Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Новини

2 IDITAROD Sled Dog Race - най-голямото в света състезание за шейни с кучешки впрягове!
2005.03.22

Кaкто всяка година, и през 2005 в Аляска през март се провежда най-интересното, най-голямото, най-трудното в света състезание за шейни, теглени от кучешки впрягове, IDITAROD Sled Dog Race.
Невероятно, красиво и опасно приключение дори и днес.

Състезанието се провежда за 33 (тридесет и трети!) път.
 

Вече са финиширали над 30 впряга. Разбира се, както повелява традицията, състезанието продължава докато до финала не достигнат всички участници. 

IDITAROD Sled Dog Race 2005 вече има своя победител: това е норвежецът Роберт Сьорли.
Той измина целия път от Анкоридж до Ном за 9 дена, 18 часа, 39 минути и 31 секунди!Състезанието приключи на 21.03.2005 късно вечерта когато Фил Морган пресече финалната линия с впряг от 8 кучета. Той бе състезател №63. Времето му е 15 дена, 06:02:57.
За тридесет и трите години на IDITAROD се наблюдава една много интересна тенденция: времето, за което победителите изминават северния
(1112 мили) или южния маршрут (1161 мили) е все по-кратко: От 20 дена 00:49:41сек. на Дик Уайлмарт през 1973 и 20 дена 15:02:07 на Карл Хънгтингтън - 1974 година през 11 дена 01:53:23 през 1990г. - най- доброто постижение на желязната лейди на IDITAROD Sled Dog Race, 4-кратната победителка в състезанието Сюзън Бътчър до 8 дена 22:46:02 на Мартин Бъзър през 2002 и 9 дена 00:58:06 на Дъг Суингли през 2000 година.
Вижте картата на трасето през целия щат Аляска от Анкоридж до Ном!
2005 не е годината на най-добрите времена, показани от състезателите, но огромно влияние на резултатите оказват атмосферните условия, а те не бяха много благосклонни към
тях. Имаше както почти оголени без сняг участъци около планината Египет в първата част на трасето, така и силни снежни бури и мъгли... :(( 
Въпреки големия процент на отпаднали по трасето кучета до
момента не видяхме данни за загинали сред тях. Чудесна новина!!! 

Един от най-стряскащите рекорди в цялата история на
IDITAROD Sled Dog Race постави Rachael Scdoris: Състезателката със стартов №10 и впряг от 12 кучета измина пътя от първия през втояи старт на състезанието в Уилоу и стигна до междинната контрола Eagle Island на около 60 км от старта. Какво е стряскащото ли?
Госпожица
Скдорис е красива, млада и напълно сляпа!
 Класирането тази година:
1. Роберт Сьорли (победител и от 2003 година)
2. Ед Итън
3. Мич Сийвай (победител и от 2004 година)
4. Бьорнар Андерсен
5. Рами Брукс

През 2005 година общият бюджет на състезанието бе близо $ 2 000 000
, а наградният фонд бе значително по-голям от този през 2004 година. Сумата, която се разпределя между победителите, е $ 750 107, от които
$ 705 000 са за първите 30 състезатели. 

Победителят Роберт Сьорли получава чек за $72,066.67 + ключовете от джип Додж дизел пикап последен модел! Повярвайте, заслужил ги е!:)) 
45-годишният мъшър започва подготовката за своя първи IDTAROD с проста философия:
”Има само един път – НАПРЕД!” След впечатляваща кариера в мъшинга в Норвегия той се обръща към големите състезания и започва да тренира през август 2001 година като се надява с първото си участие в
IDITAROD да спечели титлата "Rookie of the Year" (“Новобранец на годината”):)) Той постига целта си със силния финал в Тор 10 през 2002 и след това с убедителната си победа през следващата година.
Роберт Сьорли решава да не участва в състезанието през 2004 година за да даде шанс на неговия приятел и сънародник Кжетил Бакен, макар всички да са убедени, че именно Сьорли отново е потенциалния победител.
Роберт Сьорли избира мъшинга защото “Това е моя живот!” и започва да тренира от 1970 година. Той отбелязва, че най-забележителният момент от мъшинг кариерата му е победата му в
"His Majesty's Kings Cup" (“Кралската купа на Негово Величство”) в шампионата на Норвегия през 1993 г. Той е 4-кратен победител и  в състезанието Femundslopet.

”Грижа за кучетата!
– това е ключът към успеха на Сьорли. Той купува своето първо куче от известния трапер и учен г-жа Хелге Ингстаг - първата норвежка със сибирски хъскита – подарък от Леонард Сепала.
Сьорли счита, че силата на неговия впряг е че “всички те тичат бързо и много дълго”. Недостатъците им? “Не могат да спрат!” – казва той. Разбира се, кучето-водач на впряга му получи най-важната наградаза кучетата в IDITARO: Golden Harness (Златен хамут)!
А кой е Роберт Сьорли извън мъшинга и
IDITAROD? Той е пожарникар на летище Gardrmoen International. Има красива жена и двама сина
: Хаакон и Магнус. Уеб страницата на норвежкия отбор по мъшинг е на адрес: www.hurdal.com, а ако искате да поздравите Р.Сьорли за победата, можете да направите това на e-mail: robert.soerlie@hjemme.osl.no

Как премина състезанието...
Според данни от 13-14.03.2005г. временното класиране бе следното: 

Първите 10 водачи с впрягове вече преминават междинните контроли по брега на Берингово море на път за гр. Ном - финала!  
Подреждането е:
1. Мартин Бъзър
2. Роберт Сьорли - той бе и водач в класирането първите 4 дни.
3. Джеф Кинг
4. Мич Сийвай 
МНОГО любопитен е фактът, че всички тези състезатели са поне по веднъж победители в
IDITAROD Sled Dog Race от предходни години. Вижте справката, която е дадена малко по-долу. 
От състезанието вече са отпаднали 11 впряга от 80 и, за много голямо съжаление, около 35% от кучетата! Дано те не са загинали по пътя, а са оставяни на междинните контроли поради преумора:((

Как започна състезанието: 
Тази година стартът на
IDITAROD Sled Dog Race бе на 5 март в 10.00 сутринта в гр. Анкоридж. Любопитен факт е, че има и втора стартова линия в гр. Васила на 06.03. в 14.00 ч. Мястото на втория старт бе промененно заради лошите метеорологични условия и той бе в Уилоу. Разбира се, всички водачи (мъшъри) с впрягове трябваше да минат и през двата стартови пункта. На старта в Анкоридж застанаха само 80 от предварително записалите се през 2004 година над 220 водачи (мъшъри) с впрягове. Те са от САЩ (щатите Аляска, Колорадо, Уискънсин, Монтана, Минесота и Мичиган), Канада, Норвегия и ЮАР. 

                              IDITAROD факти и КУРИОЗИ


Двата основни източника на информация в Интернет за
IDITAROD Sled Dog Race са www.iditarod.com и www.cabelasiditarod.com - специалният сайт на дългогодишния официален спонсор на състезанието фирмата за ловна и риболовна екипировка CABELA’S (www.cabelas.com).

www.iditarod.com предлага предимно ултра-специализирана информация за състезанието, трасето, междинните контроли и богат архив от предишните състезания.

www.cabelasiditarod.com предлага далеч по–разнообразна информация както за самото състезание, така и за неговите звезди – водачи на впрягове. Един от най-известните състезатели, който, разбира се, използва само специализираната екипировка на CABELA’S  (между другото много красива!) за свърхкритични температури под -55єС, е Джеф Кинг. Той и неговата дъщеря са един от най-успешните екипи в цялата история на IDITAROD Sled Dog Race.
www.cabelasiditarod.com
също публикува списъка на участващите водачи (мъшъри) с впрягове като показва и своето уважение към състезаващите се победители от предишни години:
Мартин Бъзър – Биг Лейк, Аляска. Той е победител в състезанието през 1992, 1994, 1997 и 2002г. През 2004 г. остана на 11 място в класирането.
Джеф Кинг – Денали Парк, Аляска. Победител в състезанието през 1993, 1996 и 1998. През 2004 г. бе на 2 място в класирането.
Мич Сийвай – Стърлин, Аляска. Победител в състезанието през 2004 г.
Роберт Сьорли – Норвегия. Победител в състезанието през 2003 г.
Рик Свенсон – Ту Ривърс, Аляска. Победител в състезанието през 1977, 1979, 1981, 1982 и и 1991. 
Участието на Рик Свенсон в състезанието и тази година за 29 път доказва, че не възрастта на водача е решаваща, а неговата физическа подготовка и опит!
При кучетата по предварителни данни ще преобладават тези от непризнатата все още, но с доказани в състезанията качества порода аляско хъски. Пожелайте им колкото може повече от тях да стигнат до финала и да няма загинали от тях по трасето!!! За съжаление това е нещо, което се случва всяка година... Мъшингът е един от най-безмилостните зимни спортове, който поставя изключително високи изисквания пред хора и кучета.
Повече за този спорт вижте в секция "Треньор" в статиите "Мъшинг и ски джоринг - зимните спортове с кучета" и "Ски джоринг - научи се сам!"

МАЛКО ИСТОРИЯ:

Преди състезанията с кучешки впрягове да станат истински спорт, северните кучета от породите сибирско хъски и аляски маламут са били за местните племена в районите около Полярния кръг безценните помощници за оцеляване при суровите зимни условия. Те са използвани за транспорт векове наред. И за забавление с тях просто нямало време. Първите опити за организиране на състезания започват по време на Златната треска в Аляска в края на XIX век. А преди около 80 години в Аляска самолетите започват да изместват кучешките впрягове и като основен вид транспорт. Сякаш завинаги.
НО през 1925 г. впрегатните кучета доказват, че има и винаги ще има случаи, в които те са незаменими, с легендарния Голям поход на милосърдието към Ном. В гр. Ном катастрофална епидемия на дифтерит заплашва да унищожи всички в града. Самолетите не могат да летят в невероятните студове (под –40єС), а ако катастрофират, серумът ще бъде унищожен. Около 10 кг. серум за лекарство трябва да бъде превозен от Ненана до Ном. 20 водачи с шейни и повече от 100 кучета се включват в пътуването. Лекарството стига от Анкоридж до Ненана с влак, а от там  до Ном – с денонощно препускащите кучешки впрягове. Те спасяват стотици хора. Разстоянието от 674 мили е изминато от хора и кучета за по-малко от 5 дена и половина.
Големият поход на милосърдието към Ном създава основното трасе за най-голямото и най-трудно съвременно състезание за кучешки впрягове IDITAROD Sled Dog Race. На картата по-горе можете да видите с пунктир началото на Големия поход на милосърдието към Ном от Ненана - промените в трасето са минимални. Както вече знаете, в наши дни състезанието стартира от гр. Анкоридж.
В Аляска и днес признават силата на кучешките впрягове – едно прекрасно и много хубаво доказателство за това е логото на пощенската служба на щата, което представлява хъски с пилотски шлем!

 
                                              dogbg.net 2005

 

 Новини

2 ЕТО НИ и във фейсбук!
2011.11.30

2 IDITAROD 2011 - последният ВЕЛИК ПОХОД на Земята
2011.03.06

2 BULGARIAN ANIMAL TRANSPORT - за едно спокойно пътуване
2011.02.22

2 ЗОО МОЛ за домашни любимци в българския нет!
2010.12.27

2 II КЛУБНА ИЗЛОЖБА на Национален клуб "ВАЙМАРАНЕР - БЪЛГАРИЯ"
2010.07.16

2 Специализирана изложба на НК "БЪЛГАРСКИ БАРАК"
2010.04.02

2 Проект "ЖИВА ПРОЛЕТ" на BG дружеството за защита на птиците
2010.03.29

2 IDITAROD Sled Dog Race 2010 - приключенията са без край!
2010.03.23

2 HAPPY DOG в подкрепа на SOS Детски селища в Руанда
2010.02.07

2 Благотворителна томбола на NUTRAM България за бездомните животни
2009.10.18

2 ПЪРВИ клубен преглед на породата СРЪБСКО ТРИЦВЕТНО ГОНЧЕ
2009.07.06

2 IDITAROD Sled Dog Race 2009 - старите муцуни на Аляска
2009.03.26

2 АЛЕКСАНДРА ФИЛМС - нашият нов партньор
2009.03.19

2 ПРЕДАВАНЕ № 201 по Радио СТАРА ЗАГОРА
2009.02.13

2 Пaрламентът прие на първо четене жестокостта към животните за ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!
2009.01.30

2 Кампания "СРЕЩУ НАСИЛИЕТО" - подкрепете нейните искания!
2009.01.20

2 ЕСЕННАТА СРЕЩА 2008 на кучетата от порода САМОЕД
2008.11.12

2 ФОТО КОНКУРС на тема "ИСКАМ НЕЩО ДА ТИ КАЖА...":)
2008.10.22

2 IDITAROD Sled Dog Race 2008 - легендата продължава
2008.03.21

2 EUKANUBA в БЪЛГАРИЯ - едно дългоочаквано завръщане
2008.02.19

2 ПРЕДАВАНЕ № 100 съвместно с Радио Стара Загора!
2008.01.16

2 ФОТО конкурс на тема "ПОКАЖИ, че ме обичаш!"
2007.10.02

2 СРЕЩА на САМОЕДИ в Борисовата градина в София
2007.08.24

2 АСТРОЛОГИЯ за кучета!
2007.08.07

2 Международна специализирана изложба за дакели КРАНЕВО 2007
2007.08.06

2 Европейският парламент ЗАБРАНЯВА вноса на кожи от кучета и котки
2007.06.29

2 ХОБИ ТВ - първият български канал за лов и риболов
2007.04.28

2 Български киноложки клуб "БИГЪЛ" - един нов приятел!
2007.04.14

2 Национален клуб "Ваймаранер - България" празнува своя ТРЕТИ РОЖДЕН ДЕН!
2007.02.17

2 Национален ветеринарен конкурс "Препоръчайте ни лекар!" - резултати до момента
2007.01.18

2 PET индустрията по света в нашата нова информационна секция
2006.12.03

2 DVD ФИЛМ за първото национално клубно състезание "Свети Хуберт"
2006.11.27

2 МЕДИИТЕ - партньори на нашия проект
2006.11.18

2 Нашият нов приятел - Радио СТАРА ЗАГОРА
2006.10.04

2 Най-новата ни информационна секция "РОДНИНИТЕ"
2006.08.09

2 Новини от фондация "Очи на 4 лапи" - нов дом в Internet
2006.08.03

2 За нашата секция "Разказахме ви..."
2006.02.13

2 Откриваме БИБЛИОТЕКАТА на dogbg.net!
2006.01.06

2 Специализирана изложба на Национален клуб "Голдън Ретривър"
2005.07.20

2 "Готин" вестник за малки и големи ученици:))
2005.04.22

2 IDITAROD Sled Dog Race - най-голямото в света състезание за шейни с кучешки впрягове!
2005.03.22

2 Европейската киноложка изложба Барселона 2004
2004.07.01

2 Световна киноложка изложба за всички породи кучета Рио де Жанейро 2004
2004.04.28

2 Нашият най-нов партньор: Национален клуб "Ваймаранер - България"
2004.03.24

2 Световната киноложка изложба в Дортмунд, Германия
2003.06.23

2 Победителите на C.A.C.I.B. Тел Авив-Израел
2003.04.08