Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

8. Обучение на мъшъра (водача)
Управлението на кучешки впряг СЪВСЕМ не е да се качиш на шейната и, използвайки посочените команди, да управляваш шейната и да направляваш кучетата. Това е работа! Ако започвате да се занимавате с нея ви гарантирам, че ще направите мускули, ще залитате в опит да паднете от шейната и ще трябва да се качвате обратно на нея в движение като си помагате само с една ръка, да тичатe след нея, за да догоните своя впряг след като сте паднали от шейната, да се движите с впряга между дървета и т.н. Във връзка с всички тези напълно възможни ситуации мъшърът трябва да умее да “отблъсква” (“paddle”) шейната. Това е много уморително упражение особено в началото. Под “отблъскване” в случая имам пред вид бутането на шейната напред с единия крак по време на движение. Това действiе може да много да помогне на кучетата особено когато са уморени. По същата причина ще се налага редовно да слизате от шейната и да тичате отстрани.
За успешното управление на шейната и впряга мъшърът трябва да има много добра физическа подготовка. Тя е много важен фактор за мъшинга. Ключовият момент във физическата ви подготовка е uвеличаването на издръжливостта и гъвкавостта на мускулите ви. Тичане, колоездене, ски бягане или ски спускане – всички те са подходящи за изграждане на необходимата мускулатура. Трябва да помните, че през цялото време ВИЕ СТЕ НАЙ-ВАЖНИЯТ, ВИЕ СТЕ ВОДАЧЪТ! Ако сте уморени, нерешителни и неуверени, вашият впряг (и отбор) ще усети това и ще стане притеснен, неуверен и неконтактен. Това може да бъде наистина опасно през дългите дни на открито сред дивата природа.
От казаното до тук трябва да е станало пределно ясно, че кучетата от впряга трябва да бъдат много привързани към водача си (към вас). Това прави много по-лесни не само тренировките – само добре социализираните кучета изграждат добрия впряг. Те гледат на вас като безапелационен лидер и вие заедно с тях изграждате един отбор. Ако внимателно създавате връзка с всяко от кучетата, зачитайки тяхната индивидуалност, и ги социализирате много добре по между им и с други хора, вашите кучета ще направят и невъзможното за вас.

9. Обучение на кучето да дърпа
Много са аспектите от обучението на кучето да дърпа, но може би най-основният от тях е “да започнеш млад”.
За да привикне кученцето още от малко с хамута си, ви е необходим и нашийник с повод, с които да му покажете внимателно какво да прави и да го направлявате в началото. И още от малко го приучвайте да дърпа разни неща. Започнете с малка тежест с приблизителни размери 10х15х5 см и оставете кученцето да я влачи известно време. Фокусът на това упражнение НЕ Е върху тежестта, а върху забавлението на кученцето да влачи НЕЩО СЪВСЕМ ЛЕКО след себе си. Важно е да разберете, че неподходящата тежест може да увреди непоправимо костната система и цялостната структура на кученцето, както и да унищожи за винаги неговия боен дух!
Да обучавате възрастно куче или да продължите обучението на вече порасналото кученце е също толкова лесно. Някои кучета са родени за да дърпат тежести, а други – не. Някои веднага възприемат хамута и започват да го използват правилно, а други кучета – дори и от развъдници с висока репутация – има нужда от интензивни тренировки. Просто никога не се знае предварително.
Много важно при дърпането напред е кучето да запазва опънато въжето, което ви свързва. Някои кучета имат истински проблем с това, а други – не. За проблемните кучета най-често се оказва, че те никак не харесват да сте зад гърба им. В такива случи има различни методи, които можете да използвате. Докато съумявате да превръщате всяка тренировка в забавна игра и точно да показвате на кучето какво искате то да направи, обучението му ще напредва бързо дори и при твърдоглави кучета като сибирските хъските. За щастие те обичат да теглят, така, че в този случай тяхната твърдоглавост не е проблем. Понякога се налага обратното – да ги учат да СПИРАТ да дърпат!
Някои мъшъри считат, че е най-добре кучето да се тренира да дърпа с големи тежести и че скоростта му при състезания ще дойде естествено когато те липсват. Други пък са на мнение, че най-добри са тренировките за скорост и издръжливост без големи тежести. Трети пък намират, че комбинираната работа по двата метода е най-добрата както за кучетата, така и за мъшъра. При подготовката на впряга предимство имат тренировките за скорост и издръжливост с мъшинг на кратки дистанции (под 15 км, най-добре от 5 до 7 км) на висока скорост и с преодоляване на възвишения (хълмове). Кратките спринтови тренировки, при които 5 до 7 км се изминават със скорост от 24 до 32 км/ч също са много полезни. И двата вида тренировки увеличават силата и издръжливостта на кучетата от впряга.
Дърпането на големи тежести на кратки разстояния също е много добро упражнение особено за така наречените wheel dogs (кучетата, които дърпат най-близо до шейната). За тази цел е много удобно да използвате пластмасова тръба, на която да окачате обвити е пластмаса тежести. Можете да използвате тежестите от комбинираните комплекти за фитнес – те имат и преимуществото, че точно е указано теглото им.
Който и метод да изпозлвате, помнете никога да не претоварвате кучето си с непосилни тежести и никога, НИКОГА да не си изпускате нервите и изливате яда върху него! Помнете, че мъшингът предполага забавление и за вас, и за кучето ви! Джордж Аттла – прочут мъшър – веднъж казал: “Ако кучето прави грешка по време на състезание, помнете, че не то е сбъркало, а ВИЕ!”
За допълнителна информация за обучението на кучетата вижте библиографията в края на статията.

10. Обучение на кучето водач (Lead dog)
За да управлявате успешно ски/шейна и впряг ви е необходимо куче – водач. То ще предава вашите команди за регулиране на скоростта и промяна на посоката на останалите кучета от впряга. Естествено, ако имате само едно куче, то ще е вашето куче – водач.
Обучението на такова куче е твърде комплексно и тук не можем да го обхванем подробно. Най-важните неща са кучето да научи да завива на ляво, на дясно, да увеличава и намалява скоростта по подадена гласова команда, както и да може да заобикаля различни препятствия. Най-основните команди вече обсъдихме в т.3, част I : Основни термини при мъшинга. Към тях ще прибавим и следните 2:
- Звукоподражателна, наподобяваща многократна звучна целувка: Увеличи скоростта!
- При необходимост от заобикаляне на различни механични препрятствия или други кучета / впрягове по време на състезание: Обиколи!
ВСИЧКИ команди се подават със спокоен, равен, не твърде силен глас!
По време на тренировките вие трябва да опитвате да изпълнявате многократно различни завои докато добиете увереност, че кучето наистина изпълнява командите и се придържа към правилното трасе. Трябва също така да умеете да предвиждате завоите за да можете да подадете командата на време за кучето – водач. И последно: някои водачи във вълнението си по време на състезание бъркат командите за ляво и дясно. За да се избегнат такива конфузни грешки има мъшъри, които записват такива команди на лента и пускат записи на тренировъчните трасета пред шейната и впряга.
За да изпълнява кучето тези команди най-важното нещо е редовността на тренировките. Да тренирате кучето само по време на състезания, когато всички се вълнуват и има много странични дразнители, е много по-трудно. Един възможен начин за регулярност на тренировките е да започнете още докато кучето е малко. Нека уроците са разнообразни, кратки и забавни. Сменяйте обстановката и трасетата, както и препятствията по тях. Когато кучето е достатъчно голямо за сериозно натоварване (над 18 месеца, но се посъветвайте и с ветеринарния си лекар) грабвайте ските и отивайте да тренирате в планината на сняг и при висока скорост (при спусканията например). Веднъж притежаващи добре обучено и тренирано куче - водач, ще откриете, че младите, неподготвени кучета много по-лесно ще се присъединят към вашия отбор . Ще видите как кучето-водач на впряга ще коригира техните грешки и то обикновено много по-бързо и по-добре от колкото бихте го направили вие.
За други методи на обучение на куче-водач вижте библиографията в края на статията (Част II).

11. Обучение за дърпане на тежести
Тук фокусът е върху размера на тежестта и силата, с която се дърпа. За подробна информация вижте библиографията в края на статията.

12. Обучение за ски джоринг
Този вид спорт означава просто, че карате ски, дърпани от куче или кучета. Трябва да сте МНОГО ДОБЪР СКИОР! Просто е задължително. Овладейте добре и метода на контролираното падане, както и движението по трудни терени. Важно е и да умеете да взимате рязко завои на висока скорост.
Кучето или кучетата, с които ще се пързаляте трябва също да е добре обучено и да изпълнява идеално командите ви.

13. Здраве, хранене и грижи за кучетата от впряга
Впрегатните кучета са атлети. И са забележително здрави. Много важно е да разберете, че именно по тези причини те изискват специално внимание и грижи.
Може би най-важният елемент при грижите за тези кучета е да следите състоянието на ходилата им (лапите). Кожата на ходилата им трябва да бъде твърда, но гъвкава, да издържа на протриване и нараняване, да не е напукана, суха или с белези. Преглеждайте внимателно ноктите на лапите. Ноктите могат да помогнат на кучето да се задържи на леда, но ако са прекалено дълги могат да причинят сериозно нараняване на ходилото. Според Мики Колинс в “Dog Driver” ако ноктите са толкова дълги, че пръстите трябва да се изправят нагоре когато кучето е застанало на твърда, равна повърхност, те трябва да се подрежат. Нокти, които са много дълги, могат да се закачат за нещо и да бъдат изтръгнати по време на бягането или да причинят счупване на пръстите. И двата вида надарявания могат да бъдат доста сериозни и много болезнени.
Трябва да споменем и въпроса за храненето. Повечето мъшъри дават на кучетата в състезателния сезон храна, която се изполва при големи натоварвания и високи енергийни нужди, и преминават към поддържаща, по-лека храна през останалото време. Използва се и смес от суха и консервирана храна като преобладава сухата. Всяка от тях е с високо съдържание на мазнини и протеини. Някои мъшъри слагат храната в голямо количество вода часове преди началото на състезанието за да накарат кучетата да пият вода. Кучетата трябва са поели достатъчно количество вода. Извън активния сезон се използва смес от суха и консервирана храна като преобладава консервираната. Високо енергийните храни не са подходящи в този период тъй като могат да причинят проблеми с бъбреците ако не се дават в умерени количества.

14. В заключение
Надявам се, че този материал ще ви бъде полезен. Дори да не искате вие лично да се занимавате с мъшинг, опитайте се да намерите такива състезания във вашия регион. Прекрасно е да видиш красиви кучета, които правят с удоволствие това, за което са създадени!

Стивън Р. Лий

15. Библиография
15.1 Мъшинг, дърпане на тежести и ски джоринг
Levorsen, Bella ed. Mush! A Begginer’s Manual of Sled Dog Training. Sierra Nevada Dog Drivers, Inc. Arner Publications, 1976
Collins, Miki and Julie. Dog Driver. A Guaide for the Serious Musher. Alpine Publications. 1991
Flanders, Noel K., The Joy of Running Sled Dogs. Alpine Publications. 1989
Fishback, Lee and Mel. Novice Sled Dog Training. 13th printing, Raymond Thomson Company, 1989.
Hoe-Raitto, Mari and Kaynor, Carol. Skijor with Your Dog. OK Publishing, 1991
Hoe-Raitto, Mari and Kaynor, Carol. Skijoring: An introduction to the Sport. OK Publishing, 1991

15.2 Развъждане на кучета
Demidoff, Lorna B. and Michael Jennings. The Complete Siberian Husky. Howell Book House, 1978
Riddle, Maxwell and Beth J. Harris. The New Complete Alaskan Malamute. Howell Book House, 1990

15.3 Състезания, подготовка и история
Sherwonit, Bill. Iditarod, The great race to Nome. Alaska Northwest Books, 1991
Fishback, Lee. Training Lead Dogs. Tun-Dra.
Steger, Will and Jon Bowermaster. Crossing Antarctica. Alfred A. Knopf, Inc., 1991

15.4 Периодични издания за мъшинг и впрегатни кучета
The Siberian Quarterly, 4401 Zaphyr Str., Wheat Ridge, CO 80033-3299, USA
The Malamute Quarterly, 4401 Zaphyr Str., Wheat Ridge, CO 80033-3299, USA
Mushing, P.O. Box 149 Ester, AK99725, USA
Team & Trail, P.O.Box 128, Center Harbor, NH 03226-0128, USA
ISDRA Info, P.O.Box 446, Nordman, Idaho 83848-00446, USA

15.5 В Интернет:
Интересни адреси за зимни спортове с впрегатни кучета можете да видите в dogbg.net в секция "Links" в "Интересни адреси по породи" след линковете за сибирското хъски.

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31