Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Любопитно

2 Малкият БОРДЪР ТЕРИЕР - доброжелателен, смел и енергичен!
2008.02.18

Съхранил и днес естествения си вид, недокоснат от вредни развъдни експерименти, със здрава структура на тялото, жив и подвижен характер – така описват бордър териера, който
е широко разпространен във Великобритания, но сравнително отскоро започва да става популярен и в други страни извън кръга на тесните специалисти – ловци  на лисици.
Истинският бордър териер ще завладее сърцето ви, без да изисква постоянно специално внимание.
В неповторимата му външност
най-напред ще забележите своеoбразната му главица, напомняща за главата на видра, с леко плосък череп, добре оформената тъпа муцунка и меки линии на тялото.
Очите му са с цвят на тъмен лешник, а в тях винаги блести радост и интелигентност.
Сравнително късата му опашка е дебела в основата и постепенно леко изтънява към върха. В движенията му се наблюдава необичайна комбинация на известна импулсивност и в същото време плавност, която превръща малкото гъвкава и подвижно куче в истински работен териер. Но никога не можете да видите в него нищо грубо – това противоречи на неговата външност и душа. Бордър териерът обединява в себе си първобитната твърдост на грубокосместото немско ловно куче и собствена уникална и хармонична подвижност.
В изражението и външноста му има чар и младежко излъчване.

Казано накратко, бордър териерът притежава качества, благодарение на които, без да полага никакви специални усилия, заема своето особено място в многообразното семейство на териерите.ИСТОРИЯ на ПОРОДАТА
Родина на бордър териерите са недокоснатите от цивилизацията скалисти хълмове и планини на графствата Нортъмбърланд и Роксбъргшир на границата между Англия и Шотландия. Кучета от типа на бордър териерите са известни по тези места още от края на 18 век така, че бордър териерът по право може да се счита за една от най-старите работни породи кучета на Великобритания.
Без съмнение тези кучета са роднини на 2 други породи териери от същия регион: бедлингтън териер и дънди даймънд териер. И трите породи произхождат от териерите, развъждани от суровите местни жители, избрали за свой дом толкова неприветливите погранични територии. В онези времена фермерите, ловците и пастирите се нуждаели от точно такъв помощник като бордър териера – смел, ловък, издръжлив и непретенциозен. Своето име и стандарт този малък териер
е получил благодарение на ентусиастите, започнали развъждането му: семействата Робсън, Дод и Добсън. За малко повече от 3 века развитие породата не се е променила на външен вид и не е загубила нищо от своите работни качества, с което печели все повече приятели в цял свят.
 
Бордър териерът се използва за лов на лисици – точно за тази цел е р
азвъждан първоначало в областта Бордър Кънтри (border на английски означава граница). Така, че малкият смел териер дължи името си именно на тази погранична област и има славата на жизнерадостен, но не и шумен домашен любимец. Бордър териерът е развъждан най-вече в окръзите Райдуотър, Норт Тайн и Кокет с тяхните кафеникави фермерски земи и ливади като тези на снимката отляво. Там за лов с коне се търсели бързоноги териери, понасящи с лекота лошото време, които могат да съпровождат на големи разстояния глутниците фоксхаунди и отерхаунди. Териерите трябвало да умеят добре да се разбират с представителите на други породи кучета и да притежават достатъчно силно развит ловен инстинкт и злоба, за да могат да се справят с лисицата или с видрата във водата. Гръдният кош на бордър териера трябвало да може да бъде обхванат
от 2 мъжки длани (ни повече, ни по-малко!)
, за да може без усилия да влиза в тесните дупки на рижия дивеч, който преследва. Тази големина на кучетата била решаваща за ловците в Бордър Кънтри – тя и днес е задължителен елемент от стандарта на породата. Друго задължително изискване към бордър териера било той да може да следва конете по време на лов т.е. късите крайници са недопустими.
За произхода на бордър териерите
Ан – Розлин Уилямс цитира откъс от книгата The Dogs of The British Isles (1872): „... в онези времена (края на 18 век - около 1790 г.) в Бордър Кънтри имаше и друга порода, подобна на истинските „пипер-с-горчица” териери. Тя вече не съществува. Приличала на дъдни териерите с дълги крайници, но с по-късо тяло и, като цяло, с по-малка глава, с абсолютно същия цвят козина, тяло, глава и крака като на истинските териери „пипер-с-горчица”... Тези териери работели заедно с бордър фокс хаундите т.е. кучетата за лов на лисици. Развъждали ги, за да изминават дълги разстояния, следвайки конете, и да могат светкавично да хващат лисиците по хълмовете. А за това им били необходими издръжливост и сила.”

Планомерното развитие на породата започва именно заради лова на лисици с глутници кучета в пл
анините на Бордър Кънтри. Много поколения наред едни и същи семейства се занимават единствено с развъждането на бордър териери. Първоначално дори ги наричали с имената на районите или семействата, които ги отглеждат. Джейкъб Робсън пише през 1896 г.: „Тези териери са се запазили в пограничния район много дълго време, а името „бордър териер” им е дадено
също доста отдавна заради ограничената област, в която са развъждани на границата между Англия и Шотландия. Развъждани са винаги само заради работните им качества и са използвани заедно с бордър фокс хаундите и норт тайн фокс хаундите. Когато живееше в Източен Кайдлър (около 1859 - 1860), баща ми притежаваше няколко висококачествени представители на породата.”
Едва около 1880 г. бордър териерът  получава своето днешно име.
Но развъдчиците на тези толкова специфични кучета съвсем не бързали да встъпят в Британския
Kennel Club защото се опасявали, че типичните качества на териерите няма да предизвикат интерес у другите развъдчици. За щастие опасенията им не се оправдават. И днес всички развъдчици на бордър териерите се стремят единствено към запазването на характерните признаци на тези работни териери.

 
За първи път бордър териери са показани на изложби на кучета през
70-те и 80-те години на 19 век.
Особено успешно е участието им в изложбата в Белингъм, но, за съжаление, данните от този период са много малко. Първият представител на породата е регистриран от Британския
Kennel Club през 1913 г. в категорията „Any Breed or Variety of British, Colonial, or Foreign Dog - Not Classified". Според Ан Рослин-Уилямс за 7 години от 1912 до 1919 г. общо са регистрирани 141 кучета.
На 24.06.1920 г. група ентусиасти се събират в Хейуик, за да създадат клуб на породата Border Terrier Club ( www.theborderterrierclub.co.uk ). Любопитното е, че основателите на клуба са всъщност внуците на джентълмените, които са основоположници на развъждането на тази порода териери: Джон и Джейкъб Робсън и Джон Дод, а брат му Джаспър Дод е избран за президент на клуба. И когато Британският
Kennel Club регистрира новата порода, клубът на любителите на бордър териера вече има 121 членове.Като цяло бордър териерът е сред кучетата, които се отглеждат без особени трудности – малките му размери (височина при холката 28 до
31 см и тегло от 5 до 7 кг), удобната за поддръжка козина, дружелюбието и отличното му здраве го правят желан приятел на всички членове на семейството. Той е подходящ за любители на кучета, които обичат дългите разходки сред гори и поля.

Бордърите са много внимателни, доброжелателни и привързани към семейството си кучета, разбират се прекрасно с всички, включително и с деца. Необходим им е контакт с „глутницата” им т.е. със семейството и, по възможност, общуване с други породи кучета. Така те се чувстват най-добре.
Бордър териерите имат изключително добро здраве, няма и някакви типични заболявания,
към които да имат склонност.
Затова и кучетата, и собствениците им се радват на дълголетието на представителите на тази порода: от 15 до 18 години. Така, че ако сте избрали да си вземете бордър териер, трябва
да имате предвид, че това ще е дългогодишна взаимна любов:)

За тези съвременни „любителите” на кучетата, които често обичат да сменят породата, за да „опитат как е”, бордър териерът е възможно най-неподходящото куче!За бордърите е типична дебелата кожа и гъстата, плътно прилягаща козина, предпазваща кучето от лошо време.
Окраската на козината им може да бъде рижа, пшенична, сива (гризли)
с подпали или синя с подпали.
Кученцата се раждат доста по-тъмни, а типичната им окраска се оформя на около 6-месечна възраст. Черният
и
 кафявият цвят е забранен. Грижите за козината на бордър териера никак не са сложни: необходимо е само отвреме-навреме (най-добре веднъж седмично) да се почиства (оскубва) с ръка твърдата козина и подкосъм. Никога не се подстригват.

Чудесното е, че тези чаровни кучета продължават активно да се използват за това, за което са създадени
- за лов на лисици не само във Великобритания, но и в Скандинавия и Германия.
Но все пак днес бордър териерът не е само ловец. Благодарение на своите забележителни способности - лесно се поддава на обучение, истински териерски темперамент, остър ум и сговорчив характер - той с лекота се превръща в прекрасен състезател по аджилити, участва в изложби по красота и е много симпатичен и енергичен
домашен любимец!С това със сигурност е съгласна и Нейно Величество кралицата на Холандия Беатрикс, която притежава няколко кучета от тази порода:)
              
                                  
                                      dogbg.net 2008


С удоволствие посвещаваме тази статия на бордър териера РЕМУ и неговата собственичка г-жа Катерине Хаатая.
Б
лагодарим на Рему за подсказана ни от забавното му и колоритно излъчване чудесна идея да представим неговата старинна порода!
 

Още информация за бордър териерите можете да откриете в подбраните от нас линкове в "Интересни адреси на породи А - И" в секцията "Links".
 

 

 Любопитно

2 КАНАДСКО ЕСКИМОСКО КУЧЕ - една древна приказка с модерно продължение в стил Ханс Кристиян Андресен
2012.01.04

2 СПИНОНЕ ИТАЛИАНО - спокойствието на универсалния ловец
2010.08.27

2 МИНИ ФОКСИ - колко мъничък може да бъде един фокс териер?
2010.07.16

2 СЕГУДЖО ИТАЛИАНО - съвременният наследник на старинна порода гончета
2010.07.02

2 ХЪНТАУЕЙ - елате в НОВА ЗЕЛАНДИЯ, за да го видите!
2010.03.26

2 Африканските ловци БАСЕНДЖИ днес
2010.03.12

2 БАСЕНДЖИ - пазителите на Черното злато на АФРИКА
2010.03.12

2 ШИБА ИНУ - древни и модерни приключения на малкото куче от японската широколистна гора
2010.02.04

2 ШИБА ИНУ днес - в целия си блясък
2010.02.04

2 ЕРАТА на космическите полети на КУЧЕТАТА
2009.05.12

2 ДЖОН ГРОУГАН - авторът на романа "МАРЛИ & аз" - за книгата, филма и обратите на съдбата на кучетата в тях
2009.04.27

2 КНИГАТА "МАРЛИ & аз" - ОРИГИНАЛЪТ за живота и любовта с най-лошото куче в света
2009.04.17

2 Лабрадорът КЛАЙД - запознайте се със звездата на "МАРЛИ & Аз"
2009.03.22

2 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата
2009.03.09

2 АЛЯСКИ КЛИЙ КАЙ - хъски в МИНИАТЮРА!
2008.12.27

2 ПЛОТ ХАУНД - чистокръвният американски ловец на едър дивеч
2008.09.22

2 ПЕРУАНСКАTA ОРХИДЕЯ НА ИНКИТЕ - екзотика от Южна Америка
2008.07.25

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част І)
2008.03.27

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част ІІ)
Кучетата зад екранния герой

2008.03.26

2 Малкият БОРДЪР ТЕРИЕР - доброжелателен, смел и енергичен!
2008.02.18

2 ИРЛАНДСКИЯТ СЕТЪР - чар и ловни умения в червено
2007.10.02

2 МАДОНАТА с бекасината
2007.04.20

2 ХРЪТКАТА от Ибиса - древният и загадъчен ловец на зайци
PODENCO Ibisenco

2007.03.26

2 Westminster Kennel Club Dog Show - най-престижната изложба за кучета в САЩ
2007.02.21

2 Свети ХУБЕРТ - когато историята се превръща в легенда
2006.11.18

2 МOПС - симпатичен, намръщен, мързелив и обичлив!:-))
2006.07.24

2 Ка де Бо - екзотичните бойци от о. Майорка
2006.07.17

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част I)
2005.10.06

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част II)
2005.10.06

2 КООКАБУРА
За една интересна птица и за колекция от сребърни монети

2005.07.23

2 Характерът на дого аржентино
2005.06.14

2 АЛЯСКОТО ХЪСКИ - господарят на IDITAROD
Oписание и произход

2005.03.22

2 Ловните оръжия с късо и дълго острие през Средновековието и в наши дни
2005.02.01

2 АМЕРИКАНСКИЯТ БУЛДОГ БЪД – кучето, прекосило САЩ с кола!
2005.01.12

2 Списанията за кучета по света
2004.06.10

2 Уейн Джон или какво свързва Ванкувър с Казанлък
2004.05.26

2 Философия на стандарта на породата КАНЕ КОРСО
2004.04.26

2 INTERZOO 2004 - световното изложение за домашни любимци
2004.04.08

2 Андалуска седмица на полевите изпитания 2004
2004.03.31

2 Кучетата - водачи на слепи хора (Част II)
2004.02.14

2 Kучета - водачи на слепи хора (Част I)
2004.02.14