 ДЖОН ГРОУГАН - авторът на романа "МАРЛИ & аз" - за книгата, филма и обратите на съдбата на кучетата в тях
2009.04.27

2 КНИГАТА "МАРЛИ & аз" - ОРИГИНАЛЪТ за живота и любовта с най-лошото куче в света
2009.04.17

2 Лабрадорът КЛАЙД - запознайте се със звездата на "МАРЛИ & Аз"
2009.03.22

2 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата
2009.03.09

2 АЛЯСКИ КЛИЙ КАЙ - хъски в МИНИАТЮРА!
2008.12.27

2 ПЛОТ ХАУНД - чистокръвният американски ловец на едър дивеч
2008.09.22

2 ПЕРУАНСКАTA ОРХИДЕЯ НА ИНКИТЕ - екзотика от Южна Америка
2008.07.25

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част І)
2008.03.27

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част ІІ)
Кучетата зад екранния герой

2008.03.26

2 Малкият БОРДЪР ТЕРИЕР - доброжелателен, смел и енергичен!
2008.02.18

2 ИРЛАНДСКИЯТ СЕТЪР - чар и ловни умения в червено
2007.10.02

2 МАДОНАТА с бекасината
2007.04.20

2 ХРЪТКАТА от Ибиса - древният и загадъчен ловец на зайци
PODENCO Ibisenco

2007.03.26

2 Westminster Kennel Club Dog Show - най-престижната изложба за кучета в САЩ
2007.02.21

2 Свети ХУБЕРТ - когато историята се превръща в легенда
2006.11.18

2 МOПС - симпатичен, намръщен, мързелив и обичлив!:-))
2006.07.24

2 Ка де Бо - екзотичните бойци от о. Майорка
2006.07.17

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част I)
2005.10.06

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част II)
2005.10.06

2 КООКАБУРА
За една интересна птица и за колекция от сребърни монети

2005.07.23

2 Характерът на дого аржентино
2005.06.14

2 АЛЯСКОТО ХЪСКИ - господарят на IDITAROD
Oписание и произход

2005.03.22

2 Ловните оръжия с късо и дълго острие през Средновековието и в наши дни
2005.02.01

2 АМЕРИКАНСКИЯТ БУЛДОГ БЪД – кучето, прекосило САЩ с кола!
2005.01.12

2 Списанията за кучета по света
2004.06.10

2 Уейн Джон или какво свързва Ванкувър с Казанлък
2004.05.26

2 Философия на стандарта на породата КАНЕ КОРСО
2004.04.26

2 INTERZOO 2004 - световното изложение за домашни любимци
2004.04.08

2 Андалуска седмица на полевите изпитания 2004
2004.03.31

2 Кучетата - водачи на слепи хора (Част II)
2004.02.14

2 Kучета - водачи на слепи хора (Част I)
2004.02.14