Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Разказахме ви...

2 Хрътката ТАЗЪЙ и древните традиции на лова със соколи и хрътки в Туркмения
2006.02.02

Има народи, при които от дълбока древност незаменим помощник на ловеца е кучето от местната порода. Арабската хрътка салуки е верен приятел на бедуина; киргизкият беркутчи е съпровождан от своята хрътка тайган; туркменският ловец с ловна птица е със своята хрътка тазъй...
Всеки, който е виждал Туркмения, може да я опише с 5 думи: „Древни традиции и трайни познания”. Ловът и отглеждането на хрътки е част от миналото и настоящето на туркмените. Те са и хранителите на познанието за древното изкуство на лова със соколи и хрътки.
Този лов е идеалният дует между дивата по природа хищна птица и домашното ловно куче - хрътката тазъй. Екстериорът на тазъй е вплетен в орнаментите на хилядолетните туркменски килими и в произведенията на класиците. А те разкриват дълбоките корени на съюза между човека и кучето.
Освен близкото си име, туркменската хрътка има много общо в телосложението с казахската. Разликата е в края на космите по козината, опашката и лапите, както и в общия размер на кучето.
Туркменската тазъй е гладкокосместа, с много редки косъмчета между пръстите, има относително леко едва забележимо провисване на опашката; главата е суха, с висящи уши. Срещат се екземпляри с по-масивно устройство на лицевата част, при което ушите са къси. Има много гъвкав гръб. Очите са големи, изпъкнали, блестящи, живи и невер
oятно изразителни. И днес при подбора на издръжливи и бързоноги кучета, туркменците се придържат към опита на своите предци, придавали голямо значение на телосложението, обонянието, цвета: черно или пясъчно, често срещана е бялата маска.

В Туркменистан за соколаря традиционният дивеч е пустинният заек -талай. Практически е невъзможно това зверче да бъде уловено сред бодливите храсти без тазъй. Затова още от 6-месечна възраст четириногият помощник започва да усвоява навиците на лова в тандем с ловна птица. При правилно гледане хрътката може да служи на стопанина си в лова осем-девет години. Като цяло средната продължителност на живота на тазъй е тринадесет години. В горещите летни дни я поят с камилско мляко, което помага за подобряването на скоростните качества. За защита от зимните студове й шият попона - чул. Хранят я с варено месо.Когато хрътката е пъргава, хората казват: „Соколът помага на кучето в улавянето на дивеча”. Това изглежда така: пикирайки отгоре, ловната птица за части от секундата събаря пъргаво изплъзващия се заек, което е достатъчно за бързоногата тазъй. Соколът стъпва върху уловения от кучето и още жив талай. Такъв е ловът до първите слънчеви дни. Появата на сочна трева за xpaнa обаче прави заека-талай трудноуловим обект даже и за пъргавите кyчета, затова хрътката тазъй намира скрилия се зад дюните заек, ориентирайки се по полета на крилатия си партньор.
По време на лов хрътката е хранена малко сутрин, а вечер й дават възможност да се наяде до насита с варено месо. При пускането на сокола сред пясъците, често ловецът губи отпоглед своята ловна птица. И само по следите на хрътката стопанинът може да намери своя пернат партньор с уловената плячка.
Обонянието е силно развито при хрътката тазъй. Даже при голяма скорост кучето спира рязко, ако усети миризма, и започва да души. Приближавайки мястото, може да се видят пресни следи. Освен скоростните качества, не по-маловажна за туркменската хрътка е гъвкавостта на движенията при пъргави скокове. Защото сред пясъчните дюни заекът-талай се чувства като риба в океан.

Сред обикновените соколари битува изразът "като сляпа тазъй". Така казват
не само на необучена за лов хрътка, но и на работно куче. Дълго време, работейки в екип по двойки, кучето и ловната птица стават надеждни партньори. Понякога такъв съюз се нарушава от гибелта или отлитането на сокола, самотната хрътка в началото се устремява след заека, като от време на време за миг поглежда към небето, търсейки крилатия си приятел. Често така кучето изпуска дивеча, сякаш гони на сляпо. Тогава на помощ трябва да дойде ловецът.
 
Днес в Туркменистан древната традиция за лов с хрътки и хищни птици преживява нов разцвет и е показател за материално благополучие и духовно възраждане на страната.
Съчетанието между заможност и морални качества е главното условие за появата на нови привърженици на древното общуване с дивата природа.
А. Ейбердиев - председателят на Националното общество на соколарите на Туркмения  - казва: "Древната културата на лова с хищни пернати е живата памет на нашите предци, които  в продължение на хилядолетия са спазвали духовно-нравствените условия за мирно съществуване с околния свят."
Към Националното общество на соколарите на Туркмения е разкрита и специална секция "Тазъй".

Разказахме ви за туркменската хрътка тазъй и за традицията за лов със соколи и хрътки на 29.01.2006 в предаването "Внимание: животни!" по ДАРИК радио.
Използвани са материали от бр. 10/2005 на списание "Български ловецЪ".  Серията туркменски соколарски разкази е публикувана със съдействието на
г-н П
aвел Якимов – председател на Българската асоциация за запазване за грабливите птици. 

dogbg.net 2006
 

 

 

 Разказахме ви...

2 УЕЛШ ПЕМБРОК КОРГИ - любимците на британската кралица
2010.11.29

2 КЕРИ БЛУ ТЕРИЕР - дружелюбен поздрав от ИРЛАНДИЯ
2009.09.11

2 ЧИХУАХУА – най-малките знаменитости сред кучетата
2009.02.12

2 ТОСА ИНУ - четириногите японски бойци СУМО
2009.01.15

2 ТАЙЛАНДСКИ РИДЖБЕК - екзотика от Източен TАЙЛАНД
2008.11.04

2 ХОКАЙДО ИНУ - накратко за едно от най-смелите кучета в света!
2008.10.23

2 НЮФАУНДЛЕНД - смелият воден спасител на Северния Атлантик
2008.08.28

2 СТАРОАНГЛИЙСКА ОВЧАРКА (БОБТЕЙЛ) - усмихни му се!
2008.04.17

2 ЗВЕЗДИТЕ на IDITAROD Sled Dog Race
Състезанието през 2008 по Радио СТАРА ЗАГОРА

2008.04.02

2 СЮЗЪН БЪТЧЪР - желязната лейди на IDITAROD Sled Dog Race
2008.04.02

2 РЕТРИВЪРЪТ от залива ЧЕСАПИЙК
2007.12.20

2 РУСКАТА ХРЪТКА БОРЗОЙ – елегантният аристократ
История на породата

2007.07.27

2 ЯГД ТЕРИЕРИТЕ - смели и интересни - по Радио СТАРА ЗАГОРА
2007.04.19

2 ШАПЕНДОА - овчарското куче от холандските необработваеми земи
2006.07.05

2 СМЕЛИТЕ ловци на мечки от КАРЕЛИЯ
2006.05.29

2 Възстановената порода Old English Bulldog - истинското куче за битки с бикове и мечки
2006.02.13

2 УНГАРСКОТО ПУЛИ - неуморимото куче с прическа стил Боб Марли
2006.02.07

2 Хрътката ТАЗЪЙ и древните традиции на лова със соколи и хрътки в Туркмения
2006.02.02

2 АВСТРАЛИЙСКОТО КЕЛПИ - необикновеният наследник на дивото куче динго и шотландското коли
2006.01.18

2 Малката ПИРЕНЕЙСКА ОВЧАРКА
2005.12.15

2 Изюбърът - благородният елен на Източен Сибир
2005.06.14

2 ПИРЕНЕЙСКОТО ПЛАНИНСКО КУЧЕ - частица от древна Азия в сърцето на Европа
2005.03.09

2 ЛАСА АПСО – свещенните кучета на Тибет
2005.01.10

2 Пудели, пудели!!!
2005.01.03

2 ОКЕАНАРИУМЪТ в Лисабон, Португалия
2004.12.31