Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Ветеринар

2 Кучета и котки вегетерианци - ЗА или ПРОТИВ
2006.05.18

Можем ли да обърнем гръб на природата и да направим вегетарианци нашите котки? Много от домашните животни се хранят с вегетариански диети. Темата се обсъжда разгорещено от ветеринарни лекари, етолози и нутриционисти.

Все по-често през последните години вегетарианството се превръща в начин на живот за много хора. Това е не само режим на хранене, а определена философия. Хората, които я приемат, влизат в противоречие, когато става дума за храненето на домашните им любимци. И сме на път да видим резултата от това ново увлечение, напълно противоречащо на природата на кучета и котки.

Кучетата и котките принадлежат към зоологичния разред на месоядните (Carniovora). Този факт е неоспорим, основан върху дивата им привичка да залавят животни, които са тяхна плячка. От това следва, че животинските белтъчини са необходими за физическото им благополучие. Месоядните впоследствие поглъщат и червата на убитите от тях животни, а те съдържат смлени растения, а понякога им харесват зеленчуци и плодове, но тук става въпрос за друго.
Като се има предвид вродената им характеристика да ядат месо, естествено е да се запитаме защо трябва да ги принуждаваме да отиват срещу природата, следвайки режим на хранене, който не съвпада с техните физиологични характеристики? Да се лишават от животински белтъчини е абсурдно, ненужно и непродуктивно, твърдят мнозина етолози и ветеринарни медици. Обаче има страни, преди всичко САЩ и Великобритания, където броят на кучетата и котките, поставени на вегетарианска диета, постоянно нараства. Говори се за десетки хиляди животни, като повечето от тях принадлежат на личности от шоу-бизнеса. Някои производители на храни за животни вече са пуснали на пазара храни, приготвени без месо в опитите си да задоволят изискването на тези стопани.
Месоядни вегетарианци - този въпрос несъмнено изисква някакво разсъждение, като се започне преди всичко от разграничаване на двата термина, които определят режим на хранене: вегетарианство и вегеталианство. Привържениците на първия начин на мислене не консумират месо и риба, а на втория - избягват каквато и да е храна от животински произход, включително мляко, яйца, сирене. Според някои изследователи би било възможно подмяната на белтъчините от животински произход. Но ако това твърдение в известни граници е достоверно за кучето, то при котките нещата съвсем не стоят така.

Организмът на котката не е в състояние да произвежда витамин А от неговия растителен предшественик (бета каротин). Ето защо те се нуждаят от готов витамин А, на който са богати месото и рибата. Трябва да направим и втора забележка: без таурин, аминокиселина много съществена за котката, (но не и за кучето, нито за човека), съдържаща се в животинските белтъчини, но липсваща в растителните, животното неминуемо ще се сблъска с цял ред от сериозни проблеми, най-вече отнасящи се до сърцето и очите, и не рядко смъртоносни. Витамин А и тауринът, казват вегетарианците, могат да бъдат прибавени към храната на котката под формата на допълнителни съставки. Но макар, че традиционалистите допускат съществуването на такава възможност, те са убедени, че тя представлява само една стъпка, прекалено крайна в някои отношения.
И така стигаме до заключението, че кучетата следва да се хранят като кучета и котките - като котки: в съответствие с тяхната животинска природа. Все пак съществуват едно важно изключение от правилото: Някои кучета и котки могат да развият в хода на живота си хранителни алергии, непоносимост по отношение на определени съставки на храната. От извършените проучвания е било доказано, че животинските белтъчини са били основната причина за смущенията при тези случаи - например, птичи субпродукти. Но има и доста случаи на алергични реакции към царевицата - а това е 100% растителен продукт!
Прилагането на хранителен режим, съдържащ растителни белтъчини, почти винаги способства проблемът да бъде решен. Ако за тази цел се използват натурални продукти, нека имаме предвид, че животинските белтъчини могат успешно да бъдат заместени от соята. Това растение е много богато на белтъчини и в нашето съвремие взима сериозно участие в храненето на човека. Следователно, би могло да се направи опит алергичните животни да опитат соеви продукти, с надеждата, че ще им бъдат по вкуса. В по-голямата част от случаите, обаче, резултатът е отрицателен.
В заключение - не експериментирайте, преди на пазара да се появи храна от водещи фирми, които могат да гарантират, че всичко необходимо за доброто здраве на вашето куче или коте е предвидено в предлаганата нова диета.

Благодарим на г-жа Радостина Тонева и списание "Моят приятел кучето" за предоставената статия

                                                                                          dogbg.net 2006
 

 

 Ветеринар

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2013.05.09

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2012.08.23

2 НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – решение от Природата срещу артритните заболявания и ставни проблеми
2012.03.25

2 ADVANTIX® Spot-on на BAYER: защитете любимото си куче от външни паразити
2009.04.07

2 ВЕТЕРИНАРНИ АПТЕКИ
2008.11.06

2 Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата
2006.11.14

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ и венци на вашето куче!
2006.06.24

2 Кучета и котки вегетерианци - ЗА или ПРОТИВ
2006.05.18

2 BAYER представя DRONTAL Plus Flavour с вкус на говеждо
2006.01.20

2 Какво да правим с домашните любимци, ако чакаме бебе?
2005.11.06

2 Митове, легенди, основни термини и още нещо
2004.05.05

2 Храненето на кучета, предназначени за работа и в състояние на стрес
2004.04.23

2 Храненето на кучета и котки през "третата възраст"
2004.04.10

2 Храненето на кучета и котки, завършили растежа си
2004.03.23

2 Хранене на бременни и кърмещи кучета
2004.03.19

2 Храненето на малките кученца
2004.03.18

2 Фабрично произведените храни
2004.03.12

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 1
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 2
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 3
2004.03.11