Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Любопитно

2 Westminster Kennel Club Dog Show - най-престижната изложба за кучета в САЩ
2007.02.21

На 12 и 13 февруари 2007 г. се състоя 131 по ред изложба за всички породи кучета на Westminster Kennel Club. Това е най-старата и най-престижната киноложка изложба в САЩ. Всъщност това е и най-дълго съществуваща без прекъсване спортна проява в Америка заедно с дербито на Кентъки. Както е добре известно, в САЩ умеят да създават история и традиции от най-странни неща, които американците ценят и уважават. Сред тях е и изложбата на Westminster Kennel Club.

ИСТОРИЯТА
Началото е поставено преди малко над 130 години,
когато група джентълмени, интересуващи се предимно от ловни кучета (пойнтери и сетъри)
, основава Westminster Breeding Association с цел да се поощри интереса към кучетата. Името на организацията е избрано, защото господата редовно се събирали за по едно изискано питие в бара на хотел Westminster в Манхатън, Ню Йорк - виждате хотела на снимката.  
През 1876 г. Westminster Breeding Association оказва съдействие на колегите си във Филаделфия в организирането  на изложба на кучета като част от празненствата за 100-годишнината от основаването на САЩ. След огромния успех на вече 25 години провеждащите се изложби в Англия и на изложбата за кучета във Филаделфия Westminster Breeding Association, която междувременно променя името си на Westminster Kennel Club, решава да организира ежегодна изложба на всички породи кучета в Ню Йорк.
Запазвайки името на любимия си хотел и като име на изложбата, основателите на Westminster Kennel Club организират първата голяма киноложка проява с дългото име Westminster First Annual New York Bench Show of Dogs. Изложбата се провежда на Хиподрума в Gilmore's Gardens на ъгъла на Мадисън Авеню и 26 улица от 8 до 10.05.1877 г. Събитието се радвало на толкова голям интерес от страна на участници и публика, че се наложило да се удължи с още един ден (11.05.1877). Оттогава до днес с някои съвсем малки изключения в най-ранните изложби, Westminster
Dog Show се провежда само в огромната зала на Madison Square Garden. На рисунката тук виждате изложбата през 1887.

През 1888 г. датите на провеждане се преместват от м. май през февруари, така е и до днес.
От 1877 до 1920 г. изложбата Westminster е продължавала 4 дена. След това от 1921 до 1940 е била 3 дена. Оттогава насам състезателните дни са само два.
Изложбата за  всички породи кучета Westminster се провежда без прекъсване цели 131 години поред
независимо от бушуващите Първа и Втора световна война, Сухия режим и Голямата депресия, стачки, недоимък, зимни снежни бури и какво ли още не.
На двете снимки отдолу виждате корицата на каталога и програмата за 1897г. и снимка на ринга от 1927 г.От 1992 г. насам в изложбата за  всички породи кучета на Westminster Kennel Club имат право да участват само шампиони на American Kennel Club (АКС) като броят на кучетата е ограничен до 2 500.
В най-старата и най-престижната киноложка проява на САЩ участват не само кучета от всички щати на Америка, но и от Канада и много други страни - над половин милион кучета в проведените вече 131 изложби.

През 1907 г. първият победител Best in Show в изложбата на Westminster Kennel Club е женският гладкокосмест фокс териер Ch. Warren Remedy - виждате я на рисунката. Тя печели наградите и през 1908 и 1909 г. и е единственото куче, което 3 пъти е победител в тази изложба – рекорд, който едва ли ще бъде подобрен. За 131 години само 7 кучета са били победители повече от веднъж, а 5 собственици са печелили титлата Best in Show два и повече пъти, но с различни кучета. За огромната популярност на изложбата на Westminster Kennel Club говори и фактът, че през 2007 г. за първи път букмейкърите в Лас Вегас приемаха залози за резултатите от надпреварата!КАК СЕ ОРГАНИЗИРА една изложба Westminster
 
Въпреки, че Westminster се провежда само в два дена, подготовката за всяка изложба започва поне 2 години по-рано, когато Организационният комитет започва да избира колегията от около 40 съдии.
Всяко куче, участващо в Westminster, се оценява от трима различни съдии – на породата, на групата и съдия за Best in Show.
Няколко дена преди изложбата се определя разположението на ринговете и местата на представянето на различните породи кучета.
Вечерта преди началото на изложбата (в неделя) обикновено се провежда хокеен мач. Щом той приключи, ледът се разтопява и екипът на организаторите започва да подготвя ринговете.
Кучетата са разпределени в 7 групи, напълно различни от класификацията, използвана в познатите у нас изложби под патронажа на
FCI: служебни, териери, декоративни, компаньони, ловни, хрътки и гончета; овчарски/пастирски кучета.
В понеделник сутринта изложбата започва: в двата състезателни дни от около 2500 кучета съдиите избират 7 финалисти, сред които е и победителят за годината - Best in Show на Westminster.

ИЗЛОЖБАТА през 2007 година
Тя се проведе на 12 и 13 февруари, разбира се, в Madison Square Garden. В надпреварата за толкова престижната титла участваха кучета от 165 породи. В двата състезателни дни съдиите ги оценяваха от 8.30 до 18.00 без прекъсване. 

Любопитното е, че само 2 часа след завършването на оценяването на всяка порода на разположение на посетителите на уеб страницата www.westminsterkennelclub.org вече е бил видео запис на събитията от ринга. А финалните оценки по групи и за Best in Show са предавани директно от телевизионния канал USA Network (www.usanetwork.com).Победител Best in Show в 131 изложба за всички породи кучета Westminster е английският шпрингер шпаньол Ch Felicity's Diamond Jim, роден на 08.06.2000 г. На снимките виждате перфектното поведение на кучето в ринга и радостта на собственичката му Тереза Патън на награждаването.

Следващата изложба Westminster ще се проведе на 11 и 12.02.2008 г.
Westminster Kennel Club Dog Show във ФАКТИ и
КУРИОЗИ
Първият прочут пойнтер, който е бил собственост на Westminster Kennel Club, се е казвал Sensation (Сензация).

Считало се, че той имал най-хубавата глава сред всички пойнтери в света. В негова памет клубът превръща една рисунка със Sensation в свое лого, запазено и днес - виждате го отляво.
Много от елементите на организация на изложбите на кучета, които днес приемаме за даденост, са въведени за първи път именно на Westminster: състезателните номера на ръката на хендлерите, конкурсът за млад водач, титлата Best In Show и т.н. Прочетете някои от най-интересните факти и куриози на изложбата на всички породи на Westminster Kennel Club!

1877 В първата изложба, организирана от Westminster Kennel Club, участват 1 201 кучета. Клубът наема хиподрума за 3 дена за $1 500, а приходите от четвъртия ден са дарени на Дружеството за предодвратяване на жестокостта към животните. Някои от вписаните в каталога кучета били със забележка „не се продава”, а тези, които се продавали, били с цени от $50 до $10 000 – наистина огромна сума за онези времена.
1878 Въвежда се такса за участие от $2, като в нея се включва храна за кучето и всички други необходими грижи.
1884 Westminster Kennel Club е избран да бъде първия член на създадения същата година American Kennel Club (AKC). Едва през 1886 е приет втори член: American Fox Terrier Club. Цели 15 години Westminster Kennel Club е единственият клуб за всички породи кучета в AKC. Вторият клуб е Rhode Island Kennel Club, приет в AKC през 1897 г.
1888 Анна Уитли е първата жена – съдия на изложба на кучета в Америка. Тя съди на Westminster 7 години поред.
1889 „Царят на Русия” е вписан като развъдчик на сибирски вълкодав (най-вероятно борзой), участвал  в изложбата.
1890 „Императорът на Германия” е вписан в каталога като собственик на руски вълкодав (борзой).
1893 J. P. Morgan участва със своето коли в Westminster Kennel Club Dog Show. Това е само първото от неговите многоборйни участия в изложбата.
1904 За първи път хендлерите имат на ръката си ленти с каталожния номер на кучето, което представят.
1905 С вписаните в каталога 1752 кучета изложбата Westminster се превръща в най-голямата киноложка проява в света като надминава по участници изложбата за всички породи кучета в Crystal Palace в Лондон.
1907 За първи път е въведена титлата Best In Show. Колегия от 10 съдии, чиито имена не са запазени, избира гладкокосместия фокс териер Ch. Warren Remedy.
1908 Броят на записаните кучета за първи път надхвърля 2 000.
1917 В изложбата участва един истински герой: немската овчарка Filax of Lewanno, която по време на Първата световна война спасява живота на 54 ранени войници като ги изтегля от сраженията до сигурно място.
1918 Всички приходи от изложбата се даряват на американския Червен кръст в подкрепа на дейността му в Първата световна война. През същата година е въведена и прекрасната традиция собствениците на кучетата, участващи в изложбата, също да правят големи дарения за Червения кръст. Тези жестове имат изключително голям отзвук, защото дарителите са много популярни и обществено значими фигури като г-жа Хелън Хей – дъщеря на личния секретар на президента Линкълн, съпругата на композитора Джон Филип Соуза, представителите на големите богати фамилии като Вандербилт и т.н. Тази традиция се запазва и по време на Втората световна война.
1919 Отново всички приходи от изложбата се даряват на Червения кръст. Първата световна война е завършила и много кучета и водачите им участват в изложбата. Нещо повече, организаторите въвеждат специални „служебни класове” за ветераните от войната.
1934 За първи път се въвежда конкурсът за млад водач Children's Handling Grand Challenge Trophy – неделима част оттогава до днес в изложбата Westminster и всички големи киноложки изложби по света.
1935 Г-жа Шърман Хойт е първата жена – хендлер, която печели Best In Show на изложбата Westminster със своя стандартен пудел. Следващият път, когато дама печели най-високата титла, е чак през 1956 г.! Това е Ан Хоун Роджърс, която е и първата жена – професионален хендлер в историята на Westminster.
1937 Броят на записаните за участие кучета за първи път минава 3 000 – те са точно 3 140.
1938 Снимката на съдията за Best In Show в Westminster Джон Бейст излиза на корицата на списание „Time” дни преди началото на изложбата с красноречивото заглавие „Неговият избор ще бъде избора на народа!”
1948 За първи път изложбата Westminster се излъчва по телевизията.
1968 Лейкланд териерът Ch Stingray of Derryabah е първото куче, което печели Best In Show в Westminster след като е спечелило същата титла и на Crufts (най-престижната и най-голямата изложба за всички породи кчуета в Лондон). До момента това се е случило само още веднъж през 2003 г.
1969 Силна снежна буря парализира Ню Йорк по време на провеждането на Westminster – нещо, което не разколебава нито участниците, нито публиката.
1975 Бобтейлът Ch. Sir Lancelot of Barvan е първото куче от Канада, което печели Best In Show на изложбата Westminster – чест, която не е оказвана на чужденец от 1918 г.
1997 Стандартният шнауцер Ch. Parsifal Di Casa Netzer е първото произведено в Италия куче, което печели Best In Show на изложбата Westminster.
1999 Кърби – смелото куче порода папийон (V група по FCI), известно по родословие като Ch Loteki Supernatural Being, е най-възрастното куче, което до момента е печелило титлата печели Best In Show на изложбата Westminster. Той е точно на 8 години, 1 месец и 10 дни. С тази победа Кърби става и първото куче, което е печелило едновременно Westminster и Световната изложба за всички породи кучета на FCI. Кърби става Best In Show в конкуренцията на над 17 000 кучета през 1998!

Това са само част от многобройните любопитни факти от историята на най-старата и най-престижната в САЩ не само там изложба за всички породи кучета на Westminster Kennel Club.
Още много приятни, интересни и полезни неща можете да намерите на адрес в
Internet www.westminsterkennelclub.org или www.thepoop.com  


                                                   dogbg.net 2007
 

 

 Любопитно

2 КАНАДСКО ЕСКИМОСКО КУЧЕ - една древна приказка с модерно продължение в стил Ханс Кристиян Андресен
2012.01.04

2 СПИНОНЕ ИТАЛИАНО - спокойствието на универсалния ловец
2010.08.27

2 МИНИ ФОКСИ - колко мъничък може да бъде един фокс териер?
2010.07.16

2 СЕГУДЖО ИТАЛИАНО - съвременният наследник на старинна порода гончета
2010.07.02

2 ХЪНТАУЕЙ - елате в НОВА ЗЕЛАНДИЯ, за да го видите!
2010.03.26

2 Африканските ловци БАСЕНДЖИ днес
2010.03.12

2 БАСЕНДЖИ - пазителите на Черното злато на АФРИКА
2010.03.12

2 ШИБА ИНУ - древни и модерни приключения на малкото куче от японската широколистна гора
2010.02.04

2 ШИБА ИНУ днес - в целия си блясък
2010.02.04

2 ЕРАТА на космическите полети на КУЧЕТАТА
2009.05.12

2 ДЖОН ГРОУГАН - авторът на романа "МАРЛИ & аз" - за книгата, филма и обратите на съдбата на кучетата в тях
2009.04.27

2 КНИГАТА "МАРЛИ & аз" - ОРИГИНАЛЪТ за живота и любовта с най-лошото куче в света
2009.04.17

2 Лабрадорът КЛАЙД - запознайте се със звездата на "МАРЛИ & Аз"
2009.03.22

2 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата
2009.03.09

2 АЛЯСКИ КЛИЙ КАЙ - хъски в МИНИАТЮРА!
2008.12.27

2 ПЛОТ ХАУНД - чистокръвният американски ловец на едър дивеч
2008.09.22

2 ПЕРУАНСКАTA ОРХИДЕЯ НА ИНКИТЕ - екзотика от Южна Америка
2008.07.25

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част І)
2008.03.27

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част ІІ)
Кучетата зад екранния герой

2008.03.26

2 Малкият БОРДЪР ТЕРИЕР - доброжелателен, смел и енергичен!
2008.02.18

2 ИРЛАНДСКИЯТ СЕТЪР - чар и ловни умения в червено
2007.10.02

2 МАДОНАТА с бекасината
2007.04.20

2 ХРЪТКАТА от Ибиса - древният и загадъчен ловец на зайци
PODENCO Ibisenco

2007.03.26

2 Westminster Kennel Club Dog Show - най-престижната изложба за кучета в САЩ
2007.02.21

2 Свети ХУБЕРТ - когато историята се превръща в легенда
2006.11.18

2 МOПС - симпатичен, намръщен, мързелив и обичлив!:-))
2006.07.24

2 Ка де Бо - екзотичните бойци от о. Майорка
2006.07.17

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част I)
2005.10.06

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част II)
2005.10.06

2 КООКАБУРА
За една интересна птица и за колекция от сребърни монети

2005.07.23

2 Характерът на дого аржентино
2005.06.14

2 АЛЯСКОТО ХЪСКИ - господарят на IDITAROD
Oписание и произход

2005.03.22

2 Ловните оръжия с късо и дълго острие през Средновековието и в наши дни
2005.02.01

2 АМЕРИКАНСКИЯТ БУЛДОГ БЪД – кучето, прекосило САЩ с кола!
2005.01.12

2 Списанията за кучета по света
2004.06.10

2 Уейн Джон или какво свързва Ванкувър с Казанлък
2004.05.26

2 Философия на стандарта на породата КАНЕ КОРСО
2004.04.26

2 INTERZOO 2004 - световното изложение за домашни любимци
2004.04.08

2 Андалуска седмица на полевите изпитания 2004
2004.03.31

2 Кучетата - водачи на слепи хора (Част II)
2004.02.14

2 Kучета - водачи на слепи хора (Част I)
2004.02.14