Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

Лайките, закупени набързо или неумело гледани и възпитавани, рядко са добри помощници в лова.
За това у много ловци, които са решили да вземат лайка, обикновено възникват ред въпроси: коя порода от лайките е по-добра; какво е по-добре да избера: възрастно или малко куче; как да отглеждам и възпитавам малкото кученце за да стане добър помощник (в лова) и много, много други. 
НО
преди да говоря за избора на лайка, бих искала да се обърна към тези, на които лайките не са нужни, но ги купуват заради модата, заради красотата им, заради идеята в къщи да има живо същество, което да носи радост и да отговаря с привързаност на любовта и грижите на стопаните:
Известно е, че в продължение на стотици години формирането на лайките става в условията на голяма свобода. Човекът искал от тях преди всичко добра работа. Това е наложило определен отпечатък на характера им. Характерни за тях са подвижността, любознателността, стремежът към изследване на обкръжаващата ги територия и към относителна свобода. Попадайки обаче в ръцете на не-ловци, те са принудени практически да живеят в заточение и, макар и с времето да привикват към такъв начин на живот, обикновено създават много огорчения и грижи на своите стопани. Нерядко, откъсвайки се на свобода, те умират. Понякога и самите собственици, разбрали, че не им е нужно такова куче, се стремят да я дадат на някой ловец. Но по това време кучето вече е развалено и най-често непригодно за лов. За това е желателно хора, които не са ловци, да НЕ взимат такива кучета. Има много други породи, които са създадени специално за да живеят редом с човека. Те проявяват по-голяма привързаност към стопаните си и са по-дисциплинирани в сравнение с лайките. Те стават наистина много близки на семейството, носейки радост на собствениците и чувствайки се щастливи.
Що се отнася до лайката – нейната стихия е лова. Пълно удовлетворение тя получава само когато се труди в търсенето на животни и птици. Както е известно, едни ловци предпочитат да ловуват с лайка на дребен космат дивеч – предимно катерици, други - на птици, трети предпочитат едрия лов. Затова при избора на лайка преди всичко трябва да се вземе предвид привързаността на ловеца към този или онзи вид лов. Определено значение имат и възможностите на ловеца за отглеждането и възпитанието на кучетата.
Някои ловци нямат условия за отглеждане и възпитание на малко кученце и се стараят да си намерят възрастно куче. Но възрастна, добре работеща чистокръвна лайка може да се намери само по чиста случайност. По-често собственици продават възрастни кучета заради недобри работни качества или недостатъци в екстериора. Купувайки такава лайка, нейният нов собственик трябва да помни, че с нея не винаги е възможно да се постигне пълен контакт тъй като условията на възпитание, изикванията на предишния собственик и неговото отношение към нея са оказали голямо влияние при формирането на нейните навици, психика, характер и поведение. Понякога е невъзможно да се отучи кучето от някои лоши навици. Например практически е невъзможно възрастна лайка да се приучи на равнодушно отношение към домашните птици ако още от детството си тя се е пристрастила да ги дави. Затова по-добре е всеки сам да избере, отгледа и възпита кученцето си от малко за да има не само добре работещо куче, но и предан приятел.
Ловецът, който е решил да вземе възрастно куче, трябва предварително да провери неговите качества по време на лов. Наличието на диплом от полеви изпитания не може да служи за пълна гаранция на добри ловни качества. Понякога се появява възможност да се вземе отгледана, но все още не работеща лайка. В такива случаи трябва да анализирате нейния произход по родословие, да се оцени като екстериор от поканен от вас опитен кинолог и да се запознаете с особеностите на нейното поведение. При подходящо обучение лайката може да стане нелошо работещо куче ако тя е енергична и подвижна и в същото време уравновесена и управляема. Бити и наплашени, а също така лесно възбудими и излишно злобни кучета не могат да станат добри помощници по време на лов, а във всекидневието причиняват маса неприятности и грижи. НЕ трябва да се взимат лайки с добро родословие и красива външност, ако са сменили вече няколко собственика. В повечето случаи тези кучета имат някакви скрити недостатъци, поради които собствениците се отървават от тях.

Някои ловци в надеждата си да си намерят добро работещо куче купуват кученца и възрастни лайки от ловци от промишлени ловни райони като се ръководят в избора си от различни белези. Ето някои от тях , на които в миналото ловците от басейна на р. Печора са придавали голямо значение:
- Сред кучетата с черна окраска най-добри са “четириоките” т.е. тези, над чийто очи има рижи петна (“ангелски очи”)
- Ако лайката е бледо жълта или рижа – това е добър знак.
- Лайката с много къси уши ще бъде ленива.
- Наличието на пети пръсти на задните крака показва, че кучето ще е много добро за лов на птици и норки.
- Ако на брадавицата, която е разположена на долната челюст до гърлото има 3 косъма кучето ще работи добре, но ако са само 1 или 2 – ползата от него ще е малка.
- Признак за добра работа при едър лов е ако в оцветяването на ноктите на лапите се редуват бели и черни.
- За най-важен белег се считала окраската на небцето на лайката и броя на резките по него. Колкото е по-тъмно небцето, толкова по-добре. Добрата лайка има 9 резки на небцето, но по-добра ще е тази която им 7 или 6. Такава лайка ще ловува на лос, златка, норка, белка и на птици.
В миналото, когато на много места популацията на лайките се формирали в условията на изолирания бит на ловците в тайгата, такива белези очевидно са имали значение при избора на куче. Ловците са били много наблюдателни и без съмнение са забелязали, че добре работещите потомци на изключително работещи кучета имат тези или онези предаващи се по наследство белези, по които се ръководели по-нататък при избора на кученца. Далеч не всички от тях ставали добре работещи кучета. Но в промишлените ловни райони през цялото време вървял твърд подбор според работните качества. Оставали само действително добре работещите кучета. При размножаването им ги кръстосвали с близки родствениции и по тази причина характерните белези, съчетани с отлични ловни качества, се затвърждавали и успешно се предавали по наследство. Но щом условията на изолираност се променяли и в съществуващата популация прониквали други кучета, тези белези като гаранция за ловни качества постепенно изчезвали. Това разбирали и самите ловци. Например един стар ловец от Прилузкия район на Коми, разказвайки през 1965 г. за белезите на ловните кучета, отбелязва: “Сега не е така, както беше… Не съхраняват добрите кучета, не унищожават лошите. Мъжките сега в по-голямата си част са лоши, от което породата на лайките се обърка. Затова и белезите загубиха своята сила…”

От какво трябва да се ръководим при избора на лайка? Както вече отбелязахме, по-добре е да се вземе малко кученце ако има възможност то да бъде отгледано. Но, вече взел това решение, начинаещият ловец обикновено се замисля коя порода лайка е по-добре да вземе, мъжка или женска и, най-важното, по какъв начин да избере наистина хубаво кученце за да бъде то добър помощник в лова? Решаването на тези въпроси зависи предимно от склонностите и възможностите на ловеца. Страстният ловец на патици ще бъде по-удовлетворен от едра, здрава, издръжлива лайка тъй като работата на кучето на патици около и във водоеми с гъста растителност изисква голяма сила и издръжливост. За работа на едър дивеч и самур също е желателно кучето да е едро, здраво и издръжливо. Но ако ловецът живее в голям град възникват големи трудности не само при отглеждането на голяма лайка в апартамент в многоетажен блок, но и при нейното извеждане на разходка и превоза до мястото на лова.
Като се основаваме на собствения си опит и на анализа на редица материали, считаме за необходимо да покажем основните специфични черти и възможности не само на отделните породи лайки, но и на мъжките и женските индивиди при използването им за лов. Имайки предвид тези факти, начинаещият ловец ще може по-лесно да се ориентира при избора на кученце от лайките:
Сред породите лайки, които се развъждат в нашата страна (става въпрос за бившия СССР – б.р.) карело-финската и особено чистокръвната финска лайка са малобройни. Но при желание кученца от такива породи могат да се намерят в Москва, Санкт Петербург, Ярославль и в някои други градове. Дребните карело-фински и фински лайки са по-лесни за отглеждане и превоз в града, което има не малко значение. Представителите на тези породи най-добре работят на пернат дивеч в иглолистна гора и на катерица. С някои от тях успешно ловуват на златки, лос и даже глиган. Но за лов на патици карело-финските и финските лайки не са подходящи не само защото физически са по-слабиот другите породи лайки, но и защото болшинството от тях не особено охотно влизат във вода. Следва да добавим, че карело-финските лайки като цяло притежават малко по-добри ловни качества в сравнение с чистите фински лайки.
Породисти кученца от източно-сибирска лайка се намират трудно, защото промишлено тази порода се развъжда само в Иркутск и в ограничен мащаб в Санкт Петербург. Източно-сибирските лайки в голямата си част прекрасно работят на всички промишлени видове дивеч. В частност сред тях много често се срещат добри ловци на самури и кучета за едър дивеч. В същото време трябва да се отбележи, че мъжките от тази порода в повечето случаи работят на катерици само на млада възраст. Понякога източно-сибирски лайки с отлични ловни качества могат да се окажат непригодни за използване в европейската част на Русия, където има много лосове и глигани. Притежавайки неудържима ловна страст, те често се губят. На някои ловци може и да не им хареса нехазартния, спокоен характер на работа, който се наблюдава при много източно-сибирски лайки както по време на претърсването, така и при облайването.

Далеч по-лесно е да се намери кученце от руско-европейските или западно-сибирските лайки (на снимката). Те са най-многочислени и най-широко разпространени. При анализа на съществуващата вече литература по въпроса за сравнението на двете породи изяснихме, че руско-европейските лайки работят по-добре от западно-сибирските на катерици, а западно-сибирските лайки работят далеч по-добре на патици и самостоятелно на мечка. Не е безинтересно също така да отбележим, че мъжките и от двете породи работят на катерици по-лошо, а на патици – по-добре от женските. Същевременно западно-сибирските лайки се отличават с универсалността си. Сред тях в сравнение с руско-европейските лайки се срещат до три пъти повече кучета, които успешно са преминали полеви изпитания на три и повече промишлени вида дивеч (катерица, лос, глиган, мечка и патица). При тези изводи не трябва да се забравя, че те показват усреднени данни след обработката на голям статистически материал. Но ако говорим за конкретни кучета, то както сред западно-сибирските, така и сред руско-европейските лайки има не малък брой представители с отличен екстериор и прекрасни ловни качества. Затова при избора на кученце ако нямате предпочитания към тази или онази порода, по-добре се ръководете от познанията си за особеностите на племенната (кръвните) линии или за родители, които са прочути с работата си по време на лов и предават силно своите качества на потомството.
Що се отнася до въпроса какво е по-добре – мъжко или женско кученце, то освен посочените по-горе сведения, че женските по-добре работят на катерици, а мъжките – на патици, полезно е начинаещият ловец да знае следното: Мъжките кучета като правило са по-едри, по-силни, по-издръжливи и по-смели от женските. Но в повечето случи са по-големи побойници и при много от тях има склонност към скитничество. Женските са по-послушни, по-привързани към дома и започват да работят по-рано. Но при разгонването си те нерядко лишават ловеца от възможността да ловува точно в разгара на сезона. К. Лоренц, основоположникът на учението за поведението на животните, пише по този повод: “… ако е възможно, избирайте женско куче независимо от това, че разгонването и два пъти в годината ще ви причини някои неудобства. Мисля, (и всички опитни собственици на кучета ще се съгласят с мен), че от гледна точка на характер женската винаги е за предпочитане пред мъжкаря. Тя е по-предана от него, нейната психика е по-тънка, богата и сложна и като правило тя е по-умна от мъжките. Имах възможността да опозная от близо много животни и с пълна увереност трърдя, че от всички четириноги създания най-близо до човека по тънкост на възприятията и по способността си за истинска дружба е именно женската…” Ние се присъединяваме към мнението на К. Лоренц макар, че трябва да отбележим, че сред лайките се срещат и мъжки, които са предани на стопанина си. Известни са ни не малко случаи когато именно мъжкари, нерядко и с цената на живота си, са спасявали своя собственик, попаднал в лапите на звяра.
И така: Вече сте преценили възможностите и интересите си, избралите породата и пола на бъдещото кученце. Дори повече: Известни са ви и родителите, чието потомство ви интересува. Остава съвсем мъничко: да изберете от кучилото това кученце, което би оправдало вашите надежди и очаквания. Задачата не е толкова проста, колкото изглежда. Та в кучилото даже и от най-добри родители може да има кученца, напълно различни както по екстериор, така и по ловни качества. Най-добре е да се избират кученца от кучило, което наблюдавате от момента на раждането им и в течение на целия кърмачески период. Трябва да се обръща внимание на кученцата, родени първи. Те като правило са по-едри и силни от другите. След това да се определи кой от тях има по-добро обоняние. Кученцата с добро обоняние не само бързо намират от къде да сучат, но и ако са сложени отпред, където млякото е по-малко, веднага представат да сучат и, разблъсквайки останалите, се стремят да завладеят задните млечни жлези, където млякото е най-много. Кученцата със слабо обоняние обикновено дълго търсят от къде да сучат.
След като прогледнат и започнат да чуват, остротата на слуха им не е еднаква. Ако издадете слаб звук ще видите как едно от кученцата си изправя ушите, а другите изобщо не реагират на звука. Чрез нееднократното използване на този метод се установява кой от кучилото чува най-добре. По-нататък се обръща внимание на това как при кученцето се проявява изследователския рефлекс. Активните кученца обикновено от двуседмична възраст започват по малко да ходят и постепенно да се отдалечават все повечеот леговището си като постепенно се запознават с обкръжаващите ги предмети. Те първи се приближават към съдовете, в които се храни майка им и нерядко се опитват да ги отхапят. В края на кърмаческия период може точно да се определи при кое кученце се проявява най-ярко активно-отбранителната реакция, която е много желателна за лайка – ловец на едър дивеч. Избраните от нас по тази схема кученца станаха прекрасни работници и имаха добър екстериор. Разбира се, по подобен начин могат да си избират кученце само собствениците на майката и негови близки и познати.
Обикновено на ловеца му се налага да си купува кученце от неизвестни производители. За това най-напред трябва разберете кои са родителите му. Необходимо е и внимателно да се проучи родословието. Тези сведения можете да получите в киноложката секция на ловното сдружение. Ако родителите имат отличен екстериор, дипломи от полеви изпитания с високи оценки и във всички поколения назад преобладават качествените кучета, то и малките от кучилото обикновено са качествени. Желателно е също кученцата да са от родители, които са в разцвета на силите си. Когато избирате кученце от кучилото трябва да предпочетете най-активното, най-охраненото, с блестяща козина с типична за породата окраска. На едномесечна възраст, когато обикновено се взимат кученцата, те вече имат достатъчно изразени породни белези. Някои кученца вече са си изправили ушите, а при болшинството опашките им вече са завити на колелце. Не взимайте кученца, които са вяли, не добре окосмени, с дефекти на очите, силно изоставащи на ръст или с дефекти в захапката.
Избирайки едномесечно кученце карело-финска или финска лайка трябва обезателно да се обръща внимание на формата. За предпочитане са тези, при които височината при холката е приблизително равна на дължината на телцето. От такива кученца обичкновено израстват възрастни индивиди с квадратен формат. При новородените кученца от руско-европейските лайки с черно-бяла окраска носната гъба често е изцяло или частично депигментирана, но това не трябва да е повод за безпокойство. Понякога депигментираните участъци изчезват към момента на отнемането от майката. Но в редица случаи носната гъба става изцяло черна едва на 6-10 месечна възраст.

С. Войлочникова
(Списание “Охота и охотничье хозяйство” 11/1981)

Екипът на dogbg.net благодари на г-н П.Т. Петров - председател на Български национален клуб" Сръбско трицветно гонче" за изключително редките материали на ловна тематика, които ни предостави!

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31