Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Любопитно

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част І)
2008.03.27

... Присила видя, че там лежи голямо черно-бяло-златисто самурено коли. То бе поставило главата си напряко на предните си лапи, а деликатната тъмнина на аристократичната му глава ясно констрастираше на снежно бялото жабо и гърди... Само за секунда големите кафяви очи на колито се обърнаха към момичето – тъмно кафяви очи, които изглеждаха замислени и пълни с тъга.  

Такова е истинското описание
на прочутото коли, което е около нас вече точно 70 години
- да, това наистина е ЛАСИ! Писменият портрет на най-първото Ласи е част от Lassie Come-Home („Завръщането на Ласи”)прекрасната история, създадена от Ерик Найт, за приятелството между малко бедно момченце и неговото коли.
Tя се развива в обхваната от депресия Англия, в която едно обикновено момченце от Йоркшир има изключително красиво и вярно коли (описано като трицветно с козина в бяло, махагон и самурено черно). Но изпадналото в затруднение семейство на детето е принудено да продаде Ласи на богат благородник. И момченцето, и колито понасят изключително тежко раздялата, но ситуацията става още по-лоша, когато новият собственик на Ласи я отвежда на хиляди мили далеч в имението му в Шотландия. Нейният инстинктът и смелостта й й помагат да избяга ... и книгата проследява нейните приключения на път за дома. Краткият роман, продаден в милиони копия и преведен на 24 езика, продължава да бъде сред златните книги за деца и възрастни в цял свят.

ЗА АВТОРА
Писателят Ерик Найт е роден през 1897 г. в Йоркшир, Англия. След смъртта на баща си през 1912 г. майка му се омъжва повторно и  семейството се установява в САЩ. Ерик Найт учи в Латинското училище в Кеймбридж, служи в армията по време на Първата световната война, става журналист, филмов критик и писател в Холивуд. През 1938 г. пише Lassie Come-Home („Ласи се завръща”) като кратка история за подлистника на Saturday Evening Post. Разказът има толкова голям успех, че през 1939 г. писателят го преработва в кратък роман. През 1972 г. неговата съпруга Джери си спомня: „В края на всеки ден Ерик даваше да прочетем какво е написал на дъщеря си Бети и на мен. И ние сядахме, сълзи се стичаха по лицата ни на тъжните части, и му казвахме: ”Не можеш да направиш това!” Г-жа Найт си спомня първото Ласи с много топли чувства – истинското куче. „Тя беше нашето куче, на Ерик и моето. Истинското й име беше Туутс. Тя беше най-сърдечното, най-вярното, най-нежното, предано куче. Имахме я от бебе до смъртта й на 14 години. Интелигентността на това куче беше изключителна. Тя имаше изненадващо богат речник – неочаквано голям брой думи, които можеше да разбере, и команди, които можеше да изпълни. Тя никога не се отделяше от мястото, където сме ние. Ако сме излезнали, тя ни чакаше, без да помръдне, докато се върнем. Когато Ерик отиваше във Вашингтон, за да изпълно военните си задължения, тя сядаше на входната врата на фермата ни в Бъкс Кънтри, Пенсилвания, и го чакаше. Там и я погребахме – във фермата.”
Туутс е много важна част от живота на Ерик Найт и докато тя търпеливо очаквала завърщането му от далеч, той често е мислил и писал за нея. По време на Втората световна война в едно от последните си писма казва: „Моята стара дама Туутс започва да побелява, да слабее. Аз тъгувам за нея и тя тъгува за нас винаги по време на война. Тя е голяма част от моя живот и история, с всичките хиляди мили, които е пропътувала с нас, и не може да разбере тези военно-временни отсъствия.” Ерик Найт загива през 1943 г., когато военният му самолет му се разбива в Холандска Гвиана на път за Африка...

Все пак п
исателят успява да види как неговият роман Lassie Come-Home („Завръщането на Ласи”) се превръща в огромен успех едновременно в САЩ и Великобритания и да види снимания от
MGM филм - онзи известен филм, с който малката Елизабет Тейлър и малкият Роди Макдауъл стават новите деца – звезди на Холивуд. Джери Найт с топлота си спомня този момент: „Ерик обичаше филма, аз също. В едно писмо казва: „Кучето е най-великолепното коли, което съм виждал – като външност, цвят и брилянтен усет. О, с радост го наричам филмова звезда. Аз пожелах да го притежавам повече, отколкото Фонтен, Ламур и другите красиви звезди. (Те не можаха да намерят женско коли, което да е подходящо за ролята и слава богу, че козината му е дълга и скрива мъжкото му достойнство.) Така или иначе, от развъдника ми обещаха негов син.”Освен на всички истории за Ласи, Ерик Найт е автор и на възхитителните истории на Летящият йоркширец и е забележителна фигура в спомените на всички, които са го познавали. Франк Капра го описва в автобиографията си като:... Американски капитан с рижи мустаци и британски акцент; йоркширец с непокорни рижи кърдици и проницателни очи...”А ИСТОРИЯТА на ЛАСИ продължава...
След успеха на първия филм, MGM прави още филми с кучешкия герой, спечелил сърцата на зрителите. През 1945 г. на екана се появява „Синът на Ласи” с участието на Питър Лоуфорд и Джун Локхард, а през 1946 г. е премиерата на „Смелостта на Ласи” (отново с Елизабет Тейлър в главната роля) и започва „Радио шоуто на Ласи", което се излъчва до 1949 г. И стъпка по стъпка Ласи се превръща в индустрия. Между 1954 и 1973 в САЩ има много голям телевизионен сериал „Ласи”.
Всеки нов сезон е национално събитие, в детайли отразявано от пресата и телевизионните канали. През 80-те и 90-те години на 20 век го следват други серийни филми.

През 1997 г. канадската компания Cinar Inc. (днес Cookie Jar Entertainment), създава за Animal Planet третия телевизионен сериал „Ласи”, излъчван за САЩ и Канада от 1997 до 1999.
Различните серии са с различни актьори, някои следват оригинала, други са съвсем нови като сценарий. Но всички те разказват за едни изключителни интелигентно коли на име Ласи, което често помага на своите собственици и ги спасява от беди. Така идеята за Ласи се превръща в най-дълго съществуващата концепция за многосерийни филми в историята.През 2005 в Обединеното кралство е сниман римейк на оригинала Lassie Come Home с участието на Питър О’Тул и Саманта Мортън.
Филмът е приет изключително топло от зрителите и филмовата критика. Това е и последната за момента кино лента, в която звездата е Ласи. Мeждувременно много от старите телевизионни серии все още се излъчват по различни телевизионни канали в цял свят. Епизодите от 1954 – 1857 г. са обединени по името Jeff’s Collie и също се излъчват
по Animal Planet.
А Ласи продължава да се появява в медийното пространство
все така неотразимо красива и все по-комерсиална, представяща собствена линия храни за домашни любимци и мнoго успешно телевизионно шоу Lassie's Pet Vet, излъчвано от PBS в САЩ.
Ласи е едно от само трите кучета
(и един от наистина малобройните филмови герои като Мики Маус и Бъгс Бъни), които имат своя звезда на Алеята на славата в Холивуд – другите две кучета са немските овчарки от времената на черно-бялото нямо кино Рин Тин Тин и Strongheart. През 2005 списание Variety нарече Ласи една от „100-те знаменитости на всички времена” – единственото куче в престижната класация.
Всъщност и единственият представител на животинския свят:)
Тези снимки са запечатали две знаменателни случки: Ласи на гости на Рин Тин Тин
и нещо по-екзотично: Ласи гостува на Чюбака от "Междузвездни войни"!Следва продължение...

Вижте и втората част на необикновената история в статията:
  "Ласи празнува своя 70 рожден ден. Кучетата зад екранния образ"
                                                                           
отново в секция "Любопитно":)


                                     dogbg.net 2008

 

 

 Любопитно

2 КАНАДСКО ЕСКИМОСКО КУЧЕ - една древна приказка с модерно продължение в стил Ханс Кристиян Андресен
2012.01.04

2 СПИНОНЕ ИТАЛИАНО - спокойствието на универсалния ловец
2010.08.27

2 МИНИ ФОКСИ - колко мъничък може да бъде един фокс териер?
2010.07.16

2 СЕГУДЖО ИТАЛИАНО - съвременният наследник на старинна порода гончета
2010.07.02

2 ХЪНТАУЕЙ - елате в НОВА ЗЕЛАНДИЯ, за да го видите!
2010.03.26

2 Африканските ловци БАСЕНДЖИ днес
2010.03.12

2 БАСЕНДЖИ - пазителите на Черното злато на АФРИКА
2010.03.12

2 ШИБА ИНУ - древни и модерни приключения на малкото куче от японската широколистна гора
2010.02.04

2 ШИБА ИНУ днес - в целия си блясък
2010.02.04

2 ЕРАТА на космическите полети на КУЧЕТАТА
2009.05.12

2 ДЖОН ГРОУГАН - авторът на романа "МАРЛИ & аз" - за книгата, филма и обратите на съдбата на кучетата в тях
2009.04.27

2 КНИГАТА "МАРЛИ & аз" - ОРИГИНАЛЪТ за живота и любовта с най-лошото куче в света
2009.04.17

2 Лабрадорът КЛАЙД - запознайте се със звездата на "МАРЛИ & Аз"
2009.03.22

2 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата
2009.03.09

2 АЛЯСКИ КЛИЙ КАЙ - хъски в МИНИАТЮРА!
2008.12.27

2 ПЛОТ ХАУНД - чистокръвният американски ловец на едър дивеч
2008.09.22

2 ПЕРУАНСКАTA ОРХИДЕЯ НА ИНКИТЕ - екзотика от Южна Америка
2008.07.25

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част І)
2008.03.27

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част ІІ)
Кучетата зад екранния герой

2008.03.26

2 Малкият БОРДЪР ТЕРИЕР - доброжелателен, смел и енергичен!
2008.02.18

2 ИРЛАНДСКИЯТ СЕТЪР - чар и ловни умения в червено
2007.10.02

2 МАДОНАТА с бекасината
2007.04.20

2 ХРЪТКАТА от Ибиса - древният и загадъчен ловец на зайци
PODENCO Ibisenco

2007.03.26

2 Westminster Kennel Club Dog Show - най-престижната изложба за кучета в САЩ
2007.02.21

2 Свети ХУБЕРТ - когато историята се превръща в легенда
2006.11.18

2 МOПС - симпатичен, намръщен, мързелив и обичлив!:-))
2006.07.24

2 Ка де Бо - екзотичните бойци от о. Майорка
2006.07.17

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част I)
2005.10.06

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част II)
2005.10.06

2 КООКАБУРА
За една интересна птица и за колекция от сребърни монети

2005.07.23

2 Характерът на дого аржентино
2005.06.14

2 АЛЯСКОТО ХЪСКИ - господарят на IDITAROD
Oписание и произход

2005.03.22

2 Ловните оръжия с късо и дълго острие през Средновековието и в наши дни
2005.02.01

2 АМЕРИКАНСКИЯТ БУЛДОГ БЪД – кучето, прекосило САЩ с кола!
2005.01.12

2 Списанията за кучета по света
2004.06.10

2 Уейн Джон или какво свързва Ванкувър с Казанлък
2004.05.26

2 Философия на стандарта на породата КАНЕ КОРСО
2004.04.26

2 INTERZOO 2004 - световното изложение за домашни любимци
2004.04.08

2 Андалуска седмица на полевите изпитания 2004
2004.03.31

2 Кучетата - водачи на слепи хора (Част II)
2004.02.14

2 Kучета - водачи на слепи хора (Част I)
2004.02.14