Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Роднините

2 ИВИЧЕСТ ЧАКАЛ - още един необичен роднина на кучетата
Mamallia / Carnivoria / Canidae / Canis / Canis adustus

2008.10.20

Обикновено описват чакала като малък боклучия, който се храни с мърша или с остатъци от храна в близост до човешки селища. Но той е и чудесен ловец, който се храни с убитата от него плячка. Често е набеждаван за вредител, особено от фермери, които търпят загуби от набезите му
и го преследват безмилостно. Но е факт, че чакалите са сред малкото хищници, които успяват да се пригодят към живот в съседство с човека и можете да ги видите спокойно да обикалят около кофи за смет в покрайнините на градове, градчета и селца...



Нa суахили той е sweha miraba, на африкаанс - grysjakkal или witkwasjakkal. Зоолозите различават негови 6 подвида. За първи път е описан през 1847 г. Наричат го ИВИЧЕСТ ЧАКАЛ заради характерните черно-бели ивици козина отстрани на тялото му сякаш с обърната посока на козината. При някои чакали тези ивици са по-силно изразени, при други – съвсем слабо. Може би това е един от признаците, по които се отличават подвидовете ивичести чакали.



Ивичестият чакал
Canis adustus обитава Западна, Централна и североизточните части на Южна Африка - Ботсвана и Мозамбик, както и части от Ангола, Зимбабве, Замбия, Кения, Сомалия, Танзания и Уганда. Това е най-обширният ареал на разпространение в сравнение с тези на другите видове чакали по най-красивите места на Черния континент в саваната и сред редки гори.
По-дребен на ръст от хиената, ивичестият чакал е с дължина на тялото около 70-80 см, дълга опашка (30-40 см) и височина при раменете 40 – 50 см. Тежи между 7 и 12 кг като женските представители на вида са значително по-дребни от мъжките. На външност са подобни на другите чакали, но не са с толкова остра муцуна и имат по-закръглени в горната им част уши.



Ивичестият чакал е най-вече нощно животно за разлика от другите видове чакали, които не се безпокоят от дневната светлина. Въпреки това най-хубавите негови снимки, които открихме, са правени през деня:) Освен, че се храни с мърша, той ловува на дребни бозайници като зайци, гризачи и малки антилопи, а понякога напада и млади газели. Част от менюто му са и змиите, някои насекоми и разнообразни плодове. Предпочита по-скоро свежа храна.
Чакалът Canis adustus е сред моногамните представители на семейство Canidae. Двойките, които се образуват, са за цял живот. Те задължително маркират (с урина) територията, на която живеят. Двойката чакали често ловуват заедно, с което увеличават значително шансовете си за успех при търсене на прехрана. Най-големите им врагове са леопардите, а малките им са застрашени и от нападения на змии и орли. Въпреки това често се случва ивичестите чакали да следват в лова леопардите и да се възползват от остатъците от плячката им. Според някои учени този вид чакал никога не напада плячка, която е по-голяма от него.
Размножителният период на и
вичестия чакал е веднъж в година и съвпада с дъждовния период. Бременността трае 57 – 60 дни. Раждат се от 2 до 6 малки. Те идват на бял свят обикновено в бърлоги, които
са изоставени леговища на мравояди или стари термитници.
За мъничките чакалчета се грижи не само майката, но и по-големите им братя и сестри докато бащата (или двамата родители) ловуват, за да им осигурят храна. На около 2 седмици започват да ядат месо, но майката продължава да ги кърми до 10-седмична възраст. В случай на опасност майката може да премести малките в други леговище.
Когато навършат 3-4 месеца, чакалчетата започват да откриват света наоколо и да се учат да ловуват като постепенно се отдалечават все повече от дома. Те остават под закрилата на родителите си до 8-месечна възраст, като до навършването на 11 месеца повечето от тях напускат семейството си, за да потърсят нови територии. Някои остават при родителите си чак докато станат на 2 години като помагат в отглеждането на по-малките си братя и сестри. Живеят средно около
12 години.
Ивичестите чакали са разговорливи животни – те ръмжат, когато се чувстват застрашени и лаят високо и гръмко, когато търсят контакт със себеподобни. Понякога джафкат, а понякога издават и звуци, подобни на зова на бухала. Но, за разлика от другите чакали, не вият.



ЗАПЛАХА?
Чакалите са преносителите на бяс
, а социалният им начин на живот улеснява разпространението на заразата. Според много изследвания чакалите са отговорни за огромен процент (до 30 %) от документираните случаи на бяс в Африка. За съжаление, те са преносители и на вируса на
парвовирозата – болест, която поразява и африканските лъвове, и дивите кучета, и така се пренася върху домашните животни. Това е още една причина чакалите да бъдат систематично избивани.
Ивичестият чакал е включен в световната Червена книга, но засега популацията му е стабилна.

                                       dogbg.net 2008
 

 

 Роднините

2 CANIS DIRUS - накратко за най-големия изчезнал вълк на Земята
Mammalia / Carniovira / Canidae / Canis/Canis dirus

2009.12.29

2 БЛЕДАТА ЛИСИЦА - скрита в самото сърце на Африка
Mamallia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes pallida

2009.11.26

2 БЕНГАЛСКА ЛИСИЦА - просто още един роднина на вашето куче
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes bengalensis

2009.04.19

2 ТИБЕТСКАTA ЛИСИЦА - мистична и мъдра
Mamallia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes ferrilata

2008.11.18

2 ИВИЧЕСТ ЧАКАЛ - още един необичен роднина на кучетата
Mamallia / Carnivoria / Canidae / Canis / Canis adustus

2008.10.20

2 ЛИСИЦАТА ДЖУДЖЕ на Северна АМЕРИКА
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes macrotis

2008.05.07

2 ЕТИОПСКИЯТ ВЪЛК - единственият вълк в АФРИКА
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis / Canis simensis

2008.04.07

2 СИВАТА ЛИСИЦА на Америка
Mammmalia / Carnivora / Canidae / Urocyon cinereoargenteus

2007.12.06

2 ДИВОТО КУЧЕ ДИНГО - една от загадките на АВСТРАЛИЯ
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis / Canis familiaris dingo

2007.05.14

2 ПОЛЯРНАТА ЛИСИЦА - красива, различна и все пак роднина:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Alopex / Alopex lagopus

2006.12.05

2 РИЖАТА ЛИСИЦА - истинската хитрост и ловкост от приказките
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes vulpes

2006.09.17

2 ЧАКАЛЪТ - ловък и нахален
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis aureus

2006.09.10

2 ВЪЛКЪТ - легендарният и реален хищник
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis lupus

2006.09.02

2 ЧЕРВЕНИЯТ ВЪЛК - съчетание от вълк, лисица и чакал
Mammalia / Carnivora / Canidae / Cuon alpinus

2006.08.25

2 ГРИВЕСТИЯТ ВЪЛК - почти лисица с дълги, стройни крака:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Chrysocyon brachyurus

2006.08.24

2 ХИЕНОВИДНОТО КУЧЕ - почти вълк с екстравагантна козина
Mammalia / Carnivora / Canidae / Lycaon pictus

2006.08.17

2 Зоо класификация на семейство CANIDAE
2006.08.17

2 Роднините на домашните кучета - семейство CANIDAE
Mammalia / Carnivora / Canidae

2006.08.10

2 МАЙКОНГ - лисицата от саваните на Южна Америка
Mammalia / Carnivora / Canidae / Cerdocyon thous

2006.08.10

2 КОЙОТЪТ - прерийният вълк на Северна Америка
Mammalia / Carnivora / Canidae / Canis latrans

2006.08.09

2 Малката лисичка КОРСАК
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes corsak

2006.08.09

2 Дългоушкото ФЕНЕК - една малка лисичка с голеееми уши:)
Mammalia / Carnivora / Canidae / Vulpes / Vulpes zerda

2006.03.06