Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Ваймаранер клуб

2 КАК да си купим ваймаранер?
2006.10.26

Преди да започнете да си търсите кученце/куче от породата ваймаранер, то първо прочетете подробно повечето от материалите за нея в нашата клубна секция, за да сте напълно сигурни, че искате точно тази порода!
На този ранен етап от проучването ви ще ви е от голяма полза да се свържете с нас - членовете на Национален клуб "Ваймаранер – България” - и да видите на живо как изглеждат тези кучета. Така ще имате възможността да разпитате самите собственици на ваймаранери за техните лични впечатления от породата, за радостите и трудностите при отглеждането и възпитанието им. За живеещите в провинцията ще е малко по-трудно, защото в момента няма голяма популация на породата в нашата страна, така че ще трябва да дойдат до София или до някой от малкото градовете в страната, където имаме наши членове - собственици на ваймаранери. Запознаването на живо с една нова порода е наистина много вълнуващ и интересен момент:  ваймаранерите изглеждат на снимките по списанията и в сайтовете в различни отенъци на сивото чак до такова с меден отенък, но това е далеч от действителното впечатление, което ще придобиете, като ги видите на живо защото техния цвят зависи от моментното осветление (изкуствено, естествено – слънчево/облачно/сняг и т.н.). Разбира се, цветът на косъма варира в известни граници, определени от стандарта на породата, но по снимките цветовете изглеждат наистина много различни, но в края на краищата - ВИНАГИ сребърно сиви!Ваймаранерите късокосмест тип (като тези на снимката) определено са кучета за в къщи.
Аз лично в никакъв случай не препоръчвам целогодишното им отглеждане навън. За желащите да отглеждат своето ловно куче навън в бокс, смело препоръчвам да се замислят дълбоко и да се спрат на друга порода, макар, че, разбира се, дългокосместият ваймаранер добре понася по-суров климат.
За нашата порода е характерно БОЛЕЗНЕНОТО привързване към стопанина, така че затворения живот навън в бокса няма да му се отрази добре! Разбира се, аз не изключвам въобще гледане навън, даже го препоръчвам в определени обстоятелства:
- когато вашето куче расте и имате добре заграден двор, спокойно то може да изразходва своята енергия навън през деня, когато времето позволявя  (за собствениците на градини ще трябва да му заградят дворче) особено до три-годишна възраст, когато най-после започва да уляга;
- когато имате малки кученца и времето е вече по-горещо, също е по-добре те да са навън през целия слънчев ден с майка си;
- ВНИМАНИЕ! Не е никак хубаво да рискувате и да го оставяте навън в заграден двор или бокс с друго куче или кучета, защото рано или късно той/тя ще започне от ревност към Вас да ги бие все повече и повече! Агресията срещу останалите обитатели на бокса се включва веднага, щом ваймаранерът ви види да се прибирате, а съгласете се, че не винаги е възможно веднага да му обърнете внимание!
- зимата при температури около нулата до - 7 градуса БЕЗ вятър през деня е долната границата, до която можете да ги оставяте навън, НО НИКОГА за през нощта при тези ниски температури;
- по време на лов или разходка те без колебание биха скочили в ледена и дори започваща да замръзва вода (казвам го от личен опит). Те правят това от ловна страст и силна любов към стопанина, така че веднага (при първа възможност) ги подсушете и НИКОГА не ги връзвайте навън мокри!!! След това ги приберете да спят на топло.КАК да си купим кученце от тази порода
Вече сме през XXI век и Internet се развива все повече и повече, така че ще можете да осъществите сами или с наша подкрепа контакт с препоръчани от нас развъдчици в чужбина. По време на вашето проучване е почти сигурно, че ще бъдете „НАДУШЕНИ” от родни професионални прекупвачи и търговци на малки и големи кучета от различни породи! Няма как да скриете вашето желание непременно да се сдобиете с такова рядко и екзотично за България кученце/куче.
НЕ се поддавайте на техните хвалби и увещания, че те ще ви изберат НАЙ-НАЙ, ама наистина НАЙ-ХУБАВОТО кутре за вас от цялото кучило?! Повечето колеги в чужбина, които наистина са  развъдчици на нашата любима порода, а не просто размножители на поредната идваща на мода кучешка порода, продаваща се все по-добре, НИКОГА няма да продадат кутре на клиент, ако не са го видяли лично и не са го преценили като добър и благонадежден бъдещ собственик. Разбира се, тези клиенти, които са с ловни права, винаги са с малко предимство пред останалите клиенти - все пак ваймаранерът е ловно куче!

Както всяка друга модерна и рядка порода, така и нашата става обект на спекулации с цел бърза и лесна печалба ДОРИ и от страна на ветеринарни лекари
, преследващи единствено голямата комисионна, която ще получат от търговеца – доставчик. Често явление при такива сделки е покачването на цената на малкото кутре с до 300%, а понякога и с повече, при положение, че цените в Европа за качествени ваймаранери варират в порядъка между 500
Euro и 1200 Euro за малки кученца с всички необходими документи от родители, покрили всички необходими условия за допускане до развъждане!
Точно с аргумента, че ще ви спестят разходи, търговците и, за съжаление, някои ветеринарни лекари, ви предлагат да ви внесат кученце без документи "защото така е по-евтино" . И малко по-късно същите тези хора най-нахално ще ви предложат да ви съдействат и за направата на фалшиво родословие - разбира се, срещу съответното заплащане. Какъв е проблемът? И защо се учудвате? Няма проблем. Фалшификати се правят за всички породи внесени кучета - една "добра" българска традиция. Но "на лъжата краката са къси" - казва народът. Защото щом се свърже с националният клуб на породата, щастливият притежател на скъпо расово куче ще разбере колко нагло и жестоко е излъган.

Нормално е, когато се свържете с развъдчик, имащ в момента кучило от ваймаранери - късокосмести или дългокосмести - цените да са различни за всяко кутре, а някое от кутретата да е с доста по-висока цена от тази на останалите. Ако няма никаква разлика в цените на малките, то знайте, че има нещо съмнително!

Опасностите, които заплашват вашето бъдещо куче, ако е купено от търговец или магазин / ветеринарен доктор, снабдявани също от търговци, са много. Най-важните са няколко:
-
няма никаква гаранция, че кученцето/кучето наистина е ваксинирано;
- няма никаква гаранция, че кученцето/кучето не се заразило с нещо по време на пътуването до нашата страна;
- няма никаква гаранция, че родителите на кученцето/кучето преди заплождането са снимани за тазобедрена дисплазия и че те не носят генетично това страшно заболяване в някаква степен!
-
няма никаква гаранция, че кученцето/кучето не е от родители, силно алергични към различни храни и медикаменти - тази чуствителност също се предава генетично.

Ваймаранерите са ужасно лакоми по природа – типичен белег на породата! Когато сте на разходка, няма значение къде и кога, МНОГО ВНИМАВАЙТЕ! Намордниците са едно наистина много добро решение и е препоръчително кучетата да свикнат с тях от възможно по-ранна възраст.

Имайте предвид също така, че мъжките представители на породата обединяват в едно ловното куче и служебно/стражевото куче и имат нужда от здрава ръка при отглеждането и обучението им. Женските също не остават много по-назад от мъжките - просто те са по-малки от тях, както е описано в стандарта: освен на височина, разликата в теглото понякога достига до 15 – 20 кг. Женските се развиват, разбира се, по-бързо от мъжките и по-рано проявяват своите положителни и не толкова отрицателни качества от склонности към охрана на семейното жилище и двора ви до агресия към „неканените” (разбирайте: непоканени от тях) гости. Понякога се стига и до някои крайности като, например, да бъде охранявана все по-голяма част от вашата улица, докато се завладее цялата улица! Добре обученият ваймаранер може винаги да бъде спрян ДА НЕ АТАКУВА „натрапника” в двора на къщата  ви или в апартамента ви, НО САМО добре обученият.
МОЛЯ, НЕ експериментирайте!

В заключение само ще подчертая, че ако сте видели ваймаранер за първи път само на снимка в някоя реклама в едно от многото луксозни модни списания или в рекламен клип по телевизията и веднага след това започнете да звъните, за да търсите да си купите кученце/куче от тази рядка порода, то знайте, че вие не сте за куче от тази порода!!!

Накарахме ли ви да се замислите?: )

Петър Петров
(председател на Национален клуб "Ваймаранер - България")

                                             
                                                 dogbg.net 2006

 

 

 Ваймаранер клуб

2 РЪКОВОДСТВО на Национален клуб "Ваймаранер - България"
2012.07.16

2 РАЗВЪДНИЦИТЕ в клуба
2012.07.16

2 В памет на любимите ни кучета R.I.P.
2011.02.17

2 РОДОСЛОВИЯТА на кучетата от клуба
2011.02.17

2 Ваймаранерите около нас - ФОТО ГАЛЕРИЯ само от приятели!
2007.03.06

2 Ваймаранери по Радио СТАРА ЗАГОРА
ПРАЗНУВАМЕ третия рожден ден на клуба!

2007.02.17

2 КЛУБОВЕ на любителите на породата ваймаранер по света
2007.02.16

2 КАК да си купим ваймаранер?
2006.10.26

2 Ваймаранерите - шампиони на клуба за 2005!
2005.11.24

2 Новини от клуба
2005.09.29

2 Нашият първи рожден ден!
2005.03.07

2 Молба за членство в клуба
2004.08.01

2 Произход на ваймаранера (ваймарския птичар) (1)
2004.07.22

2 История на развъждането (2)
2004.07.22

2 Породни белези на ваймаранера (3)
2004.07.22

2 Отглеждане и възпитание на малките (4)
2004.07.22

2 Дресура (5)
2004.07.22

2 Оценка на формата и козината (6)
2004.07.22

2 Отглеждането на ваймаранерите в Германия (7)
2004.07.22

2 Ваймаранерите в чужбина (8)
2004.07.22

2 СТАНДАРТ на породата ваймаранер
2004.03.28

2 УСТАВ на Национален клуб "Ваймаранер - България"
2004.03.24

2 ПРАВИЛНИК за селекция и развъждане на Национален клуб "Ваймаранер - България"
2004.03.24

2 Пътепис от едно световно първенство и една балканска държава ... някъде на запад
2004.03.24