Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Организации

2 Британският The KENNEL Club или откъде започва световната организирана кинология
2007.02.19

Средата на 19 век е време на проспериращи и разполагащи с много свободно време викторианци, споделящи общата страст към изложби и „поучителни забавления”. Железницата обхваща цяла Великобритания и улеснява събирането на хора със сходни интереси от всички краища на страната. 
 
И така през 1851 г. в Лондонския
Crystal Palace се провежда първата голяма изложба на кучета. През следващите няколко години на различни места се правят още доста малки и сравнително големи изложби. Първата по-значителна организирана изложба на кучета извън Лондон се е състояла на 28 и 29 юни 1859 г. в Town Hall в Нюкасъл на Тайн. Тя се провежда по предложение на г-н Брайлсфорд от господата Шортхаус и Пейдж. В по един състезателен клас за порода участват 60 пойнтера и сетъра. Не са запазени почти никакви данни за кучетата в първите изложби, с изключение на тези от по-известни развъдници. Справка в стар изложбен каталог от средата на 19 век съобщава, че за първото място в изложбата са се състезавали кучето Спот на г-н Мюрел и кучето Венус на г-н Браун, а голямата награда е сумата от 22 шилинга.
Около 1870 г. вече било ясно, че е абсолютно необходимо да се създаде контролен орган, който да регулира дейността на любителите на кучетата. През същата година г-н С.Е.Шърли – депутат в Парламента от Уоруикшир - свиква Националния комитет на киноложките клубове. В резултат от тази среща на 04.04.1873 г. дванадесет джентълмена се събират в имението „Албърт” на улица „Виктория” в Лондон и основават британския
Kennel Club – събитие, което бележи началото на организираната кинология по света.
На рисунката отдолу виждате сградата на организацията в този период.

Една от първите задачи на новосъздадения
Kennel Club е съставянето на Племенна книга. Нейното първо издание събира записите от изложбите от 1859 до 1873 г. Издателят Франк Пиърс е син на преподобния Томас Пиърс – създател на един от най-известните развъдници по това време „Idstone”. През същата година е уточнен и календарът на изложбите на The Kennel Club за следващите 10 години – по две всяка година.
Друга очевидно важна задача била да се създаде някаква система за имената на кучетата
, за да се избягват неприятно често повтарящите се Spot, Bob, Bang, Jet, Nettle, Vic – имена на кучета, за които не се знае нищо друго. През 1880 г. Комитетът представя система за „универсална регистрация”, която първоначално среща много силен отпор. Но нейните предимства при записването на кучетата в Племенната книга били очевидни и бързо са оценени от любителите – кинолози. Всъщност регистрацията на кучета през 1880 г. не е нищо друго, освен вписване на имената им, за да се избегне дублиране. На родословието все още не се придавало голямо значение – то служело единствено като помощно средство за идентификация на по-късен етап.
До края на 19 век Комитетът (върховният управляващ орган на британския
Kennel Club) въвежда много нови правила и наредби, които бързо се възприемат и от новосъздаващите се киноложки клубове в задморските територии на Британската империя. В резултат на сполучливата уредба на провеждането на изложбите на кучета още в края на века не само половината от изложителите са жени, но редовни участници в тези прояви стават лично членовете на кралското семейство. Престолонаследникът Негово Височество принцът на Уелс е верен поддръжник на тенденцията за забраната на купирането на ушите на кучето и от 09.04.1898 г. участието на такива кучета в изложбите на Kennel Club е забранено!

Още през 1900 г. в цяла Великобритания са проведени близо 30 изложби на кучета, като малките неформални изложби по места печелят все по-голяма популярност. Политиката на Комитета е да сведе до минимум забраните и ограниченията при провеждането на различни киноложки прояви и броят на „признатите”, „лицензираните” или „одобрените” изложби и състезания, организирани съгласно правилата на
The Kennel Club, бързо се увеличава. Тази тенденция продължава и днес – през 2004 година са издадени 3926 лиценза за провеждането на различни киноложки прояви – 1048 от тях за изложби на кучета.
Броят на регистрираните в Kennel Club кучета също се увеличава с изключителна бързина през годините – знак за постоянно нарастващия интерес към чистокръвните кучета – към тяхното отглеждане, представяне на изложби и състезания. Същевременно расте и търсенето на чистокръвни кучета за домашни любимци. Така се стига до невероятните цифри от по 280 000 нови вписвания годишно в Племенната книга на британския Kennel Club. Системата на регистрации е компютъризирана още през 1981 г.
Днес базата данни на най-старата киноложка организация в света съдържа имената и данни за родословията на над 6 милиона кучета!

Въпреки, че основната цел на
The Kennel Club е свързана с развъждането и отглеждането на чистопородните кучета и участията им в изложби и състезания, клубът винаги защитава и интересите на кучетата и техните отговорни собственици срещу различни законодателни инициативи, насочени против тях, независимо дали кучетата са регистрира ни или не в британския Kennel Club.

Структурата на организацията продължава да се разширява:
През 1985 г. е основан
The Young Kennel Club, обединяващ младите любители на кучетата от 6 до 24-годишна възраст. През същата година е създаден и благотворителният фонд The Kennel Club Charitable Trust, чиято цел е да спонсорира различни проекти, свързани с кучетата като осиновяването на бездомни и „пенсионирани” кучета и научно-изследователски проекти за вродени, наследствени и други заболявания.

За своите над 130 години съществуване британският Kennel Club е изминал дълъг път на развитие. Днес неговата дейност обхваща и елементи, които не е било възможно да бъдат предвидени от дванадесетте джентълмени, основали клуба в едно лондонско имение. Но както и тогава, така и сега най-старата киноложка организация поставя на първо място добруването на кучетата и поддържа най-високите стандарти относно отглеждането на чистокръвни кучета в света.

The Kennel Club в Internet
www.the-kennel-club.org.uk
е адресът на най-авторитетната британска киноложка организация. Както повечето сайтове на сходни организации във Великобритания и този сайт не се отличава с кой знае колко сложен дизайн, но пък предлага интересна и винаги актуална информация за британската организирана кинология.

                                    dogbg.net 2007

 

 

 Организации

2 Британският The KENNEL Club или откъде започва световната организирана кинология
2007.02.19

2 The Kennel Club of India - с елегантен реверанс към британското колониално минало
2006.10.02

2 Швейцарската киноложка асоциация - 70 000 любители на кучетата под един покрив :))
2005.12.01

2 Естонският киноложки съюз - на кръстопътя между Скандинавия, Балтика и Русия
2005.04.01

2 Water Education and Training Dog Obedience Group (WET DOG)
2005.03.07

2 Canine Companions for Independence (CCI)
2005.02.16

2 United Kennel Club
2004.12.13

2 Pets As Therapy (PAT)
2004.12.10

2 Австрийският киноложки съюз
2004.11.20

2 Бразилската киноложка федерация
2004.11.15

2 Историята на FCI
2004.11.03

2 Хърватският киноложки съюз
2004.11.03