Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Разказахме ви...

2 СМЕЛИТЕ ловци на мечки от КАРЕЛИЯ
2006.05.29

Във Финландия то е сред любимите национални породи. На други места, обаче, се среща сравнителни рядко, макар че е с чудесни физически качества и слънчев характер.

ИСТОРИЯ

Кучето за мечки от Карелия е пристигнало във Финландия към края на първото хилядолетие, внесено от източни търговци. Използвано е за лов, най-вече на големи животни - мечки и лосове. Към края на 19 век започва да се развъжда и в Русия, където оценяват много високо ловните
му качества. Най-голямо разпространение получава в Карелия – една много интересна северна езерна област.

ДОМЪТ на ловеца на мечки
Днес Карелия е малка автономна република с площ 172 400 кв.км. и е част от Руската федерация. Граничи с района на Мурманск, с езерата Ладога и Онега. Езерата заемат 20% от общата по­върхност, горите 60%, а обрабо­тваемите земи - само 3%. На всеки 3 квадратни километра повърхност 1 се състои от вода. Освен Онега, установени са 63 999 други езера и над 26 000 реки. Прекрасна дива природа като на картинка - виждате няколко снимки тук. 

Основната заетост на населението е в риболова, лова, дърводобива и полезни изкопаеми (сребро, мед, калай). Карелия има 800 000 души население като гъстотата му е само 4 жители на км2. Мнозинството - 71,3% - са руснаци, а карелийците - не повече от 11%, лютеранци по религиозна принадлежност. Те са родствено близки с финската група. Угро-финските племена са се настанили в тази област в началото на нашата ера, а руснаците са се появили в началото на 12 век. По-голямата част от Карелия е принадлежала на Швеция (от 1323 до 1809 г.), през 19 век е била присъединена към Руската империя, а след обявяването на независимостта на Финландия през 1917 г. - разделена на две части (Източна Карелия остава на Русия). В резултат на германо-съветския договор СССР си възвръща западна Карелия между 1939 и 1940 година когато много карелци емигрират във Финландия.

СПАСЯВАНЕТО на породата
През 1937 г. породата е призната и от финландците. Стандартът й е оформен от Антти Танту, университетски професор и запален кинолог. Но между 1937 и 1939 г. областта Карелия е разтърсена от руско-финландски конфликт, предизвикал почти пълното унищожение и на това куче. Неколцина развъдчици (Арне Луна и Импа Марккула) успели да прехвърлят във вътрешността на Финландия в по-спокойна зона 60 кучета, произхождащи от четири региона и с различни характеристики:
Салми импилати
- типично финландско куче с разнообразни окраски
на козината и с различни размери;
Аунус меридионале
- много мощно и издръжливо куче, с почти винаги едноцветна космена покривка или в черно и бяло;
Аунус сеттентрионале
- куче внушително и еднородно по отношение на структурата, отново с козина в бяло и черно или сива с бели петна;
Виена
- по-скоро дребно на ръст, с изправени уши и козина в черно, сиво и бяло.
Вторият
критичен период за породата е непосредствено след Втората световна война, когато конфликтът между финландци и германци от една страна и руснаците, от друга, създава риск породата да бъде завинаги унищожена. Само благодарение на усърдието на някои любители, ръководени от проф. Антти Танту, развъждането било успешно. Породата е призната от  FCI през 1954 г. като е включена
в
V група: северни кучета, шпицове и примитиви.

 

КАК изглежда карелецът? Стандарт на породата
Карелският ловец на мечки е куче със среден ръст, с гъст косъм и изправени  уши, здраво телосложение, компактно тяло, по-скоро дълго, отколкото високо. Ръстът на кучетата е около 57 см за мъжките и 52 см за женските, с възможно отклонение до 3 см и за двата пола.
Главата на карелеца има формата на клин, челото и бузите са относително широки. Челото е леко изпъкнало със слабо очертан стоп. Муцуната е права и завършва с черна, добре развита носна гъба с много силно обоняние. Устните са тънки и плътно прилепнали към муцуната. Захапката на зъбите е ножична. Очите му са относително малки, кафяви. Ушите изправени, средно големи, леко закръглени на върха.
Вратът е силен, средно дълъг, извит и покрит с гъст косъм. Тялото на кучето е  силно, със здрава и гъвкава гръбна линия.
Гърдите са широки, в долната си част стигат приблизително до лактите.
Има силни, мускулести крайници със заоблени лапи.

 Опашката му
е високо поставена, завита върху гърба, върхът й пада върху крупата или на една страна.
Козината му е сравнително твърда, по-обилна върху врата, крупата и бедрата, а подкосъмът е мек и гъст.
 Единствената допустима окраска
е черна - чернокафеникавото, с добре разграничени бели петна, които са задължителни върху главата, крайниците, врата и корема и края на опашката.
НАЙ-ДОБРЕ можете да си  представите това куче като малко по-дребно от хъски, с черна козина, яко и набито доброжелателно мече, което, обаче, както подобава на представител на породите в
V група, може
и да е много твърдоглаво! :) Затова социализирането му от много малко е изключително важно! A самото кученце е толкова сладко :)Кучето за мечки от Карелия обикновено се радва на отлично здраве. Както всички северни кучета, така и карелците имат нужда от храна с много малко въглехидрати и зърнени храни, които са трудно смилаеми, но да е богата на белтъчини, като месо и риба. Следователно, в никакъв случай не са за препоръчване готвени у дома „хранички и кашички”, които биха могли да увредят кожата и косъма, а и да предизвикат чревни разстройства. Неправилното хранене може да засегне козината му като предизвика появата на пърхот.

ХАРАКТЕР и темперамент
Макар и ловец на мечки, това куче от Карелия съвсем не е агресивно. То е жизнено, енергично, в непрекъснато движение, с изострен ловен инстинкт, но това наистина няма нищо общо с агресивността, особено насочената срещу човека. Стандартът на породата го определя като куче "с уравновесен характер, леко сдържано, смело и храбро, привързано към господаря си, игриво, не свадливо."
В семейна среда бързо се приспособява и става отличен приятел, способен спокойно да стои до любимия господар, както и с радост да тича нагоре-надолу - особено ако попадне на такова любимо нещо като снегът. В Швейцария и в Австрия го използват за задачите на Гражданската защита и като лавинно куче.
Спрямо децата проявява търпение и обич. Единственото му изискване
е да му се предвиди колкото е възможно по-често движение. Дългите разходки с него на открито са чудесно преживяване за собственика му - той може да наблюдава как това куче мигновено успява да усети и да се впише в обкръжаващата го природа, която стимулира разгръщането на физическите му качества и приятен характер.В началото на април 2006 в България пристигна първият чифт кучета от тази порода: Сико и Сара дойдоха от финландски развъдник, разположен само на 1000 км от Северния полюс. И до момента това са единствените представители на породата у нас ...


                                           dogbg.net 2006 - 2012За първи път ви разказахме за смелите ловци на мечки от Карелия на 21.05.2006 в предаването "Внимание: животни!" по ДАРИК радио. За представянето на породата бяха използвани и материали от списание "Моят приятел кучето". Но времето лети, а днес в нета има още информация и най-вече прекрасни снимки - затова и допълнихме с удоволствие тази статия :)
Още за породата вижте в секция "Links".
Още много снимки на тези чудесни смели и умни кучета можете да видите на профила ни във фейсбук: www.facebook.com/dogbg.net
 

 

 Разказахме ви...

2 УЕЛШ ПЕМБРОК КОРГИ - любимците на британската кралица
2010.11.29

2 КЕРИ БЛУ ТЕРИЕР - дружелюбен поздрав от ИРЛАНДИЯ
2009.09.11

2 ЧИХУАХУА – най-малките знаменитости сред кучетата
2009.02.12

2 ТОСА ИНУ - четириногите японски бойци СУМО
2009.01.15

2 ТАЙЛАНДСКИ РИДЖБЕК - екзотика от Източен TАЙЛАНД
2008.11.04

2 ХОКАЙДО ИНУ - накратко за едно от най-смелите кучета в света!
2008.10.23

2 НЮФАУНДЛЕНД - смелият воден спасител на Северния Атлантик
2008.08.28

2 СТАРОАНГЛИЙСКА ОВЧАРКА (БОБТЕЙЛ) - усмихни му се!
2008.04.17

2 ЗВЕЗДИТЕ на IDITAROD Sled Dog Race
Състезанието през 2008 по Радио СТАРА ЗАГОРА

2008.04.02

2 СЮЗЪН БЪТЧЪР - желязната лейди на IDITAROD Sled Dog Race
2008.04.02

2 РЕТРИВЪРЪТ от залива ЧЕСАПИЙК
2007.12.20

2 РУСКАТА ХРЪТКА БОРЗОЙ – елегантният аристократ
История на породата

2007.07.27

2 ЯГД ТЕРИЕРИТЕ - смели и интересни - по Радио СТАРА ЗАГОРА
2007.04.19

2 ШАПЕНДОА - овчарското куче от холандските необработваеми земи
2006.07.05

2 СМЕЛИТЕ ловци на мечки от КАРЕЛИЯ
2006.05.29

2 Възстановената порода Old English Bulldog - истинското куче за битки с бикове и мечки
2006.02.13

2 УНГАРСКОТО ПУЛИ - неуморимото куче с прическа стил Боб Марли
2006.02.07

2 Хрътката ТАЗЪЙ и древните традиции на лова със соколи и хрътки в Туркмения
2006.02.02

2 АВСТРАЛИЙСКОТО КЕЛПИ - необикновеният наследник на дивото куче динго и шотландското коли
2006.01.18

2 Малката ПИРЕНЕЙСКА ОВЧАРКА
2005.12.15

2 Изюбърът - благородният елен на Източен Сибир
2005.06.14

2 ПИРЕНЕЙСКОТО ПЛАНИНСКО КУЧЕ - частица от древна Азия в сърцето на Европа
2005.03.09

2 ЛАСА АПСО – свещенните кучета на Тибет
2005.01.10

2 Пудели, пудели!!!
2005.01.03

2 ОКЕАНАРИУМЪТ в Лисабон, Португалия
2004.12.31