Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Разказахме ви...

2 СТАРОАНГЛИЙСКА ОВЧАРКА (БОБТЕЙЛ) - усмихни му се!
2008.04.17

РОШАВ, разсеян, свръх емоционален, но доброжелателен, и винаги готов за игра - такъв е истинският бобтейл. Невъзможно е да го срещнете, без да му се усмихнете! Спомняте ли си анимационното филмче "Джейми и вълшебното фенерче"? Е, тогава може би знаете, че Джейми си имаше точно бобтейл. A ако сте забравили песничката от филмчето, можете да я чуете тук!

Всъщност официалното име на породата е староанглийска овчарка. Кратко и ясно. Защото това наистина е една от най-старите породи кучета. Различни документи и картини ни разказват за нея или за много подобно на днешния бобтейл куче още от средата на 15 век. А и в последните 100 години външният вид на староанглийската овчарка изобщо не се е променил – нещо невъзможно, ако това е нова порода кучета.
Макар и старинен, произходът на бобтейла е доста неясен и е обект на постоянни спорове сред познавачите и любителите на породата.
За съжаление, достоверна информация няма. Изказват се само предположения, някои от които наистина доста екстравагантни...
За кучета, които водят стадата в Англия, се споменава от началото на 18 век. Те се използвали за придвиждането на добитъка от фермата до пастбищата и обратно, както и по пътя за пазарите за месо. При това след продажбата на домашните животни фермерите често се връщали у дома с пощенски дилижанс, а кучетата се връщали във фермата ... самостоятелно. Затова и били издръжливи, непретенциозни, предани и прекрасно понасяли тежкия климат.
На много картини от този период може да се видят изображения на староанглийската овчарка. Най-известен и най-често публикуван в последствие е портретът на херцог Buccleuch (1771) на известния английски художник Гейнсбъроу - виждате картината отдясно.
Още по-рано – през 15 век - подобни на бобтейла кучета са изобразени и на ранни картини на Ян Ван Ейк и Дюрер.
И все пак как е създадена староанглийската овчарка?
Според една теория тя е резултат от кръстосването на бардед и бордър колито. Но това е съмнително. Първо, защото и двете споменати породи са по-леки и дребни от бобтейла. И второ, защото едва ли фермерите са се старали да създават нова порода, интересувал ги не външният вид, а работните качества на кучетата. Друга теория гласи, че породата е възникнала при кръстосването на двете породи коли с руски (вероятно южноруски) овчарки. Екзотично. Защото едва ли руските моряци са можели да пренесат и продадат в пристанищата толкова много руски овчарки. Третата порода е още по-екзотична. Според нея породата е създадена от донесени по време на кръстоносните походи кучета и различни местни породи.
Един от най-големите познавачи на породата в миналото Джордж Филипс считал, че родина на староанглийската овчарка са равнинните части на Шотландия, тъй като в стари летописи се споменава порода дългокосмести кучета с къси здрави крайници, които много добре понасят студ и се чувстват прекрасно на снега. Те познавали всяка овца от стадото и умеели да прогонват злосторниците, особено лесно забележими на хълмовете, далеч от добитъка. Постепено тези кучета
се разпространили и по западното крайбрежие на Англия.
За съжаление, и това е просто теория.
Сигурно е само, че първите категорични сведения за бобтейли са от 1810 г. в графствата Девън, Съмърсет, Съсекс и Корнуол. Известни били като корнуелска или съсекска овчарка.


Около второто име на породата - бобтейл - има много истории и легенди.
Две от тях са по-популярни: според първата фермерите искали да имат кучета, които да не се отвличат в преследване на дребен дивеч по време на придвижването на стадата. И тъй като опашката на кучетата била много важна в лова, стопаните просто я купирали. Втората история гласи, че съгласно съществувал в Англия закон, собствениците на работещи кучета се освобождавали от данък, а купираната опашка служела за своеобразна маркировка. Но в началото на 20 век са документирани многобройни кучила с изключително къси опашки. А това още повече обърква ситуация.

БОБТЕЙЛЪТ на изложбения ринг

Още през 1873 г. на изложбата в Бирмингам, Великорбитания, участват 3 кучета от тази порода. Две години по-късно започва да се води и племенна книга на староанглийската овчарка. Породата става все по-известна и през 1888 г. е създаден и клуб на нейните любители. По това време бобтейлите били с по-малко козина и малко по-дребни на ръст от днешните, но били прекрасни типични представители на породата.Приблизително по същото време (80-те години на 19 век) Андрю Карнеги и питсбъргският индустриалец Уилям Уейд внасят първите староанглийски овчарки в САЩ. И още до края на века 5 от десетте най-богати фамилии – Морган, Вандербилд, Гулд, Хaрисън и Гугенхайм – притежават, развъждат и представят на изложби кучета от новата порода.
През 1904 г. представители на тези фамилии лично извеждат на изложбения ринг на Westminster Dog Show своите бобтейли. Известността и значимостта на тези господа кара комендантът на изложбата дискретно да предупреди съдиите, че „имат достатъчно време за оценка, кучетата в ринга са притежание на някои от най-големите знаменитости на Америка...” Виждате факсимиле на една снимка точно от тази изложба през 1904 г. Още за най-престижната изложба за всички породи кучета на САЩ вижте в секция "Любопитно".
Може би е добре да поясним, че тези прочути америкаски фамилии са имали управители на развъдниците си и персонал, който да се грижи и да поддържа козината на любимите им староанглийски овчарки...
През 1904 г. е основан и Американският клуб на староанглийската овчарка (
www.oldenglishsheepdogclubofamerica.org). 
Тези събития от началото на 20 век са истински късмет за бобтейла като порода, защото Първата и Втората световна война нанасят почти непоправими щети на кучетата във Великобритания и именно благодарение на американските бобтейли днес виждаме породата в целия й блясък. Макар и създаден като пастирско куче, бобтейлът доказва своите чудесни работни качества и на много други места – като спасител, като следотърсач, като състезател по аджилити...

КАК трябва да изглежда истинският бобтейл
Това е (сравнително) едра порода кучета – мъжките са с височина при холката около 61 см, а женските – 56. Но структурата на тялото и пропорциите са по-важни и височината не трябва да се оценява с предимство. Бобтейлът е мускулесто и здраво куче с голяма глава, голям и любопитен черен нос и винаги тъмно кафяви очи (обикновено скрити под козината му). Тя пък е дълга, гъста, твърда на пипане, не е права, съвсем леко чуплива, но в никакъв случай къдрава. Подкосъмът е непромокаем. В оцветяването на козината на бобтейла е позволен всеки тон на сивото, сивкаво или синьо. Тялото и задните крайници са едноцветни с или без малки бели петна ("чорапки") на крайниците. Бели петна в едноцветните зони са нежелателни. По главата, шията и предните крайници, както и в долната част по корема, козината трябва да е бяла, с или без петна. Всички нюанси на кестенявото са нежелателни.Характерна и особено симпатична при бобтейла е походката му.
Много лесно е да познаете неговото настроение по това как се движи. Когато е в добро настроение, бобтейлът ходи с приятна, мъничко клатушкаща се походка – сякаш танцува. Възможно е и леко да помахва с опашка в ритъма на стъпките си. Ако е тъжен, ходи все по-бавно и някак твърдо. Когато тича, се движи без видимо усилие, на тласъци и направо подскача с два по два крака. Много е гъвкав при галоп. Обича да гони къртици и развива невероятна скорост при „разкопките”. Разбира се, трудно е да очаквате след това да е особено чист... Обича и да плува.Макар и едро куче, бобтейлът е прекрасен домашен любимец. Той обича семейството на собствениците си, обича да посреща гости като често влага твърде много емоции и шум в това, да играе със собственика си - много е добър с летящи чинии и игри на топка, а когато се умори, просто прибира играчката си, сякаш ви казва: ”Време е за почивка!” И се свива на мъничко кръгче, за да поспи.Бобтейлът и
ма очарователното излъчване на нещо средно между хипи и разсеян професор. Разбира се, изисква грижи, които собствениците му трябва да полагат – особено за козината му, която, за съжаление, има неприятната способност да намира абсолютно всички тръни в околността и да се заплита около тях, както и да се сплъстява.
Но когато тръгнете на разходка, а до вас в добро настроение танцува любимия ви бобтейл, сигурно е само едно – ще ви завиждат, а вие просто ще си кажете: „Прекрасно е!”

Представяме ви породата староанглийска овчарка / бобтейл по идея на Деница Шивачева - журналистка от Радио Стара Загора (
www.radio-sz.net) и вярна приятелка на dogbg.net.
Посвещаваме с много, много любов тази статия на бобтейла ЖОЖО и собственичката му Боряна Семерджиева. Тук виждате два негови шаржа, нарисувани от художника Румен Статков.

                                                          dogbg.net 2008
 

 

 Разказахме ви...

2 УЕЛШ ПЕМБРОК КОРГИ - любимците на британската кралица
2010.11.29

2 КЕРИ БЛУ ТЕРИЕР - дружелюбен поздрав от ИРЛАНДИЯ
2009.09.11

2 ЧИХУАХУА – най-малките знаменитости сред кучетата
2009.02.12

2 ТОСА ИНУ - четириногите японски бойци СУМО
2009.01.15

2 ТАЙЛАНДСКИ РИДЖБЕК - екзотика от Източен TАЙЛАНД
2008.11.04

2 ХОКАЙДО ИНУ - накратко за едно от най-смелите кучета в света!
2008.10.23

2 НЮФАУНДЛЕНД - смелият воден спасител на Северния Атлантик
2008.08.28

2 СТАРОАНГЛИЙСКА ОВЧАРКА (БОБТЕЙЛ) - усмихни му се!
2008.04.17

2 ЗВЕЗДИТЕ на IDITAROD Sled Dog Race
Състезанието през 2008 по Радио СТАРА ЗАГОРА

2008.04.02

2 СЮЗЪН БЪТЧЪР - желязната лейди на IDITAROD Sled Dog Race
2008.04.02

2 РЕТРИВЪРЪТ от залива ЧЕСАПИЙК
2007.12.20

2 РУСКАТА ХРЪТКА БОРЗОЙ – елегантният аристократ
История на породата

2007.07.27

2 ЯГД ТЕРИЕРИТЕ - смели и интересни - по Радио СТАРА ЗАГОРА
2007.04.19

2 ШАПЕНДОА - овчарското куче от холандските необработваеми земи
2006.07.05

2 СМЕЛИТЕ ловци на мечки от КАРЕЛИЯ
2006.05.29

2 Възстановената порода Old English Bulldog - истинското куче за битки с бикове и мечки
2006.02.13

2 УНГАРСКОТО ПУЛИ - неуморимото куче с прическа стил Боб Марли
2006.02.07

2 Хрътката ТАЗЪЙ и древните традиции на лова със соколи и хрътки в Туркмения
2006.02.02

2 АВСТРАЛИЙСКОТО КЕЛПИ - необикновеният наследник на дивото куче динго и шотландското коли
2006.01.18

2 Малката ПИРЕНЕЙСКА ОВЧАРКА
2005.12.15

2 Изюбърът - благородният елен на Източен Сибир
2005.06.14

2 ПИРЕНЕЙСКОТО ПЛАНИНСКО КУЧЕ - частица от древна Азия в сърцето на Европа
2005.03.09

2 ЛАСА АПСО – свещенните кучета на Тибет
2005.01.10

2 Пудели, пудели!!!
2005.01.03

2 ОКЕАНАРИУМЪТ в Лисабон, Португалия
2004.12.31