Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Организации

2 Естонският киноложки съюз - на кръстопътя между Скандинавия, Балтика и Русия
2005.04.01

Естония е малка страна на кръстопътя между Скандинавия, Балтика и Русия с население 1 400 000 души.
Най-старото известно селище, открито на Естонска територия, датира от VIII
хилядолетие преди н.е. В него е намерено и най-старото доказателство за съществуването на кучета в Естония: един кучешки зъб.

Съвременното развитие на кинологията започва в средата на 19 век когато местните балтийско-германски земевладелци започват да развъждат чистокръвни кучета (основно за лов). Тъй като повечето чистопородни кучета били ловни, Естонската ловна асоциация (
Estlandischen Verein von Liebhabern der Jagd) e първата, която започва да се занимава с органиризана кинология. От 80-те години на 19 век местната преса започва да обсъжда темата за кучетата във връзка с пътуването им в обществения транспорт(!), както и регламентирането на развъждането им.
Първата организирана изложба на чистокръвни ловни кучета е организирана от Ловната асоциация на Ливония (географска област, която днес обхваща части от територията на Естония и Латвия – б.р.) през пролетта на 1896г. и на следващата година.
На проведената през 1897 г. в Рига Балтийска изложба за всички породи кучета са представени 13 породи като победител е естонски курцхаар.
През първия период на независимост на Естонската република (1918 – 1940) развъдчиците в страната се обединяват в Естонски киноложки клуб, която съществува от 1929 до 1940 г. В племенната книга са вписани около 500 кучета като основна цел на клуба е популяризирането на развъждането на чистопородните кучета и използването им за лов и други дейности.
През Съветския период (1940 – 1989) развъждането на кучетата е под директния контрол на Съветското правителство. Вследствие на затварянето на границите всички дейности, свързани с развъждането на кучета, са ограничени в рамките на съществуващите вече на територията на СССР породи. Няколко нови киноложки клубове се включват активно в развъждането и обучението на кучета – сред тях е и Естонската ловна асоциaция със своите дългогодишни традиции.

Днешният Естонски киноложки съюз е основан (възстановен) през 1998 г. като единствен законен наследник на Естонския киноложки клуб, а от 1.06.1999г. Съюзът е пълноправен член на Международната федерация по кинология (
FCI). Съдийската комисия, Комисията по обучение на кучетата и Комисията на организаторите на ринг координират различните видове дейност на Естонския киноложки съюз. Неговият централен офис ръководи ежедневната дейност на организацията.
Днес в ЕКС членуват 48 организации (клубове по породи и регионални клубове) с около 1350 членове. В племенната книга са вписани кучета от 120 породи. Всяка година от ЕКС и неговите членове се организират около 50 киноложки изложби включителни 5 международни изложби – част от календара на
FCI.
Освен официалните прояви на особена популярност се радва Коледната киноложка изложба за бебета и ветерани, която показва развитието на кинологията в Естония – нейното минало и бъдеще. Приемането на Естония за пълноправен член на Европейската общност внесе някои промени в работата на ЕКС и  разшири възможностите за международно сътрудничество между  киноложките организации и развъдчиците.

Символът на Естонския киноложки съюз е единствената национална порода: естонското гонче. Историята на породата е много кратка и тя не може да бъде разглеждата като местна. Въпреки това тя се развъжда и се използва  активно в Естония, съхранява се и се популяризира не само поради културната си стойност, а и заради чудесните си ловни качества.

Развъждането на естонското гонче започва през 1947 г., когато Министерството на националната икономика на СССР приема решение, че всяка съюзна република трябва да има своя собствена порода куче. По това време в Естония има 800-900 ловни кучета като повечето от тях са кръстоски от местни кучета с бийгъл и швейцарски гончета. За създаването на новата порода са използвани руско-полски гончета, дакели, бийгъл и швейцарски гончета.
През 1954 г. специална комисия разглежда събраните сведения и описания за 648 кучета като оценява външния им вид и резултатите, показани от тях на полеви изпитания.
През декември 1954 г. съветското Министерство на селското стопанство признава естонското гонче като нова, отделна порода кучета.
Днес в племенната книга на Естонския киноложки съюз са вписани около 500 естонски гончета. В момента специален проект на ЕКС се занимава с тяхното фотографиране и детайлно описание за да създаде по-точна картина на генетичните характеристики на породата.
Официалната уеб страница на Естонския киноложски съюз е на адрес: 
www.kennelliit.ee

Представянето на Естонския киноложки съюз е публикувано в
бр. 1/2004 на
FCI Magazine
Превод: dogbg.net 2005

 

 Организации

2 Британският The KENNEL Club или откъде започва световната организирана кинология
2007.02.19

2 The Kennel Club of India - с елегантен реверанс към британското колониално минало
2006.10.02

2 Швейцарската киноложка асоциация - 70 000 любители на кучетата под един покрив :))
2005.12.01

2 Естонският киноложки съюз - на кръстопътя между Скандинавия, Балтика и Русия
2005.04.01

2 Water Education and Training Dog Obedience Group (WET DOG)
2005.03.07

2 Canine Companions for Independence (CCI)
2005.02.16

2 United Kennel Club
2004.12.13

2 Pets As Therapy (PAT)
2004.12.10

2 Австрийският киноложки съюз
2004.11.20

2 Бразилската киноложка федерация
2004.11.15

2 Историята на FCI
2004.11.03

2 Хърватският киноложки съюз
2004.11.03