Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

Времето преди откриването на ловния сезон е най-подходящият момент за избор на ловно куче. 
Ние в България много обичаме да правим всичко в последната минута, но надали има нещо по-неподходящо от покупката на куче на бегом към ловните полета. Отделете малко от скъпоценната си отпуска и потърсете своето куче. 
Най-добре вече обучено и очакващо ловния сезон със същото нетърпение като вас!

Обучените кучета – птичари, работещи със стойка, са два типа:
а. Напълно обучени кучета
б. Кучета с начално ловно обучение


Напълно обучените кучета трябва да ловуват с ентусиазъм, да се се отзовават веднага на основните команди от общото послушание като: “Стой!”, “Ела!”, “Търси на ляво/на дясно!” и др. независимо от това дали те са подадено от водача с глас, жест или някаква свирка (ултразвукова, обикновена тип “съдийска” с топче или без).  
Кучетата с начално ловно обучение трябва да ловуват с ентусиазъм, да показват твърда стойка на различните видове пернат дивеч и да се отзовават на на основните команди от общото послушание. Те може и да не запазват винаги твърда стойка до вдигането на дивеча, може и да не апортират винаги, може и да не обичат твърде много да работят във вода, макар много добре да знаят за какво става въпрос!
При тези кратки описания е видима съществената разлика между напълно обученото ловно куче и кучето с начално ловно обучение. Всеки купувач на куче за лов трябва да е наясно и с още една характеристика от работата на кучето: ширината на покривания терен и отдалечеността му от водача по време на лов.

Различните типове кучета се разделят така:
- късо/близко претърсващи кучета – 30 до 50 крачки от ловеца;
- средно близко претърсващи кучета – 80 до 100 крачки от ловеца;
- кучета с манталитет на състезатели – 150 до 450 крачки от ловеца;
- кучета, претърсващи някъде към хоризонта, на края на ловното поле;
Последното е особено типично за млади представители на британските породи ловни кучета, работещи със стойка от трайлерови (състезателни) линии, но също така е характерно и за изпуснати ревниви млади птичари, които при наличието на други кучета в ловното поле започват да се състезават с тях. Подобни ситуации могат да бъдат предизвикани и от самите водачи на млади кучета, които, ловувайки без да бързат особено, изостават все повече и повече назад. Логично като резултат кучетата започват да ловуват самостоятелно просто заради идеята, че са излезнали на лов. Хората, които най-често допускат такива грешки, са с особено високо “професорско” мнение за методите, които използват за обучение на най-различни породи кучета. И именно при такива “професори” са най-чести случаите, когато още при първия ловен излет кучетата им тръгват да търсят новите си стопани. И ги намират!
За да се избегнат такива “случки” преди покупката на обучено ловно куче е особено важно самият купувач да прецени максимално обективно какво точно куче ще бъде най-подходящо за индивидуалния му стил на лов и утвърдените му навици. Не се оставяйте да ви подведат изтъкваните от продавача качества на кучето като съвършена класическа стойка, оставането на място при изстрел в абсолютно всички случаи и прочие в този стил. Хвалбите могат да окажат вличние върху вас в момента на покупката, но след това ще осъзнаете, че те са ви навредили при обективния избор на вашето куче.

Когато обсъждате с професионалист покупката на обучено куче, изчистете до край въпроса с разстоянието, на което искате да работи кучето. Вашите предпочитания и изисквания към птичарите със сигурност ще претърпят промени с натрупването на опит в лова през различните сезони. Много типично за начинаещите ловци на пернат дивеч е желанието кучето да работи “близичко” (15-20 крачки от ловеца), да донася дивеч и по възможност да не бърза особено по време на претърсването на терена…
И все пак никога не купувайте куче, което не работи според вашите изисквания като ловец. Убедете се лично чрез демонстрации на работата на кучето на различни видове дивеч независимо от допълнителното време и средствата, които ще отделите преди покупката. Обучените кучета намаляват рисковете от инциденти по време на ловния излет. Същевременно вие ще бъдете наясно предварително точно какво може и не може да прави вашето обучено куче по време на лов. Така ще си спестите приключението да откривате Америка вместо ловния сезон.
Имайте предвид също, че ако имате работа в професионален треньор със заслужено добра репутация, вие ще получите като част от покупката си подходящите инструкции за това как да водите кучето и как да поддържате нивото на неговото обучение заедно с възможността да консултации и съвети относно кучето по всяко време на денонощието когато имате нужда от помощ. За съжаление в България много често явление е прекъсването от страна на клиента на всякаква връзка с развъдчика или треньора, от който е купил обученото куче. Случва се по съвсем случайни пътища хората, вложили усилия и обич в обучението на дадено куче, да научат от информация от трета или пета ръка, че кучето е избягало или е умряло от глад; че е застреляно от завист или е препродадено на незнаен брой други собственици. Единственото, което остава на треньора или развъдчика, е да се надява кучето най на края да намери добър стопанин.

Обученото куче трябва да се води на лов колкото може по-често защото в противен случaй то губи своята квалификация, за което най-често обвиненията са към самото куче или към некачественото обучение. Но и кучетата могат да забравят също както и хората.
В същото време едно малко кученце ще е пълноценен помощник в лова след година или две с натрупването на опит. Но никой не може да ви гарантира 100% успех - всичко е строго индивидуално и е комбинация от значителен брой фактори.
Най-значителната причина, поради която да не си купите обучено куче, е цената. Тя стартира като минимум от двойна до четири пъти по-висока от цената за малко кученце от същата порода и качество. Напълно обученото куче ще струва поне 5 пъти повече от малко кученце като цената варира според нивото на обучение, стила на работа на кучето, участието му в състезания и киноложки изложби и т.н. Добра препоръка при покупката е известни с качествата си баща или майка на кучето. Никога не пропускайте възможността да видите поне един от родителите особено по време на работа. Квалифицианият треньор никога няма да ви откаже подобна демонстрация.
Изключително чест случай е спестените пари при покупката на малко кученце вместо на голямо обучено куче многократно да бъдат надхвърлени от разходите за отглеждането и обучението. Да не говорим за отминалите две години от живота ви. Това е една крайно неблагодарна инвестиция с несигурен край, в която възвращаемостта на парите може би е възможна, но не и тази на отделеното време. Защото не можете да гарантирате сам пред себе си какъв ще е крайния резултат след обучението. И дали няма да се наложи да купите ново кученце защото това не се е оказало на необходимото според вас ниво. Ето ви и най-лошия сценарий по въпроса: Първото ви куче така и не успява да научи нищо по отношение на лова, но семейството ви толкова се е привързало към него, че изобщо и дума не може да става да го махнете. И вие с примирение купувате второ кученце при същия плачевен краен резултат. Сега вие сте примирен притежател на две разглезени не от вас домашни кучета - птичари, от които не можете по никакъв начин да се отървете, а условията ви на живот в града не ви позволяват да купите трето… Сигурно сте виждали такива случаи около вас. И наистина няма как да забраните на семейството си да се привързва към кучето ви така, че вземете си обучено куче!

Ако вече е настъпил момента да купувате обучено куче, свържете се с развъдчици и треньори на избраната от вас порода. Изборът на породата на кучето трябва да се определя най-вече от това на какво ще ловувате. Ако нямате такива контакти, свържете се за съвет с националните клубове по породи и развъдници към съответните клубове, регистрирани в Българската Републиканска Федерация по кинология. Опитайте да намерите две или три възможности за избор и изискайте копия от родословията на родителите на кучето. Тези документи са един от основните фактори за формирането на цената. Никога не купувайте куче обаче само въз основа на документи. Защото трябва да сте напълно сигурен, че ТОВА е вашето куче, което ще ви слуша и ще ви обича. А няма друг начин да се убедите в това без да го видите предварително поне два-три пъти.
Да ви честитим ли вече една добра покупка? И наслука!

Петър Петров
Развъдник "KARASURA" FCI 2/98 BG

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31