Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Коментари

2 КАК ДА ИЗБЕРЕМ ИМЕ и да регистрираме развъдник за кучета
2006.08.30

С всяка изминала година броят на регистрираните официално развъдници в България нараства. Дали са за една или няколко породи или са развъдници за кучета "по принцип" това не е чак толкова важно. Важното е, че кинологията у нас започва да следва световните процедури и правила при развъждането на кучета. А регистрирането на развъдник е една от първите стъпки в тази насока.
Екипът на електронното списание "За кучетата и любимите им собственици" доста често получава запитвания от различни хора от цялата страна как да се регистрира име на развъдник. За всички тях, а и за тези, на които подобна информация ще е полезна в бъдеще, публикуваме този материал.

ПРОЦЕДУРАТА
Както е известно на повечето любители на кучетата у нас, България в лицето на Българската републиканска федерация по кинология (БРФК) е асоцииран член на
FCI - Международната федерация по кинология със седалище в Тюлн, Белгия. Без съмнение това е най-влиятелната в момента (а и последните поне 50 години) световна организация на любителите на кучета.
Процедурата, която следва БРФК при регистрацията на развъдници, е всъщност тази на
FCI. Така името на развъдника става легитимно в цял свят и няма опасност то да бъде дублирано в друга страна.
Как трябва да постъпите?
Ако сте избрали за каква порода кучета ще бъде развъдникът ви, първата стъпка е да се свържете със съответния клуб на породата в България - ако има изобщо такъв. За съжаление, ако няма клуб на избраната от вас порода, не можете и да регистрирате развъдник за нея през БРФК. Информация за клубовете по породи можете да намерите на адрес
www.brfk.org. При нас са 4 клуба на ловни породи - ваймаранер, пойнтер, сръбско трицветно гонче и ягд териер. Информация за тях можете да прочетете в съответните секции на dogbg.net  
След като сте се свързали с въпросния клуб, вие трябва да станете негов редовен член. 
От своя страна ръководството на клуба (например, неговият секретар)ще изготви писмото - предложение за регистрация на развъдника, която се внася в БРФК. Таксата з
a регистрация на развъдник в момента е 35 лева към федерацията, но клубовете по породи могат да изискват и по-висока такса по свое усмотрение.

ИЗБОРЪТ НА ИМЕ
До преди около 3 месеца това бе едно то най-големите приключения за желаещите да имат развъдник! Наблюденията на екипа ни са още от 1998 г. насам:)
Според изискванията на
FCI трябва да бъдат представени 3 предложения за имена на развъдника като предварително сте решили дали името ще бъде преди или след името на кучето. Например, дали то сте се казва Cream TEDDY of KARASURA или KARASURA's Cream TEDDY (и в двата случая името на развъдника е KASARURA). Примерът е на английски език, но можете да изберете който ви е по-удобен от официалните езици на FCI - френски, английски, немски или испански. И наставаше ужасният момент: да се измислят 3 имена... Трудно е да си представите (ако не сте опитали) до каква степен е възможно човек да блокира и да не може да измисли не 3, а просто нито едно име.
По принцип е препоръчително да не използвате имена на градове, местности или географски дадености (реки, например). Но у нас има толкова екстравагантни наименования, че това не е задължително правило.
Оказва се, обаче, че хората никак не се стремят към по-интересни имена. Не, те или се позовават на собствената си фамилия, или измислят имена със силно чуждестранно влияние - може би с идеята, че у нас те ще звучат по-интересно. Да, но именно такива имена в 99% от случаите вече са регистрирани някъде из Европа или по света и съществуват в регистъра на
FCI. И започват едни откази на имена на развъдници - виждали сме до 4 пъти т.е. 12 отхвърлени имена. 

FCI в Internet
Tъй като явно ние не смe единствените с такива проблеми, отделът за регистрация на развъдниците в FCI (Kennel names department) най-после взе радикално и полезно решение: да публикува списъка с регистрираните от тях имена на развъдници в цял свят. Така бързо,  лесно и удобно можете да проверите дали "западно" звучащото име, което сте си харесали, не е вече отдавна заето. Имайте предвид, че колкото по-българско е името на развъдника ви, толкова е по-малка вероятността то да е вече регистрирано! А езикът ни е толкова хубав!

FCI Kennel names / FCI-Zwingernamen / Affixes FCI / Afijos FCI
Независимо на кой език ви е по-удобно да работите в Internet, посетете официалната страница на Международната федерация по кинология на адрес www.fci.be и влезте в частта FCI Kennel names (ако сте избрали английския език) или FCI-Zwingernamen (ако предпочитате немски) и т.н.
Там ще намерите международния регистър на имената на развъдниците, признати от
FCI. Базата данни е огромна, но е направена доста удобно - избирате първата буква от името (на латиница), а след това и първата сричка. Например: S, She, Sche и т.н. без да се взимат под внимание предлози ("of", "de", "vom", "du", "del"). Данните се обновяват всяка седмица т.е. те винаги са напълно актуални.
Ако използвате този линк, ще влезете директно в списъка с имена на развъдници (английски език). Нека уточним, че списъкът е еднакъв и обхваща всички страни едновременно. Изборът на език е просто за ваше удобство заради навигацията в сайта.

                   www.fci.be/affixes.asp?lang=en&sel=8

Не забравяйте, че, ако имате намерения се занимавате с развъдна дейност,
само при наличието на официално регистриран развъдник на кученцата могат да бъдат издадени легитимни родословия от съответния клуб на породата и те да бъдат вписани в племенната книга на БРФК!

Това е всичко, което ви е необходимо за регистрация нз развъдник. Н
aдяваме се, че сме ви били полезни.

                                                                             dogbg.net 2006
 

 

 Коментари

2 ДЖУЛБАРС и четириногите АНГЕЛИ - две истории за кучетата от Втората световна война (1941 - 1945)
2013.05.09

2 НЯКОИ коментари за ПРАВИЛНИКА за КУЧЕТАТА в София от 1882
2012.04.12

2 СИЙЗЪР МИЛАН - истинската история на "ГОВОРЕЩИЯ с КУЧЕТА"
2011.02.10

2 "МАРЛИ & АЗ" - ЕДИН ФИЛМ с любов към най-лошото куче в света, което събужда най-доброто у всички нас
2009.03.22

2 SUE THOMAS: F.B.Eye - една истинска история за хората, които са различни, и за кучетата, които им помагат
2009.01.19

2 ПОДАРИ НАДЕЖДА на куче в беда!
2008.11.12

2 ОТКРАДНАХА ми кучето!
2007.09.27

2 Проект "КОТКИТЕ" навърши ЕДНА ГОДИНА!
2007.04.18

2 КАК да снимаме малкото кученце
2007.04.01

2 ДОМАШНОТО КУЧЕ (Canis lupus familiaris)
Как да изберем най-подходящата порода куче

2007.01.19

2 КАК ДА ИЗБЕРЕМ ИМЕ и да регистрираме развъдник за кучета
2006.08.30

2 Откриването на ловен сезон 2006
ЛЕКИ НАПЪТСТВИЯ за млади ловци

2006.08.12

2 Годината на огненото куче!
2006.02.06

2 КРИЗАТА в Онтарио или за кого бие камбаната?
2005.12.04

2 НАЦИОНАЛЕН ветеринарен конкурс "ПРЕПОРЪЧАЙТЕ НИ ЛЕКАР!" продължава!
2005.11.20

2 Празнуваме своя втори рожден ден!
2005.03.30

2 Добре дошли в новия ни дом в Интернет!
2004.10.20

2 ЗАЩИТАВАЙКИ правото си да притежаваш оръжие
2004.08.02