Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31

За истинския ловец няма нищо по-скъпо от неговото ловно куче. Често по време на излети и в кабинета си съм бил свидетел на тази любов. Но за да се отнасяте максимално добре към Вашето куче е необходимо да знаете някои основни факти и понятия:
1. Физиологични състояния на кучето (кондиции)
В зоотехниката са познати няколко физиологични състояния (кондиции):
Гойна – тази кондиция е крайно неприемлива за ловните кучета. Кучето бързо се уморява. Бих си позволил да цитирам един от мойте професори, който беше изчислил, че един килограм наднормено тегло означава 4 (четири) километра кръвоносни съдове. Това е едно сериозно допълнително натоварване на сърцето.
Тук е мястото да отбележим, че някои породи кучета (кокершпаньоли, бретоншпаньоли и дакели са предразположени към затлъстяване.
Изложбена – това е кондиция, при която кучето е съвсем леко пълно. Козината е блестяща. Контурът на мускулните групи се вижда ясно. Мускулите са леко отпуснати. Кучето е спокойно. Приема с охота командите и ги изпълнява. Като визия за съответната порода, това е състоянието, при което кучето е най-красиво. Кинолозите се тремят да постигнат точно тази кондиция по време на киноложки изложби. По принцип е невъзможно кучето да се задържи дълго време в изложбена кондиция. За около месец след постигането и, то или преминава към гойна, или влиза в работна кондиция.
Развъдна – кондиция, желана при кучките, благодарение на която след раждане не се получават нежелани за организма реакции (следродилни калциеви коми, състояние на слабост или кахексия). Работна – точно към тази кондиция трябва да се стреми всеки собственик на ловно куче. Най-характерното за нея, е, че кучето е в състояние да даде максималното от себе си. Обонянието се изостря. Мускулите са стегнати и имат отлични рефлекторни качества. Темперамента леко се променя и би могъл да се опише като “буден”. Животното се уморява трудно.
Слаба – получава се при недохранени и/или преболедували кучета в периода предхождащ възстановяването. Понякога животните попадат в тази кондиция в следствие на паразитози.
Кахектична – системното лишаване на кучето от храна и липсата на грижи, могат да доведат до тази кондиция. При нея в организма настъпват процеси, понякога и необратими, които могат да доведат и до смъртта на животното.
От особено значение за постигане на работна кондиция при ловните кучета е начина на отглеждане и хране.

2. Приключване на ловния сезон
След приключването на активния ловен сезон кучето се нуждае от активна почивка и възстановяване на загубената физическа и главно психическа енергия. Необходим е един адаптационен период, през който кучето трябва да се пренастрои от големите натоварвания по време на работа към по-улегналия начин на живот през месеците през които то не е ангажирано с лов.
Разходките трябва да са с понижаваща се плавно дължина и интензивност. Кучето трябва да се оставя да си играе свободно. Команди за забрана да се дават, само когато това е крайно необходимо. Намалявайки плавно стреса от промяната на начина на живот чрез плавно понижаване на двигателната активност, вие ще съхраните резултатите от изтеклия сезон. Рядкото използване на забрани по време на разходка ще запази респекта на кучето към вас, който би трябвало да е постигнат през изтеклия ловен сезон.
През този период на преход от активен начин на живот към по-пасивен е необходимо и плавно, право пропорционално на двигателната активност, намаляване на калоричността на консумираната от кучето храна при запазване на обема и. Особено неудачни за този период са храните богати на мазнини (мас, мазни меса, мазни кланични отпадъци и др. подобни, както и консервите и сухите храни, предназначени за кучета с увеличена двигателна активност). През този период съществува опасност от нежелано затлъстяване на кучето, което ще се отрази неблагоприятно при подготовката за работа и на самата работата на кучето през следващият ловен сезон. Осигурете постоянно наличие на прясна вода на кучето.

3. Подготовка на кучето за новия ловен сезон
Независимо от усилията да се задържи формата на кучето през свободния от лов сезон начина на живот определя промени в организма, които колкото и необходими ще пречат на животното, особено в началото на новия ловен сезон. Ето защо е необходимо два месеца преди началото на ловния сезон плавно да се започне подготовката на кучето за него. Аналогично както по време на приключване на ловния сезон е необходимо да се полагат грижи в няколко насоки, а именно:
Плавно увеличаване на продължителността и интензивността на разходките. По време на разходките е необходимо да се работи върху послушанието и апорта на кучето. Хубаво би било да вземете една две консултации от възпитателите на кучета как да постигнете максимално добри резултати по тези въпроси. Постарайте се да осигурите и една междинна разходка на кучето по обяд.
Храненето на кучето през този период също плавно трябва да се променя. Увеличаването на калориите в храната трябва да следва с леко закъснение увеличаването на физическото натоварване. Допуска се включването в храната на повече мазнини, даването на консервирани и гранулирани храни за активни кучета. Ако досега сте хранили кучето сутрин или два пъти на ден вече е крайно време да започнете да го храните само вечер. Ако храните кучето сутрин, преди лов в първите няколко часа на излета то ще е неработоспособно и вяло. По-лесно ще се изморява. Много често до ловните територии се стига с автомобил. Опасността кучето да повърне в автомобила, ако е яло сутринта е много по-голяма.
През подготвителния период е редно да промените навиците на кучето по отношение и на водата. Кучето трябва да се отучи да пие вода от локви.

Какво ще постигнете ако спазвате тези елементарни правила ли? Най-важното - запазване на работните качества на ловното куче за максимално дълъг период.

Д-р Владимир Йорданов

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31