Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Разказахме ви...

2 ШАПЕНДОА - овчарското куче от холандските необработваеми земи
2006.07.05

В далечни времена шапендоа е било oвчарско куче в холандските необработваеми земи. Днес то се цени все повече заради добрия му нрав и за необикновената му пригодност и качества за семейно куче, както и заради външния му вид - нежен и подкупващ.
Произходът на шапендоа не е ясен, както и  на неговите братовчеди - средни на ръст овчарски кучета, предназначени да надзирават стадата, но не и да ги защитават. Но родствената му връзка с породите бордър коли и низинната овчарка е очевидна.
Това, което знаем със сигурност, е, че тази порода съществува в Холандия от векове. Най-широко е била разпространена в провинция Дренте. Но, както става и много други овчарски и пастирски породи кучета, шапендоа за малко не изчезва през първата половина на 20 век. Възстановена е след Втората световна война като постепенно се разпространява и във Франция. Породата е официално призната от FCI едва през 1971 г.
И днес кучето се среща рядко дори и в самата Холандия, където отчасти е запазило ролята си на овчарско куче, а в Европа разпространението му е доста бавно. Но отличните му качества на куче за компания му започват да привличат все по-широк кръг любители на породата и в други европейски страни.

КАК трябва да изглежа едно типично шапендоа
На външен вид това е дългокосместо куче, мускулесто, с хармонични пропорции, тънка и еластична костна система. Малко по-дълго, отколкото високо като гръбната му линия не е права, а леко извита на нивото на крупата. Походката му гъвкава и лека, естествена и плавна като тази на другите овчарки. Обича галопа и скоковете.

Главата  на шапендоа е с почти плосък череп, който е по-скоро широк, отколкото дълъг, макар че пропорциите му се подсилват от гъстия косъм.
Муцуната е кръгла, има подчертан стоп. Има ножичнка захапка като в профил и при затворена уста долната челюст трябва ясно да личи.
Очите му са полузакрити от космите, по-скоро големи, трябва да са кафяви, разположени са почти фронтално. Не трябва да се вижда белият им контур.
Ушите му не са големи, по-скоро тънки, поставени високо и висят покрай главата без да прилепват, покрити са с гъсти косми. Важно изискване на стандарта е, че ушите не трябва да се изправят дори когато кучето е нащрек.
Предните крайници на шапендоа са прави и с леки кости, а задните са по-мускулести.  
Лапите му са големи и яки, с овална форма.
Опашкате му е дълга, окосмена и богата на ресни, добре отделена от тялото. Начинът, по който я държи, е отличителна черта на породата: в покой - виси отвесно надолу, в ход е висока и извита и се движи встрани, при галоп е изпъната хоризонтално. Никога не се извива върху гърба.
Козината на шапендоа е със сух и фин косъм. Особено дълъг и обилен е в задната част (трябва да достига поне 7 см), но също и върху главата (там образува гъсти вежди, мустаци и брада) и върху лапите. Космената покривка е груба, а не копринена, леко вълниста без да е къдрава. Подкосъмът е гъст и има склонност да се степва.
Оцветяването на козината на шапендоа е много разнообразно - сива, черна, бяла с черно, кестеняво, сиво-черно, с повече или по-малко бели участъци. Все пак синьо-сивият цвят, отиващ към черно най-вече в областта на главата е особено предпочитан и считан за традиционен за породата.
Шапендоа е куче с по-скоро малък размер: Мъжките са високи между 43 и 50 см, а женските 40-47 см. Теглото и при двата пола варира от 12 до 18 кг. Средната продължителност на живота им е между 12 до 14 години.

ШАПЕНДОА в дома ви
Силна личност с голяма интелигентност и способност за лесно заучаване - това са характерните му черти. Шапендоа е весел и игрив, обича да се забавлява, отлично куче за компания. То е неуморно в игрите с децата. Никога не е нервно, нито агресивно. Умерено е като поведение и няма склонност да лае без причина. Независимо от това се проявява като добро куче-пазач. Самотата му причинява голямо страдание. Тъй като е изпълнено с енергия, има нужда както всички овчарски кучета от много движение.
Шапендоа е доста лакомо куче
и се налага да се внимава с храненето му. Още повече, че умее да разнежва собствениците си с умоляващия си поглед.
Козината
на шапендоа не изисква особени грижи, тъй като тя трябва да запази естествения си вид, а прекалено честото или твърде енергично четкане може да увреди подкосъма на кучето. Шапендоа не сменя косъма си - много изгодно за дома, в който живее и който не се пълни с козина два пъти в годината.
Шапендоа е куче, което общо взето се радва на добро здраве. Породата е селекционирана сравнително скоро и още не е претърпяла много експерименти. Единственият генетичен недостатък, от който може да пострада, е прогресивната атрофия на ретината, т. е. на мембраната на очното дъно, чувствителна за светлинното възприятие. Това е патология, засягаща предимно по-възрастните животни и срещу която, поне засега, не съществува действително ефикасно лечение. Затова при взимане на кученце от тази порода трябва да попитате развъдчика дали родителите му не страдат от този проблем. Това е лесно и бързо за проверка защото съществува специфичен преглед (PRA), чрез който се установява дали кучето е повече или по-малко носител на този недостатък. Достатъчно е изискването родителите да са РRА-отрицателни.
Шапендоа е много възприемчиво куче за всякакво обучение. Нуждае се само от обучение, което да е последователно и непрекалено авторитарно. Не забравяйте, че много от най-добрите му качества могат да останат неизявени ако собственикът му не се грижи за развитието им.
Тази порода има нужда от ежедневни и продължителни разходки и от въ­зможността да се наслаждава на продължителен досег с природата, поне в края на седмицата. Следователноза предпочитане е неговите собственици  да са активни хора, които също обичат живота на открито.
Лесното му дресиране и неизчерпаемата му енергия, съчетани с отлични физически качества, правят шапендоа чудесен състезател по аджилити.

Със съдействието на списание "Моят приятел кучето" ви разказахме за холансската порода овчарки шапендоа на 02.07.2006 в предаването "Внимание: животни!" по ДАРИК радио! 

                                                                                dogbg.net 2006

 

 

 Разказахме ви...

2 УЕЛШ ПЕМБРОК КОРГИ - любимците на британската кралица
2010.11.29

2 КЕРИ БЛУ ТЕРИЕР - дружелюбен поздрав от ИРЛАНДИЯ
2009.09.11

2 ЧИХУАХУА – най-малките знаменитости сред кучетата
2009.02.12

2 ТОСА ИНУ - четириногите японски бойци СУМО
2009.01.15

2 ТАЙЛАНДСКИ РИДЖБЕК - екзотика от Източен TАЙЛАНД
2008.11.04

2 ХОКАЙДО ИНУ - накратко за едно от най-смелите кучета в света!
2008.10.23

2 НЮФАУНДЛЕНД - смелият воден спасител на Северния Атлантик
2008.08.28

2 СТАРОАНГЛИЙСКА ОВЧАРКА (БОБТЕЙЛ) - усмихни му се!
2008.04.17

2 ЗВЕЗДИТЕ на IDITAROD Sled Dog Race
Състезанието през 2008 по Радио СТАРА ЗАГОРА

2008.04.02

2 СЮЗЪН БЪТЧЪР - желязната лейди на IDITAROD Sled Dog Race
2008.04.02

2 РЕТРИВЪРЪТ от залива ЧЕСАПИЙК
2007.12.20

2 РУСКАТА ХРЪТКА БОРЗОЙ – елегантният аристократ
История на породата

2007.07.27

2 ЯГД ТЕРИЕРИТЕ - смели и интересни - по Радио СТАРА ЗАГОРА
2007.04.19

2 ШАПЕНДОА - овчарското куче от холандските необработваеми земи
2006.07.05

2 СМЕЛИТЕ ловци на мечки от КАРЕЛИЯ
2006.05.29

2 Възстановената порода Old English Bulldog - истинското куче за битки с бикове и мечки
2006.02.13

2 УНГАРСКОТО ПУЛИ - неуморимото куче с прическа стил Боб Марли
2006.02.07

2 Хрътката ТАЗЪЙ и древните традиции на лова със соколи и хрътки в Туркмения
2006.02.02

2 АВСТРАЛИЙСКОТО КЕЛПИ - необикновеният наследник на дивото куче динго и шотландското коли
2006.01.18

2 Малката ПИРЕНЕЙСКА ОВЧАРКА
2005.12.15

2 Изюбърът - благородният елен на Източен Сибир
2005.06.14

2 ПИРЕНЕЙСКОТО ПЛАНИНСКО КУЧЕ - частица от древна Азия в сърцето на Европа
2005.03.09

2 ЛАСА АПСО – свещенните кучета на Тибет
2005.01.10

2 Пудели, пудели!!!
2005.01.03

2 ОКЕАНАРИУМЪТ в Лисабон, Португалия
2004.12.31