Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 PET индустрия

2 INTERZOO 2006 - рекорди, тенденции и обич към домашните ни любимци
2006.06.20

 

29-то по ред световно изложение на индустрията за домашни любимци е вече факт - то се проведе от 11 до 14.05.2006 в Панаирният център на германския град Нюрнберг - един от най-модерните и огромните в Европа. Изложението постави нови рекорди, производителите показаха своите най-нови продукти, а учените – своите проучвания за развитието на тази индустрия.

РЕКОРДИТЕ

В сравнение с 2004 г. броят на изложителите е нарастнал с 16%, с малко повече бе увеличена и разгърнатата площ на щандовете. Около 1270 участници от над 50 страни представиха своите продукти и нововъведения. Пъстрата палитра от храни и аксесоари за домашни любимци, ветеринарно оборудване и екипировка за езда, произведения на изкуството и растения отново създадоха невероятната атмосфера на
INTERZOO 2006. Надяваме се, че и вие ще усетите настроението и суматохата на изложението.

PET индустрията
Според данните на EUROMONITOR
най-много домашни любимци се отглеждат в Русия  - около 37.5 милиона! Следва я Италия с 29.2 милиона и, на трето място, Франция с 28.8 милиона. Броят на домашните любимци, обаче, няма нищо с любовта към тях и правилното им отглеждане. Пример за това е фактът, че макар в Русия те да са много повече от тези в Германия, разходите за отглеждането им са по-малко. Готовността на собствениците на домашни любимци в Западна Европа да влагат все повече пари в здравето и правилното отглеждане на животинките е сериозен индикатор за икономическата ситуация във всяка от страните. Което, обаче, не означава, че собствениците на домашни любимци в другите страни нямат желание да инвестират в здравето и да полагат подходящите грижи за своите домашни любимци. 

ЗОО МАГАЗИНИТЕ
Връзката между домашните любимци и хората зависи и от зоо магазините и това, което те предлагат на собствениците. Така зоо магазините поемат специална отговорност като се ангажират с важен вид партньорство с посетителите/купувачите. В този аспект нараства значението на консултациите, които собствениците на домашни любимци търсят и трябва да получават. Необходимостта от обективна и компетентна информация е особено голяма при отглеждането на рибите и влечугите,  които не могат да изразят своите нужди или поне го правят по начин, който е труден за разбиране от хората. Тук не е мястото на чисто търговските интереси. (Това описание прилича ли ви на български зоо магазин? Сигурни сме, че не. За съжаление на всички ни.)
На пресконференцията за откриването на изложението Карл Ойхснер отбеляза, че „Нашето отношение и отговорност към домашните ни любимци показва какви хора сме и още колко много неща имаме да учим. Това е особено важно за развитието на децата ни. Този, който отглежда домашен любимец, живее по-здравословно и е по-удовлетворен от живота си.”

 

Пазарът за храни и аксесоари за домашни любимци
Продължават положителните тенденции в развитието му. Пазарът бързо се разширява в цял свят (с малки изключения). Отражението на това разширение се вижда, разбира се, и на INTERZOO и е индикатор за постоянния огромен интерес към отглеждането на домашни любимци.  
Например, в сравнение с 2004 г. през 2005 общият оборот на
pet индустрията в Германия се е увеличил с 2.3% и за първи път приближава границата от 3 милиарда евро. Оборотът е разделен между храните и лакомствата за домашни любимци (2.29 милиарда евро) и аксесоари/продукти за здравето (791 милиона евро). Все пак на първо място в Европа все така е Великобритания с около 3.5 милиарда евро, следвана от Франция с 3.2 милиарда. Германия заема третото място в тази класация.
В световен мащаб отново според проучванията на Eu
romonitor индустрията за домашни любимци всяка година поставя нов рекорд по оборот. За 2005 той той е бил около 44 милиарда евро!
Къде ли е България според тези проучвания?

INTERZOO КУРИОЗИТЕ:
1.
За удобството на журналисти, деца и кучета:)
В перфектната организация, създадена от домакините на INTERZOO 2006, не бе пропуснат нито един детайл.
Журналистите и всички посетители, интересуващи се от периодични издания за индустрията за домашни любимци, имаха на разположение огромен щанд, на който бяха представени списания от тях свят, засягащи максимално широк тематичен спектър: от търговски каталози за оборудване за градината и за  удобството на животните у дома, през специализирани списания за оглеждането им и ветеринарни журнали до любимите на всеки притежател на домашен любимец списания за животни. Разбира се, за журналистите остана удоволствието да присъстват на редовните пресконференции и да прочетат специалния вестник
INTERZOO News (както постъпихме и ние), но това е друга история...
Детската градина на INTERZOO: Направената специално за деня на откриването на изложението детска градина за деца над 3 години предложи на родители им прекрасни условия – квалифицирани детски учителки се грижеха за малките. Неизброимо количество играчки, книги и филми без насилие (факт, изрично подчертан от организаторите) бяха на разположение на децата. Да не пропускаме и морето от безалкохолни напитки и лакомства!
Дали ще я наречем детска градина или център за грижи за кучетата, но за втори път на изложението на разположение на посетителите бе и кът, в който могат да оставят любимото си куче! В отделеното за тази цел пространство, оборудвано с всичко необходимо за един модерен развъдник, за кучетата се грижеха  висококвалифицирани хендлери и ветеринарни лекари. Така собствениците на четириногите домашни любимци спокойно се разхождаха из залите на
INTERZOO:)

2. Домашните любимци като терапия – наркотици без странични ефекти
Това бе темата на една от най-интересните лекции в семинарната програма на
INTERZOO 2006 и то в деня на откриването му. Лекцията бе изнесена от проф. д-р Райнхолд Берглер. Той обобщи проучванията на екипа си за положителното въздействие на домашните любимци върху здравето на собствениците им. Оказва се, че при условие, че се отнасяте към животинката ви като към равноправен партньор и полагате подходящите грижи за нея, вие – собствениците – ставате по-здрави като по този начин (не драстично, но статистически осезаемо) се намаляват разходите в държавния здравен сектор!
Ето накратко изводите от проучването на проф. Райнхолд Берглер:
1. Домашните любимци мотивират собствениците им да се отнасят по-спокойно към заобикалящия ги свят и да водят по-активен начин на живот.
2. Домашните любимци ви стимулират да посрещате всеки нов ден с удоволствие, да преодолявате по-леко трудностите. Психогенната сtимулация на имунната система на собствениците е най-важният фактор в терапията чрез домашни любимци. 
3. Домашните любимци ви помагат да се успокоите и отпуснете. Те са най-доброто лекарство за тази цел.
4. Домашните любимци комуникират с вас: те са социален катализатор, приятели в момент на самота или утеха след тежка загуба. Те ви учат на комуникация с обкръжаващия ви свят.
5. Домашните любимци стабилизират чувствата и настроението ви. Те дават структура на рутината във всекидневието ви и се грижат за вашата психическа и физическа кондиция.
6. Домашните любимци са най-важните за разтоварването на собствениците им от всекидневното напрежение. Животинките насочват своята положителна енергия за да излекуват пхихосоматичните симптоми и признаците на стрес, които усещат у собствениците си. Чрез радостта, която ви дава общуването с тях, домашните любимци ви помагат да се успокоите и да погледнете по-позитивно на проблемите си.
Не е ли чудесно?


Екипът ни благодари за предоставените материали на г-н Даниел Станев
(
Prof Pet Corporation България, www.profpetcorporation.bg).
Благодарим и на г-н Иван Антонов (фирма „МИАЗОО”, www.miazoo.com) за чудесните снимки, предоставени ни специално за да могат посетителите ни да усетят атмосферата на най-голямото в света търговско изложение INTERZOO 2006.


dogbg.net 2006
 

 

 PET индустрия

2 HAPPY DOG представя SUPREME SENSIВLE NUTRITION - кулинарно пътешествие около света! САМО за кучета:)
2010.03.08

2 ДА ИМАМЕ куче ни прави не само по-щастливи, но и по-ЗДРАВИ
2009.12.23

2 PET BIZ SOFIA 2009 - първо балканско изложение за храни, аксесоари и услуги за домашни любимци
2009.10.18

2 PURINA – 115 години пътуване във времето
Историята на днешна Америка през погледа на Ralston Purina (част1)

2007.09.10

2 УИЛЯМ ДАНФОРТ – създателят на PURINA
Сбъднатата американска мечта в една нова индустрия

2007.09.09

2 DIAMOND Pet Foods - една от най-бързо развиващите се компании в индрустрията за домашни любимци на САЩ
2007.03.02

2 ИСТОРИЯТА на фирмата IAMS - романтична и прагматична
2007.01.24

2 BEAPHAR - за един по-добър свят за домашните ни любимци
2006.12.03

2 Tropikal PET или какво правят ориенталските амбиции в съчетание с модерните технологии
2006.07.24

2 INTERZOO 2006 - рекорди, тенденции и обич към домашните ни любимци
2006.06.20