Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Ветеринар

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05Тhe Irish Blue Cross
(ирландският "Син кръст") е благотворителна организация, посветила изцяло своята дейност на нуждите на болните и ранените животни.

От основаването си до днес лекарите на Irish Blue Cross са лекували и ваксинирали над половин милион болни животни.
Годишно около 10 000 домашни любимци се лекуват и възстановяват до пълното им оздравяване в мобилните клиники и се пренасочват към частно практикуващи лекари.
Днес Irish Blue Cross има 10 мобилни клиники, базирани във всички краища на Ирландия: Балибрък, Балфермът, Бланчардтаун, Кабра, Кръмлин, Доникарни, Финглас, Смитфийлд, Таланг и Уокинстаун. Всички клиники работят и през нощта като екипите се състоят изцяло от доброволци: лекари, санитари и шофьори. Административната работа в Irish Blue Cross се извършва в офиса на организацията в Дъблин от малък управляващ екип също изцяло на доброволни начала.
Гордостта на Irish Blue Cross са прекрасните линейка за коне, които дежурят постоянно там, където се провеждат конни състезания. Екипите им работят в тясно сътрудничество с ветеринарите на хиподрумите като им помагат при лечението на пострадалите състезателни коне.
През 2002 г. организацията закупува и собствен гараж, където да се прибират всички коли и линейки. В момента се работи по откриването на клиника за малки животни в Айнчикър в помощ на мобилните екипи. Отдолу виждате плаката на организацията в wallpaper формат:))

ИСТОРИЯТА
Irish Blue Cross е основан през 1945 г. и пуска своята първа мобилна ветеринарна клиника по улиците на Дъблин през 1953 г.
Вече 61 години организацията разширява кръга на предлаганите услуги с неоценимата помощ и партньорство на частно практикуващите ветеринарни лекари. Работата на мобилните клиники се подпомага от централния офис, където постъпват до 8 000 телефонни обаждания от собственици на домашни любимци.

От около 10 000 животинки годишно 85% са кучета и малки кученца
, в останали 15% се включват котки, зайци, птици, влечуги и други по-екзотични животни. Според данните за 2004 допълнително са кастрирани 706 животни, проведени са и 410 животоспасяващи операции в сътрудничество с частно практикуващи лекари. През 2005 г. различни държавни и местни институции са отпуснали на 13 000 евро за кампанията за кастрация на кучетата, провеждана всяка година от 2002 г. насам от Irish Blue Cross. Сред най-големите дарители на Irish Blue Cross е Общината на град Дъблин. Като признание за работата на тази прекрасна благотворителна организация в помощ на домашните животни през 2005 г. Министерството на земеделието осигурява средствата за закупуването на нова мобилна клиника. Както е планирано, тя ще влезе в действие до края на 2006 г.

МОБИЛНИТЕ клиники на Irish Blue Cross
Всяка година доброволците на организацията извършват хиляди манипулации - ваксинират, лекуват, кастрират, оперират около
10 000 животни в мобилните клиники.
На разположение на собствениците им са и многобройни образователни брошури за отговорностите при отглеждането на малкото кученце или коте, както и най-важното при отглеждането им през целия им живот. Кастрациите и по-тежките операции се извършват в частни клиники, чийто лекари дават щедрата отсъпка от 1/3 от цената. В повечето случаи Irish Blue Cross работи с тях по схема, при която до 2/3 от разходите се поемат от организацията, а собствениците на домашните любимци заплащат само 1/3 от нормалните такси.

СПОМАГАТЕЛНИЯТ център за консултации
Този център постоянно е на разположението на разтревожените собственици на домашни любимци. По телефона или чрез
e-mail те получават подходящ съвет или консултация, както и окуражителни думи, от които има най-голяма нужда. В центъра се координира и дейността на частно практикуващите ветеринарни лекари, които сътрудничат на Irish Blue Cross. Всяка извършена манипулация и нейното заплащане се отчита с необходимите документи.


ЛИНЕЙКИТЕ за коне

Освен мобилните клиники за дребни  животни, Irish Blue Cross разполага с линейки за спешна помощ за коне, която покрива всички хиподруми в страната и на север, и на юг. Трите най-модерно оборудвани коли дават над 330 дни денонощни дежурства годишно, а висококвалифицираните им екипи помагат на ветеринарните лекари при оказването на първа помощ и лечението на пострадалите състезателни коне.Линейките на Irish Blue Cross съпровождат и дежурят и на най-голямото състезание всяка година: RDS
Dublin Annual Horse Show. Значителна част от разходите за услугите на трите линейки за коне се поемат от фирмите в тази индустрия тъй като календарът на състезанията е изключително наситен, а екипите на линейките на Irish Blue Cross помагат в стотици и хиляди случаи. Нещо повече, освен общо 332 дни дежурства, през 2005 г. линейките за коне са оказали първа помощ и в няколко пътни инцидента с ремаркета, превозващи коне.

СТАНЕТЕ ДАРИТЕЛ на Irish Blue Cross
Има различни начини как ирландците могат да подпомогнат дейността на организацията. Начини ненатрапчиви, но ефективни:
Начин 1
2 пъти всяка година Irish Blue Cross прави кампании за набиране на средства по пощата – целта е да се съберат 2 пъти по 50 000 евро. И тя се постига! Всеки, който иска да се включи в кампанията, дава своето име и адрес за участие в бъдещи кампании.
Начин 2
По банков път веднъж годишно, на 3 или 6 месеца. Всеки дарител получава редовно информация от Irish Blue Cross за извършваната дейност. На практика така следи и за какво се използват парите му.
Начин 3
Чрез пощенски запис или чек. Ако сумата е равна или надвишава 250 евро, дарителите се освобождават от данъци. А тези данъци се превеждат от държавата по сметката на Irish Blue Cross.
Преференции за дарителите
Ако плащате данъци и сте на база 42%, едно дарение от 250 евро ще даде на Irish Blue Cross общо 413 евро т.е. държавата ще преведе и дължимия от вас данък, от който вие сте освободени, към организацията. Ако сте на база 20%, то дарението от 250 евро ще даде на Irish Blue Cross общо 312 евро. Единственото, което трябва да направите предварително, е да попълните формуляра, който организацията изпраща. Така дарената сума ще бъде освободена от данъци.
Ако се самоусигурявате на база 42% и дарите 250 евро, то на практика вие трябва да дадете само 145 евро. Остатъкът от сумата се допълва от данъците. А ако осигурителната база е 20%, сумата, която дарявате, е 200 евро.

Освен тези директни начини за подпомагане има и много други – например, колекцията от керамични чаши, които са различни всяка година. И много, много други неща.

Irish Blue Cross в Internet
Страницата на организацията е с много симпатичен дизайн и много богата информация за дейността на лекарите и доброволците на Irish Blue Cross, както и за дарителските програми и програмите за осиновяване на животинки. Адресът е: www.bluecross.ie
Посетете го, ще ви бъде интересно!

Така работи ирландският „Син кръст” заедно с частно практикуващите ветеринарни лекари в Ирландия. На колко светлинни години назад от подобен проект и подобно сътрудничество сме ние в България? 

                                                   dogbg.net 2006
 

 

 Ветеринар

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2013.05.09

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2012.08.23

2 НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – решение от Природата срещу артритните заболявания и ставни проблеми
2012.03.25

2 ADVANTIX® Spot-on на BAYER: защитете любимото си куче от външни паразити
2009.04.07

2 ВЕТЕРИНАРНИ АПТЕКИ
2008.11.06

2 Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата
2006.11.14

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ и венци на вашето куче!
2006.06.24

2 Кучета и котки вегетерианци - ЗА или ПРОТИВ
2006.05.18

2 BAYER представя DRONTAL Plus Flavour с вкус на говеждо
2006.01.20

2 Какво да правим с домашните любимци, ако чакаме бебе?
2005.11.06

2 Митове, легенди, основни термини и още нещо
2004.05.05

2 Храненето на кучета, предназначени за работа и в състояние на стрес
2004.04.23

2 Храненето на кучета и котки през "третата възраст"
2004.04.10

2 Храненето на кучета и котки, завършили растежа си
2004.03.23

2 Хранене на бременни и кърмещи кучета
2004.03.19

2 Храненето на малките кученца
2004.03.18

2 Фабрично произведените храни
2004.03.12

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 1
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 2
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 3
2004.03.11