Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 PET индустрия

2 PURINA – 115 години пътуване във времето
Историята на днешна Америка през погледа на Ralston Purina (част1)

2007.09.10

ВСИЧКО започва през 1893 г. Финансовата паника завладява САЩ, всички пътища водят към Голямото изложение „Колумбия” в Чикаго, а хората карат велосипеди или яздят коне.
Дипломиралият се преди година в Университата „Вашингтон” Уилям Данфорт търси подходяща работа за начало на своята кариера в някакъв бизнес в Сейнт Луис. Баща му му дава разумен съвет: „Насочи се към бизнес, от който се нуждаят много хора – нещо, което ще им трябва през цялата година и в добри, и в лоши времена.” Двама приятели – Джордж Робинсън и Уилям Андрюс - му предлагат да опита с храна за коне и мулета. Какво може да е по-необходимо? Магазините, в които се продава такава храна, са на всеки ъгъл така, както днес на всяка крачка има бензиностанции. А освен сеното са познати само 2 вида храна за коне: царевица и овес. Но овесът е доста скъп и всяка година хиляди коне умират от остри стомашни заболявания поради некачествената царевица, с която са хранени. Робинсън и Андрюс убеждават младия Данфорт да се присъедини към тях и през 1894 г. основават съвместната фирма
Robinson-Danforth с начален капитал от $12 000 – една сериозна за времето си сума.
„По-евтина от овеса и по-безопасна от царевицата” – това е рекламата на новия продукт, който те смесват с лопата на пода в задната стаичка на фирмата. След това храната се опакова в
80-килограмови чували, които се зашиват на ръка. Въпреки, че Данфорт е счетоводител, той много скоро проявява своите изключителни възможности като търговец. Пътува с лодка, влак или на кон из страната, като едновременно купува съставки и продава готовия продукт. Така се ражда
PURINA, начело на която в продължение на 61 години застава Уилям Данфорт -
емблематична личност за американския бизнес. Неговата забележителна лична биография можете да прочетете в същата секция.
                              

Житено зрънце и име на доктор
През 1898 г. Данфорт вече заема водеща позиция на пазара
за храни и навлиза в бизнеса със зърно чрез джиросването на фирма
Dr. Ralston. Така Purina променя своето име на Ralston Purina.

„Срещни ме в Сейнт Луис”
Търговското изложение на Луизиана през 1904 г. събира хиляди хора в Сейнт Луис. И ги запознава
с продуктите със червено-белия знак на шахматна дъска. Щандът на
Purina предлага закуски Ralston и палачинки, направени със специално брашно Purina Pancake. Торбичките със шахматния знак, в които са опаковани закуските, палачинките и специалните брашна на Purina се раздават на посетителите на панаира. Всеки от продуктите печели първо място в своята категория, а в центъра на вниманието на жителите и гостите на Сейнт Луис е Ralston Purina.

Благополучие за Америка, но не за всички американци
Първата световна война засяга всички американци, но огромните производителни сили на САЩ, които са и основен икомонически фактор, позволяват на бизнеса да оцелее без големи сътресения. Победата над могъщия враг в Европа създава усещане за неуязвимост, която създава фона на бурните и нестабилни 20 години на 20 век.
Ralston Purina излиза от войната общо взето невредима, показвайки „устойчив, забележим и консервативен растеж”. Но много скоро американските фермери попадат в инфлационна спирала. По време на войната правителството дотира цените, като дава възможност на фермерите да реинвестират печалбата си и да купуват земя. Но когато цените се срутват през 1920 и 1921 г, много ферми фалират заради просрочване на ипотеки.
Възходът започва през 1922 г., когато потребителският бум подпомага индустриалното производство и вдига на крака националната икономика. През 1926 г. безработицата е само 1.6%, а потреблението продължава да нараства. Бейзболът става националното развлечение на Америка. Сухият режим отваря пътя за гангстерите и контрабандния алкохол. Жените получават избирателни права, създава се нова социална среда.
Автомобилната индустрия, направлявана от Хенри Форд, продължава да се разраства и специализира. Електрифицирането довежда до създаването на редица нови продукти за потребителите, вкл. хладилниците, пералните и други домакински електроуреди. Радиото и говорещото кино забавляват американците.
Ralston Purina също усеща всеобщия възход като отчита „феноменална печалба” за 1923 г, отваря нови мелници в Минеаполис, Канзас сити, Бъфало и Уудсток, Онтарио. Купува завода Ry-Krisp® в Минеаполис и нови зърнени мелници в Батъл Крийк, Мичиган, както и завода Purity Oats в Девънпорт, Айова.

Игра на дама и вкусна храна
Когато по време на Първата световна война настъпва моментът да „направим света по-сигурно място за демокрацията”, Данфорт също иска да участва. И тъй като е 1914 г, той оставя бизнеса, заминава за Франция и служи в Трета дивизия на Американския експедиционен корпус. Но и тогава никой не може да измести от съзнанието му
Purina. Неговият остър търговски усет го следва из бойните полета на Франция, където той наблюдава какъв ентусиазъм  и позитивни асоциации предизвиква думата „chow” сред войниците. Храната с етикет „chows” им изглеждала по-вкусна и по-приятна от обичайната храна, на която прозаично пише “feed”.
 
И когато Данфорт се завръща в Америка, той със замах заменя думата
“feed” с chow” на абсолютно всички храни за животни на Purina.
В началото дори за служителите на фирмата е доста трудно да заменят думата, с която са свикнали от малки, с новата. Данфорт ускорява процеса като налага глоба от 25 цента на всеки, който е сбъркал. Събраните пари отиват за благотворителност.
След войната по време на посещението на Данфорт в Англия му показват форма на суха храна, която съдържа няколко съставки, направена на преса на малки кубчета.
През 1921 г. той опитва да направи същото с храните Purina® Chows и нововъведението е налице.
Скоро цялата американска хранителна индустрия започва да произвежда гранулирана храна.
Данфорт настоява за отличително име на неговите гранули и така прибавя думата
"Checkers"  (означава игра на дама) 
в специфичния речник на
Purina.

Бащите не винаги знаят най-добре
Уилям Данфорт е непреклонен. Той не желае
Purina да има свой изследователски център за тестване на продукти. Но синът му Доналд, който се присъединява към фирмата през 1920 г., счита, че подобен център ще помогне на Purina да затвърди водещата си позиция на пазара. И през 1926 г. печели спора с баща си: Purina Pet Care Center отваря врати и започва своята изследователска програма.
Purina Pet Care Center е най-стария и най-големия в света изследователски център, посветен на грижите и правилното хранене на домашните любимци. Той е разположен е на площ от 337 акра (около 1350 декара) на 70 км от Сейнт Луис.

Голямата депресия
Американската икономика катастрофира през октомври 1929 г. с огромен борсов срив, който бележи началото на период на бедност и отчаяние. Милиони преживяват само с хляб и постна супа, а обществото се обединява около мнението, че намесата на правителствтото в икомоническия живот е жизнено важна. Колапсът на борсата започва с панически продажби на акции за над $12 900 000 на 24.10.1929, в Черния вторник на 29.10.1929 в паниката на безценица се продават активи за над $ 16 000 000. Загубите са за над милиарда долара – приблизително 15% от вътрешния брутен продукт.
Започва Голямата депресия. Безработицата достига 25%, общо 15 000 банки фалират. Всички бележат огромни загуби. Най-големия спад е при фермерите – с около 50%.
Продажбите на
Ralston Purina спадат от $ 60 000 000 през 1930 на $ 19 000 000 през 1932, през 1931 г. Purina е на загуба за първи път в историята си с половин милион долара, а на следващата година – с близо 700 000. Списание „Fortune” пише: „Когато едно 100-килограмово прасе се продава само за $12, фермерите не могат да си позволят да купуват каквато и да е храна на каквато и да е цена”.
В тази толкова тежка обстановка Доналд Данфорд поема управлението на фирмата и започва програма за разширяване, като отваря 6 нови мелници, за да децентрализира производството и дистрибуторската база.
Фирмите в потребителския сектор залагат на нови продукти, реклама и промоции в съревнованието за последните оцеляли от Депресията долари. На 08.11.1932 Франклин Делано Рузвелт е избран за президент на САЩ. Той незабавно предприема редица спешни мерки, за да подпомогне икономиката на страната.
Ralston Purina също достига нови върхове в увеличаването на полулярността си като изпраща своята суха храна за кучета Dog Chow® Checkers на Южния полюс с експедицията на адмирал Бърд през 1933. През същата година един каубой на име Том Микс се съгласява да продава зърнените продукти на Ralston и цяла армия от млади привърженици на волните каубои започват да използват Purina. След 1932 г. Purina никога повече не е отчитала загуба, а през 1939 излиза на печалба от $ 2.9 милиона.

Втората световна война и следвоенният бум
Войната слага край на Голямата депресия, безработицата спада до 1.2 %, печалбата нараства лавинообразно. Победата на Съюзниците  отваря вратите за пост–военния бум.
Постоянните потребители са готови да купуват в брой и на кредит, жаждата за нови покупки се превръща в истинска лудост.  Военната мощ на Америка се допълва от нейната икономическа мощ. БВП на САЩ е повече от този на половината останал свят през 1950 г. Доларът става най-стабилната валута – роля, която е била отредена на британския паунд по време на Първата световна война. Масовият потребител е възхитен от бързото хранене, кредитните карти и златната ера на телевизията. Високо-технологичната електроника, базирана на транзисторите, се превръща в неотменима част от индустрията и ежедневието. Американците откриват търговските центровe, рок&рол музиката, междущатските магистрали и летните ваканции.
Благодарение на „Зелената революция” и новите технологии в селското стопанство производителността е рекордна. Фермерите произвеждат толкова, колкото никога преди това не е било възможно.
Ralston Purina играе сериозна роля по време на войната и извлича огромни печалби от следвоенния бум. През 1942 г,за първи път в историята си фирмата продава 1 милион тона храни. През 1947 г. продажбите на продуктите с марката Purina Chow® са за $ 190 милиона от общо $208 милиона оборот. Зърненият бизнес отстъпва на заден план въпреки успешното навлизане на пазара на новите продукти Wheat Chex® - 1937, Rice Chex® - 1950 и Corn Chex® през 1958.
Представянето на новата суха храна за кучета с марката
Dog Chow® в средата на 50-те е началото на трансформацията на Ralston Purina в ориентирана към крайния потребител фирма. Продуктът с кодово име X-24 е първия, чийто гранули са пресовани на висока температура, и който прави истинска революция в бързо развиващата се индустрия за домашни любимци. Произведената по новия метод суха храна Purina® Dog Chow® се превръща в точния продукт в точното време и на точното място.
Скоро системата за екструдиране при продуктите
Ralston отстъпва на новия метод, а Dog Chow® се превръща в най-добрия продукт за растящата нация от потребители. За 2 кратки години Purina идва „отникъде”, за да заеме безапелационно водещата позиция на пазара. Универсалният магазин става единственото място, откъдето се купува храна за домашния ви любимец, а единствената храна, която трябва да му купувате, е, разбира се, новата Purina® Dog Chow®.

Нетърпеливият лакомник:)
Още от 1926 г.
Purina храни ловните кучета и работните кучета във фермите като продава храната чрез свои дилъри по селата.
През 1950 г. фирмата решава да приложи своя дългогодишен опит в производството на храни за животни във фермите, за да разработи високохранителна и вкусна храна за кучета, която да се продава в бакалиите. След 5 години работа изследователите на
Purina откриват формулата за храна, която ще се хареса на кучетата.
В проведените тестове с 300 кучета от 30 породи,
Dog Chow® е предпочитаната храна в съотношение 5 : 1. След кратък изпитателен период Purina® Dog Chow® навлиза на пазара в САЩ през април 1957 г. В рекламната кампания акцентът е върху вкуса на храната под мотото "Eager Eater". До края на годината Purina завладява 14.8% от пазара, а през август 1958 Dog Chow® става най-продаваната в САЩ суха храна за кучета – позиция, която заема и днес.  

Следва продължение...

Открихме любопитната история на
Purina на адрес:
www.purina.com

                                                 dogbg.net 2007
 

 

 PET индустрия

2 HAPPY DOG представя SUPREME SENSIВLE NUTRITION - кулинарно пътешествие около света! САМО за кучета:)
2010.03.08

2 ДА ИМАМЕ куче ни прави не само по-щастливи, но и по-ЗДРАВИ
2009.12.23

2 PET BIZ SOFIA 2009 - първо балканско изложение за храни, аксесоари и услуги за домашни любимци
2009.10.18

2 PURINA – 115 години пътуване във времето
Историята на днешна Америка през погледа на Ralston Purina (част1)

2007.09.10

2 УИЛЯМ ДАНФОРТ – създателят на PURINA
Сбъднатата американска мечта в една нова индустрия

2007.09.09

2 DIAMOND Pet Foods - една от най-бързо развиващите се компании в индрустрията за домашни любимци на САЩ
2007.03.02

2 ИСТОРИЯТА на фирмата IAMS - романтична и прагматична
2007.01.24

2 BEAPHAR - за един по-добър свят за домашните ни любимци
2006.12.03

2 Tropikal PET или какво правят ориенталските амбиции в съчетание с модерните технологии
2006.07.24

2 INTERZOO 2006 - рекорди, тенденции и обич към домашните ни любимци
2006.06.20