Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Любопитно

2 ХРЪТКАТА от Ибиса - древният и загадъчен ловец на зайци
PODENCO Ibisenco

2007.03.26

Хрътката от Ибиса (известна още като Podenco Ibicenco и ибиска хрътка – зайчар) е местна порода от Балеарските острови. Среща се на Майорка, Минорка, Форментера и особено на Ибиса. Тези кучета са широко разпространени и в Каталония (около Валенсия) - наричат ги Ca Eivessenc, както и в Русийон и Прованс във Франция, където са познати под други имена: балеарско куче, Mallorquí, Xarnelo, Mayorquais, Charnegue, Charnegui...
Произходът на тази хрътка е обвит в тайнственост и днес се водят безкрайни спорове. Мнозина специалисти претендират, че това е много древна порода. И наистина на открити в Египет находки от преди 5 400 – 6 000 години се виждат изобразени кучета с твърде сходна външност с тази на съвременната хрътка от Ибиса. Вероятно от същото това древно остроухо куче от Средния изток произхожда и фараонското куче.
А изображенията
и статуите, за които става въпрос, не са просто на кучета, а на бога с глава на чакал (или куче) Анубис - едно от най-важните божества в египетката митология.Любопитно е, че ДНК анализът, извършен от специалиста по генетика д-р Илейн Острандър от Университета във Вашингтон, САЩ, показва неочакван резултат, който предполага по-близък до съвременността ни произход. Според д-р Острандър, сходството във външността на хрътката с древните кучета има две възможни обяснения: или това е случайно съвпадение, или е съзнателен целенасочен опит да се възстановят кучетата от античността. Но кога е направено това? Споровете продължават, а привържениците на изключително древния произход на тази порода кучета са все така многобройни.
 
ЗАЩО на Балеарските острови?
Едно възможно обяснение как тези кучета са попаднали на Балеарските острови е те да са пренесени там от финикийците, картагенците или евентуално от римляните. След попадането на древните подобни на хрътката от Ибиса кучета на Балеарските острови, те се развиват в много голяма степен самостоятелно и в изолация, а доминиращите характеристики на древния им произход и днес запазват сходството във външността им с фараонското куче.
Около хрътките от Ибиса има много легенди: една от тях гласи, че такива кучета са яздили заедно със собствениците си слоновете, с които се е придвижвал Ханибал по пътя си из Италия, а безспорният факт, че картагенският генерал е роден на о. Ибиса придава правдивост на тази легенда.
По някои сведения, ибиските хрътки са познати в съвременния им вид на островите Ибиса и съседния Форментера от над 5 000 години. Навсякъде тези хрътки са се ценяли като възхитителни ловци на зайци и друг дребен дивеч на тези пусти острови, където храната за жителите им е много оскъдна. Собствениците на такива кучета са се стремяли да хранят много малки кученца, като често слабите и болни кученца и повечето мъжки са били давени в морето. Оцелявали само най-жизнените и жилавите кучета, които можели да остават здрави и енергични при жестоката диета от само няколко рибени глави и остатъци от месо от кози, както и от дивеча, който успяват да хванат за себе си.
Хрътките от Ибиса или техните кръстоски са били предпочитани от френските бракониери в Прованс и Русийон заради своя безшумен начин на ловуване. Наричали ги Charnegue или Charnegui. Но тези потайни нелегални ловни дейности довеждат до пълната забрана на породата във Франция... 
Съвременната история на екзотичните ловци на зайци започва в средата на 20 век, когато ибиската хрътка попада в полезрението на една дама, която е сред най-изтъкнатите кинолози и съдии на Испания: доня Мария Долорес Оливес де Котонера – маркиза на Белгида от Барселона. Тя иска да съхрани тази вече испанска порода кучета. В нейният развъдник, разположен на Майорка - най-големия от Балеарските острови – се отглеждат кучета с най-високо качество, които тя представя на изложби в Испания и навсякъде из Европа. Когато интересът към тази порода се пробужда в САЩ, маркиза Оливес де Котонера лично следи там да се изпращат само качествени кучета.
Скоро хрътката от Ибиса започва да се среща в много страни по света и като домашен любимец, и като изложбено куче, и като участник в надбягвания, и, разбира се, като ловец и състезател в ловни изпитания.
През 1958 г. специална комисия, назначена от Египетското правителство, е изпратена на островите Ибиса и Форментера, за да види представители на породата и да внесе подбрани екземпляри в Египет. След 5000 години хрътката от Ибиса се завръща в древния дом на предците си!

БЕЗШУМНИЯТ и безмилостен ловец
Какъвто и да е точният произход на хрътката от Ибиса, няма съмнение, че тя е типично примитивно куче и е чудесен представител на една от най-старите съществуващи и днес породи кучета. Хрътката от Ибиса е чевръста, елегантна и атлетична. Тя е създадена за лов на дребен дивеч – особено на заек – и притежава всички необходими вродени качества за този вид лов: остро зрение, силен слух и чудесно развито обоняние. Ловувайки сама или в група, тя е отличен бегач, който може да преследва неуморно, да маркира местоположението на заека, умее да скача високо във въздуха докато тича на висока скорост, следвайки плячката си и перфектно да апортира отстреляния дивеч. Всички тези качества на хрътката от Ибиса я превръщат в многостранно развит помощник в лова на дребен дивеч.
Специфичният стил на ловуване на тези кучета се основава на факта, че те използват обонянието и слуха си (с големите си като антени уши) наравно със зрението си. Могат да преследват плячката си в и извън храсталаците, през стени и, общо взето, през всякакъв вид препятствия. Хрътките от Ибиса ловуват, разчитайки повече на зрението, отколкото на обонянието си. Ако изгубят от поглед плячката си поради особености на терена, те се изправят на задните си крака, за да видят къде е дивечът. Тази порода кучета е подходяща и за нощен лов. Хрътката от Ибиса маркира с твърда стойка открития дивеч, а освен това апортира отлично. Използването на оръжия не е нобходимо. Когато ибиските хрътки ловуват, за да доставят храна за господаря си, те откриват дивеча чрез обонянието си и го преследват докато го уловят и пречупят врата му, след което внимателно го донасят и го оставят в ръцете на своя господар.ВЪНШЕН вид
Хрътката от Ибиса има много специфична външност. Тя е с издължено тяло, дълги крайници и врат, издължена глава с плосък череп и много големи изправени триъгълни уши. Височината при холката при мъжките е от 66 до 72 см, а на женските – от 60 до 67 см. Очите на хрътката са малки, прозрачни и с цвят от кехлибарен до карамел. Опашката е ниско поставена.
Породата има две разновидности: гладкокосместа и грубокосместа.
Козината на късокосместата хрътка е съвсем къса на главата и ушите, малко по-дълга на гърба, бедрата и под опашката. При грубокосместата хрътка дължината на козината е между 3 и 8 см според стандарта на А
merican Kennel Club и не по-малко от 5 см спoред FCI. Оцветяването й може да бъде в бяло, в червено (рижо) или комбинация от двата цвята. Според FCI в някои случаи може да се допусне и окраска в бежово.ХАРАКТЕР
Нежният и мил характер на хрътката от Ибиса я превръща в много приятен семеен компаньон.
Тя е изключително привързана към собственика си и се наслаждава на неговата компания. За хрътката от Ибиса контактът с хората е изключително необходим, а ако към това добавим и фактът, че физически тя изобщо не е пригодена за студено време, това означава, че тази порода кучета не може да бъде отглеждана навън.
Като домашно куче хрътката от Ибиса е много тиха, послушна и чиста. С лекота се включва в ежедневието ви като част от семейството и с удоволстие участва във всичко, което е възможно. Тя е много добра към децата и играе с голям ентусиазъм с тях. Макар и много мила и предана на собствениците си, хрътката от Ибиса е безкрайно сдържана и резервирана към непознати и защитава безкомпромисно дома ви.
Tази предпазливост никога не се превръща в свръх-агресия, а в крайна резервираност и бдителност, докато кучето не се увери, че „досадникът” не представлява никаква потенциална опасност. Тогава хрътката от Ибиса по-вероятно ще прояви само безразличние и няма да изявява каквото и да е желание да се гали или да изисква от непознати внимание към себе си.
Тя е много чувствително куче и докато расте се нуждае от спокойна и хармонична среда – много лесно може да бъде стресирана от напрежение и скандали в семейството на собственика си. Високи, крещящи, гневни гласове, особено насочени към нея, ще я накарат да се чувства най-презряното и нещастно същество.
Като цяло хрътката от Ибиса е настроена миролюбиво към други кучета и би приела котка у дома, ако са израстнали заедно. Обаче, тя е роден ловец, а това налага предпазливост от страна на собствениците й при контактите с всички малки домашни любимци и срещите с животни сред природата. Нейната поразителна способност
да прескача високи препятствия от място (1.5 метра не са никакъв проблем) означава, че високата ограда на дома ви е твърде желателна за сигурността на самото куче. Хрътката от Ибиса е подходящ избор за хора и семейства, които разполагат с достатъчно време, за да могат да й осигурят необходимото обучение, тренировки и компания.ОБУЧЕНИЕ за общо послушание и социализация
Както повечето хрътки, така и тази порода се нуждае от постоянни упражения. Две големи енергични разходки на ден са абсолютния минимум, за да бъде кучето във форма и да е спокойно у дома. Свободни разходки без контрол от страна на стопанина не се препоръчват, освен ако имате на разположение някакъв ограден и сигурен район. Имайте предвид, че хрътката от Ибиса е роден ловец, който преследва всяка плячка, опитваща се да избяга от него. Веднъж тръгнала на лов, всеки опит да бъде спряна е обречен на неуспех,особено ако се е впуснала в преследване, при което може да развие скорост до 48 км/ч. Надбягванията с хрътки задоволяват нуждата й да тича и преследва и тъй като е много атлетично куче ще се справя добре с аджилити.
Обучението в общо послушание - основно за всяка порода кучета – трябва да започне във възможно най-ранна възраст. То не само превръща хрътката от Ибиса в добре възпитано куче, с което е удоволстие да живеете, което можете да водите навсякъде с вас и то да бъде добре приемано от околните. Обучението в общо послушание дава възможност на хрътката от Ибиса да развива своя ум и заздравява връзката между кучето и собственика му. Интелигентна и отзивчива към тези, които обича и уважава, тази порода хрътки учи бързо и влага цялото си сърце. Всички елементи от обучението трябва да се затвърждават само чрез използването на позитивни методи и награди за добра работа. Сурови физически и словесни наказания ще пречупят чувствителната душа на хрътката от Ибиса и може завинаги да сломят духа й като я превърнат в страхливо куче, което не желае да прави каквото и да е, за да не сгреши нещо и да го накажат.
Едновременно с обучението в общо послушание трябва да започне и процесът на социализация. Това означава, че трябва да запознаете малкото кученце като това на снимката тук с други кучета и животни,
с различни хора, с нови, неизвестни му до момента гледки, звуци и ситуации. Социализацията също трябва да започне във възможно най-ранна възраст. Адекватното обучение и социализация ще създадат благонадеждно възрастно куче, което уверено ще заеме своето място в света ви.
Древна и съвременна, често описвана като подобна на елен заради грацията и елегантността си, хрътката от Ибиса е сред малкото днешни породи хрътки, които постепенно печелят все повече почитателите едновременно като домашни любимци и изложбени кучета.

                                               dogbg.net 2007

Благодарим на адв. Петър Т. Петров - председател на Български национален клуб "Сръбско трицветно гонче"- за чудесното предложение да ви разкажем за хрътката от о. Ибиса - древния безшумен и тайнствен ловец на зайци!
 

 

 Любопитно

2 КАНАДСКО ЕСКИМОСКО КУЧЕ - една древна приказка с модерно продължение в стил Ханс Кристиян Андресен
2012.01.04

2 СПИНОНЕ ИТАЛИАНО - спокойствието на универсалния ловец
2010.08.27

2 МИНИ ФОКСИ - колко мъничък може да бъде един фокс териер?
2010.07.16

2 СЕГУДЖО ИТАЛИАНО - съвременният наследник на старинна порода гончета
2010.07.02

2 ХЪНТАУЕЙ - елате в НОВА ЗЕЛАНДИЯ, за да го видите!
2010.03.26

2 Африканските ловци БАСЕНДЖИ днес
2010.03.12

2 БАСЕНДЖИ - пазителите на Черното злато на АФРИКА
2010.03.12

2 ШИБА ИНУ - древни и модерни приключения на малкото куче от японската широколистна гора
2010.02.04

2 ШИБА ИНУ днес - в целия си блясък
2010.02.04

2 ЕРАТА на космическите полети на КУЧЕТАТА
2009.05.12

2 ДЖОН ГРОУГАН - авторът на романа "МАРЛИ & аз" - за книгата, филма и обратите на съдбата на кучетата в тях
2009.04.27

2 КНИГАТА "МАРЛИ & аз" - ОРИГИНАЛЪТ за живота и любовта с най-лошото куче в света
2009.04.17

2 Лабрадорът КЛАЙД - запознайте се със звездата на "МАРЛИ & Аз"
2009.03.22

2 ЛАБРАДОР РЕТРИВЪР - аристократичната история на породата
2009.03.09

2 АЛЯСКИ КЛИЙ КАЙ - хъски в МИНИАТЮРА!
2008.12.27

2 ПЛОТ ХАУНД - чистокръвният американски ловец на едър дивеч
2008.09.22

2 ПЕРУАНСКАTA ОРХИДЕЯ НА ИНКИТЕ - екзотика от Южна Америка
2008.07.25

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част І)
2008.03.27

2 ЛАСИ празнува своя 70 рожден ден! (Част ІІ)
Кучетата зад екранния герой

2008.03.26

2 Малкият БОРДЪР ТЕРИЕР - доброжелателен, смел и енергичен!
2008.02.18

2 ИРЛАНДСКИЯТ СЕТЪР - чар и ловни умения в червено
2007.10.02

2 МАДОНАТА с бекасината
2007.04.20

2 ХРЪТКАТА от Ибиса - древният и загадъчен ловец на зайци
PODENCO Ibisenco

2007.03.26

2 Westminster Kennel Club Dog Show - най-престижната изложба за кучета в САЩ
2007.02.21

2 Свети ХУБЕРТ - когато историята се превръща в легенда
2006.11.18

2 МOПС - симпатичен, намръщен, мързелив и обичлив!:-))
2006.07.24

2 Ка де Бо - екзотичните бойци от о. Майорка
2006.07.17

2 Рупърт Шелдрейк или експериментите, които могат да променят света
2006.03.08

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част I)
2005.10.06

2 Непризнатите породи териери на Великобритания (част II)
2005.10.06

2 КООКАБУРА
За една интересна птица и за колекция от сребърни монети

2005.07.23

2 Характерът на дого аржентино
2005.06.14

2 АЛЯСКОТО ХЪСКИ - господарят на IDITAROD
Oписание и произход

2005.03.22

2 Ловните оръжия с късо и дълго острие през Средновековието и в наши дни
2005.02.01

2 АМЕРИКАНСКИЯТ БУЛДОГ БЪД – кучето, прекосило САЩ с кола!
2005.01.12

2 Списанията за кучета по света
2004.06.10

2 Уейн Джон или какво свързва Ванкувър с Казанлък
2004.05.26

2 Философия на стандарта на породата КАНЕ КОРСО
2004.04.26

2 INTERZOO 2004 - световното изложение за домашни любимци
2004.04.08

2 Андалуска седмица на полевите изпитания 2004
2004.03.31

2 Кучетата - водачи на слепи хора (Част II)
2004.02.14

2 Kучета - водачи на слепи хора (Част I)
2004.02.14