Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Треньор

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

За тази удивителна, красива, музикална и много препазлива горска птица и за нейния лов искам да ви разкажа.
Няма да си спомням всички свои пропуски и всички свои неуспехи в лова с примамка в началото. Но когато лещарките престанаха да отличават звуците на моята примамка от своите песнички, първата ударена от мен в клоните на повалено от бурята дърво птичка и тихия шепот на чичо Иля: “Добре, Юра!” няма да забравя никога.

Лещарката е голям отшелник и уседнала птица.
Тя много неохотно прелита над просеките на високоволтовите линии, през рекички или открити полянки и малки блата. Тя обича прорастналите с млада гора сечища, смесените млади гори близо до рекички и неголеми блата, както и високите, но редки, с гъст подлес горски масиви. Всяка лещарка има свой любим участък – тук тя се храни, тук нощува в най-закътаното и глухо кътче. Тези участъци на дължина и ширина се простират на 300-500 метра. Собственикът им ревностно ги пази от нашествието на други лещарки. Тази птица обича да посещава прорастнали, изоставени или рядко излолзвани горски пътища и пътеки, пясъчни сипеи и бреговете на малки рекички, където кълве мъничките камъчета, необходими за нейното храносмилане. Навсякъде, където има поне малко храсти с черна боровинка, клюква (северно блатно растение с червени кисели зърнести плодове – б.р.) и особено червена боровинка, във всеки момент може да се очаква шумното излитане на лещарката или нейното мелодично подсвиркване. Особено успешен е ловът от края на август до ноември (в зависимост от времето). През есента лещарката се храни с ресните на брезите, лови малки бръмбарчета и мекотели, кълве плодовете на хвойната. Младите птички понякога се ровят в мравуняците.
Гласовете на мъжките и женските се отличават един от друг. При самците той е
по-висок като тон, по-чист и песента му е по-дълга.
Мъжкият отначало подсвирва
2 пъти:”пии... пии”, а след
това изпява по-дълъг мотив: “пит-ти-рит”. Цялата му песен може да се изрази и така:
”тии... тии... ти-пит-ти”.
Младите възбудени самци понякога повтарят втората част от третата фраза (“пит”) два пъти, но не съветвам ловците
да правят това. При възпроизвеждането на такива трели е много лесно да се сгреши – да ги изсвирите фалшиво с примамката – и лещарката веднага ще отлети
и ще се притаи.
Гласът на женските е по-малко музикален, по-нисък, с леко съскане в звука. Старата самка обикновено издава само един звук:”пии...”, а понякога “ти-уу-ти”. Младите самки повтарят мотива “ти-уу-ти” два пъти. Понякога можете да чуете и почти точно изпята от тях песента на мъжките, но съкратена с една сричка: :”тии... ти-пит-ти”. Както виждате, звуци и разлики между тях много. Затова е най-добре в края на август след като сте избрали добро местенце с явни признаци, че се обитава от лещарки, да се притаите в някакво откритие и да свирнете (с примамката ви) някоко пъти с гласа на самката. Той е по-лесен и по-охотно му отговарят и мъжките, и младите самки... Поседете, послушайте. Лещарките незабавно ще отговорят особено ако се окаже, че наблизо има люпило. Вие не отговаряйте, слушайте. Лещарките ще започнат да пеят, разговаряйки помежду си. А вие слушайте, точно запомняйте тона, редуването на звуците и дължината на всяка фраза. Ако лещарките се умълчат, подсвирнете пак с примамката няколко пъти. Три-четири такива урока и вече ще сте си изработили известен навик да използвате примамката. Останалото е въпрос на практика и внимание.
Лещарката е много, много предпазлива – и най-малкият шум, проскърцване на снаряжението ви, помръдване с крак или тяло могат да ви издадат. Преди да започнете да примамвате птицата, трябва безшумно да си намерите укритие, да се настаните удобно за добър обзор и за стрелба. По-добре е да си намерите някое пънче или купчинка пръст и да седнете. Дрехите ви трябва да бъдат със защитен цвят. За вас добро е място, което ви позволява видимост на 170-180 градуса и пред вас на разстояние 15-20 метра да има отделни невисоки дървета – на тях е възможно да кацне лещарката. Отчетете и това, че птичката може да се окаже зад вас и ще трябва да се обърнете. Необходимо е и в тази посока всичко да е удобно.  


 

 
 В тихи ясни дни, особено след вдигането на росата, лещарката предпочита да се придвижва пеша.
Прибягва от храст на храст, от дърво до дърво. Тя е много бърза, така, че: внимание и внимание! Най-малкото забавяне  на изстрела – и лещарката ще ви забележи и ще изчезне. Но и да бързате и да се горещите не трябва защото така може да стреляте на вече празно място. Помнете: лещарката е много подвижна. Докато не ви вижда, докато сте неподвижни, оставете я да се приближава все по-близко, примамвайте я на открито място или на дърво, на което се вижда добре, и ... стреляйте. Нейното излитане е шумно, но щом кацне, веднага се притаява, хитро се маскира и се промъква покрай дърветата, наблюдава, слуша. Когато се убеди, че наоколо е напълно спокойно, ще пропее песничката си, ще се вслуша, понякога ще походи по съчки или повалени от буря клони и дървета и пак ще пропее. В отговор на вашата песен ще послуша и може, даже без да отговори, да се премести няколко метра към вас. Съблюдавайте строго интервалите между фразите на песента: 1, 1.5 сек. В началото на “разговора” ви с лещарката спазвайте интервал от 3-4 минути за да я предизвикате, а когато започне да ви отговаря увеличете интервала до 5-6 минути или, още по-добре, на 2-3 песни на лещарката отговаряйте с една ваша.
Нека не ви съблазнява мисълта, че лещарката е далеч и ви е позволено да помръднете или да запалите цигара!
Слухът на лещарката е удивително развит – и вие ще се убедите не веднъж в това. Тя се ориентира много точно. Най-малкият подозрителен шум – и лещарката е изчезнала. Но и тогава: никакви резки движения, никакви емоции на глас – само тишина! Поседете още 5-10 минути. Успокойте се. По същата пътечка или път тихо се отдалечете на 150-200 метра и започнете всичко отначало, но не се разсейвайте, не повтаряйте предишните грешки. Помнете: лещарката няма да отлети на повече от 100-150 метра от вас. Пазете пълна тишина, не преследвайте отлетялата птица, не излизайте на открити места. Такъв е този лов: тишина, внимание, бързина и точност на изстрела.
Сега за примамките: Тези, които се продават в магазините, в много малка степен отговарят на изискванията. Затова моят съвет е: правете примамките сами. Едно гъше перо, тънки метални или пластмасови тръбички с вътрешен диаметър 4-5 mm са напълно достатъчни. Дължината на примамката е 5-6 см. Приблизително по средата на тръбичката пробийте отверстие с диаметър 2.8-3
mm, а според големината му (т.е. вътрешността на самата тръбичка) направете дървени или пластмасови запушали: едната с дължина 9-10 mm, а другата – 3-4 см. По дължината на късата запушалка отрежете част така, че ширината на повърхността на среза да е равна точно на диаметъра на пробитото от вас отверстие. Поставете тази запушалка в тръбичката като мястото на среза трябва да е точно по отверстието и  да го покрива с предния си край на 0.5-0.8 mm. Дългата запушалка поставете от другата страна на тръбичката на 1.5-2 см навътре. След като изпробвате примамката и я почистите от прах и стърготини, залепете с лепило късата запушалка. Дългата запушалка трябва леко да се хлъзга в тръбичката, но да прилягя плътно, без луфтове. Когато я движите навън-навътре, можете да променяте тоналността, силата и чистотата на звука. Примамката е готова – изпробвайте я. Ако направите няколко примамки ще добиете определни навици, ще натрупате опит. Примамките ще бъдат отлични, а ловът – винаги успешен.
В ЗАКЛЮЧЕНИЕ мога да добавя, че най
-подходящото време за този вид лов е от края на август до ноември ако есента е суха и топла. Избирайте безветрени дни. Когато е ветровито, лещарката не отговаря – бои се от шума. Ловът трябва да започне на разсъмване до към 10-11 часа, а след това направете 2-3 часа почивка. Към свечеряване отново може да се ловува, макар и с по-малък успех, от колкото сутринта. Смея да се надявам, че моите съвети ще са от полза на начинаещите ловци, а и на другите, които до сега не са ловували на лещарка. Този вид лов не е особено труден, макар и да изисква някои навици, съблюдаването на пълна тишина и спокойно поведение в гората. Ловът е богат на впечатления и назабравим. А с времето ще дойдат и опитът, и навиците.
                                                                                       
 
  Юрий Романов    Списание “Охота & Охотничье хозяйство” 10/1976

ЛЕЩАРКАТА е и в центъра на една кулинарна легенда: салатата “Оливие - екстравагантният прототип на това, което в България наричаме “руска”, а в Русия “френска” салата. Тези модерни салати обаче са само бледа сянка на оригиналния кулинарен разкош, за който ще ви разкажем:
Рецептата на салатата “Оливие” е създадена през 60-те години на XIX век от френския готвач Люсиен Оливие – собственик на страноприемницата “Ермитаж”, разположена на площад “Трубной” в императорската столица Санкт Петербург. По това време “Ермитаж” е най-изисканият френски ресторант в Русия. А главната забележителност на неговата кухня е точно салатата “Оливие”. Създателят на знаменития специалитет държал рецептата в най-строга тайна и след смъртта му се считало, че е изгубена завинаги.
Все пак основните съставки били известни и през 1904 г. екзотичната салата била възпроизведена.
Салатата “Оливи
е” съдържала:
- Месото от две птици лещарки;
- сварен телешки език;
- 120 гр. разбит черен хайвер;
- 250 гр. зелена салата;
- месото от 25 сварени рака;
- половин буркан дребна туршия;
- 2 пресни краставици;
- 125 гр. капари;
- 5 твърдо сварени яйца.
Заливката била от провансалска майонеза, приготвена от 2 яйца и 450
ml зехтин.
Както виждате, оригиналът доста се различава от това, което сме свикнали да приготвяме за партита и вечери. Но кой знае, може би някой път и в България ще опитаме истинска “руска” салата – кулинарната легенда “Оливи
е”!

И на края две уточнения:
1. Лещарката – тази интересна горска птица – се счита за застрашен вид в България.
Тя е сравнително голяма птица – дължината на тялото и достига до 36 см, а размахът на крилата – до 51 см. Оперението на мъжкия отгоре е сиво-кафяво, а отдолу – белезникаво с едри кафяви петна, главата е с качулка и червени вежди, гърлото е черно. Женската е ръждиво кафява, със слабо изразена качулка и светло гърло. За съжаление или не, но у нас няма традиция за този специфичен вид птичи лов. Имайте това предвид!

2. Историята и възстановената рецепта на салатата “Оливи
е” открихме в бр. 06/2002 на списание “Кухнята”. Снимката е на Иво Хаджимишев.

              Превод и подготовка на статията: dogbg.net 2005

 

 Треньор

2 ЛОВ С БОРЗОЙ – занимание (не само) за царе и аристократи
История и специфика на лова с борзои

2007.07.27

2 ЛОВ на водоплаващ дивеч с пудел
2007.05.21

2 Отново ЕКШЪН в сърцето на Добруджа
XII Събор на ловното куче Хитово 2005

2005.09.29

2 ЗА ЛОВА НА ЛЕЩАРКА ... и руската салата
2005.03.17

2 Лов на лисици с гончета
2005.03.11

2 Дрeсировка, настървяване и лов с гончета
2005.02.11

2 Указания за обучение на ловни кучета с изкуствени мизирми на дивеч
2005.01.25

2 На лов с младо гонче
2005.01.19

2 XI Събор на ловното куче - off road изпитания за хора и кучета
2004.09.06

2 Настървяването на гончетата
2004.07.23

2 Какво означава хендлинг и какъв е истинският хендлер
2004.05.20

2 Етика на хендлера
2004.05.19

2 Когато се движим в ринга
2004.05.10

2 Изборът на ловно куче от породите лайки
2004.03.12

2 Работата на лайката на катерица
2004.03.11

2 Работата на лайката на мечка-примамка
2004.03.10

2 Ски джоринг - научи се сам!
2004.02.09

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част I)
2004.01.20

2 Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета (Част II)
2004.01.20

2 Х Събор на ловното куче Хитово 2003
2003.09.13

2 Избор и покупка на обучено ловно куче-птичар
2003.07.23

2 Опреснителен курс за Вас и Вашето куче
2003.07.04

2 Пазете се от предразсъдъците!
2003.05.01

2 Коя е МОЯТА порода ловно куче?
2003.04.21

2 Подготовка на ловното куче преди и след ловния сезон
2003.03.31