Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

Както повелява традицията, за 12 пореден път в последната събота от август на 27.08.2005 г. на полигона до с. Хитово в самото сърце на Добруджа (в месността “Бостан чешма”) се проведе Събор на ловното куче с изпитания на диво прасе за млади кучета до 3 години. Любезни домакини и организатори на събора отново бяха Сдружение “ЛРД - Добрич” и ловната дружинка на с. Хитово.
За трети пореден път -
net списанието “За кучетата и любимите им собственици" бе съорганизатор на събора. Ние пак поехме най-приятната и отговорна част - наградният фонд и медийното отразяване!:)) Надявахме се този път Добруджа да е по-благосклонна към кучетата и хората, от колкото бе при провеждането на предишните два събора през 2003 и 2004 г. (Репортажите за тях вижте на адрес: www.dogbg.net в секция “Треньор”.)

За първи път Добруджа ни посрещна с прекрасно и не много горещо време – подходящо за кучетата да покажат най-доброто от себе си и за хората да се насладят на празничната атмосфера и вкусното похапване на
XII Събор на ловното куче. Срещнахме се с много приятели, които ни посрещаха с категоричното: “Бяхме сигурни, че ще дойдете пак!”
На 27.08.2005 сутринта за записване за участие и жребия за състезателните номера се явиха близо 80 кучета от цялата страна, от които за участие бяха допуснати малко над 40. Повечето от недопуснатите кучета идваха за участие за 3 или 4 път – явно нарушение на правилника на изпитанията, които са за млади кучета до 3 години. Макар да им беше пределно ясно защо не могат да участват, мнозина от собствениците бурно протестираха с искане за промяна в регламента, но организаторите останаха непреклонни. Около 900 души публика се събра, за да наблюдава изпитанията и да похапне и се повесели след това. На такава посещаемост едва ли скоро ще могат да се радват киноложките изложби. Добре е някой да помисли защо...
Двете прасета, които бяха определени за изпитанията, бяха взети назаем от Тервел с обещанието да бъдат върнати в добро здравословно състояние. Но с нежелателната “помощ” на група твърде запалени ловци, които бяха решили самостоятелно да потренират с кучетата си преди състезанието, едното прасе успя да избяга и, разбира се, успешно се скри в широколистната гора с площ 2687 хектара. Не особено приятен подарък за сватбата същия ден на шефа на Горското на гр. Тервел г-н Тодор Гичев... Наложи се всички кучета да откриват и облайват само едно диво прасе, което обаче се справи чудесно. Тази загуба бе следствие на грешка от страна на организаторите, които винаги на предишните събори са слагали охрана при капана с дивите или полудиви прасета, за да не се допускат такива ловни самодейности. В края на краищата какво да се прави ... да погледнем и от хубавата му страна: беше пуснато на свобода едно отраснало женско диво прасе, което, ако оцелее, може и да се размножи?!Състезанието започна с групата на териерите
, като най-напред цялата група бе тествана за спокойствие при изстрел от ловна пушка. Тази година удивително малко кучета бяха отстранени на теста, всъщност  доста подценяван от състезателите при подготовката на кучетата. Всички знаем, че някои ловци дори харесват ”свинари”, които ги е страх от изстрел, защото така те по-трудно ще бъдат откраднати когато чужди хора убият гоненения от кучето глиган.
Публиката, жадна за свинско-кучешки екшън, се наслади максимално на представянето на повечето териери, даже два почти щяха да ранят лошо прасето, захапвайки го за сухожилията на задните крака. Организаторите и съдийското жури след консултация с д-р Радослав Стойнов дадоха на няколко пъти почивки на неуморния свински гладиатор. Леко пийнали фенове от публиката, почти прескочили през мрежата, успяха да полеят на няколко пъти умореното прасе с вода. Разбира се - няма нищо лошо, но за малко да провалят две от кучетата, пуснати да облайват прасето, които направо се уплашиха от този внезапен дъжд от небето, придружен с викове и:
- Къдией виий ухранта бие, специлистити?  
   - Пуснйете им по едни съчми на тиез прустаци уааа...    
     
- Изгониете ги тез уааа...
Това бяха само част от скандиранията на неподражаем добрички или по-скоро добруджански диалект на феновете на ощетените кучета!!! Въпреки наличието на охрана около капана, по време на самите изпитания състезаващите се кучета бяха подложени на допълнителен стрес освен от шума на публиката и виковете на различните агитки, защото повечето състезатели по традиция водят със себе си силни на ядене, пиене и викане групи, както и от страна на насъскваните през оградата агресивно лаещи мелези и бараци. За съжаление и раздразнение на собствениците на състезаващите се, обладаните от ловната страст кучета и ловци почти не бяха преместени от оградата въпреки многократно отправяните им забележки от страна на съдийското жури.
Тази година имаше и любопитна новост –  още от сутринта група гръмогласни ловци предлагаха услугите си да викат за или против някои от състезаващите се кучета за скромната сума от 10 лева на куче;))

 
След много викове и териерски лай дойде редът на гончетата и бараците, които се представиха далеч по-семпло и спокойно, а някои направо се държаха дружелюбно и боязливо с прасето. Повечето гончета трудно се впускаха в претърсването на заградения горски участък, смутени от толкова много хора и такива викове и крясъци – с толкова много гоначи в гората те със сигурност не бяха ловували! Типична за гончета работа показаха само няколко кучета, а именно настойчиво облайване на място и преследване с лай, без безразсъдни атаки за хапане на прасето.Дойде ред и на кучетата за всестранен лов, които, за съжаление, тази година бяха само две: дратхаар и едно дого аржентино на 8 месеца. Догото Амиго, което за първи път бе на такова състезание, влезе на разходка в капана, но подпомогнато умело да тръгне в претъсване напред в шумака от водача си г-н Филип Георгиев, извади късмет и срещна полегналото на сянка прасенце. Тогава се събудиха и ловните му инстинкти, умело селекционирани в Аржентина за лов на къде по-опасни и големи прасета и пуми, кръвта на Амиго заговори и облайването започна. Прасето, обаче (с натрупан ухапано-боен опит), разбра, че това не е на добре и хукна да бяга въпреки умората. Амиго хукна след него и това го класира на второ място в групата на кучетата за всестранен лов. Дратхаарът REX показа добра класа и бе класиран на първо място. За най-голямо съжаление мнозина от публиката останаха много разочаровани от мелезите. Всяка година преди това те предлагаха най-зрелищния екшън, но тази година (може би защото бяха по-млади кучета) всичко мина мирно и тихо и прасенцето за радост на организаторите оцеля.

   

Награждаването:

Организаторите от ловната дружинка на с. Хитово бяха пропуснали да сглобят почетната стълбица на победителите, но новият председател на Сдружение “ЛРД - Добрич” г-н Михайлов с няколко кратки и ясни нареждания осигури доставянето на палети така, че макар и импровизирана, победителите можаха да заемат местата си на стълбица, която с екзотичния си горски вид чудесно се вписваше в атмосферата на събора.
Тази година
решихме да поканим и нови хора и фирми за наградния фонд на изпитанията за кучета, които чудесно се допълниха с традиционното участие с награди от американската фирма DIAMOND Pet Food (със сериите сухи храни за кучета NUTRA Nuggets и NUTRA GOLD), представлявана у нас от г-н Иво Стефанов, който е наш партньор в много проекти. Неговите красиви награди виждате на снимката. Традиционен като награда бе и подборът от броеве 2004-2005 на любимото ни списание “Български ловецъ”. С радост видяхме как броят от октомври 2004 с репортажа ни от XI Събор на ловното куче в най-екстремните природни условия, които бяхме виждали, се четеше от ловците на големи групи на глас. Съжалихме, че нямаше как да донесем стари броеве на всички желаещи! Но те отдавна са изчерпани.;)) Освен големи награди за “своята” група “ТЕРИЕРИ” тази година, г-н И. Стефанов ни бе предоставил мостри сухи храни и бисквити за кучета, рекламни тениски DIAMOND и запалки за всички победители в четирите състезателни групи.
Към тези награди добавиха свои новите ни партньори. Списанието за високопроходими джипове “
OFF Road BG” (www.offroadbg.net) подари по един календар  и подбор от последните си броеве на всички победители.
Холандската фирма за храни, лакомства и аксесоари за домашни любимци
Prof Pet Corporation (www.profpetcorporation.bg) с представител у нас г-н Даниел Станев осигури наградите за кучетата в цели 3 групи: “ГОНЧЕТА”, “Кучета за всестранен лов” и “МЕЛЕЗИ” с любимите в региона кучета, за много от които НИКОГА няма да разберете какви породи са кръстосани в тях. Г-н Станев ни помогна да продължим традицията, въведена от нас в наградния фонд на Събора на ловното куче през 2003 г. -  да предоставяме за награда най-новите сухи храни за кучета на българския пазар. Всяко куче от трите групи получи по един чувал суха храна Kennel Favourite Adult PREMIUM. Най-доволни (надяваме се) останаха кучета в групата за всестранен лов. Тъй като в тази група не бяха присъдени III и IV място ние преценихме, че двете кучета трябва да получат двойни награди – толкова е модерно да има джакпот напоследък.
Нека отбележим и че тази година купите за победителите бяха по-красиви и по-големи от всякога. Надяваме се да се съгласите с нас!:)) Сигурни сме, че те ще останат като прекрасен спомен за собствениците на победилите кучета в
XII Събор на ловното куче Хитово 2005.

След награждаването публика и победители обърнаха сериозно внимание на приготвеното огромно количество хапване: казани с рибена чорба и курбан, скара и напитки, изстудени на красивата чешма. Доброто настроение на всички бе наситило дори и въздуха! До стъмване се извиваха и дълги хора от всички региони на България под звуците на поканения малък оркестър.

Така видяхме ние XII Събор на ловното куче в с. Хитово – една чудесна комбинация от екшън и веселба! А ако ви е харесал разказът ни, елате догодина на XIII Събор на ловното куче. По традицията, той ще се състои на 26 август - последната събота от месеца на 2006! Сигурни сме, че нищо фатално няма да има в тази цифра 13.
Очакваме ви!КЛАСИРАНЕТО:

Група “ТЕРИЕРИ” – съдия г-н Ж. Желев – председател на Национален клуб “Германски ловен териер”:
I  БЪК, порода ягд териер – собственик г-н Нено Димитров
II ЛЪК от “Желев”, ягд териер – собственик г-н Веселин Георгиев
III ХЕРО, ягд териер – собственик г-н Диян Петков
IV поощрителна награда бе присъдена на младата много смела САРА – ягд териер със собственик г-н Христо Георгиев
Купите и наградите
за кучетата от DIAMOND Pet Food и NUTRA GOLD бяха връчени от новия председател на Сдружение “ЛРД - Добрич” г-н Михайлов.


Група “ГОНЧЕТА” – съдия г-н Георги Тошев:
I  ЧАКАЛ, порода българско гонче – собственик г-н Румен Тодоров
II БАРОН, българско гонче – собственик г-н В. Василев
III ВИХЪР, българско гонче – собственик г-н Димитър Атанасов
IV поощрителна награда бе присъдена на АРАП на г-н Христо Георгиев
Купите и наградите
за кучетата от PROF PET CORPORATION - Kennel Favourite бяха връчени от ръководителя на Сдружение “ЛРД - Добрич” и наш добър приятел г-н Петър Н. Петров.

Група “КУЧЕТА за всестранен лов” – съдия д-р Радослав Стойнов – председател на киноложко дружестно “КАНИС – Добрич”:
I -  РЕКС, порода дратхаар – собственик г-н Веселин Георгиев
II
- АМИГО, дого аржентино – собственик г-н Филип Георгиев

Двойните награди заедно с купите от
PROF PET CORPORATION - Kennel Favourite бяха връчени от новия председател на Сдружение “ЛРД - Добрич” г-н Михайлов.


Група “МЕЛЕЗИ– съдия г-н Димитър Йовчев:
I  ШАБАН – собственик г-н Румян Тодоров от с. Сенокос
II ЛЕВСКИ – собственик г-н Димо Карамфилов от с. Оброчище
III БЕЛЧО – собственик г-н Айтола Ахмед от с. Жегларци
IV поощрителна награда бе присъдена на АРАП на г-н Орхан Исмаил от с. Телерик
Купите и наградите
за кучетата от PROF PET CORPORATION - Kennel Favourite бяха връчени от ръководителя на Сдружение “ЛРД - Добрич” г-н Петър Н. Петров.

От екипа на dogbg.net

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31