Начало
 Новини
 Коментари
 Любопитно
 Треньор
 БГ Ловецъ
 Библиотеката
 PET индустрия
 Ветеринар
 Обяви
 Хороскоп
 Роднините
 Разказахме ви...
 Услуги
 Организации
 БНКСТГ
 Ваймаранер клуб
 Пойнтер клуб
 Развъдници
 Правилници
 Конкурсът!
 Арт
 Глезотии
 Партньори
 Links
 За контакти

  

Lubimci

Hunting Network International

 

 Организации

2 Canine Companions for Independence (CCI)
2005.02.16

С голямо удоволстие посвещаваме този материал на двама приятели: ирландската сетърка Джина, която дойде с нас от самото сърце на Добруджа и намери нов дом и много верни приятели в съвсем друг край на България - София и Перник. Сред най-верните й хора е и нейният нов собственик Стамен Стаменов, познат на любителите на най-различни домашни любимци и на българската дива природа от www.zoomania.org!
Благодарни сме на Стамен, че подслони нашата прекрасна и умна приятелка и че той и семейството му, както и болонката им Роки, я обградиха с много обич! Тя го заслужава!:)


Canine Companions for Independence (CCI
) осигурява обучени на най-високо ниво обслужващи кучета за хора с вродени или в следствие на травми физически увреждания. CCI развъжда, отглежда и обучава кучетата, а след това учи деца и възрастни как да работят с тях. В тази организация кучетата са много повече от най-добър приятел на човека – те са неговия начин на живот! Самото име Canine Companions for Independence в превод означава Кучета -компаньони за независимост.

Организацията е основана през
1975 г. в Санта Роса, Калифорния, САЩ, а през 1978 г. започват своята работа и първите обучени кучета. Днес CCI е най-голямата нестопанска организация от този тип. Тя е един от основателите и първият член на Assistant Dog International  (www.adionline.org)световно обединение на различни организации и асоциации, занимаващи се с обучение на специализирани кучета-помощници на хората с увреждания.
Две са породите чистокръвни и генетично здрави кучета, които се обучават по различните програми: голдън ретривър и лабрадор ретривър като много често за нуждите на организацията се развъждат и кръстоски от двете породи.
Всички кучета имат своята задължителна униформа: тъмно синьо елече, на което е изобразено жълтото лого на организацията, представляващо човек в инвалидна количка и седнало до него куче, което му подава лапа - виждате жълто-синия им знак малко по-нагоре.
 
Обслужващите кучета на Canine Companions for Independence (CCI) са обучени да правят практически всичко: от донасянето на паднал на земята предмет през дърпането на инвалидна количка до отварянето на врати и запалването на лампи от електрическия ключ. Някои от обучените кучета работят единствено с рехабилитатори – професионалисти за да улеснят лечението и връщането към нормален живот на пациентите в специализираните клиники.

Може би най-впечатляващи са кучетата, преминали през обучение за обслужване на хора с проблеми в слуха. Те умеят толкова много и то неочаквани неща: кучетата предупреждават своите лошо чуващи или съвсем глухи собственици за голям кръг от разнообразни звуци - от плач на бебе през сигнала на противопожарната аларма до почукването на входната врата. Кучетата умеят да различават и съответно да предупреждават по подходящ начин за всички обичайни и необичайни звуци, които могат да се чуят във всекидневието ни. Помислете си само колко много са те!
Преди да започне специализираното им обучение, кученцата на организацията се отглеждат от специално подбрани хора (и
ли семейства) в домашни условия. Те се грижат за  кученцата на възраст от 6-8 седмици до 13-18 месеца. Изискванията към кандидатите са много строги защото от това как са отглеждани в началото на своя живот малките, зависи до колко добре те ще се справят със разнообразните си задължения по програмите за обучение. Хората, които са поели такъв ангажимент, има задължението да възпитават кученцата как да се държат у дома и навън като поставят основите на общото им послушание и да подготвят кученцата за изискванията на специализираните програми. Разбира се, много важно е да се грижат за качественото им хранене, необходимата ветеринарна помощ и най-вече да им дават много обич! Хората, които се грижат за кученцата на организацията (а те са с най-различни професии), ги водят с тях на работа, на пазар, дори на зъболекар. Това дава възможност на кучетата да опознаят широк кръг дейности и страни от живота на хората. Те се учат да се возят в кола, да изчакват търпеливо под бюрото в офиса, да запазват спокойствие в шумна и нервна обстановка. 
Когато кученцата навършат 15 или 18 месеца, те започват своето същинско обучение, което е разделено на етапи от по три месеца като изпитите след всеки етап от обучението са елиминиращи. Програмите са от 2 или 3 етапа от по 3 месеца интензивно обучение като първият етап затвърждава и разширява кръга на командите на общото послушание, с които кучетата вече са добре запознати.  

Процедурата за допускане до обучение и самото обучението на инструктурите за програмите на Canine Companions for Independence (CCI) е доста продължителен процес. Обикновено кандидатстват хора, които известно време (до 4-5 години) са работили като помощник-инструктури при създаването на контактите между обучените кучета и техните нови собственици с различен тип увреждания. Самото обучение трае около 3 години и поставя много високи изисквания пред бъдещите инструктури както по отношение на познаването на кучетата, така и по отношение на психическата устойчивост, образованието и способностите им като преподаватели и убедителни оратори.   
Canine Companions for Independence (CCI) се издържа предимно от дарения и различните видове рекламни материали с логото на организацията. Процедурата за даренията е максимално улеснена и, разбира се, сумите се приспадат от данъците. Ако искате да подпомогнете дейността на организацията с мъничко пари, вижте сувенирите в електронния им магазин. Със сигурност ще си харесате нещо.

Canine Companions for Independence (CCI) е огранизация с много мощна подкрепа от страна на властите на щатско ниво на цялата територия на САЩ. Един от нейните най-големите приятели е Чък Грийн – министър от правителството на Калифорния. Г-н Грийн е с напълно парализирани крака и се придвижва само с инвалидна количка. Той има прекрасен черен лабрадор на име Хамил, обучен в CCI, и казва за него: “Хамил разшири моите граници на живот!” Лабрадорът помага на Чък Грийн като дърпа и насочва инвалидната му количка. Хамил пътува навсякъде с него. Г-н Грийн е сред богатите хора в Калифорния, които дават стотици хиляди долари годишно за благотворителност. Заедно с Хамил те посещават десетки приюти за бедни, домове за сираци и болници. Чък Грийн обича да казва за Хамил: “Той е безценно допълнение към моя живот, което ми дава възможността да продължавам да помагам на другите!”

Ако искате да научите повече за толкова интересната дейност на организацията с дълго име Canine Companions for Independence, за нейните методи на обучение на кучета, за различните програми за хора с увреждания, а може би и за да подпомогнете макар и с малко тяхната дейност, вижте в Интернет на адрес
: www.cci.org

                                   
                                              
dogbg.net
2005
 

 

 Организации

2 Британският The KENNEL Club или откъде започва световната организирана кинология
2007.02.19

2 The Kennel Club of India - с елегантен реверанс към британското колониално минало
2006.10.02

2 Швейцарската киноложка асоциация - 70 000 любители на кучетата под един покрив :))
2005.12.01

2 Естонският киноложки съюз - на кръстопътя между Скандинавия, Балтика и Русия
2005.04.01

2 Water Education and Training Dog Obedience Group (WET DOG)
2005.03.07

2 Canine Companions for Independence (CCI)
2005.02.16

2 United Kennel Club
2004.12.13

2 Pets As Therapy (PAT)
2004.12.10

2 Австрийският киноложки съюз
2004.11.20

2 Бразилската киноложка федерация
2004.11.15

2 Историята на FCI
2004.11.03

2 Хърватският киноложки съюз
2004.11.03