Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Коментари

2 Откриването на ловен сезон 2006
ЛЕКИ НАПЪТСТВИЯ за млади ловци

2006.08.12

Скъпи колеги ловци,
И тази година той (ловният сезон) не ни изненада, за разлика от зимата всяка година! Ще бъде открит навреме и подобаващо!
Много добичета ще предадат богу дух за да осветят пътищата ловни на нашего брата. По традиция първи падат старите овце, по-ячките шилета и тук там някой коч (но без син печат, както бяха навремето за войската родна)! За до вървят по-гладко се поливат обилно с питиета от подобаващ ранг - за чест и слава на българския ловец и търпеливата му съпруга,търпяща лакардиите му няколко месеца безропотно (почти)! ...
Нищо ново до тук! Нови ще са останалата част от сезона и ловните групи. Някои ще са си заминали завинаги във вечните ловни полета (вечна им памет), други ще са сменили я дружинка, я кола или пушка, други жената… най-нови ще са младите ловци (не на години, а на ловен билет). Край тях ще е най-интересно. Слуката е винаги с тях, а бъзикните им се лепят като мухи на мед! Каква несправедливост! Ц, ц! На тях ще кажа: ”Не бойте се, момчета… и ние сме били новобранци”! За тях - новобранците - ще иде реч в тази кратка статия.
Няма какво толкова ново да се напише в полза на рекламата на лова и неговите атрибути щото младоците си знаят всичко, хеле ако са си и по-заможни!!! Затова реших да обобщя прочетеното от мен, но написано от друг - от така наречения живот!
Като първо – не се заблуждавайте, че скъпа пушка и екип правят хубав лов, не е така … ловът го правят … готините ловци, с добра душа и ведър дух. На полето и в гората всички са равни, макар в последно време доста да се опитват да опорочават тази максима, но те така и много хаир няма да видят! Та първом си съберете добра дружина, нека в нея освен млади да има и опитни ловци. Уверявам ви,че има какво да научите от тях. Старото си е старо – знае де да дири дивеча и по кое време, пък и ще коригира някои ваши дублета или петорки и седморки (това за автоматчиците!).
Второ – вземете си читави патрони! Номерата ще ви кажат и в магазина, а и можете да ги прочетете в някоя книжка или списание. Номера 11-9 за пъдпъдък, 10-7 за гургулица, 7-5 за гълъби и гривяци. Да ви кажа - хубавия патрон не е скъпият, нито евтиният, а още по-малко магазинския! Но второто не Ви върши работа 'щото търговци и политици ви резнаха клончето и вече не можете да се правите на ловци т.е. не може да си правите хубави и достатъчно патрони в къщи, просто няма откъде да си купите това, което ви е нужно за качествен патрон! Е, за един можете! Провалът на ловния излет реално започва в магазина. Скъпо оръжие, но непрактично! Тежи, та ви се късат ръцете. Автомат със седем като може и с два патрона. Най-добрия вариант - оръжие 20 калибър или маса на самото до 3 кг, два патрона, готови за стрелба, останалите в патрондаша, елека или джобовете. Скъпи дрехи, но не функционални - излишно скъпи, а не устойчиви на слънце, на масла, драки и кръв. С тях се потите и притривате само за половин час ходене. Всяко докосване на по-здрав трън ще ви коства нова дреха. Има си българска фирма, шиеща на достъпни цени, много здрави ловни екипи от памучни платове, подходящи за летен и зимен лов – Медичи. Всякакви модерни мембрани използвам през зимата за лов в лоши метеорологични условия, в гората и на водоплаващ дивеч. Има и летни екипи, като тези с плат на “Диър хънтър”, които се представят добре през летния сезон в български условия. Обувки - всякакви, но задължително удобни!
Още за патроните - пазете се от евтините, все нещо не им е както трябва - повредени гилзи, лоши капсули и барут, неподходящи тапи, концентратори и съчми сбирщайн. Резултатът е наличие на гърмеж, но липса на качествен изстрел. Помнете, че за стрелба до 25 метра са ви необходими разсейващи патрони, подбрани според дистанция на стрелба и шока на вашето оръжие. Определено са различни, а в магазина няма да ви го кажат по редица причини! Патроните с концентратори за далечен бой (стрелба) изискват прецизно прицелване и майсторска стрелба. В друга ситуация изходите са два - пропуск или раздробен дивеч…
После е самият лов. И тук си има постулати. Не си мислете, че сте единствени на полето или в гората и всички се пазят сами. Определено не сте сам и не се пазят сами от вас, а вие сте част от група и пазите другите от самия себе си! Алчността по време на лов е довела до много трагедии. Стреляйте само по дивеч, който се е вдигнал пред вас, а останалия оставете на колегата си! НЕ стреляйте срещу ловец, по-добре пропуснете изстрел! Много често пъдпъдъкът излита леко зад вас и с подсвиркване, не се стряскайте и не бързайте да стреляте - имате две секунди за да отнемете нечий живот – на пъдпъдъка, на кучето или на колегата срещу вас! Изборът е ВАШ!!!
Най-качествен изстрел по пъдпъдък е на разстояние от 15 до 20 метра със съчми номер 9, разсейваш патрон на 25%-30% и шокове 0.25-0.5. При гургулицата (любим лов на много майстори) също се изисква внимание. Често в последния етап на полета и, преди кацане върху дърво или слънчогледова пита, както и когато е забелязала ловеца, тя се представя като завършила школа за висш пилотаж. Наблюдавал съм безкрайно различни и сложни движения от “летящия камикадзе”. В тези случаи страдат най-много собствениците на слънчогледа защото много пити дават фира! Присъствал съм на случай, в който автоматчик не пропусна нито една от 27 слънчогледови пити с Бенели-то си /3 х 9/! На практика той откри не ловния сезон, а жътвената кампания! Подгответе старателно мястото, от което ще стреляте – то трябва да е открито. Никакъв камуфлаж не може да ви защити - летящите забелязват движението, а не цветовете. Най-добри постижения между другото сме имали в по-ниски слънчогледи и край дерета - на откритото…
Как стои положението с кучетата за лов на пернато. Ако сте млад ловец и си имате вече чистокръвно ловно куче (пойнтер, сетер, курцхаар, драатхаар, бретон и т.н.), то това е супер! Дръжте си го в къщи за първите излети и ще се чувствате прекрасно, а колегите от групата ви - превъзходно и щастливи! Изведете си ловния помощник, когато ви е поугаснала тръпката и можете да го управлявате по време на лов. Така ще е полезно и за двама ви! Ще разберете, че то не е мъртво, когато замре неподвижно, а пред него има дивеч! И на това му викат, че кучето е на “ферма” или на “стойка”. После дивечът трябва да се вдигне от вас или от кучето, а вие не трябва да го пропуснете, ако е правилния дивеч, иначе и гаргите ще ви се смеят, а кучето ще ви се разсърди рано или късно! За целта първите години е желателно да ходите на лов с чуждо куче и неговия стопанин – от това няма да ви боли глава! Освен ако не решите да отстреляте кучето на другаря си! Там вече иде реч за друго…! За да не е “другото”, стреляйте по дивеч, който се е вдигнал достатъчно високо и доста пред кучето - като минимум 5 метра при добра стрелба! Кучетата са много чувствителни и на жегите. Вярвам, че знаете, че те се охлаждат предимно чрез езика си т..е. НЕ хвърляйте кучетата си в студени вирове и язовири, НЕ ги затваряйте в багажника на колата и т.н.- термичния шок е задължителен. Това си е и често явление за нашия ловец! Дори известни ловци и кинолози са си загубвали кучетата по този срамен начин! Оставете кучето само да се напие с вода и го оставете на сянка, на открито!...
И още - не го хранете с части от дивеча за да не стане така, че на по-следващ етап то само да се храни с вашите трофеи!...
И накрая къде да търсим пъдпъдъци и гургулици – отговорът е навсякъде в гората и в полето, стига района да отговаря на условията за живот на съответния дивеч. А за това ще се информирате от учебниците за ловци! Просто трябва да ги прочетете, а не само да ги гледате на етажерките! Не е възможно в тази кратка статия да се разгледа подробно този въпрос, а той е много обширен. Ще спомена само в конспект, че най-подходящи условия за лов на пъдпъдък и гургулица има край Дунав, Черноморието, Източна Тракия….
Наслука, колеги!

Димитър Дъндаринов – ДЪНДИ
(ловец с опит от десетилетия, отраснал с глиганска каварма!:)

Благодарим на г-н Дъндаринов за изпълненото с хумор приветсвие към младите ловци по повод откриването на ловен сезон 2006.

                                                                                               dogbg.net 2006

 

 

 Коментари

2 ДЖУЛБАРС и четириногите АНГЕЛИ - две истории за кучетата от Втората световна война (1941 - 1945)
2013.05.09

2 НЯКОИ коментари за ПРАВИЛНИКА за КУЧЕТАТА в София от 1882
2012.04.12

2 СИЙЗЪР МИЛАН - истинската история на "ГОВОРЕЩИЯ с КУЧЕТА"
2011.02.10

2 "МАРЛИ & АЗ" - ЕДИН ФИЛМ с любов към най-лошото куче в света, което събужда най-доброто у всички нас
2009.03.22

2 SUE THOMAS: F.B.Eye - една истинска история за хората, които са различни, и за кучетата, които им помагат
2009.01.19

2 ПОДАРИ НАДЕЖДА на куче в беда!
2008.11.12

2 ОТКРАДНАХА ми кучето!
2007.09.27

2 Проект "КОТКИТЕ" навърши ЕДНА ГОДИНА!
2007.04.18

2 КАК да снимаме малкото кученце
2007.04.01

2 ДОМАШНОТО КУЧЕ (Canis lupus familiaris)
Как да изберем най-подходящата порода куче

2007.01.19

2 КАК ДА ИЗБЕРЕМ ИМЕ и да регистрираме развъдник за кучета
2006.08.30

2 Откриването на ловен сезон 2006
ЛЕКИ НАПЪТСТВИЯ за млади ловци

2006.08.12

2 Годината на огненото куче!
2006.02.06

2 КРИЗАТА в Онтарио или за кого бие камбаната?
2005.12.04

2 НАЦИОНАЛЕН ветеринарен конкурс "ПРЕПОРЪЧАЙТЕ НИ ЛЕКАР!" продължава!
2005.11.20

2 Празнуваме своя втори рожден ден!
2005.03.30

2 Добре дошли в новия ни дом в Интернет!
2004.10.20

2 ЗАЩИТАВАЙКИ правото си да притежаваш оръжие
2004.08.02