Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Ветеринар

2 ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ и венци на вашето куче!
2006.06.24

Защо трябва да полагаме грижи за хигиената на устната кухина на нашите домашни любимци (кучета и котки)?Състоянието на зъбите и венците на кучетата и котките, както и общата хигиена на устната им кухина, е често подценяван проблем от собствениците на домашни любимци.
Те по-скоро се дразнят, например, от лошия дъх на кучето си. А при кучетата най-често причините са 2: несмляна храна с незадоволително качество (лоша смилаемост) или проблеми в устната кухина. 
След всяко хранене киселинността в устата на вашите любимци се повишава, а по повърхността на зъбите полепва белезникав слой от органични вещества. При системно неотстраняване този слой се превръща в неминерализиран плътен налеп с жълт до жълто - кафяв цвят, наречен от стоматолозите зъбна плака. Тя съдържа органични вещества, епителни клетки от лигавицата на устната кухина и изобилства от микроорганизми.

Зъбната плака и зъбния камък са много подходяща среда развитие на микроорганизми, отпадните продукти от жизнената дейност на които допълнително увеличават киселинността в устната кухина.
Високата киселинност в устната кухина, наличието на микроорганизми и понижената резистентност на зъбния емайл водят до:
- разрушаване на зъбния емайл (кариес);
- развитие на възпалителни процеси на венците (
gingivit);
- възпаление на венците и свързващия апарат на зъба (periodontitis)
.
Зъбите се разрушават, разклащат и падат.
Всички тези процеси са съпътствани с болезненост, повишена слюнчена секреция и неприятна миризма от устата на вашия любимец, нарушено хранене и промян
a
в поведението. Инфекциите в устната кухина могат да навредят и на други органи на тялото като сърце, бял дроб, черен дроб, бъбреци, опорно-двигателна система. Всичко това няма да се случи, ако системно полагате грижи за хигиената на устната кухина на вашето куче! Отделете малко време и внимателно разгледайте зъбите на вашия любимец. Ако досега не сте полагали грижи за зъбите и венците му, твърде е възможно да има лош дъх, зъбен камък или разрушени зъби поради което устата да е силно чуствителна и измиването на зъбите със специална паста за зъби за кучета може да бъде болезнено. В този случай е препоръчително да се обърнете към ветеринарния ви лекар. Той ще почисти и дезинфекцира устната кухина на кучето, ще изчисти зъбния камък (обикновено с ултразвук като при хората) и ще ви даде наставления за следващите ви действия.

КАК ДА НЕ СЕ СТИГА до такива случаи?
Днес все повече собственици на кучета и котки разбират ползата от ранното приучаване на любимците им към използването на четката и пастата за зъби. Разбира се, колкото по-рано започнете да учите животинката си да изтърпява това не чак толкова приятно занимание, толкова по-добре. Но и на по-късен етап не е невъзможно да приучите кучето си към тази процедура (за котката имаме извесни съмнения - б.р.).  Ветеринарните производители на пасти за зъби се стараят те да бъдат с апетитен за домашните ни любимци аромат и вкус.
Ние имахме възможност със съдействието на вносителите нa EUCANUBA да даваме 2 пъти като награди по ДАРИК радио такива вносни четки и пасти за зъби. Tези донякъде екстравагантни награди се радваха на голям интерес от страна на собствениците на кучета и котки, а самите пасти упоително миришеха на изискани рибни деликатеси:)
А знаем, че има и български ветеринарен производител - фирмата "Примавет-София" ООД - който предлага пасти за зъби и тоалетна вода за поддържане на устната хигиена на любимите ни кучета. Такива продукти предлага и BEAPHAR.

ЕТО И НЯКОЛКО СЪВЕТА как да улесните запознанството на домашния ви любимец с пастата и четката за зъби:
1.
Дайте му възможност да опознае пастата за зъби и четката, като му разрешите да ги огледа, подуши и близне. Добре е любимецът ви да опита пастата за зъби като му я дадете направо от опаковката.
2. Когато кучето ви е свикнало с вкуса на пастата, може да преминете към измиване. Измиването е било успешно - похвалете и наградете вашия любимец с лакомство или друго поощрение!
3.
Важно е кучето ви да има достъп до прясна вода, в случай, че пожелае да пие. Не се притеснявайте, че ще погълне част от пастата
за зъби.
4. След като сте приключили с измиването, приложете няколко капки тоалетна вода уста върху устната лигавица - по този начин ще направите ефекта от пастата по-дълготраен.

Поддържайте системно създадените добри навици!

Благодарим за предоставената информация по темата на фирма
"Примавет-София" ООД (www.primavet.com)

  
                                                 dogbg.net 2006
 

 

 Ветеринар

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2013.05.09

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2012.08.23

2 НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – решение от Природата срещу артритните заболявания и ставни проблеми
2012.03.25

2 ADVANTIX® Spot-on на BAYER: защитете любимото си куче от външни паразити
2009.04.07

2 ВЕТЕРИНАРНИ АПТЕКИ
2008.11.06

2 Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата
2006.11.14

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ и венци на вашето куче!
2006.06.24

2 Кучета и котки вегетерианци - ЗА или ПРОТИВ
2006.05.18

2 BAYER представя DRONTAL Plus Flavour с вкус на говеждо
2006.01.20

2 Какво да правим с домашните любимци, ако чакаме бебе?
2005.11.06

2 Митове, легенди, основни термини и още нещо
2004.05.05

2 Храненето на кучета, предназначени за работа и в състояние на стрес
2004.04.23

2 Храненето на кучета и котки през "третата възраст"
2004.04.10

2 Храненето на кучета и котки, завършили растежа си
2004.03.23

2 Хранене на бременни и кърмещи кучета
2004.03.19

2 Храненето на малките кученца
2004.03.18

2 Фабрично произведените храни
2004.03.12

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 1
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 2
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 3
2004.03.11