Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Организации

2 Швейцарската киноложка асоциация - 70 000 любители на кучетата под един покрив :))
2005.12.01

Санбернарът Бари от манастира „Свети Бернар”, който съгласно легендата спасявал хората в снега, е може би едно от най-известните кучета в света. Тази порода заедно с още 7 се наблюдават от Швейцарската киноложка асоциация.

Организацията е основана през 1883 година с цел насърчаването на развъждането на чистопородни кучета, обучението и тренировката им за различни спортни дейности. Според наличните данни в Швейцария има около половин милион кучета. Всяка година 10 000 нови кученца се регистрират в племенната книга. И днес популяризирането на чистопородните кучета е една от основните задачи на Швейцарската киноложка асоциация. Понастоящем в нея членуват 106 клуба по породи. В тяхна помощ са 245 местни секции на националната киноложка организация. Те предлагат много широк кръг дейности и програми за собственици и кучета от часове по игра за малки кученца, групи за млади кучета, курсове за обучение и групи за семейства с кучета до най-разнообразни специализирани тренировъчни курсове за спортове с кучета. Програмите на активните спортове за кучета са много разнообразни. В повечето случаи те са за общо послушание на кучетата-компаньони, но други програми предлагат тренировки по аджилити, послушание, тестове за служебни кучета, кучета-спасители, кучета с всестранно приложение и кучета –водачи на слепи хора. Също така има многобройни програми за обучение на впрегатни кучета, както и редовно провеждащи се работни изпити за ловните  породи.

На своята годишна среща на делегатите за 2005 швейцарските кинолози взеха важно решение като одобриха резолюция, забраняваща участието на кучета с купирани опашки в киноложки изложби на територията на страната. Причина за това решение е фактът, че купирането на опашките на кучетата и вносът на такива кучета считано от 01.06.2002 са наказуеми съгласно швейцарското законодателство за защита на животните. Както обясни на делегатите Кристин Розие – член на Генералния комитет на Швейцарската киноложка асоциация: „В крайна сметка е трудно да се разбере защо чуждестранните собственици на кучета имат право да ги представят и да участват в международни, национални и клубни изложби без никакви ограничения.” Още по-големи възражения предизвикват случаите, в които кучета с купирани опашки печелят изложбите или се класират на призови места. „Чрез промяната на правилата за участие в изложбите ние изпращаме ясно послание по този въпрос.” – казва Петер Руб – президент на  Генералния комитет на Швейцарската киноложка асоциация.
Повече от 400 развъдни центъра в страната са удостоени с наградата „Златен печат за качество”, а развъдчиците обменят опит на редовни конференции. Фондация „Алберт Хайм” и Развъдната комисия на Швейцарската киноложка асоциация, която през миналата година чества своята 75 годишнина с конгрес на развъдчиците, подкрепят киноложките пручвания и здравни проекти в Швйцария от десетилетия. В развъдната си дейност Асоциацията работи в тясно сътрудничество с ветеринарните факултети на Университетите в Берн и Цюрих, с Асоциацията на швейцарските ветеринарни хирурзи и Швейцарската асоциация за защита на животните.
Винаги от особено значение е здравето и доброто физическо състояние на нашите четириноги приятели” – казва Петер Руб. - „Само здрави, общителни и социализирани животни с типични породни характеристики могат да бъдат използвани за развъдни цели.” 

При поредното проведено през 2004 г.  проучване за най-популярните породи кучета в Швейцария, начело отново е немската овчарка, следвана от бернското планинско куче и лабрадор ретривъра. И относно породите – от много време седем породи кучета са признати като швейцарски. Но на 01.01.2003 швейцарск
aта бяла овчарка бе призната от Швейцарската киноложка асоциация и бе предложена за регистрация от FCI като нова порода. Готов за старта на тази процедура е и континенталният булдог. Под покровителството на работната Комисия за популяризиране на развъждането и развитието на породите кучета и в сътрудничество с FCI, Швейцарската киноложка асоциация все решение да стартира и процедурата за признаването и регистрацията на втората нова порода континентален булдог. И ако всичко се движи по план, е напълно възможно до 3 години породата да получи временен статут от FCI. Така швейцарските породи кучета ще станат 9.

Швейцарската киноложка асоциация има добре поддържан сайт
. Адресът ми в Интернет е: www.hundeweb.org
В него можете да прочетете информация за дейността на организацията и клубовете по породи, както и да видите календара на изложбите и състезанията им на немски, френски и италиански - официалните езици на страната.
Швейцарската киноложка асоциация има и свое месечно списание "
HUNDE" . Чрез Интернет можете да видите условията за реклама на страниците му и се абонирате за 2006 г. Виждате корицата на брой 12/2005.
За да ви разкажем за Швейцарската киноложка асоциация използвахме  материали от Част I от нейното представяне, публикувано в бр. 3/2005 на FCI Magazine,  и данни от Интернет източници.

dogbg.net 2005

 

 Организации

2 Британският The KENNEL Club или откъде започва световната организирана кинология
2007.02.19

2 The Kennel Club of India - с елегантен реверанс към британското колониално минало
2006.10.02

2 Швейцарската киноложка асоциация - 70 000 любители на кучетата под един покрив :))
2005.12.01

2 Естонският киноложки съюз - на кръстопътя между Скандинавия, Балтика и Русия
2005.04.01

2 Water Education and Training Dog Obedience Group (WET DOG)
2005.03.07

2 Canine Companions for Independence (CCI)
2005.02.16

2 United Kennel Club
2004.12.13

2 Pets As Therapy (PAT)
2004.12.10

2 Австрийският киноложки съюз
2004.11.20

2 Бразилската киноложка федерация
2004.11.15

2 Историята на FCI
2004.11.03

2 Хърватският киноложки съюз
2004.11.03