Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

1. История
Преди формирането на състезанията с впрегатни кучета като самостоятелен вид спорт, впрегатните кучета са развъждани и използвани от местните племена в районите около Полярния кръг във всекидневната им битка за оцеляване при сурови климатични условия. Двете кучета, използвани тогава за впрягане, са аляският маламут и сибирското хъски. Тези две породи имат съвсем различен произход и начин на използване:
Аляският маламут произхожда от отглежданите кучета на едно от ескимоските племена, наричани малемиути (Mahlemiut). Тези кучета са били много едри и способни да дърпат и транспортират големи тежести. Племето на малемиутите е обитавало района на горното течение на р. Анвик в Аляска. Използвали са тези кучета за да доставят храна в селищата си. Златната треска през 1896 г. предизвиква голямо търсене на тези кучета.
Сибирското хъски произхожда от кучетата, отглеждани от племето на чукчите, обитаващи Североизточен Сибир. Те имат култура на нивото на Каменната епоха и използват кучетата си за различни неща: да събират на едно място табуните домашни елени или да дърпат товари. Тези кучета са били по-малки и по-бързи в сравнение с отглежданите от малемиутите. Кучета от този вид са внесени в Аляска по време на Златната треска. Всъщност това събитие изиграва много важна роля във формирането на съвременните породи впрегатни кучета.
Състезанията с впрегатни кучета започват да се формират като спорт с първото за цяла Аляска Sweepstakes състезание през 1908 г. До тогава аляските мъшъри не са имали възможност да се проявят на състезание, а и са използвали своите впрягове само за работа и транспорт. Правилата на състезанията се оформят като в тях се отразява спецификата на мъшинга в различни климатични условия. 
През 20-те години на ХХ век самолетите започват постепенно да изместват кучешките впрягове като транспортно средство. Но през 1925 г. впрегатните кучета доказват, че има и винаги ще има случаи, в които те са незаменими, с легендарния Голям поход на милосърдието към Ном (Great race of the Mercy of Nome). В гр. Ном разпространението на дифтерит визма катастрофални епидемични размери като заплашва да унищожи целия град. Около 10 кг. серум трябва да бъде превозен от Ненана до Ном. 20 водачи и повече от 100 кучета се включват в акцията. Самолетите не могат да летят в невероятните студове (под –40С), а по-важното е , че ако катастрофират серумът ще бъде унищожен. Той е превозен до Анкоридж до Ненана с влак, а от там - с кучешки впрягове. Акцията е успешна и са спасени много хора. Разстоянието от 674 мили (1084 км) е изминато от хора и кучета за по-малко от 5 дена и половина. От това събитие заедно с отбелязването на създаването на трасето Iditarod произхожда най-голямото и най-трудно съвременно състезание за кучешки впрягове Iditarod Sled Dog Race.

2. Видове впрегатни кучета:
Разбира се, повечето северни породи кучета се използват като впрегатни: Аляският маламут, сибирското хъски, самоедът, ескимоските, гренландските кучета, хокайдо кен кучетата и др. са впрегатни. Но много други различни породи кучета са били и се използват за да дърпат шейни и колички (триколки или четириколки – когато няма сняг). Хората използват ирландски сетъри, далматинци, златни ретривъри много други породи за да се насладят на този спорт. Много често се използват и кръстоски (дори и сибирко хъски с грейхаунд!). Така, че ако нямате впрегатно куче, а искате да практикувате мъшнкга като спорт, можете да използвате много породи. Мъшингът е забавление както за участниците, така и за публиката.

3. Основни термини при мъшинга:
Обратно на разпространеното мнение, самата дума mush не се използва при управлението на впрегатните кучета. Mush произхожда от френската дума marche (глагол marcher) и означава ходя, вървя. Французите използват тази дума по време на Златната треска, но намирали думата mush за твърде “мека” като звук за да може да се използва за команда.
Ето и кратък списък на основните команди и термини, свързани с този спорт:
Hike (Хайк) – команда за кучетата: Тръгвай!
Gee (Джий) – Завий на дясно!
Haw (Хоу) - Завий на ляво!
Easy (Изи) – Намали/забави!
Musher (Мъшър) – Човекът, който управлява впряга с кучета
Mushing (Мъшинг) – Процесът на управление на впряга
Lead dog (Куче – водач) - Кучето, което направлява впряга и регулира скоростта му
Wheel dog - Кучетата, разположени най-близко до шейната
Sled (шейна) – Дървената конструкция, на която сте изправен и която дърпат по снега кучетата
Snowless rigs - Тренировъчни колички, използват се вместо шейна когато няма сняг

Има още много други термини, свързани с мъшинга и впрегатните кучета. Една книга, която има много добър речник по темата, е “Dog Driver” от Miki и Julie Collins. Вижте библиографиятa в края на Част II

4. Екипировка:
За различните видове екипировка могат да бъдат изписани много страници. Тук посочвам само основните елементи. За по-подробна информация вижте библиографиятa в края на Част II.
Има два основни вида шейни:
Тип А. Шейна тип кошница (basket sled)
Тип Б. Шейна тип тобоган (toboggan sled)
Тип А (наричани още stanchion sleds) са популярни при състезатели – спринтьори и непрофесионални мъшъри. Те са бързи на гладък лед и при състезания на тежки комбинирани терени, много добри са също при много силен вятър. Те са леки, кошът е разположен високо, което не позволява на екипировката да се измокри.
Тип Б. Те са с по-сложна конструкция и като цяло са по-слабо манервени от шейните тип А. Подът на тобогание е само на 5 см над снежната повърхност. Тези шейни се управляват много по-меко на сняг в сравнение с шейните тип А. И двата типа шейни имат спирачка, която е жизнено необходим елемент. Спирачката е много проста като устройство: Представлява гъвкава, пружинираща дървена планка, която е закачена от едната страна на пода и метална куча - от другата страна. При необходимост много лесно се използва като се избутва надолу и куката се забива в снега. Това е ефективен метод за забавяне и спиране на шейната.
И така, кой тип шейна? Зависи от отва какво искате да правите. Шейните тип А са по-леки и по-подходящи за състезания. Състезателните трасета се почистват и обработват за да се постигне по-висока скорост. Те могат да се изполват за по-дълги пътувания и за къмпинги. Въпреки това за да се вземе повече багаж и да може да се придвижва на по-мек сняг шейната тобоган тип Б е по-добра. За абсолютно ночинаещи или мъщъри със съвсем малко опит пейните тип А са идеалният избор. Тези шейни са като цяло по-евтини и по-лесни за обучение.
За да може вашето куче да дърпа шейна, то трябва да има подходящ хамут. Има много модели, но два от тях са основните: Така нареченият x – back хиксообразен хамут и хамут за дърпане на тежести. За скорост или за непрофесионален мъшинг изборът е само един - хиксообразният хамут. Той е изключително важен за правилното разпределение на тежестта по цялата мускулно – скелетна система на кучето. От всички елементи на екипировката за мъшинг ТОЗИ е най-важният!!! Хиксообразният хамут понякога се смята за счита за състезателен хамут, но се използва не само в тези случаи. Когато тежестта не е много голяма хиксообразният хамут може да се използва за най-различни дейности. Той трябва много плътно да обхваща предницата и да бъде по мярка по тялото на кучето. За съжаление това няма как да се заснеме и точно може би по тази причина е малко трудно да се визуализира. Все пак има някои материали по въпроса. Вижте библиографиятa в края на Част II.
Хамутът за дърпане на тежести се използва за по-големи натоварвания. Има хора, които използват именно този тип хамути със шейните тобоган тип Б. Използват се също и при състезания за дърпане на тежести. Като конструкция те са съвсем различни от хиксобразните хамути и дават на кучето друг вид свобода на движение и различно разпределение на тежестта. Хамутът за дърпане на тежести има една много важна особеност, която хиксобразният хамут не притежава: В задната част на хамута има разделител (spacer) – обикновено това е дървена пръчка, която е толкова дълга, колкото е ширината на крупата на кучето. Когато се теглят тежки товари, пръчката е доста отдалечена от задните крака на кучето. При непрофесионални мъшъри, които използват този тип хамут, е възможно пръчката да дразни кучето защото ще го удря по задните крака при недостатъчно натоварване. Преди да изберете модела хамут помислете МНОГО внимателно за какво ще използвате кучето. (За хиксобразните хамути вижте в секция “Глезотии” на dogbg.net)
 
Комплектът въжета, който свързва шейната и кучетата се нарича gang line. Той е лесен за кнструиране ако знаете функцииите на всеки един от елементите и разбирате от геометрия. Елементите са 3: Първият е водещото въже (tow line), което обикновено е 10 - 12 mm синтетично въже, започващо от шейната и преминаващо напред между кучетата, които са закачени от двете му страни. Въжетата, с които са закачени кучетата (вторият елемент от комплекта), са 6-8 mm синтетични въжета, вплетени във водещото въже и закачени в другия си край за хамутите, с които вече са екипирани кучетата!!! Третият елемент са въжетата, всяко от които свързва водещото въже и нашийника на всяко от кучетата. Те имат същата дебелина като другите въжета, свързващи кучетата с водещотот въже и също като тях са вплетени в него. Кучето НЕ ТРЯБВА ПРИ НИКАКВИ обстоятелства да дърпа с въжето, закачено за нашийника му. Функцията на тези въжета е да държат кучетата близо до водещото въже за да може да се използва максимално силата им при дърпането. По време на състезания винаги трябва да имате резервен комплект въжета защото кучетата могат да скъсат някое от тях или така да се заплетат, че да трябва да срежете някое въже за да ги освободите!
Следващият важен компонент от екипировката за мъшинг е снежната кука. Тя е същинска аварийна спирачка за шейната. Когато спирате шейната за да си почината или по каквато и да е друга причина, вие можете да забиете снежната кука в снега. Това ще задържи на място кучетата, а следователно и шейната. Снежните куки за забележително ефективни. Представляват наистина голяма тежка метална кука – около 30 – 35 см. Може да се купи от много места. Много е важно снежната кука да е завързана за водещото въже, а НЕ ЗА ШЕЙНАТА! Силен екип от кучета може много лесно да продължи да дърпа шейната ако тя е между куката и кучетата.
Последните задължителни компоненти от екипировката са чантата за шейна и ботите за кучетата. Чантата се използва за различни части от екипировката и необходимите за кучетата аксесоари. Моделът се избира според типа шейна и личните предпочитания. Ботите за кучета се използват за да защитят лапите им от порязвания на лед и други наранявания при тежък терен или промишлени отпадъци.

5. Екипировка за ски джоринг:
Екипировката включва 6 съвсем прости компонента: скиор ( вие!), куче (или кучета), хиксообразен хамут, водещо въже, лесно откачащ се колан и стандартна ски-екипировка – ски, щеки, обувки. Трябва да сте добър скиор ПРЕДИ да започнете да се занимавате със ски джоринг. На хамута отделихме достатъчно внимание, няма какво да обсъждаме и ски екипировката. Водещото въже свързва вас с кучето или кучетата. Точно тук ви е необходим лесно откачащ се колан. Той може да бъде купен или да си го направите. Идеята е да си го сложите, да закачите за него водещото въже, да закачите кучето за другия му край и … да потеглите! Някои хора предпочитат ръчен държач, на който е закачено водещото въже. В този случай при непредвидена ситуация просто пускате държача. Други предпочитат колана и метода на контролираното падане при неприятни ситуации – в този случай е минимален рискът кучетата да се самонаранят във впряга, заплитайки се в кълбо с въжетата, за разлика от случая с ръчния държач, където това е много вероятно да стане.  


6. Екипировка за теглене на тежести:
Тук разковничето е специалният хамут! Както обясних по-горе той е съвсем различен от хиксобразния хамут за впряг и ТЕ В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СА ВЗАИМОЗАМЕНЯЕМИ! Хамутът за теглене на тежести има странични опорни линии по тялото на кучето за разпределение на тежестта. Това е много важно, защото куче, което тежи 30 кг, може да тегли до 900 кг.!

7. Друга екипировка:
Много мъшъри имат и колички (триколки или четириколки), които използват през пролетта и есента до падането на снега. В райони, където снегът е рядкост, те се използват и за състезания. Тези колички са много забавни, но са трудни за управление и имат “склонност” да се движат твърде бързо, теглени от ентусиазирани кучета. Някои хора използват мини шейни. Те приличат на малки вагончета и се използват за малки товари или за деца. През зимата се използват като допълнение за превоза на екипировката. По конструкция приличат на големите шейни за мъшинг.

Примерни цени за екипировка за мъшинг:
Шейна: $ 500 – 1500
Хамут: $ 20 – 30
Комплект въжета: $ 30
Чанта за шейна: $ 30
Боти за кучета – комплект за едно куче: $ 20

Стивън Р. Лий

(Следва продължение)

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31