Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Организации

2 The Kennel Club of India - с елегантен реверанс към британското колониално минало
2006.10.02

The Kennel Club of India е основан от британци през 1896 г. под името North India Kennel Association. През 1900 г. асоциaцията е приета за филиал на Kennel Club London. За 12 години новосъздадената киноложка организация на „перлата в короната” на Британската империя променя още 2 пъти името си: през 1908 г. - на Indian Kennel Association, а през 1926 г. – на Kennel Club of India. Това е и името, което организацията запазва до днес.
Първите правилници на Kennel Club of India влизат в сила през 1929 г. В онези дни в организацията (напълно логично) членуват единствено европейци. Изключението са само шепа местни принцове и владетели. Асоциацията на любителите на кучетата се ползва от изключителната привилегия неин президент да е лично вицекралят на Индия. Тази традиция продължава до 1948 г. като председател е Генералният губернатор на Индия.
След обявяването на независимостта, Kennel Club of India взима особено решение – един реверанс към колониалното минало, когато кралски особи са председателствали организацията: от тогава до днес Kennel Club of India има не само председател, а и почетен патрон. Всъщност това решение е одобрено на най-високо държавно ниво – след оттеглянето на Генералния губернатор лично президентът на новата Република Индия Джавахарлал Неру любезно се съгласява бившият вече губернатор да остане почетен патрон на организацията.
Тази традиция продължава и днес.

Но да се върнем отново малко по-назад във времето – през 1926 г.
На Генералната асамблея на организацията, когато тя получава и днешното си име, махараджата на Патиала и махараджата на Джинд са избрани за заместник – председатели на Kennel Club of India – постове, които до този момент са заемани единствено от британци.
Първият индиец – председател на организацията - е раджата на Рампура, който е избран на този пост през 1948 г. – годината на обявяването на независимостта на Индия. Две години по-късно той премества централата на Kennel Club of India на своя територия – в Калкута.
Още през 1964 г. Kennel Club of India е приет за пълноправен член на Международната федерация по кинология (FCI). Добре е да се замислим над този факт: А кога България ще постигне това?!
През 1972 г. националните киноложки организации на Индия, Япония и Хонг Конг подписват специален договор
за взаимно признаване, който дава възможност на трите клуба (Kennel Club of India, Japan Kennel Club, Hong Kong Kennel Club) да зачитат родословията си и да разменят съдии на изложбите.
Любопитен факт е, че Kennel Club of India е може би единственият в света киноложки клуб, който притежава сертификат ISO 9001 – 2000!

ПЛЕМЕННАТА КНИГА
Първите регистрации в Племенната книга на Indian Kennel Association (тогава това е името на организацията) са публикувани през 1908 г. Кучетата са предимно различни породи териери: най-много са гладкокосместите фокс териери - 33, има и други породи като бедлингтън териер и ирландски териер... А точно 80 години по-късно годишните регистрации на кучетата за първи път минават 10 000 – през 1988 г. те са 10 542.
През 1990 г.
Kennel Club of India приема решение регистрираните кучета да имат 2 документа: родословие с 3 поколения назад и сертификат за регистрация. Данните в Племенната книга обхващат все повече кучета във всички краища на Индия. Днес годишните регистрации на чистокръвни кучета са около 26 700. 

ИЗЛОЖБИТЕ
Още от основаването си Kennel Club of India започва да организира и изложби за кучета. Но през 1917 г. Първата световна война прекъсва тази дейност. След края на войната през 1919 г. в чест на победата се провежда голяма изложба в Калкута. Интересното е, че като цяло изложбената кинология на Индия е ориентирана изключително към специализирани изложби по породи и други, също специализирани, прояви. Всяка година се провеждат около 80 изложби на породи и 10 други специализирани мероприятия.
Първата национална изложба на кучета е проведена през 1994 г. в Мадрас като са поканение съдии от световна величина. Може би липсата на национални изложби така, както сме свикнали в Европа, се дължи най-вече на огромните мащаби на Индия като държава – та това си е почти цял континент. Но явно това не пречи кинологията там да е на най-високо ниво.
Както и да се грижи за проблемите с бездомните кучета.
През 1999 г. Kennel Club of India стартира голяма постоянна програма за годишни ваксинации на уличните кучета против бяс.

Kennel Club of India ДНЕС

Организацията се ръководи от Управителен съвет от 9 души.  Председател на асоциацията на любителите на кучетата в Индия вече 40 години е г-н С. Рангараджан. Kennel Club of India разполага с красива модерна сграда с около 700 м2 разгърната площ, в която работят общо 17 души администрация. Разбира се, всичко е изцяло компютъризирано.
В Kennel Club of India членуват 45 клуба (може би те по-скоро изпълняват функциите на филиали на организацията, по един във всеки голям град).
Има колегия от 28 съдии, от които 18 са за всички породи кучета, 3 са със специален статут, а останалите 7 са съдии за състезания по послушание (Obidience).
Организацията има и свое месечно списание Indian Kennel Gazette.

МАЛКО PR
По идея на
Kennel Club of India през 2005 г. с решение на индийското правителство е издадена серия от 4 пощенски марки с местните породи кучета раджапаламаян, хрътката на могулите, хрътката от Рампур и хималайската овчарка. Едновременно с издаването на тези пощенски марки стартират и два големи проекта на Kennel Club of India: "Да запазим раджапаламаян" и "Да запазим индийските породи".  

Kennel Club of India в Internet
Като всяка уважаваща себе си съвременна организация, и асоциацията на любителите на кучетата в Индия има своя web страница. Тя е с приятен, но неангажиращ дизайн, богата е на информация за всички аспекти на дейността на Kennel Club of India и се актуализира много редовно. Нейният адрес е: www.thekci.org 

                                               dogbg.net 2006
 

 

 Организации

2 Британският The KENNEL Club или откъде започва световната организирана кинология
2007.02.19

2 The Kennel Club of India - с елегантен реверанс към британското колониално минало
2006.10.02

2 Швейцарската киноложка асоциация - 70 000 любители на кучетата под един покрив :))
2005.12.01

2 Естонският киноложки съюз - на кръстопътя между Скандинавия, Балтика и Русия
2005.04.01

2 Water Education and Training Dog Obedience Group (WET DOG)
2005.03.07

2 Canine Companions for Independence (CCI)
2005.02.16

2 United Kennel Club
2004.12.13

2 Pets As Therapy (PAT)
2004.12.10

2 Австрийският киноложки съюз
2004.11.20

2 Бразилската киноложка федерация
2004.11.15

2 Историята на FCI
2004.11.03

2 Хърватският киноложки съюз
2004.11.03