Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 БГ Ловецъ

2 ПАНСИОН за КУЧЕТА - хотел или зверилник?
2008.07.17

ДАЛИ ще го наречете „пансион” или „хотел” не е особено важно.
Това е вид услуга, предоставяна обикновено от легитимни развъдници, която става все по-търсена у нас. Увеличават се кучетата, увеличават се собствениците им, които я търсят. А търсенето в момента определено надхвърля предлагането. Причините са много, но може би най-важната от тях е, че това е услуга, която изисква много работа от този, който я предлага, познания за породите кучета, за здравето и психиката им, денонощен ангажимент и не малко капиталовложения, за да се постигне ниво, отговарящо на изискванията на кучетата и собствениците им. Много вероятно тук мнозина ще се усмихнат презрително: ”Чак пък изисквания на кучетата!” И тази реакция, за съжаление, отново ще е показателна за преобладаващото в България отношение към кучетата – навън, вързани на верига за някое дърво, обикновено за цял живот.Ако попитате някой, който има само повърхностна идея какво трябва да представлява един пансион / хотел за кучета, с какво свързва подобно място, първата му асоциация ще е „зверилник”. И това е нещо твърде вярно за голяма част от пансионите, предлагащи услугата, където често се преплита грубо търговски интерес и липса на интерес към самите кучета (т.е. стоката). В края на фервуари 2008 в един сутрешен телевизионен блок имаше репортаж от такъв развъдник / пансион / зверилник. Идеята за рекламата му се провали много ефектно заради сбиването на две кучета (ротвайлер и немска овчарка) на живо и тоталната безпомощност, която демонстрира даващият интервю, да ги разтърве макар и през оградата, която ги делеше!
Друг вариант на пансион / зверилник, който често се среща, е хотел с клетки, понякога представяни дори като луксозни. Клетка с големина
1 х 2 или 2 х 2 метра, в която кучето да изкара ваканцията си, докато вие сте на море или на ски. Според приетият Закон за защита на животните, който е в сила от 31 януари 2008, чл. 34 (1), за дребните породи кучета се полага обитаема площ не по-малка от 6 кв.м., за средните породи кучета до 25 кг. – 8 кв.м., за едрите породи – 10 кв.м. – всичко това при условие, че им се полагат редовни разходки. Редно е и пансионите за кучета да се съобразяват (поне) с тези изисквания. Но засега такива развъдници / пансиони са малко. Да се надяваме, че тенденцията ще е към бързото им увеличаване.КАК да изберем пансион за кучето си?
Най-напред помислете дали кучето ви може да понесе такова събитие.
Независимо от условията, които предлага пансиона, ако кучето ви е възрастно (над 9 – 11 години при различните породи) това може да бъде много стресиращо за него и дори да е с фатален край.
Ако вече сте решили да търсите пансион / хотел за кучета, започнете с едно обаждане по телефона – попитайте за всичко: къде ще се гледа, с какво ще се храни, с какви други кучета ще бъде. Но и бъдете откровени с хората, които ще се грижат за кучето ви – слуша ли ви, изпълнява ли команди, как се отнася към хора, как се отнася към други кучета, дали има някакви особени (разрушителни) навици, в какво здравословно състояние е. Ако кучето ви е от някоя по-голяма и по принцип склонна към агресия или непослушание порода, е добре то да се запознае предварително с хората, при които ще го оставите. Няма значение дали ще се видите при вас или ще отидете на място - това е много важна крачка, която трябва да направите.
Разбира се, най-добре е да отидете на самото място и лично да видите дали това, за което сте говорили по телефона, отговаря на това, което виждате. Необходими са ви само секунди, за да усетите дали тези хора наистина обичат кучета или става въпрос за търговия.
Не пропускайте да отделите внимание на хигиената на това място, на качеството на храната, от която ще хапва и вашето куче. Често развъдниците имат възможност да закупуват висококачествени храни
от специални серии на известни световни марки храни за домашни любимци. Едно голямо предимство на пансион за кучета е, ако хората, които се занимават с тази дейност, се поинтересуват с какво точно обича да се храни кучето ви и ви предлагат просто да запазят изцяло хранителния му режим. Стига да е здравословен, разбира се.
Добре е, когато давате кучето си на пансион, да предоставяте и неговия ветеринарен паспорт – така ще е сигурно, че кучето ви е здраво и не представлява някаква потенциална опасност за другите кучета. Също така хората, поели ангажимента да го гледат в отсъствието ви, ще могат евентуално да го заведат за годишна ваксинация, ако е време за нея, да се погрижат за неговото външно или вътрешно обезпаразитяване. Не се учудвайте, ако от пансиона, в който сте решили да си оставите кучето за по-дълъг период, ви поискат и изследване на кръвта – пълна кръвна картина. Това изследване просто ще докаже здравословното състояние на вашето куче или ще покаже евентуални болести с непроявени до момента симптоми.

Първоначалният избор на пансион / хотел за вашето куче е много важен ход. Вие сте собственикът, вие трябва да прецените дали мястото, където
ще оставите домашния си любимец, е подходящо. Защото, особено ако често ви се налага да пътувате, е напълно възможно това място да стане част от живота му, а хората, които се грижат за него, да станат ваши добри приятели, с които имате общ четириног любимец. Често се случва точно към тях да се обърнете и в труден за семейството ви момент. А загубата на вашето куче ще е също толкова тежка и за хората, които са се грижили за него в избрания от вас пансион.

Най-лесно ще проверите дали сте постъпили правилно с избора си, когато вземете кучето си след ваканцията му
– веднага ще разберете дали е в добро здраве и настроение. Ако там е било ужасно, това ще се види по кондицията му и по бързината, с която се качва в колата ви.
Но и бъдете готови то да не е особено забързано в завръщането си у дома. Ако там се е чувствало прекрасно, много вероятно е просто да откаже да си тръгне с вас от пансиона. Това може и да ви учуди, може дори и да ви обиди, но преди да се поддадете на импулса си в стил: „Ама ти забрави ли ме?!!” помислете добре: Каква по-добра гаранция от тази реакция на четириногия ви лаещ приятел може да има, че за него са се грижили наистина добре?!

Кръстина Денчева
Петър Петров
развъдник „KARASURAFCI 2/98 BG

Авторите изказват своето мнение, основано на над десет години личен опит в отглеждането на кучета и предоставяне на този тип услуга.

Статията е подготвена по предложение на
редакцията на списание "Български ловецЪ" и бе публикувана в брой 06 / 2008

                                  dogbg.net 2008
 

 

 

 БГ Ловецъ

2 ПАНСИОН за КУЧЕТА - хотел или зверилник?
2008.07.17

2 С ДАЛМАТИНКА на заек или защо истинското куче няма нищо общо със „101 далматинци”
2007.09.27

2 РЕДАКЦИЯ на списанието и абонамент
2007.02.28

2 ГЛИГАНСКИ пътеки
2007.01.22

2 СТРАШИЛИЩЕТО от Лакатник
Разказ по действителен случай

2006.12.09

2 ДЖАК РЪСЕЛ и ПАРСЪН РЪСЕЛ ТЕРИЕРИТЕ - най-умните ловци
2006.11.22

2 Най-доброто от Форум "Ловецъ" на dogbg.net
2006.01.03

2 Вълците от Дерин Дере
2004.09.23

2 На лов с CHEVALIER
2004.09.19

2 Идеалната батарея за едър дивеч
2004.08.23

2 Убийствените зони
2004.08.20

2 Избор на оптика
2004.08.10

2 Да спасиш човешки живот
2003.04.02

2 Mеждународни полеви състезания за британски и континентални породи кучета
Международна изложба CACIB за всички породи кучета ДОБРИЧ 2002

2003.04.01