Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Организации

2 Water Education and Training Dog Obedience Group (WET DOG)
2005.03.07

Зад това дълго име се крие една много интересна и полезна организация, която обучава и издава сертификати за квалификация за водни спасители на всички породи кучета след издържани доста трудни тестове.
Какво представлява обучението за водно спасяване при кучетата? Това е тип подготовка, която е особено популярна сред “водните” кучета като нюфаундленд и всички породи ретривъри – особено ретривърите от залива Чесапийк (вижте в секция “Разказахме ви...”). Кучетата са обучени да изпълняват няколко вида дейности като изтеглянето на човек до брега, занасянето на човек във водата на спасителна жилетка (точно тази ситуация е изобразена на логото на организацията) и теглене на лодка. Стотици, хиляди са случаите, в които такива кучета са спасили човешки живот...
В САЩ много години единствено националните клубове по породи на “водните“ кучета са имали правото да провеждат обучение и тестовете по водно спасяване и да издават сертификати. През 1982 г. клубът “Нюфаундленд” въвежда този тип подготовка и изпити на кучетата от породата като задъжителен и изработва Правилника за провеждането на воден и сухоземен тест, определя изискванията към съдиите и начина на оценяване на кучетата.

През 1992
г. група под ръководството на Джудийн Щофер основава в Тексас нова организация за обучение и тестове по водно спасяванеWater Education and Training Dog Obedience Group” (WET DOG), в която могат да бъдат обучавани и да полагат изпити чистокръвни кучета от всички породи и всякакви техни кръстоски. Тестът на WET DOG е изработен на базата на водните тестове на американския национален клуб “Нюфаундленд” (www.newfdogclub.org). Те представляват серия от упражнения, създадени за да развиват и демонстрират способностите на чистокръвните нюфаундленди във водна среда. Още от времето на формирането на породата тези кучета са били работещи компаньони на своите стопани, а нейни представители са участвали в много героични спасителни операции. Изпълнението на упражненията във водните тестове има за цел да покаже едновременно вродените способности и резултатите от обучението на кучетата в тази област. Това не е състезание между явяващите се кучета или техните водачи. Тук се набляга на работата в екип между кучето и водача му в реални работни и спасителни ситуации. Експедитивността при изпълнението на задачите е основният търсен елемент, но също така е желателно и кучето да показва, че работи с радост както в екип, така и самостоятелно, демонстрирайки своята вродена независимост.  
Версията на WET DOG дава възможност на различни по големина кучета да бъдат обучени и да се явят на тест за водно спасяване. Според възгледите на създателите на организацията всяко куче може при определени обстоятелства да помогне на своя собственик във водата. Дори и мъничкият чихуа-хуа, който не може да изтегли лодка до брега както нюфаундлендът или чесапийк ретривърът, може да занесе на изпадналия в беда човек спасителна жилетка или края на леко въже.
Водният тест първо ниво включва две части: основно послушание и водно спасяване. Кучето трябва да извърши всички упражнения за основно послушание според изискванията на А
merican Kennel Club (AKC).
Тестът за водно спасяване има
5 елемента:
1.
Самостоятелно донасяне. Кучето трябва да извади и донесе от водата хвърлен от водача си предмет (обикновено тип шамандура).
2. Донасяне на изпуснат предмет. Кучето трябва да занесе обратно изпусната от лодката спасителна жилетка, чието падане във водата не е видяло.
3. Дърпане на лодка. Кучето трябва да дърпа лодка във водата на дълбочина до гърдите му на дължина 45 метра.
4. Изтегляне на въже. Кучето трябва да издърпа края на въже до човек, който се намира във водата.
5. Плуване с водач. Кучето трябва да плува във водата с водача, да завие и да го издърпа до брега.
Всички упражнения се оценяват от съдии според успеха на представянето или допуснатите грешки включително и при основното послушание.

Ако кучето ви може да прави всички тези неща, то трябва да се яви на водния тест на
WET DOG. Ако го издържи, ще получи сертификат за водно спасяване и титлата WETT (Water Education and Training Tested). Можете да добавите това съкращение след името на кучето ви заедно с другите титли, които то има. Никой не знае кога това може и да спаси живота ви. Ето една история с куче, което е издържало теста на WET DOG: През зимата на 2001 година Рей Фог от Гленбърг, щат Мейн, отива на лов за патици в океана заедно с верния си жълт лабрадор Пати. Двамата навлизат навътре във водата и сякаш всичко е наред до момента, когато ситуацията рязко се променя и става наистина драматична – лодката на г-н Фог внезапно се преобръща. Той и кучето му се озовават във ледената вода на Атлантическия океан, чиято температура е около 0°. Макар и със спасителна жилетка, г-н Фог разбира пределно ясно, че има много малък шанс да стигне сам до брега. Той извикал Пати за помощ и тя незабавно се приближила плътно до него. Г-н Фог заплувал заедно с Пати към брега като се държал здраво за опашката й, а тя с уверени движения плувала към брега, който бил на около 200 метра от тях. Те били открити на брега по-късно същата нощ от член на бреговата охрана...
Ако имате желание, вашето куче може да продължи обучението си като воден спасител на второ ниво. То ще трябва да се яви на тест за придобиване на титлата WETX. На това ниво кучето трябва да може да различава давещият се човек от този, който няма нужда от помощ; да изважда предмет, потънал във водата, и да донесе изпуснатото от водача си весло на лодката, в която се намира той.

Какво е необходимо за да може кучето ви да се яви на първото ниво на тестовете за водно спасяване на организацията
WET DOG – едно, единствено нещо: водачът на кучето трябва да бъде неин член.

Официалната страница на
Water Education and Training Dog Obedience Group (WET DOG) е на адрес в Интернет: www.wetdog.org

От екипа на dogbg.net

 

 Организации

2 Британският The KENNEL Club или откъде започва световната организирана кинология
2007.02.19

2 The Kennel Club of India - с елегантен реверанс към британското колониално минало
2006.10.02

2 Швейцарската киноложка асоциация - 70 000 любители на кучетата под един покрив :))
2005.12.01

2 Естонският киноложки съюз - на кръстопътя между Скандинавия, Балтика и Русия
2005.04.01

2 Water Education and Training Dog Obedience Group (WET DOG)
2005.03.07

2 Canine Companions for Independence (CCI)
2005.02.16

2 United Kennel Club
2004.12.13

2 Pets As Therapy (PAT)
2004.12.10

2 Австрийският киноложки съюз
2004.11.20

2 Бразилската киноложка федерация
2004.11.15

2 Историята на FCI
2004.11.03

2 Хърватският киноложки съюз
2004.11.03