Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Роднините

2 Дългоушкото ФЕНЕК - една малка лисичка с голеееми уши:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes zerda

2006.03.06

Наричат го още лисица на пустинята... С толкова големи уши фенекът наистина е смешно животинче. Той живее сред пясъчните дюни на Северна Африка и на Средния Изток. Фенекът е хитър и игрив, но най-любопитното негово качество е способността му да оцелява, без да пие вода. А създателите на филма "Хрониките на Нарния" го виждат и като изключително смел и готов на саможертва.
Тази малка лисица с големи уши е бозайник, който принадлежи към семейство Canidae. Да, без съмнение фенекът е доста близък роднина на немската ви овчарка!
Той е много мъничък - с дължина - 37 до 43 см и височина в холката - 18 до 21 см той тежи само 1-1.5 кг. Но пък ушите му могат да достигнат 10 см дължина, а опашката – 15 до 31 см. Виждате как изглежда отблизо фенекът на този чудесен wallpaper!

 


Малката сладка пустинна лисица е всеядна.
Разпространена е в Северна Африка от Мароко до Египет, Синайския полуостров и Кувейт. Средната продължителност на живота на фенека е 10-12 години. 
Самото име дава възможност да се разбере какъв тип животно е фенекът. Думата "фанак" на арабски означава лисица, докато зерда (която влиза в състава на научното наименование Vulpes zedra) произхожда, по всяка вероятност, от гръцкото "ксерос", означаваща сух, сушав. В крайна сметка, фенекът представлява един вид лисица на пустинята. Отличава се с непропорционално големите си уши, сравнени с размера на тялото. Те функционират донякъде и като радиатори, защото позволяват охлаждане на кръвта, която циркулира в многобройните капиляри. Освен това са много чувствителни и животното ги ползва като мощни радари за долавяне и на най-леките вибрации, излъчвани от насекомите и от малките бозайници в пясъка.
Има тъмни и живи очи, тясна и заострена муцунка и дълги черни мустаци. Космената му покривка е гъста, има пясъчен цвят и чудесно дго прикрива сред дюните на пустинята. Косъмът на гърба му е с по-ръждив цвят, опашката завършва с черен връх. Крайниците са много яки, а лапите са покрити с гъст косъм, за да не ги изгори в нажежения пясък, но също и за да стъпва безшумно и да се доближава до плячката с кадифена стъпка.

Нощният ловец

Фенекът е всеяден и предпочита да излиза на лов нощем когато е по-хладно и плячката по-често напуска леговището си. Търси да улови насекоми, мишки, влечуги, яйца, гущери и малки птички. Той е много бърз: когато забележи плячка, спуска се със светкавична бързина, успявайки при това скоростно да променя посоката благодарение на дългата опашка, която функционира като кормило. Скоковете му могат четирикратно да превишат дължината на тялото и да достигнат до 2 метра.
Както и другите лисици, фенекът има навика да скрива останалата храна, за да я изяде, когато огладнее. Скривалищата му са много, но благодарение на желязната си памет успява с голяма лекота да ги намира в пустинята. Притежава много добро обоняние и остро зрение, които му позволяват да се ориентира надалеч. Нощем очите му стават червени, тъй като във вътрешността си имат особена отразяваща структура, която подобрява зрителната функция.

Пустинята е мястото, където фенекът е в стихията си.  Живеейки в едно толкова враждебно място, фенекът се е приучил да се справя. Поради свърхрядкото наличие на вода, той е в състояние да оцелява за дълги периоди от време без да пие вода, като успява да извлече течност от плодовете на някои растения. Подслонява се в леговище, изкопано в пясъка, за да се защити от жегата през деня (50-60С), но също и от пясъчните бури и нощния студ, когато температурата спадне под нулата. Леговището му има много входове и е обширно, с няколко отделения, свързани с подземни проходи, в които живее цялото семейство, състоящо се от десетина членове - братя, сестри, лели и родители.
Фенекът е животно, което много държи на личната си чистоплътност: често се ближе и се къпе в пясъка, за да си почисти козината. Безупречна е хигиената и на леговището му, постлано с растения, перушина и косми. Когато спи, фенекът се увива около себе си, покривайки глава с опашката си, но ушите остават свободни, за да се събуди при най-слабия шум. В случай на опасност, ако се намира далеч от леговището си, много скоростно изкопава дупка и изчезва в пясъка. Мъжкият държи извънредно много на територията си, която маркира многократно както подобава на истинско куче. С наближаване на любовния период не допуска никой да се доближава до неговото царство. Женската позволява да бъде завоювана между януари и март, след около два месеца идват на бял свят две до пет малки. При раждането си те са дълги около 5 см., но много бързо растат и за четири месеца достигат размерите на родителите си. Докато малките не навършат 1 месец, т. е. докато не започне отбиването, майката не позволява на мъжкия да влиза в леговището. През този период на живота на малките майката се грижи за тях, а бащата надзирава леговището. Майката и таткото си взаимодействат и остават заедно
задълго. Малките бързо научават да ходят на лов сами и често играят на борба помежду си. Стават възрастни на около девет месеца.

Фенекът като домашен любимец
Днес фенекът се среща рядко в пустинята, но не се счита за застрашен от изчезване. Местните жители често пъти улавят малките и ги одомашняват, за да ги използват като туристическа атракция. Фенекът е мило и общително животно, бързо се приучава да върши нуждите си в специална тоалетна като котките. Някои екземпляри дори свикват от малки да стоят на каишка до господаря си. Въпреки, че се подлага сравнително лесно на такива експерименти, все пак има едно нещо, което фенекът не престава да върши, дори когато е пленник на човека: той е закоравял копач, който копае дупки за укриване на храна и тунели, благодарение на което успява да си върне свободата и да се прибере у дома в пустинята.

Със съдействието на списание "Моят приятел кучето" ви разказахме за пустинната лисица фенек на 05.03.2006 в предаването "Внимание: животни!" по ДАРИК радио! 

                                                 dogbg.net 2006                  
 

 

 Роднините

2 CANIS DIRUS - накратко за най-големия изчезнал вълк на Земята
Mammalia / Carniovira / Canidae / Canis/Canis dirus

2009.12.29

2 БЛЕДАТА ЛИСИЦА - скрита в самото сърце на Африка
Mamallia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes pallida

2009.11.26

2 БЕНГАЛСКА ЛИСИЦА - просто още един роднина на вашето куче
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes bengalensis

2009.04.19

2 ТИБЕТСКАTA ЛИСИЦА - мистична и мъдра
Mamallia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes ferrilata

2008.11.18

2 ИВИЧЕСТ ЧАКАЛ - още един необичен роднина на кучетата
Mamallia / Carnivoria / Canidae / Canis / Canis adustus

2008.10.20

2 ЛИСИЦАТА ДЖУДЖЕ на Северна АМЕРИКА
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes macrotis

2008.05.07

2 ЕТИОПСКИЯТ ВЪЛК - единственият вълк в АФРИКА
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis / Canis simensis

2008.04.07

2 СИВАТА ЛИСИЦА на Америка
Mammmalia / Carnivora / Canidae / Urocyon cinereoargenteus

2007.12.06

2 ДИВОТО КУЧЕ ДИНГО - една от загадките на АВСТРАЛИЯ
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis / Canis familiaris dingo

2007.05.14

2 ПОЛЯРНАТА ЛИСИЦА - красива, различна и все пак роднина:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Alopex / Alopex lagopus

2006.12.05

2 РИЖАТА ЛИСИЦА - истинската хитрост и ловкост от приказките
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes vulpes

2006.09.17

2 ЧАКАЛЪТ - ловък и нахален
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis aureus

2006.09.10

2 ВЪЛКЪТ - легендарният и реален хищник
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis lupus

2006.09.02

2 ЧЕРВЕНИЯТ ВЪЛК - съчетание от вълк, лисица и чакал
Mammalia / Carnivora / Canidae / Cuon alpinus

2006.08.25

2 ГРИВЕСТИЯТ ВЪЛК - почти лисица с дълги, стройни крака:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Chrysocyon brachyurus

2006.08.24

2 ХИЕНОВИДНОТО КУЧЕ - почти вълк с екстравагантна козина
Mammalia / Carnivora / Canidae / Lycaon pictus

2006.08.17

2 Зоо класификация на семейство CANIDAE
2006.08.17

2 Роднините на домашните кучета - семейство CANIDAE
Mammalia / Carnivora / Canidae

2006.08.10

2 МАЙКОНГ - лисицата от саваните на Южна Америка
Mammalia / Carnivora / Canidae / Cerdocyon thous

2006.08.10

2 КОЙОТЪТ - прерийният вълк на Северна Америка
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis latrans

2006.08.09

2 Малката лисичка КОРСАК
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes corsak

2006.08.09

2 Дългоушкото ФЕНЕК - една малка лисичка с голеееми уши:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes zerda

2006.03.06