Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Ветеринар

2 Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата
2006.11.14

Една тема ни вълнува от доста време:
как кучетата се разболяват от ставен или мускулен ревматизъм.
И макар, че ветеринарните лекари ни обясниха, че това не е заболяване, а състояния, решихме, че е важно да научим повече за този проблем.
За наше съжаление ветеринарните лекари само потвърдиха нашите наблюдения и убеждението, че лошото, н
eправилното, небрежното отношение на собствениците към кучетата им най-често е в основата на тези толкова болезнени за животинките състояния. Доста такива случаи срещаме... И днес пред очите ни е женският ротвайлер Зара, който плачеше като дете от болки и трябваше да я носят на ръце, за да излезе навън. При нея тежък конфликт с хазяина бе принудил  собствениците да я настанят в началото на зимата на балкона в панелния блок в кв. "Мусагеница" - нещо, което за малко не обездвижи изцяло кучето. Сега тя е добре - след продължително лечение с човешки медикаменти Зара живее на топло далеч от тук. Публикуваме тази статия, написана специално по наша молба от лекарите на ветеринарна клиника "VIVAVET", за да предпазим други кучета от това толкова тежко и болезнено заболяване - ревматизма! Четете внимателно...
От екипа на
dogbg.net


РЕВМАТИЗМЪТ е състояние, което засяга ставите и мускулите, протича с болки, провокиращи се от външните атмосферни условия. Предпоставка за проявата на клиничните признаци на ревматизъм е нарушен метаболизъм, начина на живот, възрастта. По-често се среща при домашно отглежданите кучета, по-рядко при тези, живеещи на двора. Болката обикновено настъпва внезапно. Животното има вял вид, движенията са забавени, внимателни. Докосване до болното място е неприятно и животното реагира.
ПРИ СТАВНИЯ РЕВМАТИЗЪМ се засягат най-вече коленните, карпалните и скакателните стави.
Има куцота и болка при придвижване. Апетитът е намален или липсва. Телесната температура може да е повишена, понякога дори до 40-41°С. Състоянието е хронично и обикновено е с неблагоприятна прогноза. Дегенеративните изменения в ставите започват с повреждане на хрущяла и синовиалната капсула, което с времето се усилва и разпространява по останалите части на ставата, костите, връзките, фиброзната капсула -до пълно деформиране на ставата и загуба на функцията и - напълно или частично. Разделянето на артрозите на първични и вторични е етиологически обусловено. Първичните се срещат повече при по-старите животни. Вторичните артрози възникват в резултат на нарушения в механиката на ставата - заради претоварване в отделните участъци на хрущяла и се срещат при животните от всички възрасти. Тези изменения с времето прогресират. Ставният хрущял губи еластичност. Продуктите от разпада на хрущяла повреждат синовиалната капсула, в резултат на което тя се удебелява и престава да изпълнява своите защитни функции. До момента на проявление на клиничните признаци, структурата на хрущяла вече е силно увредена.
МУСКУЛНИЯТ РЕВМАТИЗЪМ засяга отделни мускулни групи - в поясната област или на крайниците. Мускулите са топли и стегнати. Кожата над тях е отекла и едематизирана. Животните показват схванат вървеж. Първичните миопатии възникват в резултат на автоимунни заболявания. Вторичните се наблюдават във връзка с предозирането на глюкокортикоиди, при хипотиреоза, а също при травми, неврогенни или съдови увреждания.
На страдащите от ревматизъм животни е необходимо да се осигури топло помещение, мека постеля и подходяща диета - богата на алкални вещества и бедна на готварска сол.
При острите случаи се назначават нестероидни противовъзпалителни средства. Могат да се прилагат компреси или втриване на камфоро-салицилови мази. Необходимо е включването в храната и на специални добавки, показани при тези случаи. Например съдържащи глюкозамин - натурален продукт, който е основна градивна съставка на хрущялите. Глюкозаминът помага изключително при остеоартрити и артралгии при кучетата и идеално допълва лечението с нестероидни противовъзпалителни средства.

Д-р Д. Василева,  д-р Д. Полендаков
Ветеринарна клиника "VIVAVET" - Бургас

Екипът ни изказва специална благодарност на д-р Василева и д-р Полендаков за подготвената статия за ставния и кускулен ревматизъм при кучетата - тема, която ни бе подсказана от доста мрачни случаи, на които станахме свидетели.  Надяваме се, че тази статия ще е полезна за собствениците на кучетата, които, за съжаление, с действията си (или по-скоро с бездействието си) са предизвикали това тежко заболяване у домашните си любимци!
 

Координатите на ветеринарната клиника "VIVAVET" в гр. Бургас ще намерите в същата секция във "Ветеринарни клиники и кабинети".
Можете да посетите и адреса на клиниката в
Internet: www.vivavet.net


                                                
                                             dogbg.net 2006

 

 

 Ветеринар

2 ДЕНОНОЩНИ ветеринарни клиники и кабинети
2013.05.09

2 ВЕТЕРИНАРНИ клиники и кабинети
2012.08.23

2 НОВОЗЕЛАНДСКАТА ЗЕЛЕНОУСТА МИДА – решение от Природата срещу артритните заболявания и ставни проблеми
2012.03.25

2 ADVANTIX® Spot-on на BAYER: защитете любимото си куче от външни паразити
2009.04.07

2 ВЕТЕРИНАРНИ АПТЕКИ
2008.11.06

2 Ставен и мускулен ревматизъм при кучетата
2006.11.14

2 IRISH BLUE CROSS - ветеринарните лекари на Ирландия, обединени от благотворителността
2006.10.05

2 ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ЗДРАВИТЕ ЗЪБИ и венци на вашето куче!
2006.06.24

2 Кучета и котки вегетерианци - ЗА или ПРОТИВ
2006.05.18

2 BAYER представя DRONTAL Plus Flavour с вкус на говеждо
2006.01.20

2 Какво да правим с домашните любимци, ако чакаме бебе?
2005.11.06

2 Митове, легенди, основни термини и още нещо
2004.05.05

2 Храненето на кучета, предназначени за работа и в състояние на стрес
2004.04.23

2 Храненето на кучета и котки през "третата възраст"
2004.04.10

2 Храненето на кучета и котки, завършили растежа си
2004.03.23

2 Хранене на бременни и кърмещи кучета
2004.03.19

2 Храненето на малките кученца
2004.03.18

2 Фабрично произведените храни
2004.03.12

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 1
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 2
2004.03.11

2 Билкова аптека за Вашето куче - част 3
2004.03.11