Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Коментари

2 КРИЗАТА в Онтарио или за кого бие камбаната?
2005.12.04"Оnазвайки едnа велика порода, ще опазим всички. Защото кои са следващите и за кого бие камбаната? Живеем в истерично време.."

Заради Айк, роден в Онтарио, и с признателност към "Моят приятел кучето", заради което избрах това куче.

TEMATA
: Опасните
ПОВОДЪТ
: Парламентът на Онтарио, Канада, гласува закон за специфичните породи (BSL), в сила от 29.08.2005 г. Най-общо той гласи: "Забранява и/или премахва породи, чистокръвни или смесени пит бул, американски пит бул териер, американски стафордширски териер, стафордширски бултериер, всички кучета, които имат физически характеристики на пит бул. След 29.08.2005 г. тези кучета трябва да бъдат водени на повод и с намордник на обществени места, както и да бъдат кастрирани. Забранява се развъждането, трансфера, продажбата, подаряването, осиновяването им от приюти, както и внасянето и преминаването им през щата Онтарио. Кученцата, родени след 27.11.2005, ще бъдат унищожени или дадени за опити. Забранява се тренировката на питбули за борби. При неспазванена горното, служителят може да влезе в дома ви, да употреби сила и да унищожи вашето куче".

ДА УНИЩОЖИ ВАШЕТО КУЧЕ ВЪВ ВАШИЯ ДОМ!
Вносител на Закона е министър Майкъл Брайън, най-споменаваното име тези месеци от любителите на кучета в Америка. Интересното е, че питбул териерът не е регистрирана порода в Канада и според федералния закон това е местна порода. На въпрос от СВС ТУ към г-н Брайън кое куче е питбулоподобно той отговаря: "Щом изглежда като пит бул, значи е пит бул." За останалите - късокосместо куче с голяма глава. Т. е. служителят ще казва кое куче е пит бул. Не експерти. И както казва въпросният Брайън: "Да, клането започва!"
Последиците: Онтарио е огромна провинция с над 5 милиoнa домашни кучета, от тях 1/3 са питоподобни. Стотици хиляди кучета и техните човешки семейства са на прицел, трагедия и терор за собственици, за развъдници, за приюти, нарушаване на правата на стотици хора. Расовите кучета - американски стафордшир и бултериер -  ще бъдат под забрана за развъждане. Няма любител на кучета, който да може да приеме това. Шампиони от всякакъв ранг, шоу кучета, минали отлично тестове за темперамент, многократни победители в аджилити, кучета, участващи в пет-терапия, чисти линии, резултат на десетки години селекция, с родословия с над пет поколения, образец за съвършенство да бъдат кастрирани и под забрана! Не е случайно, че собствениците на развъдници не вдигат вече телефона си, закриват сайтовете си.
Г-жа Ан Матьо - секретар на Канадския Амстаф Клуб: "Аз, моите деца и моите внуци с нашите кучета ще напуснем тази страна!"КОАЛИЦИЯТА:
Законът вече е даден под съд от Канадския Консул по законодателството, Канадския Консул по сигурността, Ветеринарно-ме­дицинската асоциация на Канада, Ветеринарно-медицинска асоциaция на Онтарио, Канадска Асоциация на професионалните треньори на кучета, Канадска организация против жестокостите с животни, Канадска Федерация за хуманно общество, Канадски Кенел Клуб, Онтарио Алианс за животните, Американски Стафордшир клуб на Канада, Стафордшир бул клуб на Канада, Златна подкова пит булклуб на Канада, Боксер клуб на Канада, Ротвайлер клуб на Канада, Германско овчарско куче клуб на Канада и стават повече...

ЕКСПЕРТИТЕ:
Националната коалиция за животните: "Законът е неефективен и няма да защити обществото. Ние всички искаме да сме опазени от зли кучета, но не и с такъв закон. Опасни кучета съществуват във всяка една порода и са резултат на множество фактори, различни от същността на породата: неправилен избор на порода съобразно начина на живот на собственика, липса на подходящ тренинг
и социализация, генетичен "грим" като резултат от слаби селекционни профилактики или умишлено създаване на агресивни особености, липса на грижи."
Канадско общество за предотвратяване на жестокостите със животни: "Законът е непочтен, неефективен и нехуманен. Вследствие ще бъдат убити стотици хиляди невинни кучета ­ над 60% от кучетата в приюти са питбулоподобни, а BSL забранява осиновяването им. Изолаторите ще бъдат препълнени с ужасяващ брой здрави и дружелюбни кучета, които ще бъдат убити. Това е неприемливо за нас, а и за останалите организации, занимаващи се с животни. Проблемът с агресията не е в специфичните породи, а е въпрос на широка стратегия от множество фактори. Ние имаме нужда от закон, адресиран към безотговорното развъждане, умишлено създаване на агресивност и безотговорност у собствениците."
Канадска Ветеринарно-медицинска Асоциация: "Не е ясно защо политиците не взимат под внимание мнението ни за този закон и не анализират статистиката. Колко инциденти с кучета, които не са питове, са описани в местния вестник или давани по телевизията. Чували ли сте за двата фатални инцидента с овчарките през последните две години? Виждали ли сте уголемени фотографии на детско лице, нахапано от други породи кучета? Не, разбира се. Не е достатъчно гореща новина. Атаките от пит були са едва 3% от всички фатални инциденти с кучета в Америка.”
Американска Асоциация на професионалните треньори на кучета: "BSL няма да е ефективен, елиминирайки хиляди кучета, той не е насочен към причинитe за агресия. Необходимо е да се забрани не само обучаването на питбули за борба, но и обучаването на всички други кучета за борба. При проведени тестове за темперамент за раз­личните му аспекти като стабилност, неагресивност и дружелюбност, за сравнение - издържали: американски стафордшир териер
- 83,3%, пит бул териери - 83,4%, бигъл - 78,2, малиноа - 89%, коли - 79%, кокер шпаньол - 79%, далматин - 81 % , дого аржентино - 90%, доберман - 76%, германско овчарско куче - 82,4%, голдън ретривър ­ 83%,
немски дог - 78%, пудел - 76%, ротвайлер - 83,2%.

ТУК ВИЖДАМ  повечето собственици на кучета, четейки, си казват: "И какво ни касае нас, Канада е далече, а моето куче не е пит!"
Да де, ама гледайте само как една седмица след внасянето на този закон в Онтарио в щата Илинойс, САЩ, е внесен проектозакон за опасните кучета като списъкът е точно в следния ред: пит бул, ротвайлер, немска овчарка, сибирско хъски, аляски маламут, доберман, немски дог, сан бернар, акита. Може би вашата порода е следващата, докато тази врата е отворена? Забранете смъртта, а не породата!
Виждам и усмивката на един столичен кучелюб, който отдавна призовава в медиите за такава забрана (той, разбира се, обича само една определена порода). Виждам и усмивчиците на изродите, които хвърлят пито­подобните кучета в бой: „Охо, забранете ги и в България, как само ще скочи мизата за бой на забранени кучета!"
В България, разбира се, има отлични професионалисти в полицията, те си имат начини за инфо и действие, но на кой му пука за кучешките кориди? Забранени и сега от сегашния закон. И какво от това? За много хора не е тайна, че видни хайлайф персони участват в тях, даже си водят жените и децата. Кеф им е да гледат агонизиращи животни, незнаещи друго освен арената, убивали за да оцелеят, дрогирани, за да понасят болката, стреляни, бесени, хвърляни от прозорци, защото не са достатъчно смели или оставяни за стръв, размножавани в клетки, оставяни да умрат сами в смъртни болки от жажда, глад и насилие... Това е едната страна на истината за пито­подобните.
Другата е, да, това е лично, и ще си го позволя.
Няма други кучета, които да предизвикват такива силни страсти - огромна омраза и огромна любов. Имала съм много различни кучета, обичала съм ги всички, но питоподобните се отличават от останалите по това, че имат невероятна, остра нужда от общуване с човешки същества, тази почти болезнена привързаност - давайки много повече, отколкото им дават. Тези кучета никога няма да наранят човек без причина. Те го обичат твърде много. И още - те ще направят всичко за теб, за да ти се харесат и то с цялото си сърце и душа, с цялата си физическа мобилизация, питоподобните ще завършат всяка задача докрай и никога няма да се откажат.
Няма да устоя да се обърна към собствениците на такива кучета, повтаряйки казаното от Лука Петров в стар брой на списанието: „Питът не е лъжица за всяка уста.”
От позицията на моя 12-годишен опит в отглеждането на Амстаф, знаейки особената карма на тези кучета, ви призовавам: Не давайте повод на невежите хора - водете ги винаги на повод, намордник, желязна дисциплина. Впрегнете огромната им енергия, невероятното им любопитство и артистичност, безкрайната сила и страст, с която се хвърлят във всичко, в спорт или просто много игри и занимания. Не давайте повод на невежи политици, заради невеж или злонамерен PR - ще забранят тези, после ­ следващите ...Скоро ще отглеждаме само болонки и чихуахуа. Вие знаете колко невероятни са нашите кучета. Те владеят Силата и от вас зависи кой ще мине от тъмната им страна.

Галя НиколоваТази стряскаща статия прочетохме в брой 114 (септември 2005) на „Моят приятел кучето”.
Публикуваме я с разрешението на г-жа Радостина Тонева – собственик и главен редактор на списанието.
Някак прекалено лесно е днес просто да се унищожат толкова много кучета, чийто породи със страховита слава са селектирани с векове за боеве по прищявка на разни тотално неуравновесени хора. В България по наше мнение традицията с много малки изключения се спазва. Собствениците на такива куче си избиват чрез тях нервите, комплексите и неосъществените амбиции за власт може би. Грозна гледка. Но защо вината да е в кучетата? Прекрасно е финалното изречение на г-жа Николова, което с удоволствие ще повторим: "... Те владеят Силата и от вас зависи кой ще мине от тъмната им страна."

                          
                                                       dogbg.net 2005


Още по темата вижте в Интернет на адреси
:
www.sorryagain.com
На този адрес ще намерите огромна серия със снимки на кучета тип пит бул
в най-различни ситуации у дома, с деца и т.н. Към повечето снимки има текстове в смисъл: "Когато ни гледате на тези снимки, вярвате ли, че сме опасни?". Трогателно ... макар от някои картинки ни гледат наистина ужасяващи кучета. Добре е тази фотогалерия да се види! Оттам са и снимките, които сме подбрали.
 

www.sirens-grotto.com/outcast.wmv
www.sirens-grotto.com/francis.wmv
 

 

 

 Коментари

2 ДЖУЛБАРС и четириногите АНГЕЛИ - две истории за кучетата от Втората световна война (1941 - 1945)
2013.05.09

2 НЯКОИ коментари за ПРАВИЛНИКА за КУЧЕТАТА в София от 1882
2012.04.12

2 СИЙЗЪР МИЛАН - истинската история на "ГОВОРЕЩИЯ с КУЧЕТА"
2011.02.10

2 "МАРЛИ & АЗ" - ЕДИН ФИЛМ с любов към най-лошото куче в света, което събужда най-доброто у всички нас
2009.03.22

2 SUE THOMAS: F.B.Eye - една истинска история за хората, които са различни, и за кучетата, които им помагат
2009.01.19

2 ПОДАРИ НАДЕЖДА на куче в беда!
2008.11.12

2 ОТКРАДНАХА ми кучето!
2007.09.27

2 Проект "КОТКИТЕ" навърши ЕДНА ГОДИНА!
2007.04.18

2 КАК да снимаме малкото кученце
2007.04.01

2 ДОМАШНОТО КУЧЕ (Canis lupus familiaris)
Как да изберем най-подходящата порода куче

2007.01.19

2 КАК ДА ИЗБЕРЕМ ИМЕ и да регистрираме развъдник за кучета
2006.08.30

2 Откриването на ловен сезон 2006
ЛЕКИ НАПЪТСТВИЯ за млади ловци

2006.08.12

2 Годината на огненото куче!
2006.02.06

2 КРИЗАТА в Онтарио или за кого бие камбаната?
2005.12.04

2 НАЦИОНАЛЕН ветеринарен конкурс "ПРЕПОРЪЧАЙТЕ НИ ЛЕКАР!" продължава!
2005.11.20

2 Празнуваме своя втори рожден ден!
2005.03.30

2 Добре дошли в новия ни дом в Интернет!
2004.10.20

2 ЗАЩИТАВАЙКИ правото си да притежаваш оръжие
2004.08.02